Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 12:38

Potrefenáhusa u starších bylo spaní fakt neoblíbené, ty dny, kdy tam měli spát, odcházeli ráno o stoprocent míň ochotně. Navíc to další dítě ve 12 neusnulo, takže ve tři jsem tam nebyla, spíš sotva ve čtyři. Teď tam taky asi dřív nebudu, budeme psát úkoly. Ale mně to vyzvedávání po obědě vůbec nevadí, klidně bych to dělala furt, zejména když už pak nespí můžeš rovnou zůstat venku. Akorát je to blbě slučitelné s prací fyzicky v kanclu.

Od mimina nemám žádná očekávání, ale kdyby tam byl tři dny v týdnu a z toho jeden den spal, tak by mi to zjednodušilo život. Podle mě je ještě malý a zaslouží si jedno dvě dopoledne s mámou, kdy nic nemusí (odpoledne honíme kroužky a tak). Ale uvidíme, jak bude chtít. U mladšího jsem v tomhle věku o státní školce ani neuvažovala, to by vůbec nešlo. Ale teď mně přesvědčuje ta známost prostředí, to za rok už nebude. 

Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 14. května 2026 13:08

Evaeva naše děti prave spej po obědě docela do staršího věku, starší přestala doma spat až někdy kolem 5.narozenin (ve školce spi dodnes, oni ale teda musej a jak pak usne kvůli tomu pozdě doma, ve školce zase vytuhne atd...) mladší zatím vydrzela neusnout jednou, jinak usíná dobrovolně i doma, takže ja bych stejně jeste to spaní musela řešit

ale jim to teda nevadi, spej tam radi, jen starsi ted v utery prosila, ze chce po o a bylo to super, zahrály jsme si asi 4 hry, jen to moje volny dopoledne se smrsklo jen na 3 hodiny, ale i tak dobry

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 13:15

Potrefenáhusa no z mý zkušenosti to nevadí spíš holkám Co vidím v okolí, tak když mají na výběr, tak kluci nikdy nechtějí, holky jo. Moji kluci přestali spát ve třech, starší pak usínal v té školce, ale mladší vůbec, i když museli ležet třeba hodinu a půl. To je samozřejmě další bod pro odchod po obědě.

Teď máme takový režim, že vyzvedneme mladšího, jdeme ještě na hřiště a mimiňák jde spát až po druhé hodině. Ale i když do školky nejdeme, tak dřív jak v půl druhé spíš neusne a pak ho v půl čtvrté nemůžu dostat z postele. Usíná teda až okolo deváté, ale to je pořád hratelné. A bez spaní je to odpoledne blbý, dva dny za sebou nejdou.

Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 14. května 2026 13:47

Evaeva jo, naše holky tam chodej jak do spolecenskyho klubu, mladší zvlast 

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 14. května 2026 14:39

Potrefenáhusa my byly tenhle tyden ve skole na akci pro nove prvnacky. Deti byly hodinu ve tride s ucitelkami a delaly tam nejake ukoly. Na muj dotaz po vyzvednuti, jake to bylo, detatko jen v behu prohlasilo, ze dobry, ale celkem nuda, a vylezlo na strom pred skolou... ja se bojim, ze skola u nas lepsi nebude. Zvlast kdyz si vzpomenu, jak strasne jsem se v prvni tride nudila ja a nasledne mela plno cernych puntiku a poznamek za vyrusovani.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 14. května 2026 17:35

Evaeva jak o malym pises, je to asi dost kurazne ditko zvykle dohanet starsi deti, myslim, ze tu skolku zvladne. Na nemluveni nebo spatne mluveni jsou ucitelky zvykle a tem malinkym fakt pomahaji. Nase vnoucata teda maji tridy smisene, starsi i male deti, tak uz nemusi ucitelky obsluhovat uplne vsechny.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 14. května 2026 17:37

A nase Adelka, to mile usmevave slunicko, je ve skolce hubovana, ze odmlouva, neposloucha, je pomala, nechce se oblekat... snad je to jen obdobi.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 19:22

Kokoska on právě klame tělem, nejseš první, kdo mi to říká. On je hodně akční, ale v DS si zvykal dlouho, ještě před 14 dny mi volali, že ho mám vyzvednout... Výhoda je, že má rád děti, ale radši by tam byl se mnou noAle myslím, že to zvládne právě proto, že zná to prostředí a paní učitelky a zároveň je přecejen zvyklý na to odloučení. Ale té sebeobsluhy se trochu bojím, ve školce to po nich budou chtít, nikdo nebude řešit, že je malý. V té ds (ale jiné než chodí letos) by to bylo přecejen volnější. Mají tam na ně menší nároky, není to tak rigidní a jsou zvyklé i na speciální děti.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 14. května 2026 19:42

Evaeva a proc uz nemuze do te DS?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 20:12

Kokoska on je to technicky kroužek. Teď chodí do skupiny pro 2 až 3 leté děti, příští rok by šel do 3 až 7, takže by stejně měl jiné paní učitelky a jiné spolužáky. Je to jedna z možností, má to výhody i nevýhody. Je tam pár dětí na dvě až tři učitelky, takže umožňují fakt individuální přístup, můžeš si domluvit, že budeš sedět před třídou na lavičce, brát si dítě před procházkou, zavolají ti, když není v pohodě... Ale je to jen dopolední, ani oběd nemají a začínají až v půl deváté, což není moc slučitelné s nějakým větším zapojením do pracovního procesu. Takže by tam stejně chodil jen rok. Školka má zase jiné výhody a nevýhody Pro mladšího to bylo dobré řešení, ten by ve stejném věku klasickou velkou třídu ve školce nedal. Ale mimiňák by tu školku zvládnout mohl a navíc za rok to pro něj bude neznámé prostředí. No jak říkám, jsem ve fázi rozhodování, momentálně se víc přikláním k té školce třeba na míň dní v týdnu.

