Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Aranel
6271 příspěvků moje polička 21. února 2026 14:09

Jos Hele ale kdyžtak je po ruce ještě ta Montessori, o tý uvažujete? Jinak teda obdivuju, jak moc pracuješ.

Náš tatínek má jiný bydliště než my, ale tam teda fakt do školy nechceme

Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 21. února 2026 14:12

Jos odkud jsi prosím ta srovnání čerpala? Já to děsně zkoumala před nástupem staršího syna do školy, řešila jsem, odkud se kolik dětí kam dostalo, abych nakonec s těžkým srdcem, co jsem to za matku, vybrala nejpohodlnější variantu (spádovou školu). A nakonec má ta třída díky paní učitelce a šikovnému složení třídy velký tah na branku. Učitelka si je po vyučování například každý týden bere a dělá s nima jakousi zábavnou matematiku, zahlédla jsem tam i Vennovy diagramy a kdo ví co, takže příprava ideál. A víš co je paradoxní? Že syn to nejspíš na 8g ani nebude zkoušet! Brečí a je úplně zoufalej, když se mu naznačí, že by měl jít na jinou školu (nejspíš na to není ani zralý, ale to s tím nesouvisí). Tak je to takový dvojsečný:) A jinak ti úplně rozumím. Já mám taky furt puzení dělat věci pořádně a něco je učit, mám to tak třeba u sportů, protože jsem nikdy žádné nedělala, a teď mě to mrzí a špatně to "doháním". Tak bych kluky nejradši přihlásila všude možně, ale prostě to nejde a svět se nezblázni. Muž protáčí panenky, když vidí, jak se honím s mladším někam na plavání, ale nemůžu si pomoct

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. února 2026 16:47

Aranel jakou myslis? Jinak ja teprve zacnu pracovat, jedno odpo v tydnu na par hodin (plasmacentrum). Nemocnice nelze, manzel by si musel brat dovolenou, kojim....

Gatita tohle, ale nevim jak je to relrvantni. Nejaky vetsi pruzkum jsem jeste nedelala. https://schooldata.cz/skola/600078434/zakladni-skola-a-materska-skola-janov-nad-nisou-prispevkova-organizace/zakladni-skola
No presne tak, taky bych kluka nastrkala vsude mozne. V peti ma teda jenom taky plavani a byl na podzimnim primestaku. V lete ma dva primestaky a jeste asi neco najdeme. No je mu 5, takze jeste je cas. Ale on se mi doma s miminem nudi, vecne tu jede televize nebo delaji bordel . Zlata skolka z primestaku byl vylozene nadseny (vsechno vede kamoska byvala aro sestra, tak se o dite clovek ani neboji)....A skolu bych rada takovou, aby nas to casove zatizilo co nejmene a zaroven, abych nemusela vyuku suplovat doma ja. Jde mi hlavne o jazyk a matiku se priznam. A zrovna ta matika byva kamen urazu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2026 16:53

Jos kluci chodí na příměšťáky od necelých čtyř, jsou pokaždé nadšení. Kroužků mají každý x, ale to nepovažuju za nějaké plnění ambic nebo výkonů, je to prostě baví. Tady je to jednoduché, takže hlavní kritérium je dobrá dostupnost

Offline Myrtila
5016 příspěvků moje polička 21. února 2026 17:18

Jos Taky přemýšlím, že bych syna dala na jeden příměšťák, aby se o prázdninách nenudil. Manžel teda moc nechce, ale kdo mu tady bude celé prázdniny vymýšlet program s destruktivním batoletem za zadkem? Trochu mě brzdí, že ho jakoby nepotřebujeme nikam dát, stejně budu doma a zabrali bychom místo někomu, kdo to dítě potřebuje o prázdninách někam upíchnout, ale dva měsíce doma ve vedru s nima oběma budou hodně dlouhý... navíc to taky vede naše dobrá známá, syn ji zná, a pravděpodobně tam budou děti z jednoho jeho kroužku, prostě samé výhody, jen přesvědčit muže. 

