Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zuzuli
3823 příspěvků moje polička 21. března 2026 14:16

letfenixa my meli v papirech napsane pro kluka Lukas

A Lukas bych byla i ja, kdybych byla kluk

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. března 2026 14:21
Reakce na continuity:

TabeaKamarádka má Karolínu taky, je to krásné jméno, jen trochu dlouhé. 

Já teda od věku cca puberty preferuji ty základní formy téměř za všech okolností, maximálně uskubnu poslední pismenko. s výjimkou -slavů. To mi přijde takové nemoderní.  

My mame tu Kateřinu ❤️, tam jsem na to zvědavá :-)​ ja myslim, ze pro mne uz to bude porad Kačenka (ale doufam, ze to nebude mit ve 30 v pracovním e-mailu!)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 14:23

Potrefenáhusa souhlas. Mně by se moc nelíbilo, kdyby mi doma říkali tím, co mám v občance. Dětem tak neříkám ani když se zlobím

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 21. března 2026 14:25
Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 21. března 2026 14:26

V jednej tried učím 3 Šimonov a jedného Simona.

A v inej sú 3 Filipovia a 3 Viktórie a to je ich spolu len17.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. března 2026 14:27

Evaeva ja ji někdy Kateřino říkám (ne, kdyz jsem naštvaná), ale neni to uplne domácky osloveni, no

jaem zvědavá, co na ni nalepi skola, kačku i káču používáme běžně, Káťu ani Katku vubec 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 14:31

PotrefenáhusaČekala bych tu Katku. Ségry jsou Hanka a Zuzka, ale doma tyhle varianty vůbec nepoužíváme, tak jim říkají jen kamarádi a učitelé

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 15:01

Evaeva Aké iné domácke podoby sa dajú použiť pri menách Hana, Zuzana okrem Hanka, Zuzka? Napadajú mi iba Hani, Zuzi.

Vzhľadom na to, že učím a občas aj cudzincov, stretávam sa s rôznymi menami. Aktuálne učím napríklad Oxanu (je to Slovenka), Biancu, Ester, Orsolyu, Artura, časté mená sú Nina, Viktória, Terézia, Kristína, tie bývajú v cca 20-člennej skupine viaceré. Učila som už aj Cintiu.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 15:08

dorotaHani a Zuzi používáme nejčastěji. Jinak hanča, Zuzinka, Zuzanka, Hanička....

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 15:13

Evaeva Aha, v slovenčine sa Hanča, Hanička nepoužívajú, tak mi nenapadli. Zuzanka sa používa, ale nie veľmi často. U nás v rodine sa Hanka používa aj pre Annu, mám sestru Annu, väčšinou ju oslovujeme v rodine Hanka (tak oslovujú aj moju mamu, tiež Annu), niekedy Anička.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 15:19

dorota stejně je to vtipný. Ester, Viktorka, Nina i Artur jsou v Čechách docela populární jména. Viktorek je jako máku

Annu jako Hanku, to neznám, jen klasickou záměnu Eliška - Alžběta 

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. března 2026 15:33

Evaeva Anna - Hana jsou hodně v Polsku (myslim, ze i Anna je z toho hebrejského channa, narozdíl do Johany, která se snad odvozuje od mužského Jan - Johannes.

Eliska a Alžběta jsou taky z jednoho jména, ne, Elisabetha (nevim, který ten tvar je původní, hraju Spici královny a nemůžu googlit :-)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 15:36

Potrefenáhusa jojo, proto jsem psala, že je to klasická záměna, je to jakoby jedno jméno akorát do češtiny přišlo v různé době. O Anně a Haně jsem to nevěděla 

Offline Zuzuli
3823 příspěvků moje polička 21. března 2026 15:36

dorota doma mi říkají Zuza, táta pak Zůza. V zavesu je Zuzi. Zuzanko mi rika jen mama a babicka. Manzel me oslovuje proste Zuzano. Zuzka je pak nejcastejsi od ostatnich, i kdyz se vsem jako ta Zuzana predstavuju a to osloveni mi vazne nevadi, tak stejne vsichni automaticky na Zuzku prejdou.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 15:48

Zuzuli Hm, ja kamarátky a sesternicu oslovujem Zuzka, príp. Zuzi. Zuza by som použila, ak by som na ne bola nahnevaná. Nie je to pre mňa neutrálne. Mňa oslovuje brat väčšinou Kata, ostatná rodina či kolegovia Katka, zriedkavo Kaťa, učiteľka na 1. stupni mi občas hovorila Katuš (to sa mi páčilo). Neznášam Kačena, to sa však na Slovensku veľmi nepoužíva. Katarína ma oslovia len zriedkavo, väčšinou ľudia, s ktorými sa bližšie nepoznám.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. března 2026 16:12

dorota Kačenu používá s oblibou tříletá mladší sestra, když je hodně naštvaná

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 16:18

Potrefenáhusa kluci si říkají tím základním tvarem ještě s tou dikcí.

Naše první kočka byla Káťa. Babička jí zásadně říkala Kateřino

Offline vanilka
2190 příspěvků moje polička 21. března 2026 16:26
Reakce na Potrefenáhusa:

My mame tu Kateřinu ❤️, tam jsem na to zvědavá :-)​ ja myslim, ze pro mne uz to bude porad Kačenka (ale doufam, ze to nebude mit ve 30 v pracovním e-mailu!)

U nás v kanceláři (36 chlapů a 4 ženy!!) máme 2 Kateřiny a nikdo jim neřekne jinak než Kačko, Kačí, Kačenko . Ani Katko jim nikdo neřekne. A vůbec nám to nepřijde divný ani infantilní. A to jsou to čtyřicátnice. Je to krásné jméno. 

Offline Makara
3663 příspěvků moje polička 21. března 2026 17:00

Já mám teď jmenný "problém" v týmu  - v kanceláři pro 12 jsou 4! Evy. Vsechny v práci oslovuju  základní verzí. "Holky" (28 až 50) to mají nějak rozlišeno - Evik (au), Evča, Evička. 
Evaeva

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 17:06

MakaraEvík je děsivý no. Ale chápu tu potřebu je odlišit