Čeština - chrám i tvrz

18. srpna 2017 08:16
Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:22

continuity Tradiční účňáky dneska téměř vymizely.

barbucha O George Sand onehdá fundovaně pohovořila (v mužském rodě) i jistá publicistka - bylo to v souvislosti s parfémy, a opravdu to nebyl nikdo zdejší.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:23

Hanka H no vidíš, to já zas umím matiku, ale rozhodně netrvam na tom, že k základnímu vzdělání patří spočítat alespoň jednoduchý integrál.

Chápu, že existujou lidi, co to nikdy umět nebudou, ačkoliv využití intregralu je v praxi poměrně široké.

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:24

dzizisketa

Ja se toho v cestine taky moc ucit nemusela, mela jsem nacteny a zazity, stacilo mi si tu vetu predstavit napsanou.

Ted po 12 letech v zahranici je to teda uz dost bida 

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:24

Lilly_Ku no jak rikam... ono se to inteligentnim lidem blbe chape, coz je teda celkem paradox, ne?

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:26

continuity ano presne to jsem mela na mysli

Tak já bych horovala spis za to, aby je školský systém pořádně naučil alespoň tu shodu přísudku a podmětu, když už se toho pravidla nechcete vzdát.

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:26

continuity ano presne to jsem mela na mysli

Tak já bych horovala spis za to, aby je školský systém pořádně naučil alespoň tu shodu přísudku a podmětu, když už se toho pravidla nechcete vzdát.

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:27

viktorka_od splavu ja chapu, cos tim chtela rict, akorat s tim nesouhlasim, to je myslim celkem rozdil.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:27
Reakce na continuity:

​S tím nelze nesouhlasit. Ale pak, jak píše dzizisketa , musí - kromě školy - nastoupit i vlastní zájem, to jest četba. Výmluvy na technický (nebo kdovíjaký) zaměření dotyčnýho neobstojí, pokud má IQ na VŠ techniku, naučil se snad i číst A ničím jiným než praxí/čtením to do krve nedostaneš, rozhodně ne biflováním pouček který v životě nedokážeš převést do praxe (aniž by ti napsání mailu trvalo dvě hodiny).

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:30
Reakce na Hanka H:

barbucha O George Sand onehdá fundovaně pohovořila (v mužském rodě) i jistá publicistka - bylo to v souvislosti s parfémy, a opravdu to nebyl nikdo zdejší.

​A jistě to nebylo poprvé ani naposled. Podobnej problém mívají kupodivu i překladatelé, kde by člověk očekával nějakej kulturní rozhled... ale to by se za překladatele nesměl vydávat kdekdo (kdo je ochotnej přeložit román na počkání a za minimální cenu).

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:31

continuity Jdu ho spočítat- za výsledek neručím. 

Ale znovu opakuji, netvrdím, že každý musí perfektně ovládat ty diskutované přívlastky a z nich vyplývající větnou interpunkci, zrovna tak uznávám, že integrály nebudou zrovna má parketa. Ale chápu nutnost s nimi studenty seznamovat, nevolám po jejich zrušení. Prostě připustit možnost, že to, co mě v procesu vzdělávání obtěžovalo, připadalo nudné a zbytečné, může jiného profesně usměrnit, zajímat ...

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:32

barbucha no to je právě ten předsudek. Úplně stačí, kdyz to ty technicky zaměřené děti prostě nebaví. A nadějný budoucí technický inženýr udělá pro sebe lip, kdyz to úsilí napře do cizího jazyka. A to taky samozřejmě udělá, protože není úplně blbý. 

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:34

Hanka H Děkuji.

Ještě bych dodala, že dětský mozek je nastaven tak, aby se učením rozvíjel. A dnes se málo dětí učí nápodobou rodičů či své tlupy. Takže v určitém věku má i učení básničky význam.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:37

continuity 

A jak se naučí ten cizí jazyk, když nezná ani základy mateřštiny?

Taky mě samozřejmě napadlo že budoucímu inženýrovi asi nebudu nutit Karolínu Světlou a možná ani Boženu Němcovou (i když je smutný že je jako Čech nebude znát... ale patrně bude světoobčanem, tak co už). Ale neříkej mi, že by se nenašel jedinej žánr, kterej by ho mohl zaujmout. Kromě popisu stavby a fungování vesmírný rakety... ale hele, vlastně...

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 18. května 2021 12:41

Sweet Potato K tomu učeniu sa by som ešte dodala, že aj pri tejto diskusii akoby sa zabúdalo na to, že jazyk je nielen nástroj komunikácie, ale aj myslenia.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 13:48

barbucha já ti nevím, podle mě to chce i nějaký "talent" na jazyky. Já svého času četla opravdu hodně, celé dětství i pubertu jsem chodila do knihovny snad každý týden. Myslím, že mám dobrou slovní zásobu, otázky typu "Doplňte hodící se slovo"  "Napište protiklad" mi jdou dobře. Ale vím, že pravopis mi dělá problém, shoda podmětu s přísudkem ještě ujde, stejně jako čárky, ale mě/mně, s/z a podobné jevy, to je pro mě fakt problém. Čímž nechci říct, že je máme v češtině zrušit, ale číst fakt nestačí.

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 13:53

Evaeva zrovna u me/mne si musim vzdycky zopaknout to pravidlo, ale je to vterina. carky me nebavi tak ignoruju, ne teda v ofiko korespondenci, to si tu praci dam:-P 

Lilly_Ku ze je inteligence vrozena (pochopitelne do urcite miry ji lze rozvijet nebo potlacit, to je jasne), je proste realita, to neni vec souhlasu nebo nesouhlasu... muzem si odhlasovat ze zitra napadne snih, ale asi to neklapne

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. května 2021 13:57

viktorka_od splavu no jo, ale já bych si musela najít i to pravidlo. Což uznávám, že by se dalo naučit nazpaměť:) Měla jsem původně na mysli mě/mně uprostřed slova, ale samostatně je to taky bída:)

49113 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:03

Evaeva ahaa jako "samozrejme" :-) chapu. ja si jina pravidla nepamatuju tohle mi staci, takze pohoda. vetny rozbor naposled v osme tride, nezustalo mi z toho lautr nic. nechala bych to pro gymnazisty a studenty cestiny na vs jako to maji britove

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:05

Evaeva Hele, ale nepamatovat si tak triviální pravidlo, respektive mnemotechnickou pomůcku, to mi přijde jako škoda. V některých případech i truc. Asi jako "neeee, nevysvětluj mi trojčlenku, stejně tonepochopim, nechci, nebudu tě poslouchat".

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 18. května 2021 14:05

viktorka_od splavu

Inteligence je dedicna max. z pulky, zbytek je vliv prostredi a toho, do jake miry je naplno rozvinuty potencial ditete.

V tehle socialni bubline (i v moji tady v berline) rodice zpravidla rozvijeji potencial ditete na hodnotu blizici se 100%. To ale neplati pro vsechny.