Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 17. května 2021 18:04

Hanka HU nás na VŠ sú občas aj semináre, na ktorých sa celý semester študenti venujú analýze diel zopár autorov z rôznych hľadísk (na slovakistike, ale myslím, že aj na germanistike, anglistike a iných jazykoch), jeden profesor napr. celý semester rozoberal so študentmi diela jedného básnika Ivana Kraska. Resp. bol aj kurz, kde bola jedna centrálna téma, a rozoberalo sa, ako je táto téma spracovaná v dielach v rôznych literatúrach, v anglickej, nemeckej, španielskej atď., čiže hľadali sa súvislosti a paralely naprieč viacerými kultúrnymi kontextmi, špecifiká spracovania danej témy v jednotlivých literatúrach.

Je však fakt, že na stredných školách na rozoberanie jedného románu či básnickej zbierky nie je veľmi priestor. A nie na každej strednej škole venujú učitelia dostatočnú pozornosť práci s inými zdrojmi, vyhľadávaniu informácií a súvislostí, tomu, aby žiaci vedeli uvažovať v súvislostiach.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 19:11

Lilly_Ku Fakt neříkám, že v českém školství je všechno skvělé - to ani náhodou! Ale někdy může být subjektivně považováno za kontraproduktivní učivo, které  v osnovách své opodstatnění rozhodně  má. A právě na přívlastku jsem to ukázala. Nebo opravdu myslíš, že je interpunkce (a její správné užití a možnost zdůvodnění, proč to tak je/není) zbytečná? 

A pro odlehčení si dovolím citovat Zdeňka Svěráka  - důkaz, jak může čárka zcela změnit smysl výpovědi.

Lež, má krátké nohy!

Mha Nedám ani I!

dorota Ivan Krasko - vzpomínám, kdysi ještě za doby společného státu zkouška ze slovenské literatury - a to bylo nějakého biflování! Úplně nejšílenější název sbírky Jána Poničana - Som, myslím, cítím a vidím, milujem všetko, len temno nenávidím - vychrlila jsem to ze sebe, a mohla jsem jít! To jsme se fakt učili telefonní seznamy!

Offline Mha
příspěvků moje polička 17. května 2021 19:21

Hanka H Jedno z nich padne. A s ním i interpunkce. Jestli už se tak nestalo... 

A klidně přihodím i další relikty a endemity,  pokud zůstane ubohá a zanedbavana komunikace. Ta na školách dostává na frak. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 19:28

Mha Úplný páter Koniáš!A co třeba úplně zrušit slovo "endemity" - když se to týká pouze jisté opomenutelné situace?!

A teď jsem si všimla, že máš na sobě Gabrielu Sabatini - moje těhotenská vůně .

Offline Mha
příspěvků moje polička 17. května 2021 19:36

Hanka H Ano i o tom Koniasovi jsme se neucili ve škole správně, ale verzi dle Jiráska...

A na endemity pozor, patří tam i koala, toho nikdy nemůžeš vypustit z biologie, to by bylo jako neucit o poníkach a jednorozcich, to by ti děti neodpustily

A teď už Sabatini nenosis? 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 17. května 2021 19:40

Hanka H já bych proti přívlastkum nic neměla, kdyby si alespoň 80% absolventů gymnázií z toho neco odneslo. Jenže v praxi pak potkávám docela velke množství vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří mají problém vytvořit jednoduchy a srozumitelný popis. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 19:44

Mha Omlouvám se jednorožcům!

Sabatini jsem dostala k Vánocům jako čerstvě těhotná, a těhotná se všemi nepříjemnými počátečními jevy, tudíž mi ta vůně evokuje celodenní nevolnosti a několikaměsíční přežívání na rybím salátu a zavináčích. Nic proti ní, ale jednou stačilo.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 17. května 2021 20:07
Reakce na Mha:

viktorka_od splavu Kurnik, to vypadá jako výzva k souboji... Mám strach. Rapir a za úsvitu? 

