Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline 4n4
251 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:01

JanieB Nemocnice v našem kraji jsou na tom teď o fous lépe, než před týdnem, ale to se může rychle změnit. Pouze v jedné z pěti nemocnic je volné místo na JIP. Chybí personál, neustále přibíráme lidi na výpomoc.  A fakt to není o tom, že místo zabírají lidé, kteří jsou bezpříznakoví nebo s mírným průběhem. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:02
Reakce na Lamicka:

​Ja to cetla taky, ale nemyslim, ze v tech nemocnicich padaji na hubu, aby dostali platby za covid pacienty. Kamaradky maminka je doktorka na plicnim, je ji 75 a na jare dostala befel byt doma kvuli rizikovemu veku, ted naopak musi chodit minimalne 4x tydne, protoze je toho moc. Pry je to strasne, ze o tom ani nemuze mluvit. Jo a jde o velkou prazskou nemocnici... 

​Ono si staci precist, jak vojaci vyclenili vrtulnik na prepravu pacientu z Chebu. kazdy den prevazi cca dva pacienty a stejne se do druheho dne znovu JIP naplni

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:08

Srub pronajímá přes Bezkempu a maringotku přes Airbnb (maringotku Bezkemp nechce schválit, taky se mě neptejte proc), tak asi to Airbnb by neměl

Offline Sweet Potato
40610 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:18

Jinak jsme se včera shodly s kamarádkou, že hory pro letošek asi škrtáme i z toho důvodu, že nechceme riskovat nějaký zbytečný úraz. Kvůli přetíženému personálu. 

Offline rasaNori
8874 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:20

Garfie bracha se taky z lyzaku jednou vratil s obema rukama v sadre:D bylo to pry vtipne, ja uz v te dobe doma nebydlela tak to mam jen zprostredkovane:) 

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:20

4n4 A666 Chápu vaše argumenty, je dobré mít náhled i od "insiderů" z praxe. Četla jsem zprávu za celou ČR z 27. 1., kde stojí: celkem v nemocnicích 5856, bez příznaků 486, v lehkém stavu 1637, střední stav 2770, těžký stav 963.

Pravda, v nočním naštvání mě nenapadlo, že ti bezpříznakoví apod. můžou být lidi hospitalizovaní kvůli něčemu jinému. Ale stejně by mi přišlo logičtější řídit se podle počtu středních a těžkých stavů.

A zároveň maximálně zdostupnit gratis aspoň rychlotesty, aby se bezpříznakoví "dostali z oběhu", než nakazí spoustu jiných. Umožnit testování v lékárnách, zřídit testovací linky ve větších městech. Mám to tady přímo před očima, že to jde s pár zaměstnancema a ve srovnání s náklady lockdownu to fakt nestojí moc.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:25

JanieB 

jenomze ti bezpriznakovi ti stejne zabiraji mista na covid jednotkach. protoze na beznych lezet nemuzou

Se zpristupnenim testu souhlasim, ale myslim si, ze kdyz ted vlada bere ohled na nemocnice tak je to fakt dobre. protoze tech lidi, co se tam zotavuji po covidu 8(nebo jeste stale lezi na JIP ale uz na necovidove, protoze jsou negativni) a co nejsou zahrnuti ve statistikach je proste porad hodne. Obavam se, ze to bude i vic nez jsou ty aktualne pozitivni bezpriznakovi/s lehkymi priznaky.......

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:40

Garfie to nevymyslíš. Tři zlomený ruce . Ostatní bez komentáře. 
A666 Myslím, že ještě než to všechno "skončí", bude mít každý v rodině nebo mezi blízkými někoho zemřelého. 
Lamicka u nás taky jednoznačně hůř, co se týče obložnosti s covidem než v listopadu a to se ještě neprojevily ty mutace. Nerozumím, proč si lidi myslí, že se jedná o nejstarší generaci nebo sociální hospitalizace. Nesleduju to nijak konkrétně, není to moje odbornost, ale od ledna plná kapacita ARO a dvě celá oddělení v rámci malého špitálu. Všechno minimálně pneumonie a přidružené komplikace. Covid komplikace. 

