Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. února 2026 14:36

Zuzuli tak to já zas chodila. Doma bych se akorát flákala, tam jsem se přecejen trochu učila U nás teda chodila většina lidí, omluvenky pořád psali rodiče.

Offline 711990
18280 příspěvků moje polička 18. února 2026 14:51

notna to bohuzel standard neni, snad jenom na anglictinu se delaj skupiny? Ale tahle skola to ma vylozene jako program pro mimoradne nadany deti, co maj z poradny doporuceny podpurny opatreni 2. a 3. stupne. Berou celkem 81 deti, z toho 15 tehlech nadanejch, takze ve tride je stabilne 22 deti a k tomu se rozhodi tech 15, ktery se ale ucej vicemene zvlast v jiny ucebne. A co mi prijde docela drsny, tak kdyz ty deti neperformujou, tak je z toho programu vyradej zpatky do ty kmenovy tridy. Tondy se to netyka, tam na mimoradny nadani uplne neaspirujeme:-)

Offline rasaNori
8783 příspěvků moje polička 18. února 2026 15:20

Zuzuli kamarád ma dítě na riverside, 50 za měsíc. A nedělají se talentovky, jen pohovor a berou všechny co si to zaplatí. 

Offline Myrtila
5130 příspěvků moje polička 18. února 2026 17:22

Zuzuli Takhle jsem to udělala jedno pololetí s fyzikou, byla jsem hodně nemocná, i v nemocnici jsem si pobyla, a do školy jsem se vrátila někdy první týden v červnu. Takže co se dalo dohnat, jsem nějak dohnala, ale na fyziku mi už nezbyla energie, mívali jsme tak 3-4 známky za pololetí. A když jsem si spočítala, že ať dostanu jakoukoli známku, výsledek na vysvědčení bude stejný, došla jsem za fyzikářem a normálně jsem mu to takhle vysvětlila, ať mi tam napíše pětku. Docela na mě koukal, ale přistoupil na to. On byl dost drsný, na písemku jsme se běžně učili i víc dní. Nakonec jsem narazila jenom u tělocvikářky, chtěla mě nechat dělat reparát z tělocviku (vzhledem k tomu, jsk dlouho jsem se dávala fyzicky dohromady, a že na další rok mě doktorka z tv uvolnila, bych z něj tehdy asi rupla )

Online continuity
42052 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:00
Reakce na Zuzuli:

Pinot Noir prague british international school

​Ale tak to je mezinárodní škola pro děti diplomatů a expatu. Mají tam IB maturitu a tak (tam je vždy vyssi školné i na středních). Oni je konečně vysypaly ze školy na Praze 6, kde platili nějakou směšnou částku jako najemne (nízké miliony). 

Podle mě se vůbec nepočítá s tím, žeby tam chodili běžné děti ze sídliště.

Offline Zuzuli
3662 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:49
Reakce na continuity:

​To jsem ani nerekla. 

Jen je skoda, ze jedina skola, co se stavi spolu s velkou vystavbou bytovek, je soukroma, kam moc deti od nas z okoli chodit nebude. I kdyz radovky se tu prodavaj za 30+ mega, tam to skolne uz je pakatel

Ze neni zadna snaha ze strany mc. Zvlast, kdyz o mista na spadove skole se losuje.

Protoze jak psala @evaeva , tak o skole pro celou novou ctvrt se uz roky jen mluvi, ale do zeme se jeste nekoplo

Offline Zuzuli
3662 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:49
Reakce na continuity:

​To jsem ani nerekla. 

Jen je skoda, ze jedina skola, co se stavi spolu s velkou vystavbou bytovek, je soukroma, kam moc deti od nas z okoli chodit nebude. I kdyz radovky se tu prodavaj za 30+ mega, tam to skolne uz je pakatel

Ze neni zadna snaha ze strany mc. Zvlast, kdyz o mista na spadove skole se losuje.

Offline brrr
12211 příspěvků moje polička 18. února 2026 18:50

711990 Starší chodí na nižší gympl, tam mají dělené kdeco. Na základce v pětce, myslím, mívali dělenou jednu hodinu čestiny a matiky, plus ta anglina. Mladší má dělenou jen angličtinu, ale jich je míň (21?).

Mimochodem půlené hodiny matika/čeština jsme měli i my před třiceti rokama.

