Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline DruI
5505 příspěvků moje polička 10. května 2026 16:36

notna No jo, jenže jak poznáš, že je to dítě opravdu běžné a zdravé?

Ale já se teda přiznávám, že bych s dětma pracovat nemohla, protože mi ti dva moji k úplnému vyčerpání úplně stačí ;o)

Evaeva Pinot Noir Tak já samozřejmě nevím, jestli byla holčička jenom zmlsalá, nebo měla třeba problém se senzorikou. Ale jsem ochotná být shovívavá a říct si, že takhle někam jela poprvé a rodiče to prostě nenapadlo řešit s pedagogem. Příště už budou chytřejší. On o tom problému s jídlem v podstatě nikdo ani vědět nemusí. Svačiny jim učitelé nekontrolují a na obědy ve škole chodit nemusí.

A jinak naše starší je taky přesně ten typ, který takovouhle nespravedlnost neomylně vyhmátne a strašně to řeší a prožívá. Ono to popravdě řečeno pro život není úplně ideální nastavení.

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 10. května 2026 17:50

notna u nás všechny nespravedlnosti, lhaní a nedodržování pravidel hodně řeší syn. Ale jít to vytmavit něčím rodičům by si netroufl. Snažil by se k tomu dotlačit mě.  (Žalovat učitelce by to taky nešel.)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. května 2026 17:59

DruI no pokud je nějaký takový zákaz, tak se to nejspíš řešilo na schůzce k švp a rodiče to napadnout mělo. U nás se řeší i přesné počty pohledů třeba. Samozřejmě stát se to může, ale nemělo by a chápu, že to ostatní děti může štvát.

Online notna
9262 příspěvků moje polička 10. května 2026 18:24

Evaeva DruI Rozhodně to nechci soudit já, který dítě je jaký a co by už mohlo zvládnout. Je to na rodičích. Ale když teď má kdekdo nějakou svoji specialitu, ze které nechce uhnout, je těžké to někdy skloubit, aby nikdo v kolektivu neměl pocit nespravedlnosti. A to my se rozhodně s tím nepotýkáme tolik jako učitelé. Vůbec jim to nezávidím. Ale vidím třeba na táborech nebo u skautů to dodržování pravidel docela funguje. mi přijde z mojí zkušenosti, že tam se těch individuálních požadavků na výjimky z pravidel moc nevyskytuje. Nebo takové děti na tábory nejezdí asi.

V konkrétním případě u nás se s tou mámou kamarádím teď dost, holky spolu trochu taky. A samozřejmě na tuhle historku občas přijde řeč. Kamarádka říká, že si tím, jak dcerám nechala právo výběru, co chtějí jíst dost zavařila a zpětně by to tak nedělala. Že si tím sama sobě zkomplikovala situaci na několik let. 

Tabea Dcera byla dost urputná, moc jí nešlo bránit v konání, museli jsme docela brzy začít s výchovou, jestli chce prosazovat svůj názor a řešit konflikty, musí se naučit to říkat v klidu. Jinak si protistranu akorát tak vytočí a nedosáhn ničeho.

Online notna
9262 příspěvků moje polička 10. května 2026 18:35

Letos jsme měli v divadelním kroužku kuriozitku. Holčička chtěla do toho kroužku chodit, chtěla hrát divadlo, ale nechtěla se učit text. Němé role odmítala hrát. Docela patová situace A další holčička, snaživá, kvůli tomu plakala, že nám ta první kazí představení. Několikrát jsem měla chuť do něčeho kopnout a odejít z toho blázince do polí jako Kolářová v Obecné škole

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 10. května 2026 18:57

notna nebyla holčička Číňanka? Viz Garfie a její divadelní patálie s Číňankama, co chtěly hrát, ale neuměly text.