Offline dorota
1234 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:46

JanieB Na Slovensku je dosť mobilných odberových miest, kde sa testuje antigénovými testami zadarmo (môže sa ísť otestovať každý, bezpríznakoví i príznakoví, netreba ani odporúčanie lekára), príp. si človek môže zaplatiť PCR test. Testuje sa aj v mnohých veľkých firmách, prebehli dve celoslovenské testovania, jedno cez víkend na prelome októbra/novembra, v najhorších okresoch sa robilo aj druhé kolo testovania o týždeň, v niektorých mestách robili samosprávy testovanie obyvateľov daných miest a priľahlých obcí  pred Vianocami, niektoré aj po Vianociach, druhé celoslovenské testovanie prebehlo od 18. 1. do 26. 1., v polovici okresov s horšími výsledkami sa bude testovať opakovať tento víkend. Bez potvrdenia o negatívnom výsledku testu (antigénového alebo PCR) nemožno ísť do práce, na poštu, do banky, na výdajné miesto e-shopov, čiže ľudia, ktorí potrebují ísť do práce sa dobrovoľne-neodobrovoľne museli ísť otestovať, aby mohli ísť do práce. Sú zatvorené základné i stredné školy, materské školy sú otvorené len pre tých, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre, a tých, ktorí nemôžu byť na home office (pre deti týhcto pracovníkov sú otvorené školské kluby detí na prvom stupni ZŠ), mnohí pracujú z domu, do prírody možno ísť iba v rámci okresu aj to iba s negatívnym výsledkom testu (platí to pre ľudí od 15 do 65). A napriek všetkým týmto opatreniam (aj keď mnohé z nich sú postavené na hlavu - napr. ísť do prírody len s negatívnym výsledkom testu) a dvom celoslovenským testovaniam počet pozitívnych na Slovensku neklesá, stále sa percento pozitívnych z PCR testov pohybuje okolo 20 % (za včera to bolo takmer 23 %), z antigénových testov za včera bolo 7,7 % pozitívnych, neklesá ani počet ľudí v nemocniciach či na umelej pľúcnej ventilácii, zomierajú desiatky ľudí. Je to osobnej zodpovednosti ľudí a keď x ľudí nebude dodržiavať opatrenia (odstup, rúška, ruky, nerobiť si súkromné párty v bytoch a domoch a pod., dodržiavať karanténu, ak boli pozitívne testovaní), tak sa tak rýchlo z toho nevyhrabeme, hoci budeme aj masívne testovať. A doplácajú na to najviac tí, ktorí opatrenia dodržiavajú.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 12:51

k obsazenosti nemocnic a intenzivnich luzek- sice tyden stary clanek, ale clovek si muze udelat predstavu 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 13:21
Reakce na mnum:

k obsazenosti nemocnic a intenzivnich luzek- sice tyden stary clanek, ale clovek si muze udelat predstavu 

​Diky za clanek! Tohle by se melo tesat:

V nemocnicích totiž zůstává významné množství pacientů po covidu (i z předchozích vln) kteří nadále potřebují intenzivní nebo doléčovací péči, ale nejsou už vedeni ve statistikách nakažených.

Lide by si fakt meli uvedomit, ze ti covid+ z JIp nezmizi s negativnim testem a ze si proste nemuzeme dovolit skocit do dalsi vlny a zejmena kvuli britske mutaci musime byt obezretni Snad uz to doslo alespon ten idiotum ve vlade....

Offline Sweet Potato
40610 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 13:27

mnum To jsem zrovna chtěla zmínit. Že vedle C+ bez příznaků jsou v nemocnicích pořád i vážně nemocní, ale už negativní. Ti vypadávají i z těch čísel mrtvých.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 13:29
Reakce na Sweet Potato:

mnum To jsem zrovna chtěla zmínit. Že vedle C+ bez příznaků jsou v nemocnicích pořád i vážně nemocní, ale už negativní. Ti vypadávají i z těch čísel mrtvých.

​Ja myslim ze z cisel mrtvych ne, protoze porad maji diagnozu

Offline viktorka_od splavu
49422 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:00
Reakce na A666:

​Ja myslim ze z cisel mrtvych ne, protoze porad maji diagnozu

​no to nevim.., mozna pritomne lekarky?

Offline viktorka_od splavu
49422 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:01

JanieB Pohodové levné řešení - když jsou testy tak dostupné bez termínů a čekání, lidi tam v pohodě chodí např. v případě rizikového kontaktu, i jen pro jistotu před návštěvou příbuzných. A ve výsledku je to rozhodně levnější než dodatečné dny lockdownu. Proč tohle tady jde na pohodu a v ČR to ještě nezavedli?

reknu ti proc: jeste si nestihli zprocesovat provize. ale pracuji na tom

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:05

​no to nevim.., mozna pritomne lekarky?

​Ja mam pocit, ze v jedne jine diskusi jsem právě četla od doktorů, že ta diagnóza tam pořád je a pokud má někdo covidový zápal plic, tak sice jako negativní není veden mezi hospitalizovanými, ale pokud zemře tak covid je stále příčiou smrti

Ale můžu se plést.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:06

Jedine co se da povazovat za male pozitivum, je, ze do nastupujici dalsi vlny snad aspon stihne byt proockovana ( nebo promorena) vetsi cast personalu, tak mozna nebudou mit uz takove neocekavane vypadky lidi a stres navic z nakupeni extra sluzeb za ty chybejici... ale i tak, musi byt uz strasne vystaveni vsichni a konec v nedohlednu

Offline Sweet Potato
40610 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:09

A666 Snad máš pravdu.

Z jineho soudku Dnešní Enko. Snad je to takhle čitelné (kdyžtak SZ)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. ledna 2021 14:19

Polní nemocnice v Letňanech je zbytečná a bude se bourat, účelnější je posilovat personál v nemocnicíchje to stále absurdnější komedie. Ještěže jsme ji teda postavili, zřejmě se čekalo na nějakou dodávku čerstvých sester, která nedošla, nebo co.