Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Muslik
574 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 12:34

Jak jste naučili deti k lásce ke kniham? Jde to vubec? Čerstve ctyřletou dceru knihy odmala vubec nezajímají. Ale vůbec, neustále celim dalším a dalším pokusům předkládání, nabízení, širokého spektra, a uz nevím, co s tím, nechci to vzdát,ale asi ji nemůžu donekonečna mučit a nutit,ona je takova ta natura, ze se akorát více zablokuje...do knihovny taky chodime odmala, a casto, ale jde si tam pohrat, neco prolistuje, ale domu nechce a kdyz vezmu, doma si toho ani nevšimne.  Jsme oba s muzem knihomolove, cteme pred ni, vidi to, doma navic máme obrovskou nadhernou knihovnu, takze proste to prostředí se uplne nabízí, ale ona se uplne zvrhla. A ne, opravdu to neni tim, ze by nam např hodiny vysedavala u pc/telky atd.... přijde mi to děsná škoda, navic hlavně zaděláno na problém do budoucna. Díky bohu teda aspon nemusím řešit nějaké logopedicke záležitosti atd, protože ona ve svém věku mluví naprosto dokonale, včetně normálního Ř a slovní zásobu ma prepestrou, ale bojím se, co do budoucna, protože proste čtení povazuji za důležité. Možná to řeším zbytečně, ale z me strany spíše takovy povzdech,kdyz tady čtu, jak sdilite tipy co koupit detem/vnoučatum... a ano, je malá, třeba se to zlomi, jsou horsi veci k reseni s detmi, dobre vim, co tu nektere resite atd, ale trochu dost me to štve a nevím jak to posunout dále. Tak pardon za elaborat, muselo to ven

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:00

Muslik je malá

Mladší knížky taky moc nevyhledával, hrozně dlouho jsme četli maximálně básničky. Vlastně mi přijde, že trochu delší text pořádně vnímá až teď, v šesti. A to zase naopak opravdu důkladně. Před tím dlouho nic a před tím jsme četli třeba měsíc jednu krátkou pohádku pořád dokola. Oba kluci milují encyklopedie, beletrii čteme teď mladšímu, starší si jí na večerní čtení vybere výjimečně. Přes den většinou nechce číst ani jeden. Starší je druhák, čte docela pěkně, ale sám od sebe sahá opět akorát po encyklopedii.

Offline Pinot Noir
29963 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:02

continuity někteří rodiče hlásí podle testu chřipku A. Já nic netestuju, R. je unavený, má 37°, a nakonec nezvracel. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:04

Pinot Noirať je Ríša brzy dobrý Já se prvně lekla, jestli to zas nejsou nervy. Takže mi při čtení odlehlo, když to má půl třídy

(taky bych netestovala, prostě dle příznaků, viď)

Offline Gatita
8656 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:07

Muslik

To je moje bolavé místo. Knihy miluji, ráda čtu, dělá mi to dobře ve všech směrech a ráda bych, aby to přinášelo potěšení i dětem. Neumím to popsat, ale přijde mi to nejen zdravé, ale i nedocenitelné v akademické oblasti, z hlediska pravopisu, slovní zásoby, gramotnosti. Knih máme spoustu, do knihovny chodíme od narození. Syn nečte vůbec. Jen když musí do školy. Nic mu to neříká. Ač jsme odmalička prohlíželi knizky, tak ho to nezajímá, nerozumí tomu, příběhy jsou mu ukradené, nezajímá ho, jak to dopadne... Mně to je moc líto, protože mi přijde, že se strašně ochuzuje, přichází o nejlepšího koníčka a nejlepší wellness. Nicméně s češtinou problém nemá, pravopisné chyby nedělá, textům rozumí, když musí (ale teda přijde mi, že začal vnímat, co čte, až tak na konci 3.třídy, do té doby mi přišel úplně mimo...). Takže tragédie to není, i když si myslím, že "s knihou" by mohl být někde jinde. Škoda to je, mrzí mě to a asi se s tím musím smířit? Možná třeba bude číst non fiction, ale beletrii nejspíš nikdy. Tak asi to nemusí bavit každého, no. Koukám spíš , co dělá místo toho čtení. Ja bych sáhla ve volné chvíli po knížce, on sjíždí dementní videa na YouTube nebo hraje Roblox. Kdyby hrál fotbal nebo na kytaru, nebo treba jen koukal do zdi a hladil kočku, bylo by mi jedno, že nekouká to knížky.