Offline Malenge
4763 příspěvků moje polička 21. února 2026 17:31

Jos syna, resp. oba jsem přehlasovala, chodí do školy a já z kanceláře vidím do oken družiny a na hřiště. Podle mě je dostupnost to nejdůležitější (s tím, že je to slušná škola tak nějak počítám, že bys nevybrala nějakou hrůzu). Můžete jezdit spolu a ten čas využít, já třeba s mladším delam v autě často logo. To, že mám děti, neznamená, že zabalím kariéru. Soucasne nechci, aby cely den byli u nás na vsi a ve družině od otvíracky do zaviracky, což by tak byt muselo. Od třetí třídy začal syn jezdit odpo některé dny sam příměstským autobusem, kdyz ma kroužky doma a ne v Praze. Prvňák ma kroužky přímo ve škole a jeden 3 zastávky tramvaji nebo 12 mínit pěšky, takže chodíme spolu. V lete jsou možnosti, jdeme u školy/prace na zmrzku nebo s pražskými kamarády na hřiště nebo naopak spěcháme domu za místními kamarády a bazénem. Ne ze se furt honím jako blázen, kdybychom byli každý někde jinde.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2026 17:59

Myrtila takhle jsem přesně uvažovala, když šel starší poprvé. Co s ním a batoletem doma pořád. Šel tam, kam chodil před tím do ds, navíc to bylo v srpnu, tak jsem to brala trochu i jako takovou vzpomínku na školku. A byl fakt nadšený. On by se nakonec asi s bráchou nenudil, jak jsou blízko od sebe, ale přišlo mi, že má právo i na jiné zážitky než místní hřiště, brácha po obědě spal doma v posteli, nikam extra bych se s nimi nedostala, určitě ne 3x týdně.

Offline Malenge
4763 příspěvků moje polička 21. února 2026 18:39

Zkuste hádat, kdo nakoupil čtvery! rukavice reimy, protože přece známe chlapce, potřebuji mít náhradní, zejo, a přijel do Alp, kde zjistil, ze reimy vesele odpočívají doma v šuplíku ?!?

Offline Aranel
6271 příspěvků moje polička 21. února 2026 18:58

Malenge

Jos 5. května 

Offline rasaNori
8741 příspěvků moje polička 21. února 2026 19:06

Holky dnes sjely po zadku celou Lysou, prakticky od vrcholu až k parkovišti u Bezruče. Já jim sice potřebovala koupit nové softshelky, ale že to urychlí tímto způsobem mě nenapadlo

A letos budou mít premiéru, každá pojede na 2 týdny na tábor, skoro ve stejném termínu, jsem na ně zvědavá:D

Offline Myrtila
5016 příspěvků moje polička 21. února 2026 19:12

Evaeva To je režim jako u nás, mladší se pořádně vyspí jenom v posteli, takže denní program míváme přeseknutý v půlce. Navíc my nikdo nejsme zrovna typy do vedra, prázdniny spíš tak přežíváme, já vůbec nemám inspiraci, co s nima dělat, chce se mi jenom lehnout někam na dlažbu a chladit se takže už teď vím, že letní program doma moc zábavný nebude, a přijde mi to ke staršímu nefér. Mimino bude nadšené i z lavorku s vodou na terase

Offline Zuzuli
3549 příspěvků moje polička 21. února 2026 19:14

Jos ja jsem o prehlaseni trvaleho bydliste vazne uvazovala. Nase spadova skola je z ruky, jak si tu porad stezuju, a navic se tam letos diky velke vystavbe v okoli losuje o mista v prvni tride. A ty blizke skoly jsou jina mestska cast. Mela jsem nabidku od rodicu dceriny kamaradky, ze by se dala prehlasit k nim. A nebo jsem zvazovala, ze ji prihlasim ke kolegovi, ktery ma byt na praze 1, ze bychom rano jezdili do centra spolu a ja to od skoly nemela daleko do prace.