Offline DruI
5505 příspěvků moje polička 10. května 2026 18:59

notna A nějaký funkční typ jak přesvědčit dítě, aby řešilo problémy v klidu máš? My o tom tu naši přesvědčujeme už nejmíň pět let a teda úspěchy dost střídavé ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. května 2026 20:19

notna právě si myslím, že když je potřeba to opravdu řešit, tak se rodiče domluví s vedoucími/učiteli. A pak se to určitě dá i ostatním dětem vysvětlit, proč zrovna u tohohle dítěte to které pravidlo neplatí. Myslím, že s tím se dnešní děti setkávají často. Minimálně ve škole, když některé děti se specifickými poruchami učení mají úlevy. Řekla bych, že když je to komunikované otevřeně a dopředu, tak to děti berou. Já osobně jsem radši, když se domluví nějaké úlevy než, aby dítě tábor nebo švp (kdy to může být i blbé v rámci kolektivu, nejet), radši nejelo. Ale ano, určitě to není lehká práce.

Online notna
9262 příspěvků moje polička 10. května 2026 20:58
Reakce na DruI:

notna A nějaký funkční typ jak přesvědčit dítě, aby řešilo problémy v klidu máš? My o tom tu naši přesvědčujeme už nejmíň pět let a teda úspěchy dost střídavé ;o)

​Vůbec si netroufám radit. Na dceru fungovalo vysvětlovat všechno do podrobna, rozebrat to do nejmenších detailů ty situace a jejich varianty. Vždycky u všeho jí to muselo dávat smysl, proč by to měla dělat. Pak vlastní zkušenosti, kdy poznala, v jaké situaci se s ní je někdo ochotný bavit a má to nějaký výsledek. Taky my jsme trochu italská domáctnost, tak jsem se bavili i o tom, když je u nás křik, akorát to situaci vyhrotí, v klidu si líp popovídáme, to viděla a zažívala často v praxi. A úspěch to taky nemělo vždycky a dodnes je schopná vyjet střemhlav do boje jako Vlasta bojovnice :-) Ale to je fakt výjimečné a hlavně doma, kdy se nekontroluje nějak přirozeně.

S pubertou přišel asi trochu stud, to se hodně upozadila, až jsem začala přemýšlet, jestli jsme ji "nezkrotili" moc. Začala chtít, abych někdy jednala za ni. To jsem dřív vůbec neznala. Ale teď bych řekla, že už se to docela srovnalo. Je jí 17.

Offline 33lejaby
696 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:18

Holky před hodinou jsem se dozvěděla že budu babičkou. Vůbec jsem nedoufala že se někdy vnoučátka dočkám. Sice teď to moji mladí nemají úplně bez problémů, ale nějak se to zvládne. Držte pěsti, hlavně ať je vše v pořádku

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:20

33lejaby Jeeeee tak hlavně zdraví!!

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:24

Absolvovala jsem dva taneční workshopy, včera a dnes vždy 2x 2,5 hodiny. Když jsem se přihlašovala, počítala jsem jen s dopolednem, ale všechno šlo jak po másle celý den!!

Včera jsme dítěti objednali nesolené steakové hranolky. Holčička asi sedmiletá u vedlejšího stolu povídá mamince: "A to dítě bude jíst hranolky??!" Tak si trochu myslím, že jí je rodiče zakázali

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:32

33lejaby parádní zpráva! Přeju hodně zdraví! Kdy to čekáme?

Offline 33lejaby
696 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:42

Tabea 

16.12, jak zmínil syn, bude to Střelec jako já. Fakt jsem měla pocit že se "mladí" staří nikdy nerozhoupou (žijí spolu na hromadce, v pronájmu, už i jeden rozchod byl) a nikdy babi nebudu

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:52
Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:55

33lejaby Moc gratuluji, ať je tato zpráva tím krokem z toho nelehké období;-) a pak je to všechno jen lepsi;-)

Offline DruI
5505 příspěvků moje polička 10. května 2026 21:58

33lejaby Nadšená babička je pro vnoučátko skvělá věc Tak ať všechno proběhne v klidu a ten vánoční dáreček si pěkně užiješ :o)

Online notna
9262 příspěvků moje polička 10. května 2026 22:05

33lejaby To je hezké!

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 10. května 2026 22:07

33lejaby gratuluju, s vnoucaty je legrace (a kdyz prestane byt, daji se vratit rodicum )

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 10. května 2026 22:49

33lejaby Gratuluju moc!

Tabea Hahaha, to je pořád moje noční můra, i dva roky po premiéře!

notna Dost tě lituju. Jak jste to vyřešili? My tu "naši" Číňanku (tedy jednu z nich) nechali zpívat.