Offline letfenixa
10778 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:14

Mne výborné známky počas gymnázia pomohli k tomu, že na VŠ ma prijali bez prijímačiek. A v maturitnom ročníku na predmetoch, z ktorých som maturovala, sme sa učili len tí, ktorí sme z nich maturovali, a na tých predmetoch, z ktorých som nematurovala,  napr. z nemčiny len 1 spolužiacka, tak na tých sme sa museli učiť všetci

Offline Myrtila
5130 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:37

brrr Bylo to za vás dělené podle znalostí, nebo prostě jenom půlená hodina? U nás to bylo normálně podle abecedy, v půlce se udělala čára, učili jsme se všichni to samé, na ZŠ i gymplu pak. 
Pak na té mé základce měli půlené hodiny podle zájmu, třeba se proti sobě půlil zeměpis a dějepis v rámci celého ročníku, a každý si vybral, který z těch dvou předmětů chce mít na vyšší a který na normální úrovni. Tehdy jsem se o tom bavila s jednou učitelkou, a ta mi říkala, že pořád dokola vysvětlovali rodičům, že to není vyšší a nižší úroveň, ale normální a s něčím navíc. Pak to teda zrušili, ani nevim proč. 
Za nás tam bývala rozšířená výuka matematiky a chemie v jedné třídě v ročníku, chodila jsem do ní, měli jsme myslím k tomu o hodinu míň hudebky nebo výtvarky, už nevím přesně, a týdně asi o 1-2 h delší rozvrh než ostatní třídy v ročníku. 

Offline 711990
18280 příspěvků moje polička 18. února 2026 19:59

brrr to zalezi i na prostorach skoly, jestli ma kde a kym ucit ty puleny hodiny. 

Online Tabea
7751 příspěvků moje polička 18. února 2026 20:06

Evaeva taky mám doma dva případy, co batohy nosí zapnutý přes prsa i bedra.

Offline Pinot Noir
29512 příspěvků moje polička 18. února 2026 20:31

Myrtila my byli půlení na spoustu hodin, téměř na všechny odborné předměty, na jazyky, na cvičení z matematiky. Ale přesně jak píšeš, podle abecedy, ne podle nadání.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. února 2026 20:40

letfenixa já šla nakonec na VŠ taky dle průměru (z vybraných předmětů). Před tím jsem na jinou dělala talentovky i přijímačky, abych si následně vybrala tu druhou Ale bylo to fajn, odbyla jsem si to už v lednu, a měla školu jistou.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. února 2026 20:45

My byli půlení jen na jazyky. Na aj dle znalostí (akorát druhá skupina dostala lepší učitelku a rychle nás převálcovala), na druhý jazyk dle výběru. Pak jsme byli dělení na praktika z biologie, chemie a fyziky (?), to bylo podle abecedy nebo dohody. A od sexty jsem měli některé předměty volitelné, vždycky byl výběr z několika možností, ale zase jsme se spojovali s dalšími třídami, to byly předměty, kde se učilo něco navíc. Individuální přístup se moc nepěstoval.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 18. února 2026 20:47

711990 ty půlený hodiny jsou logicky dražší (myslím tím na plat učitele), to bych řekla, že je ta největší překážka. Nevím, jestli je to nějak podporované, jestli jsou na to nejake dotace? 

Offline brrr
12211 příspěvků moje polička 18. února 2026 22:09

Myrtila Jak to půlí teď, netuším. My jsme byli půlení lepší, horší (mluvím o základce). Na gymplu jsme byli podle záhadného principu děleni na cvika, jazyky a jednou tydně matiku a češtinu 

Jinak na naší zakladce to poslední dobou funguje tak, že když se hlásí do ročníku víc než 26 dětí, udělají na nižším stupni dvě třídy a v šestce je spojí. Akorát je trochu problém s prostorem a počty učitelů, tak je většinou pátá třída už v patře (čti na vyšším stupni).711990 

Offline Garfie
28124 příspěvků moje polička 19. února 2026 03:54

Zuzuli continuity Ale i tak je to docela pálka, zvlášť na první třídu, očekávám, že postupně se bude školné zvyšovat (většinou to tak na IB školách bývá). Je to víc než v Tokyu i Budapešti (dvě místa, se kterými jsem přišla do styku). Musím se mrknout, kolik v Praze těch mezinárodních škol vlastně je, jestli je nějaká konkurence. 

Online continuity
42052 příspěvků moje polička 19. února 2026 08:08

Zuzuli

To byla reakce na to školné, jinak nejsme ve sporu. Sama jsem podepsala několik petic, aby je z místní školní budovy konečně vystěhovali. (Situace, že na jiné škole se bude za desítky milionů za plného provozu přistavovat patro, zatím co ve vedlejší ulici platí soukromý subjekt 3 miliony nájem, přišla divná kdekomu). Ale interpelovali se radní několik let, dokonce jim během toho tu nájemní smlouvu znova o tři roky prodloužili.

Garfie mě to školné moc nevzrusuje, nemohla bych ho dětem platit, ani kdyby to byla půlka. Pokud už člověk stojí o IB maturitu pro dítě, jsou v Praze urcite levnější a asi i kvalitnější cesty, jak se toho dobrat.. 

Offline Garfie
28124 příspěvků moje polička 19. února 2026 08:35

continuity Tak jasně, jak jsi psala, je to primárně pro děti diplomatů a expatů, většinou to platí zaměstnavatel. Taky bychom si to nemohli (nebo nechtěli) dovolit. Spíš mě prostě překvapilo, že zrovna Praha je tak drahá.