Jos Řecko je takový evropsko-balkánský chaos, v Egyptě byl orientalní chaos a kromě toho nás před kontrolou rozdělili na muže a ženy, takže já byla v tom chaosu sama s pětiletou a desetiměsíční. Kontrolou včetně zouvání jsme musely projít každá sama, takže mimino mi podržela úplně cizí paní za mnou ve frontě, nějaká Evropanka tedy. Od té doby jsme neletěli a až zas příště někam poletíme, tak do toho Řecka ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Jos bylo to celé ještě znásobeno tím, že bouchla Etna, takže většina letu do Itálie zpožděná. Z našeho gatu odbavovali dvě italské destinace + Prahu, vše to v jednu chvíli vyexpedovali na letištní plochu, kde se zas čekalo. ![]()
Navíc odtama večer odlétali celkem čtyři lety smartwings v rozestupu asi 40 minut, takže jsme nevěděli, jestli jsme u správného letadla ani ve chvíli, kdy jsme nastupovali. Zmatene letistni autobusy a voziky s batozinou, které jezdily sem a tam se stejnými kufry, celý ten zmatek už jen dokreslovaly.
Ale my jsme dost otrli a žádné dítě mi neřve únavou, takže já už se můžu celkem bavit.
Mohučankajseš statečná. Můžu se zeptat, mimino se samostatně plazilo?![]()
Já se teda bojím do Egypta kvůli E. coli. Muž pořád básní o korálech, ale ja bych to tam zcela jistě problila.
Mohučanka continuity strasne! No jsem rada, ze jsem to necetla predem. To ze syn bylo na palube za satana ani nezminuju. Kdyby mel projit ramem sam, tak uz ho ani nestihnu odchytit pri uteku. Beha desne rychle a naprosto nepredvidatelne.
continuity no tak nejak az na tu Etnu to presne bylo. Nekolik letu naraz, improvizace za pochodu a na zaver i ridic toho letistniho busu ridil tech 100m stylem brzda plyn, aby pokud mozno co nejvic lidi, deti kocaru a batohu popadalo ![]()
continuity haha, to nemohlo naštěstí napadnout ani Egypťany
chodila jsem tou bránou sem a tam, zatímco starší se snažila, aby ji neodnesl dav.
Já jsem zamlada hodně lítala, i s dětmi jako au-pair, na různá místa, i v tom Egyptě jsem předtím už byla, ale nic mi neutkvělo tak jako tento poslední výlet.
"Dovolená" ![]()
Evaeva ucelený seznam nevím, já sleduju ty Insta účty dost nahodile. Když mi dáš pár příkladů, co má rád, co se mu líbí a je v jeho čtenářských možnostech, třeba dovedu něco dalšího doporučit.
žluťásek to je právě dost těžký. Vlastně žádný tip, co by ho opravdu bavilo, nemám, jednak beletrie není jeho hobby a pak má problém chápat text, když čte. (V ppp doslova řekli, že pochopení textu má výborné, ale ne když čte on
). Loni četl Dlouhou noc muzejní myši, to mám pocit, že ho fakt bavilo a zároveň to dokázal číst. Pak se mu líbily ty nové Rychlé šípy a takové komixové pověsti. Čtenářsky je na úrovni druháka v říjnu bych řekla
ale témata ho zajímají právě spíš pro starší.
Jestli tě něco napadne, budu ráda, ale nijak se tím nezatěžuj. Říkala jsem si, jestli nevíš, že by se tomu někdo věnoval, máš určitě větší přehled než já. Ale když tě nikdo nenapadá, nevadí, i tak díky.
Evaeva a ty komixy by nebylo řešení?
Jinak je dobrý Jirkuv tajný klíč k vesmíru od Hawkingovych. Je tam dost obrázků i fotografie a myslím, že si nějak vesmír tady řešila? Co ho nechat přečíst nějaký kousek a pak mu znovu přečíst tu část plus něco navíc? Nebo obráceně, to by se muselo vyzkoušet.
Kokoska tak já to nemyslela takhle vážně
Ale moje mamka by na to odvahu neměla, i když cestuje dost a ráda.
moje by neřekla nic a letěla by. Ale je možný, že by to ošéfoval syn a vůbec by jí nedal šanci. ![]()
Aranel nekdy povypravim. Ale kluci si to uzili, oni jo
. Tobe jsem posilala tu fotku s ksiry, co mladsi nosival abych ho aspon trochu regulovala ve zdrhani.
Evaeva náš syn je čtenářsky zdatný, ale zároveň dost líný. Takže mu vyhovují různé blbosti, kde se nemusí moc soustředit. Má rád hlavně humoristické příběhy.
Absolutní top, co čte pořád dokola, je Děsoles.
