Omfg

15. prosince 2018 14:31
Online continuity
42347 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:01

Garfie Ty předsudky jsou strašné. Když jsem se rozhodla pronajmout byt korejské rodine, přišlo mi asi pět sousedů osobně(!) vysvětlit, že mi ho úplne zdevastuji. Prý oni vůbec neuklizeji a byt je pak úplně zničeny. Přitom to byla rodina nějakého top manažera a paní měla nakonec uklízečku. Naštěstí to většinou řešila realitacka, ale než si to trochu sedlo, bylo to peklo. Platila jsem každý škrábanec na zdi, protože to přece udělali oni. 

Ať se jdou ty mudrlanti do té Koreje podívat, sto let za opicema jsme ve srovnání s nima my. 

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:16

Garfie My taky pronajime být romskému páru s miminkem, ze Slovenska a ,,uplne černý,, jsou (jo to píšu, že je to takový jaksi pro české xenofoby ještě markantnější, černej cikán a ještě Slovák....). A vůbec s ničím takovým se ze strany družstva či ostatních nájemníků nesetkáváme. A to je to menší město, menší barák, všichni tam bydlej léta, řekla bych že vůči předsudkům mnohem náchylnější prostředí tedy a nic.  Tak jsem ráda, že to není obecně platné ve společnosti. Ale samozřejmě je možné, že ty frustrace nás obcházejí a řešej si to tam spolu. No musí to být těžký, já si to neumím vůbec představit bydlet v bytě, doma a řešit tam takové nepříjemnosti téměř denně. 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 11:29

Garfie úplně se mi vybavily nervy s našimi nájemníky. Pronajímali jsme byt romské rodině. Super lidi, slušní, kluci chodili na střední, paní měla asi tři brigády, aby všechno ufinancovala. Ale cokoliv se stalo v baráku, mohli za to oni. Mě už jich bylo hrozně líto, manželovi co 14 dní volala paní z SVJ a stěžovala si na ně. Přitom nic z toho nikdy neudělali. Kluci byli hluční přiměřeně věku, matka je držela celkem zkrátka. Pak se tam nastěhovala starší dcera s malou holčičkou, tak bylo trochu víc hluku, ale furt v normě. Nakonec jsme byt museli prodat, a to kvůli vztahům s SVJ, to se fakt nedalo. Ale byli to naši nejlepší nájemníci, bezproblémová domluva, drobné opravy si udělali nebo zařídili sami, byt předali ve stavu, jako by tam nikdo nebydlel.

Ty předsudky jsou hrozný. Když se chce romská rodina začlenit do většinové společnosti, má to desetkrát těžší než kdokoliv jiný. Nedivím se, že pak rezignují a vrátí se zpět do ghetta, protože ta míra frustrace musí být obrovská.  

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 12:24

bram Já na ty odsudky okolí ve velkém narazila až s nimi a fakt jsem v šoku. Před třemi lety bylo potřeba opravit kotel, pověřila jsem nájemníka, ať si to zařídí, že to jen proplatím. Volal mi po dvou týdnech, že nemůže nikoho sehnat, že tam nikdo nechce přijít. Tak já v duchu "Šándor neschopnej" jsem se toho ujala a teda.... do teď je mi z toho špatně. Než jsem se dostala ke jménu, všechno probíhalo v pohodě, když mi ale první řemeslník řekl, že k nim nepůjde, myslela jsem, že jen vtipkuje....jeden tam přišel a ve dveřích se prý otočil, že tam pracovat nebude.  Pátýmu jsem se rozbrečela do telefonu a slíbila, že tam budu celou dobu s ním a na všechno osobně dohlédnu. Šándorovi jsem se normálně omluvila, to se fakt nedalo. 

Karja Víš co je zajímavý, ty menší města jsou kolikrát možná tolerantnější, jak si lidi vidí víc do talíře a těch "exotů" je málo. Třeba naše spřátelená Japonka žije v Olomouci, protože prý Praha (=mnohem víc příležitostí pro ni) je podle zkušeností expatů hrozně rasistická. Dost mě to překvapilo. 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:08

Garfie Tak zrovna  Olomouc má šanci být celkem japan-friendly :-)

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:24
Reakce na Garfie:

Karja Víš co je zajímavý, ty menší města jsou kolikrát možná tolerantnější, jak si lidi vidí víc do talíře a těch "exotů" je málo. Třeba naše spřátelená Japonka žije v Olomouci, protože prý Praha (=mnohem víc příležitostí pro ni) je podle zkušeností expatů hrozně rasistická. Dost mě to překvapilo. 

​Vidím to podobně. Moje zkušenost je teda z vesnic. Přesudky a xenofobie tam jsou, ale to vidění do talíře a jak se všechno rychle roznese, to zvládnou odbourat.

