Evaeva Tomu rozumím, přece nemusí být každý čtenář, každého baví něco jiného. Ale takhle můžeš odbouchnout každou radu. Já teda vlastně považuju za radu jenom to, že děti nesměly v posteli dělat nic jiného.
Jinak to žádná rada není, dětem čte veče asi 90% (minimálně na Parfumanii)
Vše o těhotenství a dětech
Garfie jasně, tak jsem to nemyslela. Ale pokud jsou rodiče zoufalí, tak tohle nejspíš zkoušeli a pak je to trochu jako s tím nejedením
Někdy prostě děláš všechno a nezabírá to, kvůli nečtení bych se nehroutila.
U nás je před spaním povolená jakákoliv klidová aktivita (mimo elektroniky). Ale mladšího uspáváme, takže ten nesmí dělat nic
a starší většinou usíná spolu s ním, výjimečně si jde něco dělat.
Tak ale shodneme se na tom, že čtení obohacuje slovní zásobu, fantazii, koncentraci, nějakou míru empatie atd, ne? Takže podpořit čtenářství u dítěte mi přijde velmi žádoucí.
Podpořit, ne nutit za každou cenu za všech okolností samozřejmě.
Tady radíme matce, která ty běžné věci už vyzkoušela.
Všechny ty kompetence podporují i jiné aktivity, čtení určitě není jediná možnost.
Já mám ty děti úplné protiklady, vychovávám je v rámci možností stejně a někdy si říkám, že jsou zralé do mixéru a vypadly by dvě standartní deti. takže jsem si přestala dělat zásluhy na jejich úspěších a vyčítat si to, co nezvladaji. Hlavně jsem opustila predstavy, co všechno lze výchovou ovlivnit, protože se ukazuje, že toho není zas tak mnoho. ![]()
Treba teď na nás vypadlo z testu, že dítě má strašně slabou prostorovou představivost - přesně to dítě, které si od malinka staví z Lega. Některé věci jsou očividně dané a nepomůže nic.
Píšeme to stejné. Za mě je tady jediná rada, hodit to za hlavu, nějak to už dopadne. dnes to vidím tak, že dítě z přiměřeně podnetnýho prostředí si svoji cestu najde.
U nas doma cetli vsichni a hodne a radi, pravidelne rodice objednavali knihy z klubu ctenaru, vzdycky pod stromeckem byly knizky, hodne casto k svatkum i narozeninam. Nasledkem toho je teda pozustalost ve forme tri velikych narvanych knihoven, castecne i po mych prarodicich, obe rodiny byly nadseni ctenari. Nam detem pred spanim tata cetl, my jsme o to staly hodne. Kolikrat u toho chudak usnul a my ho budily, ze ma cist. Sestra teda strasne dlouho sama cetla porad dokola jen knizku Hanyžka a Martinek :)
Souhlasim se žluťásek , muze to pomoct rozsirit slovni zasobu atd., urcite to cteni prinos ma. Nevim, do jake miry to u koho ovlivni spravnost psani, ale pamatuju se, kdyz jsem si nebyla napr. jista i/y, ze jsem si napsala obe verze a uz vizualne vyhrala ta spravna.
Za me tedy cteni ano, i v dobach podcastu a knih k poslouchani. Ale samozrejme malinke dite se do toho nasilim nutit neda, spis nejakou hravou formou na ty knizky zvykat.
Píšeme to stejné. Za mě je tady jediná rada, hodit to za hlavu, nějak to už dopadne. dnes to vidím tak, že dítě z přiměřeně podnetnýho prostředí si svoji cestu najde.
Souhlas
Kokoska To s tím psaním pod sebe dělám taky! :-)
Jinak teda když byl v poradně syn, tak mi psycholožka řekla, že má očividně nějakou disgrafii nebo spřízněnou diagnozu, ale nedokáže to diagnostikovat přesně, protože nedělá žádnou typickou chybu. Přisuzovala to právě čtení, že ta slova má obrazově v hlavě.
Garfie já to dělám taky, ale ne vždycky to dopadne
ale když si to člověk píše psace, tak to nebude mít zapamatované ze čtení, ne? Já četla poměrně dost, ale na pravopis to vliv moc nemělo.
Evaeva Já píšu tiskace!
Psací už ani neumím, vždycky jsem psala totálně nečitelně....pro to srovnání je mi to asi úplně fuk, prostě jedno vypadá líp! :-)
Garfie aha. Mamka to taky dělá (asi kde kdo) a taky psace. Mně právě kolikrát vypadá líp ta blbá varianta a nebo vyhodnotím, že nevím ![]()
Garfie moje dys nemá obraz toho slova v hlavě právě.
A dělá to ve všech jazycích. Je mi ji fakt líto, protože trojky z němčiny nenosí kvůli tomu, že by se ty slovíčka nenaučila - ona je umí, ale neumí je správně napsat. S angličtinou problém nebyl jen díky osvícené učitelce, která je slovní zásobu takto nezkoušela a hodnotila spíš smysluplnost celé věty než zdvojené l.
Ta druhá, nečtenářka, si to píše a u ní by právě to čtení mohlo pomoct. Ale není to opravdu univerzální lék.
No s nástupem všech AI zrovna tohle bude brzo úplně jedno a důležité budou jiné kompetence než že někdo (ne)umí napsat pět vět bez chyb. I když v těch technických profesích je to jedno už minimálně 20 let.
A to píšu jako někdo, kdo s pravopisem v rodném jazyce nikdy problémy neměl.
Evaeva mne je jedno, jak je to napsane, proste to vidim. Nevztahuje se to teda na vsechno, napr. s velkymi pismeny jsem dost marna.
continuity Máš pravdu, u nás ve škole už mají normálně povoleno používat Grammarly, dokonce i v angličtině. Na druhém stupni teda. Asi pochopili, že co do nich nenatlačili do teď, tak už nedoženou. :-)
Evaeva no podle mne to je jedna z těch vlastnosti nějaké dys poruchy. Že to prostě nevidíš.
Jak píšu mám to doma dvakrát, a kdybych to neviděla na vlastní oči, nikdy tomu neuvěřím, co všechno je možné.
Kokoska jo, to chápu. Jen jsem si říkala, jestli je to čtením, protože obraz toho slova v psané podobě se ti v mozku utvořil spíš psaním. Bych řekla jako naprostý laik ![]()
Obě děti už to vrazí do chapGPT, ta jim to opraví a učitelka je konečně se ctenarskym dennikem spokojená. ![]()
Ta druhá je rozumnější, ta říká, že mnohem horší je, když nemají co říct, než to, že to napíšou s chybami.
continuity mne teda dost vadi, kdyz ctu lekarskou zpravu a ve ctyrech vetach jsou dve hrubky. Jako jsou ruzne editory textu, ale v tom fofru kolokrat je doktor rad, ze vubec neco nadatluje. Zakladni vedomosti by lidi mit meli, na AI se taky ve vsem spolehat neda. Scitat a odcitat se taky naucis, tak proc ne pravopis.
continuity To říká správně!!
Chat gpt má u nás ve škole přísná pravidla, už jsem říkala, jak loni vyhodili za nedovolené použití holku těsně před maturitou (pořád mi ta historka přijde strašná).
Scitat a odcitat se taky naucis, tak proc ne pravopis.
Tohle jsem si taky myslela, než jsem se ponořila do dys- poruch.
continuity "mnohem horší je, když nemají co říct, než to, že to napíšou s chybami"
To je sice pravda, ale sebeinteligentnejsi text obsahujici hluboke myslenky u me tema hrubkama dost ztraci.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí