Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Vari
2223 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:24

JankaM A kolik ji je? Moc svých jmenovkyň neznám napříč generacemi :-).

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 20:28

Zuzuli no jo, tak všichni Honzíci jsou u vás

To je ale fakt zvláštní, protože si nevybavuju kromě toho jednoho fakt žádného, na žádném plavání, cvičení, ve školce, nikde

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:30

JankaM Nikdy by mi nenapadlo, že Ája je Andrea, tipovala by som Alenu, prípadne Alicu. Na Slovensku som sa nestretla s tým, že by Andreu tak volali, používa sa Aďa, Aďka alebo Andrejka.

A do priznania, nemám rada skrátené mená končiace na -ja typu Kaja/Kajka, Paja/Pajka, nepáči sa mi ani Ája. Máme v rodine Karolínu a Paulínu a volajú ich Kajka, Pajka.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 20:31

Vari já jich pár znám. Asi tolik jako Ev

Online Pinot Noir
29969 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:44

Evaeva V. má ve třídě dva Honzíky, dokonce jsem myslela, že tři, ale pak jsem zjistila, že Jeník je Jeroným. A R. má taky spolužáka Honzu, do první třídy nastoupili dva, ale jeden brzy ze školy odešel. Takže Honzů je pořád hodně.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 20:46

Pinot Noir tak v tom případě naše rodina asi vytváří nějaké antihonzové silové pole

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:51

dorota Vidíš a jediná Andrea, kterou znám a říká se jí Ajka je Slovenka.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:55

brrr Poznám viaceré Andrey, ale ešte som sa nestretla s tým, že by niektorú z nich volali Ajka/Aja.

Offline Aranel
6649 příspěvků moje polička 21. března 2026 20:56
Reakce na dorota:

Zuzuli Hm, ja kamarátky a sesternicu oslovujem Zuzka, príp. Zuzi. Zuza by som použila, ak by som na ne bola nahnevaná. Nie je to pre mňa neutrálne. Mňa oslovuje brat väčšinou Kata, ostatná rodina či kolegovia Katka, zriedkavo Kaťa, učiteľka na 1. stupni mi občas hovorila Katuš (to sa mi páčilo). Neznášam Kačena, to sa však na Slovensku veľmi nepoužíva. Katarína ma oslovia len zriedkavo, väčšinou ľudia, s ktorými sa bližšie nepoznám.

​Ty nejsi Dorota?
Pro mě jsou nejhorší takové ty "shluky" jmen Tadeáš/Tobiáš a Matyáš/Matouš/Matěj. Udržet, který je který. Jinak onehdy jsme na jednom cvičení byly s dětmi tři a sešli se dva Kryštofové a jedna Kristýna

Kdyby se dítě jmenovalo Jaroslav, bylo by po obou dědečcích a jednom pradědečkovi. To nám nepřišlo zrovna chytrý

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:03

Aranel Nie, som Katarína, Dorota je prezývka, volal ma tak otec.

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:08

Aranel pro mě je vražedný Florian a Fabian. Ted jsme měli v práci obě jména a oba ještě měli takový rostlinný příjmení na K. Vařil se mi mozek. 
V Německu kolem půlky sedmdesátek jelo Peter/Petra, Andreas/Andrea, Thomas... Ja říkám můj Thomas a teď mi kolega napsal o "jeho" Andree. Já říkám, jednoho Thomase do každý kanceláře! A kde není Thomas, tam je Peter.

Offline Aranel
6649 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:14

dorota To jsou věci

A mému tatínkovi jeho maminka říkala Janíčku, podle nějakého snad hajného z večerníčku. Jak už to tak bývá, přezdívka vydržela dlooooouho po miminkovském období...

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:29

Aranel Janík je u nás na vesnici taky jeden. A je dobře, že se mu tak říká, protože ve třídě byli dva Janové (se stejným příjmením), tak se to aspoň rozlišovalo takhle.

Jo a ještě se u nás Honzovi říká často Hanys. A  k němu pak pasuje Toncek a Francek. Prostě vesnice, no.

Offline Aranel
6649 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:36

brrr Jo, ale on je Jaroslav. 

Online Pinot Noir
29969 příspěvků moje polička 21. března 2026 21:59

brrr u nás kromě Francka ještě Fanóš

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. března 2026 22:08

Pinot Noir Zrovna František je snad jedno z nejvariabilnějších jmen. U nás je ale spíš než Fanóš Fanouš (a pak Franta, Fanda, Fanys, Franz, Ferenc, Išek, Fráňa, Frantík, Frantin, ....). Máme jednoho doma, takže mám ta jména natrénované.

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. března 2026 22:09

Aranel Tak z Jaroslava udělat Janíčka chce už velkou fantazii.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 21. března 2026 22:20

brrr Myslím, že v tom bol zámer, Janíčko fungovalo ako prezývka, nebolo to podľa mňa mienené ako domáca podoba mena Jaroslava. V našej dedine bolo v minulosti pár prípadov, keď mal niekto v rodnom liste nejaké krstné meno a volali ho úplne inak, typu v rodnom liste meno Viera, volali ju Eva (príklad je ilustračný, bolo to však úplne iné meno, nie nejaká obmena saného mena). Netušila som, že pani sa volá inak, kým nezomrela a nevidela som parte. A ešte si pamätám jednu starú pani, ktorá sa volala Eudoxia a volali ju Tonka.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2026 22:29

dorota eudoxia -> eudonka -> Tonka

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 21. března 2026 22:42

Vari 12, taky jinou neznám.