​nee, kelímek s sebou a budeš pít vodičku 

Přijede Pražák do Brna a dostane žízeň. Tak se zastaví u kašny na Zelňáku a chystá se pít. Vidí ho Brňák a říká:
- Kemo, poslóché, nechlašči to, chčijó do teho morgoši.
- Promiňté, ale já vám vůbec nerozumím, já jsem z Prahé. 
- Pi pomale, voda je chladná.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 17. května 2021 20:08

Hanka H copak interpunkce, oni někteří nezvládají ani shodu přísudku s podmětem

Offline Mha
příspěvků moje polička 17. května 2021 20:13

viktorka_od splavu Tenhle vtip je U NÁS NA MORAVĚ velmi oblíbený.

Nemůžeme se sejít na Veveří nebo v Kozí ulici? Nebo u Antroposu? Koukli bysme na mamuta a pak si dali jídlo. Taky z nějakého zvířete třeba? 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 20:17
Reakce na continuity:

Hanka H já bych proti přívlastkum nic neměla, kdyby si alespoň 80% absolventů gymnázií z toho neco odneslo. Jenže v praxi pak potkávám docela velke množství vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří mají problém vytvořit jednoduchy a srozumitelný popis. 

​A tady je právě ten zakopaný pes  - neznalost se stává (obhajovanou) normou.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 20:18

Hanka H copak interpunkce, oni někteří nezvládají ani shodu přísudku s podmětem

​Zrušit?

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 17. května 2021 22:10
Reakce na Hanka H:

​A tady je právě ten zakopaný pes  - neznalost se stává (obhajovanou) normou.

​tak otazka je, k cemu vlastne predmet jako cesky jazyk ma vychovavat. Treba ty carky co jsi zminovala vyse - tady bych uvitala reformu, protoze ty pravidla jsou fakt slozity, a namaha vubec nevyvazi efekt. Kolikrat je nemaji poradne zazity ani ucitele.

Opravdu nema cenu se ucit veci, ktery maji minimalni (nebo neadekvatne nizkou) vyuzitelnost. To plati i treba pro dejepis. Kdyby se min probirali dinosauri a staroveky egypt a 19. a hlavne 20. stoleti se vzalo poradne do hloubky - a to nejen stredni evropa a usa, ale i napr. blizky vychod, tak by lidi treba vic chapalo politicky souvislosti a koreny aktualnich konfliktu ve svete.

Podotykam, ze trochu upoceny humor se zrusenim y a endemitu uz probehnul, takze neni treba jet dalsi kolo stylem tak se teda nebudem ucit nic.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 17. května 2021 22:42

Hanka Hpokud je stav popsán níže, tak to není omlouvání neschopnosti žáků, ale spíš dotaz, kdo nebo co vlastně selhává, pokud systém školství produkuje podobný výstup. :

Děti dneska umí 2 až 5 procent z toho, co je učíme. To je extrémně neefektivní. V dějepise nenajdeme jediné téma, o kterém je schopno dítě nějak smysluplně pohovořit. Česká školní inspekce dělala velký průzkum mezi školami, jak děti učivo zvládají. A za zvládnutí učiva se považuje, pokud alespoň 80 procent žáků umělo 80 procent učiva. A například v dějepise to splňuje pouze 2,6 procenta škol v České republice. V matematice je to 0,6 procenta škol. To je přece neudržitelný stav, který potřebuje zásadní změnu.

Je to tady, možná to není pravda, neumím to ověřit. ale je to hrůza, i kdyby takových skol byla jenom polovina. 

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 17. května 2021 22:46
Reakce na Hanka H:

​Zrušit?

​ve slovenštině je shoda podmětu a přísudku zrušena už víc nez sto let. A víš co je zajímavé? Celkem se tam domluvíme.

