Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 12:41

711990 můj syn taky chodí k naší paní učitelce na doučování. A to přesto, že doma podporu má. Ale ono je to jiné, když se ti hodinu věnuje paní učitelka. To je doma úplná iluze, z jeho i z naší strany A to nemluvím o tom, že ona to fakt umí líp. Ale taky si nemyslím, že je to úplný standard.

Offline Potrefenáhusa
38114 příspěvků moje polička 19. února 2026 12:45

notna pises, ze mate v okoli 5 skol, to u nas rozhodne neni, v blízkým okolí vim krom nasi jen o jedné, v sousedním městě, kam se soustředí nas  zajem, maj státních základek asi celkem 5

podle me se takhle deti nedělí nikde, aspon jsme o tim neslyšeli. Jen ze nekde pridavaj dalsi třídu v 6.rocniku, kdyz přibudou přespolní z okolních malých škol 

Ten vyber v Praze mi přijde spis imaginární, jakoby jo, ale všude je velkej přetlak. Ale tak nekoho vzít musej, člověk to nesmí vzdát předem 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 12:51
Reakce na Potrefenáhusa:

Ten vyber v Praze mi přijde spis imaginární, jakoby jo, ale všude je velkej přetlak. Ale tak nekoho vzít musej, člověk to nesmí vzdát předem 

​Tohle si taky myslím. Jako dostaneš dítě na běžnou školu, třeba trochu lepší, ale tyhle školy, co nabízejí nějaké "extrabuřty" jsou plné.

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 19. února 2026 12:53

notna Ano, ale to není žádný koncept nebo tak, je to prostě takový individuální přístup, třebas jen dočasně a když jsou na to kapacity. 

Offline Lamicka
14104 příspěvků moje polička 19. února 2026 13:10

notna prace s nadanymi mimo kmenovou tridu neni standard, spis ojedinele. Kdyz ma dite doporuceni, lze s nim pracovat ve tride jinak, ale je otazka jak casto se to v praxi deje. 

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 19. února 2026 13:14

Doucování u nás mají pomalejší děti taky, buď jako nultou hodinu ráno, nebo před písemkou s paní asistentkou.

A teda nepamatuju ani u dětí ani za nás, že by někdo přestupoval na zvláštní školu.

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 19. února 2026 13:26

Lamicka jo, ptala jsem ve školách, jestli je šance, že by Viktor měl nějaký individuální přístup ohledně jeho matematických vloh, ale dá se říct, že všude byl menší problém jeho "postižení", než jeho nadání. Ve zdejší ZŠ očividný úsměšek nad další matkou, která si myslí, že má v něčem nadané dítě, a mlžení, jinde mi řekli, že bohužel, maximálně může dostat větší množství příkladů, když bude rychlý, ale jejich náročnost bude stejná, protože při 18 dětech ve třídě není možné někoho řešit zvlášť (a co teprve při 28, že?). Jen v Integrálu řekli, že při sedmi dětech a dvou učitelích je snadné odhalit, co kdo potřebuje a dá se říct, že každé dítě má vlastně individuální úroveň. 

Doufám, že to teda nějak řešit budou, ho by měsíc sčítání do deseti totálně otrávil.

Offline Potrefenáhusa
38114 příspěvků moje polička 19. února 2026 14:43

brrr ono na těch školách zvlast mensich lze asi leccos, naše příbuzná učí na takový větší venkovský základce na 1.stupni a tam si rozdelujou prvňáky a druháky, takže mají třídu o cca 12 dětech, pak je spojí ve třetí a myslim taky otevírají další 6.pro přespolní (které míchají do stávajících kolektivu) 

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 19. února 2026 15:53

Potrefenáhusa Já jsem hlavně pochopila, že když je těch dětí míň než 30 a rozdělí je do dvou tříd, neplatí učitelku stát, ale doplácí zřizovatel (u nás obec) ze svého. Ale pochytila jsem to před roky na školské radě, kdy tam něco takového halekal starosta, tak úplně ruku do ohně bych za to nedala, je to muž velkých slibů.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 16:06

brrr no zároveň teď nově nad 15 dětí bude muset být asistentka. To mi úplně nedává smysl, že do 15 dětí platí jednoho obec a nad 15 zaplatí stát dva. (I když asistentky mají mnohem nižší platy.) Což teda neznamená, že to tak není

Offline notna
8998 příspěvků moje polička 19. února 2026 17:28

Začínám přemýšlet, jestli tady něco nechápu blbě. Přijde mi divný, abychom měly nějaký extra školství. Ale když pominu ten první stupeň, kde u nás byla hlavní pomoc a doučování, jak píše i brrr , tak přece na tom druhém stupni už ty třídy jsou dělené nejen na jazyk, ale i na tv, IT, pracovní činnosti /nebo jak se to teď jmenuje/. To je výuka, kam taky nelze nacpat celou třídu. To přece muselo napadout i jiný ředitele než u nás, aby je rozhodili ne podle abecedy, ale podle potřeb výuky, ne?

Ale píšu tady o rozdělení v takových těch běžných normách. Ty opravdu výjimečné děti měli matiku na nějaký grant, to jsem psala už na začátku. 

Paradoxně nejvíc chlubící web na "začít spolu" má u nás škola typu obří kolos s přeplněnýma třídama a nulovým zájmem něco řešit. 

Pinot Noir Victor je v matice ale extra třída. To si myslím, že je na individuální vzdělávání v matice. Tomu nic na zš stačit nebude. A myslím to jako v dobrém. V Brně měli nějaký takový program na Masarykově univerzitě. Od známých syn tam docházel ještě když byl na ZŠ. 

Potrefenáhusa Tak těch 5 škol okolo je myšleno jako dostupných. Dvě jsou v městečku poblíž a jedna ve vedlejší vesnici. Do těch jede párkrát za den přímá linka. Další ty dvě školy jsou ve vzdálenějších vesnicích a dá se tam dojet taky, ale už je to s jedním přestupem v městečku. To není, že bychom ty školy měli poruce. Tady nemá každá vesnice zš.

Karja Však jsem psala, že krom jedné školy nemají taky žádný extra koncept. Nelze k tomu dohledat na sítích nic. Jeví se jako normální základky. Jen jedna z nich má hezkou prezentaci a má víc rozepsané.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 17:37

notna no ale matika, čeština a další, řekněme hlavní předměty, dělené nebývají. Kromě tv jsou dělené hlavně jazyky. Že by se dávali dohromady děti napříč celým ročníkem nebo i víc dle schopností mi opravdu jako standard nepřijde. Ale třeba jo, akorát jsem se s tím ještě nesetkala. 

Jak jsem to teď hledala, tak jedna škola v okolí nabízí tohle dělení přes celý ročník v profilových předmětech, žák si zvolí třeba matiku a té se pak věnuje víc. A asi dvě školy nabízí matematické, jazykové a jiné třídy.

Offline notna
8998 příspěvků moje polička 19. února 2026 17:54

Evaeva Psala jsem to už na začátku, že vím, že to není standard. Ale překvapuje mě, jak málo je to obvyklé. Fakt bych čekala, že se nás tu ozve víc než já a brrr A nemyslím to nijak negativně. Prostě se tomu divím.

U dcery třeba dělená čestina byla tak, že některé hodiny čj byly společné pro celou třídu a některé hodiny byly dělené. žáci výborní v češtině měli o jednu hodinu týdně méně češtiny a o hodinu víc aj. Takže premianti v čj nebyly v hodinách, kde se opakovala a procvičovala čeština. Ale měli hodinu navíc aj s rodilým mluvčím. Ono to vycházelo, že premianti v čj byli zároveň i v lepší skupině na aj.

Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 19. února 2026 18:08
Reakce na Lamicka:

notna prace s nadanymi mimo kmenovou tridu neni standard, spis ojedinele. Kdyz ma dite doporuceni, lze s nim pracovat ve tride jinak, ale je otazka jak casto se to v praxi deje. 

​ V synově třídě jsou takové děti dvě a myslím, ze většinu věci dělají spolecne s ostatními, ale asi nemusejí počítat sloupečky příkladů a jedou podle takového speciálního sešitu, kde jsou složitější úkoly podle jednotlivých předmětů. Ale netuším, jestli si to tam dělají ty děti samy, nebo je někdo vede. Ale jak se tam sešly dvě takové a mají vstřícnou učitelku, která je nenutí dávat pozor, než nejpomalejší z pomalejších dočte čítanku,  tak myslím, že to pro ně není utrpení.  Předpokládám, že po páté třídě odejdou.

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 19. února 2026 18:31
Reakce na notna:

Začínám přemýšlet, jestli tady něco nechápu blbě. Přijde mi divný, abychom měly nějaký extra školství. Ale když pominu ten první stupeň, kde u nás byla hlavní pomoc a doučování, jak píše i brrr , tak přece na tom druhém stupni už ty třídy jsou dělené nejen na jazyk, ale i na tv, IT, pracovní činnosti /nebo jak se to teď jmenuje/. To je výuka, kam taky nelze nacpat celou třídu. To přece muselo napadout i jiný ředitele než u nás, aby je rozhodili ne podle abecedy, ale podle potřeb výuky, ne?

Ale píšu tady o rozdělení v takových těch běžných normách. Ty opravdu výjimečné děti měli matiku na nějaký grant, to jsem psala už na začátku. 

Paradoxně nejvíc chlubící web na "začít spolu" má u nás škola typu obří kolos s přeplněnýma třídama a nulovým zájmem něco řešit. 

