JanieB Já se moc omlouvám, pokud jsem neaktuální, nestíhám tempo diskuze, možná už někdo odpovídal. Já mám zkušenost z ARO, zde opravdu neřešíme žádné sociální pobyty, denně přijímáme pacienty do intenzivní péče, na umělou plicní ventilaci a denně se snažíme ty pacienty, kteří už jsou alespoň trochu únosní, přeložit na oddělení následné intenzivní péče / tam se starají o ty, kteří odvykají od dýchacího přístroje/. Běžnou praxí dříve bylo pacienty, kteří u nás strávili určitou dobu, dovést do stadia, kdy už měli dopomoc dýchacího přístroje jen minimální nebo žádnou a některé jsme i zbavili zajištění dýchacích cest /intubace nebo tracheostomie/, byl u nich ukončen umělý spánek, prostě jsme je překládali téměř vyřešené. Tak na toto teď opravdu není prostor, musíme být trvale připraveni na nové pacienty. Stejně to vidím na JIPech, to jsou ty předstupně před ARO péčí. Jistě jsou někde okrajově v nemocnici i C+ pacienti, kteří nemají kam jít, ale opravdu toto není problém, kterému se snažíme předejít. Tím je obava z nedostatku lůžek pro pacienty s nutností podávat kyslík - dle tíže postížení od nosních brýlí přes obličejovou masku, vysokoprůtokovou nosní kanylu, neinvazivní ventilaci až po umělou plicní ventilaci.
Velmi racionální popis situace podává v rozhovoru lékař z Vinohrad:
https://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-umrti-na-nebo-s-covidem-irelevantni-blatneho-vyrok-o-n/r~f7955bcc617911eb8972ac1f6b220ee8/