Evaeva Osvícenější fyzioterapeuti s tím už normálně pracují, jen jich asi zatím není moc. Před pěti lety, kdy jsme to začali řešit to bylo úplně raritní.
Vše o těhotenství a dětech
Len ano, někdo to řeší, ale norma to není. Kluci teda byly spokojená miminka, tak možná je to i tím, ale myslím, že spíš bych musela někoho přímo vyhledat, kdo to umí. Staršímu už je teda osm, takže je to vlastně dávno. Já si i tu žádanku musela vyžádat (kromě mimina, ten ukázkově přepadl z bříška na záda přímo před pediatričkou
). Jejich potíže byly drobné, ale kdyby se začaly řešit dřív, mohli lézt dřív než v roce, ti dva starší třeba vůbec nedělali druhé vzpřímení. Jenže k tomu už je v deseti měsících nepřesvědčíš, když už se umí plazit.
Evaeva Za sebe bych k tomu dodala, že někdy ani "začít řešit včas" nemusí úplně pomoct. Naši kluci se vyvíjeli ne zcela ideálně a jako přes kopírák. Mladší k tomu měl teda predilekci. To mě přimělo s ním jít na fyzio, cvičili jsme asi od 3 měsíců vojtovku a na fyzio přestáváme chodit až teď v roce, ještě nás čeká výstupní kontrola u doktorky. Predilekce se postupně spravila, ale jinak ani ťuk, stejně jako starší, který necvičil vůbec, měl mladší potíže s tím, být na bříšku, druhé vzpřímení prakticky přeskočil, půl roku se asymetricky plazil, dlouho neseděl, lézt začal až skoro v roce. Takže... bych si to nevyčítala, že jsi s kluky necvičila dřív, já jsem si od té fyzioterapie hodně slibovala, cvičili jsme poctivě, ale prostě nějaké genetické nastavení vývoje se evidentně nedá zlomit.
Jo, a třeba naše pediatrička, jak je jinak skvělá, tak na ten fyzický vývoj mimina asi nemá úplně oko, sice mi ty fyzioterapie odkývala, že jako zajít tam můžem, ale z jejího pohledu bylo všechno v pořádku. Žádanku jsem ani nechtěla, věděla jsem předem, že půjdeme někam (a kam konkrétně), kde to není na pojišťovnu.
Myrtila já si to nevyčítám, to vůbec, jen kostatuju. První dva byli taky jako přes kopírák, predikce, žádné druhé vzpřímení nebo pivotování, stáli dřív než lezli, lezli a seděli až v roce. S miminem jsem začala už v šesti týdnech, měl ale stejné problémy jako starší, se kterým jsem začala až v půl roce. Predikce, záklon, malá opora o ruce, slabé břicho. Mimiňák byl jediný, u kterého jsem viděla větší efekt cvičení. Ono se to totiž řetězí. Ty děti to doženou, samozřejmě, ale je otázka, jestli se vyřeší úplně všechno nebo si něco přenesou do dospělosti. S kluky jsem chodila až do stabilní chůze, mimino chodí jednou za rok na kontrolu pořád, ale to je dáno pracovištěm.
Myrtila naše pediatrička to viděla, ale odmávla to s tím, že se to spraví, je to jen trochu, v širší normě... Ono to tak opravdu bylo, vůbec jí to nevyčítám, sami prostě odesílají děti s většími problémy. Ale když v roce nelezli, tak to už jí v pořádku nepřišlo. Jenže řešit to hned v šesti týdnech, nemuselo to tak být, v tom roce už snahám dost odolávali, když už se uměli plazit jak přeborníci, naštěstí symetricky
Evaeva Jj, oni to nějak doženou, a něco si asi holt přenesou. Mně i fyzioterapeutka ukazovala, jak se co potom přenáší do pozdějšího držení těla, když se to neřeší - hlavně ta predilekce teda. Byla jsem u ní i se starším, u něj teda z toho, jak ho viděla v jeho 4 letech, přesně popsala jeho vývoj, zároveň ale řekla, že pokud nepůjde cestou profesionálního sportu (a to ještě jmenovala konkrétně které sporty), tak že není úplně potřeba to řešit.
Evaeva jj, v tom roce s nima už prakticky cvičit nejde, už jsou moc silní na to je přeprat, ale ještě nechápou, že je to potřeba. A zvlášť když je potreba dostat je do nějaké precizní pozice.
Myrtila my začali dřív, ale už to nemělo takový efekt. Predikce teda zmizela, ale to druhé vzpřímení už nikdy nedělali.
Evaeva jsem si sla hledat co je pivotovani a druhe vzprimeni. Ja si uz vubec nic nepamatuju! Dik za pripomenuti. Syn uz ma tyhle milniky za sebou. Vsem tu drzim palce, at vase deti vsechno dozenou
. U starsiho jsme Vojtovku taky chvili cvicili, nejak od 2m asi a bylo to desny. Breceli jsme oba, vubec mi to neslo, navic jsem to zvladla max 2x denne. Ale jak bylo cokoli pres den (navsteva lekare, nejaky prejezd autem, cokoli), tak jsem to nebyla schopna rozumne zakomponovat mezi spanek a kojeni. Jinak u syna to byla asi prepeclivost obvodni, byl motoricky rychlik az az.
