Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:07

viktorka_od splavu když já jsem ten gymnazista:) Větný rozbor mi taky moc nešel a teď už nevím lautr nic, ale beru to jako součást vzdělání. České školství by potřebovalo celkovou reformu jako sůl, to každopádně.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:08

viktorka_od splavu no to je ale právě to, že se do všech snažíme dostat všechno. To méně bystre dítě pak za tridou všelijak povlává a nenaučí se ani to, k čemu ma předpoklady. Protože ve chvíli, když dozraje k násobení, celá třída uz vesele dělí. Takto to jde devet let a na konci je frustrovaný žák, který neumí ani základy z prvního stupně. Dalo by se říct, že dnešní školství vyhovuje hlavně tomu průměru, ale ani to není pravda, protože průměrný tak rozhodně neumí 80% obsahu, co by naznačovalo zvládnutí učiva. 

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:09

Lilly_Ku ohledne toho podilu nevim, to jsem nikdy nezkoumala kolik presne (a jak se to zjisti?), ale jinak souhlas, jen co to ma spolecneho s tim, ze pustime-li vsechny deti k maturite, tak logicky aby prosly, musis dat latku niz?

v cr je vzdelavaci system staveny tak, ze slabsi dite, se kterym se rodice neuci, ma smolika, to je mockrat prokazane. je jedno na jake skole...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:11

Sweet Potato u mě to není truc, spíš jsem se nad tím nikdy moc nezamýšlela, jde to prostě mimo mě. Ale možná si to po letech zase vyhledám, abych ho za čas zase úspěšně zapomněla;). Předpokládám navíc, že většina těch, co to ovládají, to umí automaticky, stejně jako vyjmenovaná slova třeba.

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:12

continuity ano, to mam celou dobu na mysli. ti chytri si bohuzel casto mysli, ze staci slabsi dat "na skolu" a ono uz to tam pochyti.. no nepochyti

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:12

Lilly_Ku

Píšeme to stejné. 

Hlavně si myslím, že je toto nedovzdelani značné části obyvatelstva příšerně drahé pro celou společnost.

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:13

Evaeva ja mam dojem ze to ale pises spravne, tak neni duvod se tim trapit:-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:17

viktorka_od splavu (i když teda nevím, nevím)

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:33

Zrovna tu češtinu doma řeším, v souvislosti s přesídlením dětí do mezinárodní školy. Dcera je chytrá a bezproblémová, myslím, že zvládne souběžně i českou školu (rsp. jazyk a dějiny), ale u syna mám menší ambice, uvažuju, že by se vrátil jako "cizinec" (což po dvou letech pobytu lze) a bylo k němu tak přihlíženo ve škole (=měl úlevu v češtině). Takže teď zvažuju, co je priorita, protože pochopitelně chci, aby uměl psát česky bezchybně, ale už mi nějak nezáleží na tom, aby znal slovní druhy a větnou stavbu. V podstatě jsem dospěla k tomu, že bych ho měla naučit vyjmenovaná slova, shodu podmětu s přísudkem a s/z, mě/mně aspoň zhruba. 

Jinak se shoduji s barbucha, že pro vnímání češtiny je čtení velmi důležité. Mimochodem, když už jsem zmínila syna, použiju ho jako příklad-na posledním vyšetření v poradně mi spec. pedagožka řekla, že je zřejmě dysgrafik, ale že není schopná jeho potíže přesně diagnostikovat, protože má tak načteno, že svou vadu plně kompenzuje. 

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:33

Evaeva Hele, já jsem myslím celkem jakykově zdatná, ale tě/tobě si místo mě/mně často musím dosadit.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:35

Sweet Potato já jsem si teď uvědomila, že to mně asi pro jistotu nepoužívám;)

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:38

Evaeva Haha, takže jak třeba opíšeš Pojď ke mně?  Mně se to nelíbí? A opovaž se napsat Mi se to nelíbí!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:41

Sweet Potato teď se to potvrdilo, neumím to. První bych napsala ke mě a to druhé skutečně mi:) Ale ani ten první případ by mi nepřišel vůbec divný, váhám jindy.

Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:44

Sweet Potato Evaeva Pomůcka tě/tobě, bez tý bych se neobešla. Je zajímavý, kolik lidí jí úspěšně vzdoruje, včetně mého dítěte...musím se přece naučit nazpaměť ty pády, no nemusí.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:45

Garfie to má syn fakt štěstí. Jednoho dysgrafika mám doma,čte opravdu hodně - nosí si knížku sebou všude a čte si běžně třeba v autobusu nebo když někde čeká, což já vůbec neumim. A stejně mu to s tím pravopisem moc nepomáhá. Možná je chyba v tom, že čte taky slovensky.

Starší dostala ve škole pochvalu, že čte hodně (a to tam podle mě tak třetinu zapomněla napsat) a s pravopisem pořád válčí. Já uz jsem nad tím zlomila hůl. Ona to pravidlo umí, i ti ho odříká, když se jí zeptáš, tak to správné odvodí... a jakmile začne psát vlastní text, tak se do toho zabere nebo nevím co a ty chyby tam prostě naseká. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:46

mirajo ale já si fakt myslím, že by člověk měl ovládat automaticky jako ta vyjmenovaná slova třeba.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 14:47

continuity já nejsem disgrafik, ale skoro jako bys psala o mě v tom věku.

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:49

mirajo ja mam pomucku "kdyz se tam dá říct mne, píšu mě"

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:49
Reakce na Garfie:

Takže teď zvažuju, co je priorita, protože pochopitelně chci, aby uměl psát česky bezchybně, ale už mi nějak nezáleží na tom, aby znal slovní druhy a větnou stavbu. V podstatě jsem dospěla k tomu, že bych ho měla naučit vyjmenovaná slova, shodu podmětu s přísudkem a s/z, mě/mně aspoň zhruba. 

No jo, ale to je to, co tady už několik stránek nazad obhajuji... Pokud má psát česky opravdu bezchybně, tak  znalost slovních druhů potřebuje (protože jak jinak např. zdůvodnit veselí muži - veselí - přídavné jméno tvrdé, skloňuje se dle mladí), a ani učivo o stavbě vět a souvětí není samoúčelné - i ty podceňované čárky prostě do správného písemného projevu patří. 

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:49

continuity To je ale v jejím věku zcela normální.