Online Pinot Noir
29623 příspěvků moje polička 14. května 2026 20:38

Dnes jsme byli s V. v Integrálu, na schůzce rodičů s ředitelkou, děti byly ve třídě už se svou učitelkou a asistentkou. Ve třídě budou 3 kluci a 4 holky, to mě překvapilo, myslela jsem, že tyhle poruchy jsou častější u kluků. Dvě z těch čtyř holčiček jsou Emičky.

Učitelka s asistentkou vypadají moc sympaticky, ředitelka s psycholožkou též, vlastní jídlo béžové barvy není problém.

Cesta od dveří domu ke dveřím školy nám trvala 55 minut, ale bylo to mimo špičku. To bude masakr teda.

Ale jinak to vypadá super, až na to cestování mám pocit, že jsme udělali dobře. 

A ve školce mi řekli, že se se mnou chce sejít školková speciální pedagožka, to by mě zajímalo, co mi chce říct, když už je po zápisech.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 20:48

Pinot Noir až na to cestování to vypadá skvěle. To zvládnete!

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 14. května 2026 21:21

Evaeva A to by mimino vzali do školky už od září, nebo až po třetích narozeninách? Tady u nás se prý letos dostaly i březnové děti (co jim teprve budou tři příští březen), ale nastupovat budou všechny až po narozeninách. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 21:34

Myrtila normálně od září, vzali i prý ročník 24. (U něj je to teda jen měsíc a půl před narozeninami)

Ono totiž jedno dvouleté dítě zabírá místo pro dvě tříletá, tak možná proto Tady je podle mě taková zvyklost, že ty jakoby uvolněná místa zaplní v průběhu roku, zájemci asi pořád jsou.

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 14. května 2026 21:51

Evaeva Jj, právě proto, že ty dvouleté zabírají 2 místa, tak je berou až po narozeninách. Už si přesně nepamatuju to zdůvodnění, jak to je, když by je vzali už jako dvouleté, takhle je to myslím pro tu školku administrativně jednodušší, vzít je až po třetích narozeninách. 
Každopádně to máte dobré, že vám ho vezmou už od září

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 21:56

Myrtila já vůbec nepochybovala, tady je teď fakt málo dětí. A tyhle skoro tříleté brali už několik let. V okolí teď dokonce v několika školkách otevírají třídy přímo pro dvouleťáky.

Administivně nevím, ti bych řekla, že bude stejné. Otázka je, jestli za to dvouleté dítě nemají míň peněz než za dvě tříleté. 

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 14. května 2026 22:30

Evaeva No, tady brali v posledních letech sem tam nějaké podzimní, takhle nám vzali listopadového staršího, byl první pod čarou a někdo to ve školce asi vzdal, protože nám volala ředitelka pár dní před jeho třetími narozeninami, že se uvolnilo místo. 
Třída dvouletých je hustá, ale třeba na ně dojde i plošněji, když tak moc klesla porodnost. Jsem na to sama zvědava, jak na to systém zareaguje, jestli přijímáním dvouletých (s plenkami?), nebo se sníží kapacity a čau
S tou administrativou jsem to myslela, že je pro ně asi snazší to dítě přijmout až jako tříleté, než dvouleté a pak doplňovat ta uvolněná místa, co asi teda vzniknou, když ty děti dovrší tří let. Nějak tak jsem to tehdy pochopila, ale přiznám, že už si to nepamatuju přesně. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 22:53

Myrtila asi, ale oni přijímají děti furt, pořád se někdo stěhuje nebo tak.

Ty třídy pro dvouleťáky jsou pro děti bez plen, to se nijak neliší, podle mě. Já to teda nijak nezkoumala, syna jsem tam dát nechtěla, ale asi jich je míň. Naše MČ před několika lety otevřela novou školku pro dvouleťáky, ale fungovalo to asi dvs roky (asi měli dotace) a teď je to normální školka. Osobně bych asi spíš uvítala ty věkově smíšené třídy.

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 14. května 2026 22:58

Evaeva Tak tady je to asi trochu neprostupnější, nebo jak to říct, je to tu menší vesnická školka, moc dětí se tu během školního roku asi neprostřídá. Aspoň teda u syna si za ty 3 roky nevybavuju, že by se v jejich třídě obměnilo byť jedno dítě. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2026 23:55

Myrtila no jasně, tady to funguje jinak, v té školce je sto dětí, šest tříd, které se v září vždycky trochu přeskupí. Děti narozené později běžně berou v průběhu roku, nemusí před tím k zápisu, prostě rodiče volají, jestli je místo atd...