Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Anema
1281 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:01

euridike díky, to je dobrej nápad:-) Kdyžtak by asi šlo nahradit tu mrkev nahoře a dole třeba sýrem...

(nakonec to teda dopadlo tak, že jsem se na to vybodla a během spánku mladší si radši pustila film. A na besídku jsem vzala jenom perníčky a crinkles, což už jsme měli)

Offline continuity
42962 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:03

notna moje dítě zas čte v češtině, občas angličtině a v slovenštině vůbec. Když jsem byla v jejím věku, české knihy jsem už normálně četla.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:04

Anema

já myslím, že děti by tu okurku stejně odhalily a nechtěly (když je na výběr i cukroví a buchty)

Offline notna
9414 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:12

continuity A má k dispozici ve slovenštině to, co chce číst? Protože dcera už když teda sáhne po knize, tak nic od nás z knihovny. Si říkám, kdyby tam byl atrkativní titul, tak by možná přece jen víc četla. Při poslední nemoci si vzala Nesbo /ty jo, jak se to skloňuje?/, ale myslím, že to ani nedočetla :-(

Offline Potrefenáhusa
38793 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:13

continuity já vim, ze na Slovensku je to hodně běžné, ze se cte v češtině, ze spousta knih se ani nepřekládá a daji se bezne koupit v obchode, odborná literatura dtto, ale já jako dite/pubertak slovensky schopna číst nebyla, měli jsme toho v knihovně hodně, jak ta světová beletrie vycházela víc slovensky a neslo to 

ake myslím, ze schopnost číst slovensky se mi rozvinula až za těch 10 let tady  

Offline continuity
42962 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:19

Potrefenáhusa

Ne, tím jsem chtěla říct, že to není nic nemožného.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:20
Reakce na Potrefenáhusa:

ake myslím, ze schopnost číst slovensky se mi rozvinula až za těch 10 let tady  

​to je přesný. Pamatuju si, že ze začátku jsem dlouhé slovenské příspěvky přeskakovala Ale malá c. je v jiné situaci, slovenština je jeden z jejích rodných jazyků, předpokládám. Ale asi je to pro ní těžší než v češtině, tak nemá motivaci.

Offline continuity
42962 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:22

notna

třeba ji cestinarka říkala, že by měla konečně přinést něco jiného než fantasy. Tak jsem vyhrabala Boha much, I jsem ji na ni navnadila a pak vysvitlo, že to máme slovensky. Ta knížka má 200 stránek a ona (zatím) slovensky umí, není to pro ni cizí jazyk, je v podstatě bilivngni. 

Evaeva jo přesně tak. Občas je vidět, že hledá slovo, ale slovensky aktivně mluví. 

Offline Potrefenáhusa
38793 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:27

continuity jo, podle mě je zásadní motivace, asi jako když ve svy dobe četli harryho pottera v angličtině i pataci z česky školy, protože se nemohli dočkat ceskyho vydání 

Offline notna
9414 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:35

continuity To je fakt škoda. U mojí dcery to už lepší nebude, si myslím. Vidím to sama na sobě, s chytrým telefonem čtu podstatně míň a to číst knížkdy chci. Ona nemá ani motivaci knížky číst.

Offline JankaM
3097 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 11:20

Pinot Noir nám teď v první třídě učitelka doporučila tužku vyměnit až když je tak krátká, že se při psaní neopírá o ruku, platí i pro pastelky. Ale od Mikuláše dostali pera, tak hlavně píší už  perem, mají ovocné voňavé centropen

Offline Kokoska
34864 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 11:35

continuity to je zajimavy, me kdyz se nekdo zepta na cizi jazyky, nikdy me nenapadne rict slovenstinu.

Offline continuity
42962 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 11:37

Kokoskapritom v mozku se to chová jako další cizí jazyk.

Offline Mohučanka
7361 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 12:22

JankaM naše děti chodí do té samé školy? taky dostaly od Mikuláše voňavý centropen

Offline Pinot Noir
29849 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 12:32

Mohučanka JankaM u nás o perech ještě nepadlo ani slovo. Ještě neumí všechna písmena, podle mě bude pero, až zvládnou všechna písmena.

Offline žluťásek
8858 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 12:53

Pinot Noir ty pastelky jen hoří, K. už má druhou sadu. Chystám se další už objednat jednotlivě, vybrané barvy. Pastelka.eu je má levnější, teda měla, teď nevím

Offline Pinot Noir
29849 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 12:57

žluťásek my už máme třetí sadu, přičem černé mám nakoupené samostatně, tam už to ani neumím spočítat. Ještě přikoupím samostatné červené, ty taky ubývají raketově. Ostatní tak nějak rovnoměrně. Naštěstí u pastelek prý učitelka délku neřeší, takže je vypotřebuje na krátko, pak je ještě přesunu do domácích zásob. Ale co budu dělat s těmi půlkami tužek, to nevím.

Offline Zuzuli
3758 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 12:58

Pinot Noir s tou tuzkou mi pripomnelo nasi dejepisarku na gymplu, ktera se rozhodla ve ctvrtaku pred maturitou vybrat vsechny nase sesity na dejepis, aby si zkontrolovala, jak si piseme poznamky. A mela sileny problem, ze ja si do sesitu psala obycejnou tuzkou a ne propiskou. Dokonce to resila s nasi tridni. No rodice doma dostali zachvat smichu, kdyz jsem jim to vypravela.

Offline Pinot Noir
29849 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 13:04

Zuzuli to sis teda dovolila moc!

Offline Anema
1281 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 13:10

Zuzuli ty jo, to je teda problém k řešení! Zajímalo by mě, co by řekla mně, psala jsem si ty předměty, který mě nebavily (a dějepis mezi to patřil), vlastním vymyšleným písmem...