Pinot Noir Victor je v matice ale extra třída. To si myslím, že je na individuální vzdělávání v matice. Tomu nic na zš stačit nebude. A myslím to jako v dobrém. V Brně měli nějaký takový program na Masarykově univerzitě. Od známých syn tam docházel ještě když byl na ZŠ. 

Potrefenáhusa Tak těch 5 škol okolo je myšleno jako dostupných. Dvě jsou v městečku poblíž a jedna ve vedlejší vesnici. Do těch jede párkrát za den přímá linka. Další ty dvě školy jsou ve vzdálenějších vesnicích a dá se tam dojet taky, ale už je to s jedním přestupem v městečku. To není, že bychom ty školy měli poruce. Tady nemá každá vesnice zš.

Karja Však jsem psala, že krom jedné školy nemají taky žádný extra koncept. Nelze k tomu dohledat na sítích nic. Jeví se jako normální základky. Jen jedna z nich má hezkou prezentaci a má víc rozepsané.

​Jasný, ale tady to nefunguje ani reálně, toto je výjimka jednoho žáka, kde doma neni momentalne asi moc zazemi, jinak jsem o tom neslyšela, že by se dělalo něco navíc nebo individuálně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 19:12

Gatita ty nadané děti mají, myslím, taky nárok na asistentku. Takže by jim s tím mohla pomáhat ona. 

Já znám akorát takové ty případy, kdy si čtenář může číst o hodině, zatímco ostatní jedou to M A - MA

Offline brrr
12067 příspěvků moje polička 19. února 2026 19:44

notnaTy dělené třídy na skoro všechno má syn na nižším gymplu (je v kvartě), aby nedošlo k mýlce.

Druhý má na základce dělenou jen angličtinu, ale jich je fakt jen dvacet. Starší, když ještě na tu základku chodil, měl hodiny někdy dělené, někdy společné (AJ, ČJ,M). Podle jakého klíče netuším. Shodou okolností měl chodit na matiku do vyššího ročníku, ale do toho hodil vidle covid, takže to fungovalo jen pár měsíců.

Když jsem na tu základku chodila já (30 roků zpátky), měli jsme na vyšsím stupni jednou nebo dvakrát týdně dělenou ČJ a M, úplně dělený cizí jazyk a tam to bylo fakt podle vědomostí. Tělocvik a pracovky jsme měli dělené podle pohlaví.

Offline itinka
84 příspěvků moje polička 19. února 2026 20:04

Školy mohou mít tolik dělených hodin, kolik jim dovolí PHmax (maximální počet hodin, na který existuje speciální postup výpočtu). Počet všech skutečně vyučovaných hodin dá PH (počet hodin). Co se týče dělených hodin, obvykle se nejprve dělí jazyky, tělesná výchova, volitelné předměty, pracovní činnosti, často i matematika a čeština, speciální skupiny pro nadané. Případná tandemová výuka také "sežere" hodiny z PHmax. Podle PH dostane škola peníze na platy pedagogů a nově na školního psychologa, speciálního pedagoga a nově i sociálního pedagoga, ne na asistenty pedagoga ani na hodiny nepovinných předmětů. Asistenti pedagoga patří mezi tzv. podpůrná opatření pro žáky se spec. vzděl. potřebami (tedy i nadané, ale zde je přidělování AP vzácné), která přiděluje ped. psych. poradna nebo spec. ped. centrum, není to tak, že by na AP měl někdo automaticky nárok (nemluvím o 1. třídách od září 26). Pokud by ředitel dělil moc hodin, nevejde se do PHmax a pak je na zřizovateli, aby případně tyto "hodiny navíc" financoval.

Školy obvykle nabízejí tzv. otevřené hodiny, či návštěvu rodičů po předchozí domluvě. Možná byste se měli jít někdy do školy podívat, jak se teď opravdu učí (čtenářské dílny, tvůrčí dílny, badatelská výuka, únikovky, projekty). Když tu čtu tu neustálou kritiku na práci učitelů, kritiku českého školství, velmi mě to mrzí, protože většina učitelů se svoji práci snaží dělat poctivě, ale jako ve všech oborech nejsou samozřejmě všichni excelentní. Přiznám se, že docela žasnu, když vidím, jak někteří zvládnou během celého dne při své práci sledovat různé diskuze a reagovat v nich. To ve škole opravdu nejde

Offline Potrefenáhusa
38114 příspěvků moje polička 19. února 2026 20:15

Prosim vas, neexistuje penál, kterej by počítal s tlustejma pastelkama? Mne ty malinký gumičky přijdou odsouzený k naprostýmu neúspěchu 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. února 2026 20:20

Potrefenáhusadávali jsem to do normálních, za chvilku se to přizpůsobilo, máme nejtlustší Koh-i-noor, tlustší než stabilo. Za další chvíli teda bylo jasné, že tohle nebude cesta pro syna a k Vánocům dostal pouzdro Ale problém nebyly malé gumičky, to se nemusíš bát.