Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Tabea
8192 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:19

Kokoska protože u tý dysgrafie nejde jen o ten pravopis, ale i to, že písmena chybí nebo jsou přeházená. A ten člověk to prostě nevidí. Můj muž taky myslí, že stačí psát ty slova jen pořád dokola. Jenže i kdyz ten člověk bude psát každý den spoustu času a každé slovo 20x, tak stejně nemůže procvičit všechno a zítra to klidně zas napíše blbě. 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:21

Kokoska A tak dneska u většiny věcí, které člověk píše program rovnou podtrhává a na ta největší zvěrstva upozorňuje. Ale stejně bych pravopis nepřirovnávala ke sčítání a odčítání. To jsou dvě celkem jednoduché operace, já bych to popsala spíš tak, že každý se přece může naučit popisovat průběh funkce, ne?

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:40

Já si vždy vzpomenu na dávného známého, takto jaderného fyzika, který vůbec nedával y/i. Jinak to byl člověk s obrovským rozhledem, i mimo obor, ve filozofii třeba. Několikrát jsem mu říkala, ať si vybere jedno i/y a to prostě používá všude, protože pravděpodobně naseka méně chyb, když to bude trefovat a ještě to bude mít jako poznávací znamení. 

Seznámili jsme se na blogu, kde autor cíleně nepoužíval velká písmena ani na začátku vět a ani nikde. Takže v tý době by to celkem klidně prošlo.

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:46

Gatita no když zůstaneme u češtiny, místo toho pravopisu a věcných diktátu by mohli věnovat čas porozumění textu a čtenářské gramotnosti, vyjádření myšlenek. A ne, porozumění textu úplně nesouvisí s tím kolik toho člověk přečetl, ale s tím JAK to přečetl. 

Kolik krát jsou logické kotrmelce i v beletrii, což osobně považuji za větší problém, než když korektorovi uteče y. 

Online Zuzuli
3818 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:49

Ja jsem dys-, na zakladce jsem mela ulevy pri diktatech, a pritom jsem cetla fakt hodne a rada.

Ale ja v textu chyby proste nevidim. Vzdycky jsem totalne selhavala na ukolech typu "najdi v textu chyby". Treba v anglictine, to jsem mivala strasne znamky, nenasla jsem tam nic. Vsimnu si max prehazenych slov, ale nejake pismeno spatne, prohozene nebo zdvojene hlasky fakt nevidim. Takze rada, ze si ten text po sobe mam precist, abych si kdyztak opravila chyby, je mi uplne k prdu.

No a muj rukou psany projev videt nechcete, neprectu to po sobe casto ani ja sama. Nastesti jsem nejak prezila gympl a pak sla studovat na techniku, kde uz tohle nebylo nijak extra dulezite. Muj muz zase pise uplne krasopisne, ale s velkym mnozstvim chyb. Takze vsechny technicke zpravy uz prohani pres AI.

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 10:56
Reakce na Zuzuli:

Takze rada, ze si ten text po sobe mam precist, abych si kdyztak opravila chyby, je mi uplne k prdu.

Ja už jsem to psala, čestinářka mých dcer jim píše, do čtenářského denniku, že je škoda, že si to po sobě neprectou. 

Kolikrát jsem měla cukani ji tam odepsat, že u nás to čte celá rodina

Online Zuzuli
3818 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:00

Gatita ja si teda dovedu predstavit hodne veci, co by se mohlo v ceskem skolstvi delat misto pilovani pravopisu. Ted jsem byla na nejakych dod na zakladkach v hodinach ve tride. A jak jsem tam sedela v lavici a poslouchala ucitelku pred tabuli, rikala jsem si, jak tohle strasne nesnasim a stve me, ze do tohodle systemu se ted chystam poslat na cca 13 let sve dite.

Za me treba porozumneni textu, nejake kreativni psani, podporovat vic kreativitu a sebevyjadreni. Prezentaci projektu. Finanacni gramotnost, medialni gramotnost. Nesnazit se vsechny deti napasovat do osnov, ale vic podporovat talenty. 

To teda rikam jako nekdo, kdo to v ceskem vzdelavacim systemu dotahl k inzenyrovi. Zpetne mi to ale prijde jako celkem ztraceny cas. Hlavne gympl. Ja ma treba fakt dobrou prostorovou predstavost, jsem fakt dobra na geometrii a fyziku. Coz mi k necemu bylo az na vysoke po dvacitce. Do te doby jsem ve skole resila tak akorat vetny rozbor a diktaty. Proste jsem to celkem uspesne prolezla jen proto "ze se to musi", nez abych mela pocit, ze mi to vzdelavani neco dava. 

A nepopiram, ze nekteri ucitele uz tohle delaji. Ale porad to je dost individualni, ne smer, kterym se skolstvi obecne vydava.

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:03

continuity To teda bezesporu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:15

Zuzuli zrovna ta individualizace a rozvíjení talentů je v RVP už dvacet let, ale málokdo s tím umí skutečně pracovat. 