Zrovna toto mi nepřijde nijak složité pravidlo, takže mě netrápí, ale některé ty gramatické finesy, které vyžadují, aby se ještě na střední škole učil vetny rozbor, mi přijdou skutečně šílené. Lhostejno v jakém jazyce. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 23:18
Reakce na Lilly_Ku:

​tak otazka je, k cemu vlastne predmet jako cesky jazyk ma vychovavat. Treba ty carky co jsi zminovala vyse - tady bych uvitala reformu, protoze ty pravidla jsou fakt slozity, a namaha vubec nevyvazi efekt. Kolikrat je nemaji poradne zazity ani ucitele.

Předmět Český jazyk a literatura má naučit vyjadřovat se správně a adekvátně situaci slovem a písmem, porozumět různým druhům textu a samostatně tyto texty vytvářet. Takto to lze říci zjednodušeně.

A k čemu má vychovávat? Určitě k tomu, aby ti, pro něž je čeština rodným jazykem, ji chápali nejen jako prostředek dorozumívání v tom nejzákladnějším slova smyslu. Aby dovedli ocenit krásu uměleckého textu, sami si dokázali s jazykem pohrát.

Pokud by čeština nedosahovala úrovně světových jazyků, nebylo by možné překládat do ní bez ztráty kytičky díla mezinárodně oceňovaných autorů, problémy by nastaly i případě překladu textů odborných.

Ano, souhlasím s tebou, že čeština je jazykem velmi složitým. Skutečně nejsem zastáncem tvrzení, že jakákoliv chyba je trestuhodná a neodpustitelná, není reálné, aby všichni a za všech okolností psali a mluvili bez chyby. Ale prostě nemohu souhlasit s konstatováním, že "námaha vůbec nevyváží efekt". Vlastně celé toto tvrzení je takové trochu zašmodrchané....

Ve výuce dějepisu se "dinosaurům" (máš na mysli pravěk?) věnuje max. několik hodin, pravda, na starověk je v osnovách vyčleněno obvykle hodin více (Egypt samotný zabere odhadem dvě). Ale celé toto období lidských dějin nelze jen tak šmahem zcela opomenout - už právě třeba kvůli tebou zmiňované blízkovýchodní otázce. Tamější konflikty nemají kořeny v 19. a 20. století, ale v dobách starověku a středověku, novověk jen přilil olej do ohně. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 17. května 2021 23:40

continuity

Už samotný titulek "Děti neumí skoro nic ..." je značně tendenční. Všeobecný pokles úrovně vědomostí na různých stupních škol je ale fakt, řešení neznám a nenabízím

Vyjadřovala jsem se k češtině (částečně k dějepisu), konkrétně k faktu, proč se v osnovách objevuje onen diskutovaný přívlastek.

Slovenština je krásný jazyk, ale proti zrušení shody podmětu s přísudkem v češtině bych stoprocentně hlasovala!

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 07:21

Hanka H

Jen tak pro zajímavost, dcera se v té kanadské škole dost nudí, v posledním ročníku se učí věci, které ona už dávno zná. Například jak psát eseje.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 18. května 2021 07:23
Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 07:45

Hanka H pokud klesá úroveň vědomosti a neexistuje důkaz, že se nám rodí čím dál hloupější a lenivejsi děti, je potřeba pátrat po příčině toho stavu. A ne se snažit do těch chudáků toho nacpat čím dál víc.

Pribyly nové predmety, urcite se neučil druhý jazyk od první třídy a další od šesté nebo sedmé, máme k tomu informatiku. Dcera ma fyziku od šesté, ja az od sedmé, ale to si nejsem jistá, jestli to není školou. 

Takže i kdyby všechny předměty zůstaly tak, jak jsou, je toho prostě víc. Já si třeba ze svých času absolutně nepamatuji různé poznávacky z přírodopisu. Museli jsme znát ty brouky, které jsme detailně probírali, ale rozhodně nás nikdo nezkoušel z afrických larv. Přitom to je zrovna předmět, který by mohl být hodně zajímavý. 

Já sama jsem do školního procesu dodala dva motivované a zvídavé prvňáky, škoda zatím vrací zpět dvě víc nebo méně otrávené děti.