Offline Muslik
574 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:29

Gatita na tebe jsem při psaní mého příspěvku myslela, protože jsem zaznamenala, ze neco podobného je u vas, byť u větších deti... popisuješ přesně moje pocity a je mi to proste svým způsobem líto no 

Offline clothilde
2062 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:29
Reakce na Potrefenáhusa:

Buďte v klidu, náš tatínek právě zapomněl malý dítě vyzvednout ve skolce

​to mi připomnělo příhodu, kdy manžel vezl dítě do školky, začal telefonovat a po ukončení hovoru, kdy zastavil na firemním parkovišti, se ze sedačky ozvalo :"tatínku,  dneska nepůjdu do školky?"

No nešel, tatínek už měl další schůzky a ja ho jela vyzvednout

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2025 13:38

Gatita no ten pravopis... Já četla dřív opravdu hodně a koukni se, jak píšu Ono i ta slovní zásoba se dožene jinde, mladší třeba aktivně používá slovo homogenní. Normálně vaří a říká teď to zamíchám, aby to bylo homogenní Kde to slyšel, netuším, ale žádný čtenář není.

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 14:26

Muslik Gatita Obe dcery zacaly cist beletrii mnohem pozdeji, zato casto a hodne, starsi tak ve 12, mladsi az ted ve 14, doted porad listovala v encyklopediich, komiksech, obe zacinaly na Poseroutkovi a Walliemsovi, zmenilo se to dost nahle. Ve 4 a 6letech bych vubec nedelala zavery, ani v 10

Offline Zuzuli
3818 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 14:32

Pinot Noir u nas dneska prisla zprava ze skolky, ze se tam mnozi nemocne deti a at si je rodice radeji nechaji doma. Takze jsem taky nervozni, co na nas ceka.

Online dzizisketa
9005 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 14:34

Prosím o pomoc - kde v Praze teď rychle seženu mikulášskou berlu? Stačí jen nějaká plastová, je to pro dítě. Předem díky!

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 17:33

Gatita jak já ti rozumím...

Online Kokoska
35075 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 17:42

Muslik ve ctyrech je jeste mala. Kdyz ji ctete nebo slysi pohadku, tak ji to bavi? Hlavne bych ji to asi nasilim nenutila.

Offline MPLee
3042 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 22:08

Evaeva prosim te, tim sesitem na nahravani zprav Albi tuzkou, jsi myslela ty albiSamolepky? Tusim, ze by to mphlo mit uspech. 

A nemate nekdo tu jejich Kniha HaHa? Jak moc mi to poleze na nervy?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2025 22:49

MPLee principielně je to ono. Dřív bylo v balení k té tužce toto, ale to už asi nedávají.

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 23:18

Kokoska Oboji doporucuju taky. A jeste bych pridala Horrid Henry, v cj Darebak David. Jen nevim, jestli je to v cestine tak vtipne jako v anglictine, ve ktere to milovaly obe moje deti.

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 23:29

Pinot Noir Doporucila bych Horrid Henry. Je to fakt vtipny a i vychovny. My jich mame doma milion, tak bych ti mohla nejakou na zkousku pujcit, kdybys nekdy byla v centru... HP bych naopak nedoporucovala, podle me je to na tuhle uroven uz slozity. Dcera ho zacala cist v anglictine po 4 letech angl. skolni dochazky a to byla v anglictine ve tride i mezi rodilymi mluvcimi jedna z nejlepsich.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 23:30

Emerald i česky je to myslím docela povedené, legrační. Ale vyšlo to už dávno a nové už jsou k nesehnani, leda z druhé ruky nebo knihovny

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 03. prosince 2025 23:32

žluťásek Aha, to je skoda. My je mame prave v anglictine, tehdy jsem je kupovala v charity shopech za libru za kus.

Offline Pinot Noir
29963 příspěvků moje polička 04. prosince 2025 00:34

Emerald díky za tip. Myslím, že HP pro něj nebude spíš tématicky, než z důvodu jazykové úrovně.