Já si nemyslím, že by se na pravopis mělo rezignovat. Ale musí to mít nějakou míru, je potřeba rozvíjet i ty další dovednosti a smířit se s tím, že ne každý dokáže psát bez chyb. Čeština je bohužel soubor výjimek z výjimek, takže je potřeba určitý cit pro jazyk a ten ne každý má.

Offline olte
759 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:17
Reakce na Zuzuli:

Do te doby jsem ve skole resila tak akorat vetny rozbor 

​Interpunkce v písemném projevu, jak si poslední dobou všímám, je fakt katastrofa. Spoustu lidí ve škole větný rozbor zřejmě minul

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:23

olte Hele, mě na základce i vyslali reprezentovat školu na olympiádu v českém jazyce, takže z toho, že by mě větný rozbor minul, mě podezírat nemusíš, ale stejně sekám spoustu chyb v interpunkci. Ona je ta česká interpunkce v některých okamžicích strašně neintuitivní :o)

Offline olte
759 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:27

DruI mně právě přijde hodně logická

Online Tabea
8192 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:46
Reakce na Zuzuli:

No a muj rukou psany projev videt nechcete, neprectu to po sobe casto ani ja sama. Nastesti jsem nejak prezila gympl a pak sla studovat na techniku, kde uz tohle nebylo nijak extra dulezite. 

​Dite přineslo písemku z matiky na tři strany a na každou stranu paní učitelka napsala, že má zlepšit úpravu. A jednou, že to lze (text) těžko přečíst. Druhý den byl rodičák, tak jsem to s ní probrala.
Dítě teda vůbec nerozumělo, co paní učitelka chce. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 11:52

olte tvl, větný rozbor. Já se fakt snažila, ale opravdu, to pochopit a naučit se. Ale stejně jsem poznala tak akorát větu přívlastkovou Fakt to vždycky není, že by člověk nechtěl.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 12:21

olte Není logická! A mám to potvrzené i od kamarádky co pracuje v ústavu pro jazyk český ;o) Prej bývalo normální logicky umisťovat čárky v místech, kde by člověk při mluvení klesl hlasem, ale v jakémsi bodě historie se to začalo kodifikovat i jinak, takže v důsledku toho v tom mám já celý život guláš (ale teda je to informace bez záruky, protože jsem sklerotik a ona mi to vyprávěla asi tak před deseti lety, kdy jsem si jí na interpunkční pravidla stěžovala ;o)

Offline viktorka_od splavu
49392 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 12:59
Reakce na Gatita:

Kokoska continuity zrovna v lékařských zprávách mi chyby v pravopisu vůbec nevadí, to je specifická kategorie... ale všude jinde mi to vadí, zkazí to dost dojem, ať je obsah sebevybroušenější. Já mám tu češtinu ráda, ta slova se často liší významem, když se napíšou jinak, a to je na tom to hezké. Spousta mých známých lobbuje za zrušení bazírováni na pravopisu ve školách, že takto Čínu nedoženeme, že by se děti měly učit jiné kompetence. Jako něco na tom je, ale co by se děti měly učit jiného? Beru to jako nějaký kulturní odkaz, že ta čeština je taková hravá i díky tomu pravopisu, mozek se při tom určitě taky hezky potrénuje. Ale měl by se klást důraz nejen na pravopis, ale i schopnost vyjádřit myšlenku. To fakt spousta lidi neumí, třeba napsat stížnost nebo co vlastně chtějí. 

jinak ja mam doma tedka toho dys-, co v zivote neprecetl knihu, zato spoustu technicke dokumentace, a kupodivu pisemny i mluveny projev ma velmi kultivovany, sirokou slovni zasobu a te empatie na rozdavani. to psane slovo ho teda stoji mnoho usili ale stoji mu to za to. 

Online Tabea
8192 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 13:07

DruI já píšu tak zhruba stejně často ve třech jazycích a ty pravidla jsou všude jiný. Navrhuju EU kodifikaci interpunkce!

Oprava: Navrhuju schengenskou kodifikaci.

Offline dzizisketa
9005 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 14:18

Rosťa předevčírem nakreslil obrázek, který se mi líbí čím dál tím víc.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. prosince 2025 14:21

dzizisketa je vážně boží! Škoda, že tu známku dala učitelka takhle doprostřed. Mně přijde k zarámování 

Online continuity
43287 příspěvků moje polička 05. prosince 2025 15:52

Tabea jo přesně tak, ale já si tím den nekazím. V angličtině to mám blbě určitě a v češtině tak z půlky

DruI 

ve slovenštině se pořád dávají čárky tam, kde by člověk klesl hlasem a těch pravidel je pár. 

Češtinu mi dítě furt nosí ke konzultaci a já samozřejmě absolutně netuším. 

Mně třeba fascinuje to lpění na extrémně komplikovaných pravidlech jako kulturním dědictví. Slovenština se v průběhu let několikrát zjednodušila a co? Nestalo se vůbec nic!

Ja myslím, že nejpozději generace mých dětí to definitivně zredukuje.