Offline Marbuša
1400 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:26

Je mi někdy z těch lidí nanic. Kamarádka si mi kdysi stěžovala, že byla s malou dcerou na pláži a vedle byly postižené děti. A ta její dcera chudinka se jich bála! No oni si dovolili být taky na pláži (a to věděla, že já sama mám hendikepované dítě). Se přiznám, že jsem na to neuměla nijak reagovat, jak mě to zaskočilo. 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:35

Isca Tak mě pochopitelně nepřekvapila ta volba Olomouce, spíš ta Praha.

Marbuša To si člověk říká něco o karmě, fakt....

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:43

Marbuša Její dcera teda chudinka určitě je, když má takovou matku. Děti si odlišností všimnou, ale když se jim to normální vyloží, tak se nebojí. Takže na tom strachu měla zásluhu kamarádka.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:48

Máme ve vsi jak Romy, tak další menšinu, homosexuály, včetně registrovaných partnerů. Sice do vsi moc nechodím, ale neslyšela jsem, že by je komunita nepřijala. Za to se sousedovic blonďatým andílkem jsou potíže pořád. O víkendu nám střílel petardy do dvora, aniž by tušil, jestli tam někdo je (psi a kočky incl.), dohořívalo to ještě pěkně dlouho na zemi.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:51

Marbuša Co si myslela, že jí udělají? Bych se asi zeptala.

Podle mých zkušeností děti, obzvlášť v předškolním věku a při dobrém vedení, odlišnosti druhých vůbec neřeší nebo dobře zvládají.

Online continuity
42347 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:52

Karja Garfie já o tom vím, velká města jsou na tom hůř. V těch menších jsou takoví salonní rasisté, nadávají v hospodě, ale když se do bytu vedle se nastěhuje třeba Indian, tak to možná vzbudí pozornost, ale rozhodně ne odpor.

Zato obyvatelé těch větších měst si o sobě myslí, že jsou hogo fogo a že podobni sousedi jim snizuji sociální status. 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 13:57

continuity pak se s indiánem opijí a jsou kámoši.

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 14:00

Garfie Jo tak tohle je okresní město, ne úplně klasická malomestarna jak u nás, ale přece jen to asi funguje jinak. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2021 14:25

Karja u nás v domě bydlela romská rodina, úplně normální, jedině snad k nim chodili trochu početnější návštěvy. Ale žádný hluk se nekonal ani během těch návštěv, natož v noci. Byli to snad nejslušnější lidi v domě, pán byl snad nějaký podnikatel, vždycky mě pustil do dveří a ještě popřál hezký den,... No ale sousedi je nakonec vyštípali:( Prý na ně byly věčně nějaké stížnosti, pořád něco. Přestěhovali se přes ulici a tam bydlí už x let. To jsem se za sousedy teda fakt styděla.

Offline Samara
příspěvků moje polička 16. prosince 2021 07:57

continuity Karja Pronajala jsem domek holce z decaku se dvema rozkosnymi detmi a ona to tam fakt ponicila, neco zustala dluzna me, neco v obchode, sousede nastvani a ja mam skodu asi tak tricet tisic :-D tak tady predsudky mely pravdu bohuzel..

Offline Malenge
4814 příspěvků moje polička 19. prosince 2021 21:58

My máme nájemníky v bytě v Praze, romská rodina s malým miminkem se rozrostla za ty roky na tři děti, nikdy s nimi nebyl jediný problém krom toho, ze mi po nastehovani vyhodili úplně nové záclony, co jsem jim ušila, neb byly asi málo zdobne  a za celou dobu jsme neobdrželi ani jednu stížnost či připomínku od sousedů. Myslím, ze jiná romská rodina tam nebydlí. Tak to jen do statistiky velkých měst a přístupu sousedů.

Offline tv
4187 příspěvků moje polička 19. prosince 2021 22:10

My máme u nás ve škole čtyři romské sourozence, doma další dva. Bydlí v rodinném domě v jedné místnosti, dále tam bydlí babička s dědou, teta se strejdou a dětmi a další teta se strejdou a dětmi. A tři opice, nekecám. Je mi jich líto, těch dětí, nikam se v životě neposunou, to je vidno už teď.

Offline tv
4187 příspěvků moje polička 19. prosince 2021 22:10

My máme u nás ve škole čtyři romské sourozence, doma další dva. Bydlí v rodinném domě v jedné místnosti, dále tam bydlí babička s dědou, teta se strejdou a dětmi a další teta se strejdou a dětmi. A tři opice, nekecám. Je mi jich líto, těch dětí, nikam se v životě neposunou, to je vidno už teď.

Offline Samara
příspěvků moje polička 20. prosince 2021 06:40

tv jo, tohle bylo pro me strasnejsi nez ty penize, i kdyby ty deti byly milionovy, tak po tom co jsem videla, musi dopadnout blbe. Tam uz neni cesty zpet.