Nakonec jsem to neudelala a ted cekam, kam mi vlastne dite vezmou, o nejakem vybirani si skoly ani neni rec 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2026 19:18

rasaNori nejedou spolu, jo? Náš starší taky letos jede poprvé, jen na týden teda, a do "penzionu", žádné stany prý napoprvé nechce. Nicméně pořád pokračujte v hledání tábora skautského typu, kam bych je jednou poslala všechny

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2026 19:22

Myrtila haha, to máme stejné Loni ale bylo léto dobré, vedra nebyly. A jednou dvakrát jsem ochotná ten denní spánek obětovat a někam vyrazit, letos to už teda nebude téma k řešení Kluci jsou nakonec spokojení i na tom hřišti za barákem, ale celé léto to nevydrží, dovolenou máš třeba tři týdny, takže ti bývá ještě pět týdnů, to týden dva tábora bodnou. Akorát je prohra, když je mají v jiný termín.

Offline Myrtila
5016 příspěvků moje polička 21. února 2026 19:24

Evaeva Jeden bych mohla poradit, třeba by se tam za pár let potkali s našimi kluky je to na půli cesty mezi vaším a naším bydlištěm, muž tam dělal roky vedoucího a ty hlavní zastřešovatele známe všechny osobně (a jezdíme s nima jednou ročně na společný víkend). 

Offline Myrtila
5016 příspěvků moje polička 21. února 2026 19:27

Evaeva No, loni na tohle bylo super léto přesně, sem tam se to vybočení z rutiny zvládne, ale náš mladší dá mimo postel třeba 30 minut (v posteli tak hodinu a půl), takže to není na každý den, ani víc dní po sobě. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2026 19:41
Reakce na Myrtila:

Evaeva No, loni na tohle bylo super léto přesně, sem tam se to vybočení z rutiny zvládne, ale náš mladší dá mimo postel třeba 30 minut (v posteli tak hodinu a půl), takže to není na každý den, ani víc dní po sobě. 

​Tahle přesně to měli starší kluci. V posteli za deset minut tuhý a spali přes dvě hodiny, v kočárku jsem je uspávala 45 minut a spali půl hodiny. A pak jim to chybělo, dva dny po sobě byli maximum. Takže pokud jsem s nimi byla sama, moc jsem se do toho neopouštěla. Mimiňák je v tomhle trochu flexibilnější. Ale momentálně spí doma tak 30 až 45 minut, v kočárku vůbec, takže v létě už to řešit nebudeme muset

A tábor mi určitě pošli, prosím. Sbírám tipy na příští rok

Offline rasaNori
8741 příspěvků moje polička 21. února 2026 20:14

Evaeva ne, jedna jede s gymnastikou, kam starší nechodí, a druhá jede na tábor, co pořádá už roky místní spolek pro děti z naší čtvrti.

Offline Lamicka
14104 příspěvků moje polička 21. února 2026 20:36

Pinot Noir jestli narazi na dobrou ucitelku, tak ta pozna, zda je nadany nebo ne. Ono se to hodne lame v pololeti, kdy deti, ktere byly napred, ale nadane nejsou, tak se srovnaji s ostatnimi nebo jedou stale dal rychleji. Stejne tak se muze stat, ze dite, ktere jen nebylo treba uplne zrale najednou vystreli rychle nahoru a ukaze se nadani. 

Treba ja myslim, ze mame nediagnostikovanou dceru, ona uz cetla s porozumenim pred prvni tridou, a dokonce hodne slozite knihy. Maximalne jsem ji podporovala ve cteni, ale zadny papir jsem nezarizovala. Stale byla hodne napred v CJ, na prijimackach na 8LG z CJ mela maximum bodu bez vetsi pripravy, dneska vyhrava ruzne souteze v CJ, hodne pise, cestinarka s ni jede skoro tandem. Nastesti narazila uz v 1. tride na ucitelku, ktera ji sama od sebe davala jine texty a ulohy. Mozna proto jsem nemela potrebu to resit.

Online Garfie
27852 příspěvků moje polička 22. února 2026 05:27

Lamicka Tak ono hlavně je to v zájmu té učitelky, aby to nadané dítě nějak zabavila, nebo jí tam z nudy rozkládá třídu...:-) Já mám teda taky jen dobrou zkušenost, i z okolí.