Dneska bylo tak krasne, ze jsme s detma vyrazili na kopec a udelali asi 6km prochazku po vrstevnici. Nikdo si nestezoval, ochotne chodily, to je takova uleva, kdyz uz clovek muze vyrazit nekam a neresit kocar. A nejvic mne pobavila mladsi, do ktere se dnes asi reinkarnovala Dama s polenem
, usla s nim celkem kus.

Myrtila toto by ma veľmi zaujimalo, že čo by mi taký odborník povedal na malého.
Jos ona ta rychlost není úplně ukazatel, spíš kvalita provedení. Já si teda myslím, že mimino byl rychlík i díky té vojtovce, že jsem ho jakoby vycvičila až moc
Ale narozdíl od těch dvou měl vývoj sice rychlý, ale dělal všechny milníky dobře a ve správném pořadí.
Mi to cvičení nevadilo, je to chvilička, ale když jsem to zvládla čtyřikrát, byl fakt dobrý den. A asi tak v osmi měsících se naučil ty reflexy vypnout
(to je prý běžné, chce to pak změnit cvik)
Gatita já rozumím. Snacha x tchýně je to těžký. Já jsem teď začala chodit na terapii, abych se sama v tom všem nějak zorientovala, je to náročné. Dost nám někteří doporučuji cvičení bobath, ale fyzio říkala, že až po vojtovce. A taky až bude mít rok, že by s ní snacha měla jet na měsíc do lázní. Snad vše dobře dopadne. Já s ní vojtovku cvičím 4x denně. Doufám, že s ní tak i cvičí maminka. Výhoda je, že malá u toho neplače. Zkoušeli jste kraniosakrální terapie?
letfenixa Mužeš se zkusit někde ukázat s malým a zeptat se. Já mám třeba křivé nohy, myslela jsem si, že je to vyloženě jen estetický problém, ale není, ono to pak časem nese nějaké problémy a hlavně se to věkem zhoršuje. A dva fyzioterapeuti mi třeba na ty nohy řekli, ač jsem je ani neřešila (jeden byl dětský fyzioterapeut a ke druhému jsem chodila s jiným problémem), že to je prostě zanedbání z dětství, že to je věc, co se dala vycvičit, upravit. Zajímavé. Vím, že jsem na to koukala jak z jara, jakože cože, tomuto se dá předejít, to nejsou prostě kosti? A oni, no jasně..ale nevím už přesně, co se tam v tom dětství dělo/nedělo, už je to delší čas.
Karja mne tvrdila od puberty maminka, ze mam vyvaleny bok, protoze taham skolni tasku porad v jedne ruce a naklanim se na stranu. Takze vloni jsem se na ortopedii dovedela, ze mam ne uplne dobre skloubenou jednu kycel, telo to vyrovnava tim naklonem, jednu nohu mam o kousicek kratsi a tim se krivi pater, blbe stojim a taky ty haluxy jsou nejspis od toho spatneho drzeni tela. Jojo, vsechno souvisi se vsim.
Karja u nás nie sú takí odborníci.
Napr o osteopatovi na Slovensku som ešte ani nepočula. Keď mal malý vlani rehabky, tak doktorka do správy napísala, že kvôli tomu že nekomunikuje, tak ho nemohla poriadne vyšetriť.
Keď si uvedomím, že sme všetci nosili rovnaké topánky, už len to koľko doničilo.
Just me moc držím palce, je fajn, že tě vnučka má. Těžko se to asi řeší z pozice babičky. My neměli podezření na nic závažného, jen pomalý vývoj, hypotonie, predilekce atd. Cvičili jsme Vojtovku, ale taky tak na 60 %, neslo nám to, podobně jako psala Jos . Navic syn byl hodně dráždivý, a tohle byl další řev navic.... Meli jsme myslim i par stimulačních cviku z Bobatha, ale jinak uz nic, s dalšími metodami zkušenost nemám. Jinak ke vztahu snacha/tchyne - ja jsem sve tchyni vdecna, ona je strasne ochotna a treba "zaskakuje", když mame termin u lékaře a něco nam do toho vleze, tak tam s dítětem sjede.
Karja a teraz už ti cvičenie nepomôže?
Vlani som si odpálila ruky, keď som malého v kociari vozila, začalo to akoby karpalnymi tunelmi, potom predlaktia a sťahovalo sa ti vyššie, až to skončilo na lopatkách. Bolelo ma to 24 h, bežne som nespala, a raz pri tom nespani, mi ponúklo video od fyzioterapeuta rozhybto.sk a prisamvačku to takmer úplne prestalo bolieť už po prvom cvičení.
Cvičenie je genialna vec.
Evaeva DruI letfenixa Pinot Noir Len děkuji, někdy je to strašně náročné, kolikrát mám chuť vyletět, jsme jenom lidi, že jo? Pak to vydýchám, řeknu si, že za to nemůže a jedeme dál. On mě má taky občas dost, jen si nemyslete.
Nejlepší je, že jak je k lidem upřímný, tak se občas dozvím věci... Je to občas dost legrace. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí