Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:49

Kokoska

mě teda dost vadí, když ten doktor neví co dělá a s tím znalosti pravopisu moc nekoreluji, ale tkaždý podle svých preferencí. 

Bavíme se o lidech, kteří nejsou schopni se ten pravopis naučit. Stojí je hodně energie psát alespoň nějak. Já jsem tým, aby tu energii napřeli nějakým užitečným směrem, třeba k zvyšování své odbornosti.  

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:49

Pinot Noir jezis, pisu o "normalni" situaci, samozrejme nebudu rikat treba barvoslepymu, je ze hloupej, kdyz nevidi spravne sest odstinu modre!

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:50
Reakce na Kokoska:

To je sice pravda, ale sebeinteligentnejsi text obsahujici hluboke myslenky u me tema hrubkama dost ztraci. 

To je ale tvoje škoda. Ne toho, co ty myšlenky už má. 

Online Pinot Noir
29963 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:51

Kokoska ale i dys- člověk může být lékařem. 

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:53

continuity kdyz doktor nevi, co dela, pravopis uz to fakt nevytrhne. Jak jsem psala Pinot, vztahovala jsem to k "normalnimu" stavu, ne k ruznym dys-, kde se to samozrejme musi brat jinak. 

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:54

Pinot Noir dobre, od ted si budu u tech nejen lekarskych zkomolenin rikat, ze je dotycny asi dys-neco.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:55

continuity já věřím úplně všemu

Já najdu, když mi vypadne písmeno nebo ho zaměním za jiné (to se mi děje fakt často), ale stojí mně to mnoho úsilí. Ale jaké se píše i, s/z nebo mě/mně někdy fakt nevím, i kdybych se na hlavu postavila

Nicméně muže kdysi na dis testovali, když psal šílené diktáty, a bohužel, nic nenašli Tak čekáme, co bude u syna, paní učitelka má trochu podezření.

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:56

continuity no pokud to teda opravdu sepsal dys.. clovek, aspon by se teda mohl obtezovat hodit to te AI nebo si aspon zapnout kontrolu pravopisu.

Ja jsem jako dcera cestinare asi trochu postizena

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:57

Kokoskajenomže ty nevíš, jestli je ten člověk naproti tobě dys a jaký. Nemají to napsané na čele a jinak normálně fungují. V technických profesích jsou jich hromady a často jsou to skvělí odborníci. 

Online Pinot Noir
29963 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:58

Kokoska no je to vysoce pravděpodobné. Můj šéf a naše daňová poradkyně, nejchytřejší lidi v oboru, které znám, s opravdu pronikavým myšlením, nejsou ani jeden schopni napsat text bez chyb. Vypadávají písmena, slabiky, i celá slova, pravopis trpí...

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 09:58

continuity ne, nevim, ale asi se mi nechce omlouvat kazdy paskvil tim, ze asi je chudak dys.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:00

Kokoska pokud někdo píše například článek nebo nějaký hodně oficiální mail, tak by měl využít nástroje k opravě pravopisu, souhlasím. Ale jinak se dá přejít.

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:00

continuity Pinot Noir je teda takovy problem, kdyz to o sobe clovek vi, a predklada neco verejnosti, nechat ten text zkontrolovat?

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:00

Kokoska To je sranda, já ti vlastně rozumím. Mám pro ty různé dys pochopení, ale přesto mě chyby vždycky zarazí (nemyslím teď, kdy ji někdo udělá očividně omylem, to se stane každému). A i syna dost dupu, teda v češtině. Přestal se ji učit zbytečně brzo, tak ať aspoň zvládne nenapsat "myluji tě".

Offline Kokoska
35074 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:02

Garfie no vidis, zrovna tohle se mu muze jednou hodit, pokud to teda nebude psat v kandzi

Da se vubec v japonskem psanem textu vyrobit  neco jako hrubka?

Online Pinot Noir
29963 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:03

Kokoska no ale původně jsi psala o lékařských zprávách.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:04

Kokoska s každým mailem se ti to asi dělat nechce. Já třeba mám i ten problém, že v té počítačové komunikaci to vidím hůř než když píšu ručně. To třeba aspoň vím, že nevím, a můžu si to zjistit.

Offline Gatita
8656 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:10

Kokoska continuity zrovna v lékařských zprávách mi chyby v pravopisu vůbec nevadí, to je specifická kategorie... ale všude jinde mi to vadí, zkazí to dost dojem, ať je obsah sebevybroušenější. Já mám tu češtinu ráda, ta slova se často liší významem, když se napíšou jinak, a to je na tom to hezké. Spousta mých známých lobbuje za zrušení bazírováni na pravopisu ve školách, že takto Čínu nedoženeme, že by se děti měly učit jiné kompetence. Jako něco na tom je, ale co by se děti měly učit jiného? Beru to jako nějaký kulturní odkaz, že ta čeština je taková hravá i díky tomu pravopisu, mozek se při tom určitě taky hezky potrénuje. Ale měl by se klást důraz nejen na pravopis, ale i schopnost vyjádřit myšlenku. To fakt spousta lidi neumí, třeba napsat stížnost nebo co vlastně chtějí. Moje 10lete dítě to nezvládá vubec, fakt neda 5 kloudných vet na nějaké téma, kdyz mají nějaký referát. A není to tím, že by měl dutou hlavu, ale vůbec se to nepěstuje. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:12

Kokoska Zajímavá otázka! Asi dá, ale když se naučíš psát (třeba některé hlásky se v hiraganě prodlužují přidáním "i" nebo "yu", tak asi minimálně, možná ještě v prefixu. Ale myslím, že šance je určitě menší než v ostatních jazycích. Spíš je tam oproti nám problém ve čtení, třeba jedno kanji se čte různými způsoby, jinak zní o samotě, jinak ve spojení s jiným a to ještě může mít několik variant. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:14

Gatita No tak zrovna s Čínou bych se v tomto srovnání vůbec nebála, naučit se všechny znaky (a k tomu latinku jako by) fakt není žádná sranda a mají v tom docela drsný dril. V japonských školách se děti učí každý týden cca 5 nových kanji, celou základku.