Pak všechny ty Poseroutkové a Tom Gates a tyhle deníky. Má hodně rád Davida Williamse, ale to si nejsem jistá, jestli u vás ještě nebude moc velké sousto.
Fajn dobrodružná série se zvířecími hrdiny je Chrabrá tlapka.
A klidně bych podporovala i ty komiksy. U nás ve třídě všichni kluci v druhém ročníku hrozně jeli Dogmana, pořád moc frčí čtyřlístek. Syn miluje komiksy Garfielda, Leonardo, Clever a Smart.
Jako uměla bych mu vybrat mnohem lepší čtení, ale nechci mu knížky znechutit. Tak jen útrpně přihlížím těm blbostem, co si vybírá a mlčím ![]()
žluťásek já úplně nemám pocit, že by se mu ty komixy četly dobře nebo lépe. Sice málo textu, ale zase musíš sledovat i ty obrázky. Teď čte Mourissona, u toho mám teda konečně pocit, že se baví.
continuity toho Hawkinga mám vlastně zapsaného, to už si tu psala. Ale bojím se, že to bude těžký. On těch pět požadovaných knížek přečte, ale mám čím dál větší problém něco vybrat. Nemám problém ho donutit číst v rámci přípravy do školy, ale radši bych, aby ho to trochu zaujalo, že jo. U té beletrie ani moc nestojí o naše čtení, přestože audiopohádky ho baví. Teď čte encyklopedii o životě na Marsu, to ho baví. Ale v těch encyklopediích je to pořád dokola (což i on zmínil), ale jak by ne, když čte jen o vesmíru a samozřejmě nic těžšího. Asi mu zkusím koupit Ábíčko, ale asi to bude taky složité.
Gatita to by ani neotevřel ![]()
On má na to "papír", nedokáže dělat dvě věci najednou, nepropojené hemisféry a kde co dál. Jinak má právě samé pochvaly, porozumění textu výborné, široká slovní zásoba, inteligentní, snaživý... Ale jakmile píše, nedokáže myslet na pravopis, když čte, nevnímá tolik o čem atd. Nově letos nepíše diktáty, ale doplňovačky například. (Ne že by v těch chyby nedělal, ale je to o dost lepší)
Evaeva my to taky neotevřeli.
žluťásek to čte dobré věci! Pamatuji si, jak jsem asi ve 13 začala chodit sama do knihovny a hltala Stopy hrůzy a nejakou devadesátkovou sérii pro holky o modelkách v New Yorku. Maminka koukala dost nesouhlasně, představu měla jinou:)
Evaeva já bych doporučila Nedráždi bráchu bosou nohou. Text není složitý, navíc popisuje úplně běžný domácí děj, hádající se sourozence, debatu u guláše - nic, co by vyžadovalo si u čtení něco představovat, domýšlet, vše popsané je dětem důvěrně známé. Takže si myslím, že se pak může soustředit na to čtení samotné. Bráchové pak při pošťuchování spadnou do záchodu a prožijí dobrodružství při putování kanalizací. Je to blbina, ale celkem zábavná, R. to četl víckrát. A navíc mají ti kluci stejně jako u vás ještě nejmladšího sourozence, ale to je teda holka.
EvaevaJirkuv tajný klíč k vesmíru si taky myslím, že bude potřebovat ještě trochu času. Ne že by neporozuměl obsahu, o vesmíru toho ví určitě hodně, ale jsou to docela tlusté knihy, bála bych se, že ho ten rozsah odradí.
K. měl jeden čas hodně rád takové triviální příběhy o zvířatech, série Příběhy se šťastným koncem, knížky od Holly Webb apod. Většinou to byly různý ztracený štěnata, zatoulaný koťata, promrzlý králíčci, zraněný volavky, opuštěný vydřičky apod. Všechno na jedno brdo, vždycky se jich ujme nějaké dobrosrdečné dítě a všichni žijou šťastně až do smrti.
A mezi kluky teď hodně frčí příběhy o fotbalistech, je to beletrie, hodně jednoduché. Série Fotbalové superhvězdy, Hvězdy fotbalového hřiště, Největší fotbalové hvězdy aj.
Jo a K. ještě hodně rád čte dětské životopisy, to by možná mohla být cesta, jestli ho úplně neba beletrie?
Já bych toho Jirku zkusila, ona je to beletrie, kde se toho o vesmíru opravdu hodně dozvi. Je to proložené takovými boxy s vysvětlivkami, jsou tam fotky vesmíru.
A kacířská myslenka, není to lepší když si čte potichu?
Toto mám já, jakmile čtu nahlas, nevím o čem. A to jsem u toho dětem měnila hlasy. Akorát jsem si vůbec nepamatovala o čem to bylo. Trvalo mi pět let přesvědčit matku, že si nemůžu při učení číst nahlas.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY