Garfie no někdy mezi tím, kdy jsem byla malá já:) Na vesnici na chalupě se chodí s řechtačkama, to chodí i holky, koleduje se v sobotu. Vždycky jsme přinesli ale fakt hromadu sladkostí, vejce (ale míň) a taky docela dost peněz, třeba měsíční kapesné. Žádného kluka jsme neměli, ale předpokládám, že v pondělí to bylo podobné.
Omfg
Osobně teda tu tradici mrskání nesnáším a jsem ráda, že syn s manželem v tom taky nenašli zalíbení a nikam nechodí. Jenomže dost narážíme, některé tety a sestřenice vyžadují návštěvu a vymrskání. Žílu kluci ulést umí, máme za domem kolem rybníka několik vrb, které se musí ořezat.
Kan Mně to nevadí, to má každý nějak, jen každým rokem hůř nesu, že za mnou už nikdo nechodí! Ale hrozně se mi líbí, jak to tady vede soused. Ten tem koledníkům otvírá první a on je fakt takovej nesympatickej i neoblibenej, tak to vyhodnotí a pak zavolá ženu a dceru:-D. Tak tohle chci zavést doma, u nás se na koledu chodí a myslím, že takhle ten taťka ve dveřích ten zvyk tem děvčatům hodně vylepší. Ale kdoví, třeba ho ty naše nebudou chtít držet
Velikonoce jsem nenáviděla! Cítila jsem strašnou nespravedlnost a zoufalství. Ač dědové, táta i bratr nikdy na Velikonoce nechodili, musela jsem otevírat jiným. A od některých blbečků to fakt pekelně bolelo.
Teď mám Velikonoce ráda a ani mi ten barbarský zvyk nevadí. Spíš je to den plný návštěv. Muž ráno uřeže na zahradě malou větvičku a symbolicky nás s dcerou jen poplácá po zadku, abychom "neuschly" a my mu dáme nabarvené vajíčko. K nám chodí jen kamarádi dcery nebo naši kamarádi a je to ve stejném duchu. Většina se chvilku zdrží, pokecáme, je to fajn.
Ve školce, kam chodila dcera většinu docházky, by mě ta tady prezentovaná výzva nechala úplně chladnou. Školka byla skvělá, neměla bych z toho obavy, jak to dopadne. Ovšem do školky, kam chodila dcera první rok, bych ji v den slavení Velikonoc neposlala. Tam jsem absolutně neměla důvěru v učitelky.
notna já si nemyslím, že se to v té školce zvrtne v nějaké násilí. Ale podle mě by se malým dětem nemělo předkládat, že kluci dělají to a holky to. Stejně jako by neměli kluky posílat od panenek k autíčkům a podobně.
notna Já bych se tam fakt nebála výprasku, ale nutit rodiče nakoupit sladkosti pro 50 kluků? A zavalit chlapečky sladkostmi od 50 holek? I kdyby to bylo po bonbónu. A holky utřou?!
Evaeva Tak u tohoto zvyku mi to vůbec nevadí. Beru to jako lidový zvyk, kde to tak původně bylo, je to jeho kopírování. Jestli to chce někdo dělat jinak, klidně. Ono by to v té naší školce určitě bylo tak, že básníčku budou umět i holky a tu pomlázku do ruky by taky určitě dostaly, o koledu by se podělili. Právě proto píšu, že bych to podle jednoho letáčku úplně neodsuzovala.
U nás se třeba ve školce nacvičují lidové tance, klasicky se začíná tak nebo plán je, že jsou páry - kluk s holkou. Ale děti si řeknou samy během nacvičování, jak chtějí být spolu. Takže na vystoupení jsou pak páry smíšené i nesmíšené.
Sweet PotatoUž se ten leták nepamatuji. Ale tak není jasné, kolik těch dětí tam je, ne? A bylo tam jasné, že musí donést každému tu pomlázku? Dcera byla jeden rok ve třídě, kde jich bylo celkem 12. Mi to přijde jako vymezování, kvůli něčemu, kde podrobnosti nevíme.
notna no tam právě bylo, že mají holčičky přinést pomlázku pro všechny chlapečky a bylo tam číslo kolem 50. To mi přijde úplně strašný. Mluvit o tradicích je určitě fajn, ale tohle nebylo uchopeno dobře.
notna Psali pro 45-50.
bram Sweet Potato Aha! To se omlouvám, to jsem nějak úplně přehlídla. Tak to mi přijde teda taky přes čáru, pokud si to rodiče předtím neodsouhlasili. my jsme tyhle věci měli domluvené předem a pak chodili jen podrobnosti, kdy to bude.
notna ano, to co popisuješ, je v pořádku. Ale myslím, si že spousta holek i kluků se bude cítit nepříjemně při té hromadné mrskačce celé školky.
continuity To je nějakej opožděnej Apríl? Takhle blbej nemůže bejt nikdo, že ne?
continuity Zmizí a bude zmizelej, to je přece jasný. ![]()
Sweet Potato ono je to celé šílené. Chtěli ho zabít tím, že ho nechají vykrvácet. To se paní zubarce nepovedlo, ale omylem ho predávkovala anestetiky. ![]()
Já jsem teda zastánce eutanazie, ale co je moc to je príliš.
Kan Není, bohužel.
continuity Já jsem to četla už o víkendu. Čekala jsem teda nějakej hodně divnej kult, snad zprávy časem napíšou víc, zvědavost docela je.
Karja hele, to ale vůbec není špatný nápad s tím otevíráním tátou. Já jsem děcko z paneláku, u nás se ty tradice extra moc nedržely, ale dodnes cítím tu trapnost, že jdu otevřít a pak mám vlastně ječet a utíkat...??
Plus pak chlubivá mezi holkama další den, která měla víc koledníků a má víc modřin..? Jakože cože??
Já bych to zrušila tydlencty velikonoce, možná hledat nějakého čoko-zajíce v zahradě napříč pohlavími, ale jinak nic.
Pavlena Jj je to dobrý. Já mám Velikonoce ráda a holky moje se zatím těší, už si to plánují, co připraví a kdo přijde.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí