Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 15:41

Sweet Potato Nemam moc co dodat, nejvic v hlave utkvelo PRAZDNO. A obrazky.

Kdyz na tech tiskovkach koukam na grafy, rikam si, prusvih, strasny. Ale pro tyhle vsechny dalsi krize, ktere se na tu zdravotni nabali, nikdo zadny grafy nepredvadi. Protoze to do grafu moc vmestnat nejde a neni to ted aktualni, zatim. 

Offline Sweet Potato
40611 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 15:42

Garfie

Já tu měla dvě pekelné cizí puberťačky, nikdy by mne nenapadlo, jak za to budu šťastná. (Iniciovat jsem to tedy musela já)

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:26

A tady něco k tomu, proč si spousta lidí myslí, že jsou v nemocnicích i ti, kteří by nemuseli. Proč neklesají počty hospitalizovaných.

Já tomu tedy nevěřím, resp. nechce se mi věřit, že by si v této době v nemocnicích dobrovolně přidávali práci, které mají nad hlavu. Přijde mi to až urážlivé. Ale tento názor nezaznívá poprvé a v tolika informacích se těžko posuzuje, kde je pravda.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:31

JanieB Já se moc omlouvám, pokud jsem neaktuální, nestíhám tempo diskuze, možná už někdo odpovídal. Já mám zkušenost z ARO, zde opravdu neřešíme žádné sociální pobyty, denně přijímáme pacienty do intenzivní péče, na umělou plicní ventilaci a denně se snažíme ty pacienty, kteří už jsou alespoň trochu únosní, přeložit na oddělení následné intenzivní péče / tam se starají o ty, kteří odvykají od dýchacího přístroje/. Běžnou praxí dříve bylo pacienty, kteří u nás strávili určitou dobu, dovést do stadia, kdy už měli dopomoc dýchacího přístroje jen minimální  nebo žádnou a některé jsme i zbavili zajištění dýchacích cest /intubace nebo  tracheostomie/,   byl u nich ukončen umělý spánek, prostě jsme je překládali téměř vyřešené. Tak na toto teď opravdu není prostor, musíme být trvale připraveni na nové pacienty.  Stejně to vidím na JIPech, to jsou ty předstupně před ARO péčí. Jistě jsou někde okrajově v nemocnici i C+ pacienti, kteří nemají kam jít, ale opravdu toto není problém, kterému se snažíme předejít.  Tím je obava z nedostatku lůžek pro pacienty s nutností podávat kyslík - dle tíže postížení od nosních brýlí přes obličejovou masku, vysokoprůtokovou nosní kanylu, neinvazivní ventilaci až po umělou plicní ventilaci.

Velmi racionální popis situace podává v rozhovoru lékař z Vinohrad:

https://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-umrti-na-nebo-s-covidem-irelevantni-blatneho-vyrok-o-n/r~f7955bcc617911eb8972ac1f6b220ee8/

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 16:31

nonemy já se jen bojím jedné věci, a to, že toho za chvíli začne mít plný zuby zdravotnický personál a začnou hromadně dávat výpovědi. Protože dřít od podzimu jako blázen, mít milion přesčasů a pak ještě číst takový věci, tak se na to prostě a jednoduše vy..kašlu.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 17:23

bram souhlas

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 17:53

tak jsem dojela! a cesta úplně nádherná, až na poslední tři dědiny před námi, kde tradičně nejvíc nasněží a tradičně to nikdo neřeší (potkali jsme v té oranici pluh, který neplužil ani nesolil, to je prostě wtf).

edit: aha, sekla jsem v tématu, to mělo být do stížností, pardon

Offline Dadoo
11710 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 17:54

Jen připodotek k té půlroční učitelské dovolené. 

Znám jednoho, co naordinuje samou offline distanční výuku a v "ušetřeném" čase chodí pracovat na svůj vedlejsak do firmy. A jelikož je protezovany oblíbenec, vychází mu to... Lidé jsou různé.. 

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:08

Fiction Děkuju za náhled do praxe;-) Já vůbec nerozporuju plné JIP a ARO a samozřejmě jsem se nepokoušela tvrdit, že nemocnice nejsou plné a přetížené, jen jsem reagovala na ta čísla z Motola a souhrnná za ČR - že podle nich je z počtu hospitalizovaných třeba 30-40% bezpříznakových/s lehkou formou. Překvapilo mě, že to je až tolik, obzvlášť když se podle počtu hospitalizovaných počítá PES a řídí se zpřísňování apod.

Offline slniecko admin
19629 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:08
Reakce na dorota:

Je to osobnej zodpovednosti ľudí a keď x ľudí nebude dodržiavať opatrenia (odstup, rúška, ruky, nerobiť si súkromné párty v bytoch a domoch a pod., dodržiavať karanténu, ak boli pozitívne testovaní), tak sa tak rýchlo z toho nevyhrabeme, hoci budeme aj masívne testovať.

​Do kameňa tesať.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:10

nonemy bram taky si to myslim. Sice zdravotnici a zvlast intenziviste jsou srdcari a casto si ani neumeji predstavit delat neco jineho, ale co toto obdobi zanecha na jejich psychickem i fyzickem zdravi...

Offline JankaM
3126 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:11

Sweet Potato Děkuju za článek, zajímavé. Já jsem tak ráda, že ta 1.třída funguje a dcera tam chodí ráda, i do družiny. Synek měl teď týden karantenu, ale je v pořádku a v pondělí zas nakluše do školky. Mě už to všechno tak s..e. Soucitim s ostatními, kdo máte děti doma. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:27

mnum Taky si myslim. A vubec se nedivim nikomu, kdo by odesel. Vzdycky se dost hresilo na to, jak je ta prace ve zdravotnictvi tak trochu "navykova" a taky na to, ze s timhle typem vzdelani moc neni kam utect. Ale ted je ta zatez v akutni peci strasna. Covid luzko JIP je placene skoro 3x vic nez non-covid, aspon urcity pocet dnu. Ale kolik z tech penez prijde zdravotnikum, tem, co nesou nejvetsi zatez? Co meli slibene v rijnu mozna dostanou v dubnu, ale mozna taky ne. 

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 18:38

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-je-znovu-v-domovech-pro-seniory-blatny-vini-zamestnance

Kdyz je Blatny uz po druhy davce, tak by jeho dalsi stace mohla byt v domove pro seniory nebo alzheimercentru. Aspon na pul roku si to zkusit. 

Offline Luna
10877 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 19:02

Dadoo No nekdo tu "dovolenou" fakt ma, telocvikar si to naramne pochvaluje.

Mne se naopak zda, ze ta priprava je ted daleko narocnejsi, furt vytvarim nejake unikovky, prezentace a casto koncim pozde vecer, ale nestezuju si, bavi me to. Kdyz nekdo rekne, ze mame dovolenou a jeste dostaneme pridano, tak se usmivam. Protoze co ja s tim jako...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 19:04

JanieB Já jsem zas chtěla sdělit, že situace v nemocnicích neumožňuje to rozvolňování.

Jinak u nás mám možnost nahlížet na všechny covidové pacienty a vzhledem k nedostatku lůžek tam nikdo bezpříznakový neleží. Kdo nepotřebuje aspoň kyslík nebo infuze tam opravdu být nemůže. Nebo jen úplně výjimečně než se najde jiné řešení.

Ale co se děje (ne)překvapivě často, je to, že pacient s například akutním zánětem žlučníku má pozitivní test covidu. Tak je možná ve statistikách jako ten C+, ale bezpříznakový.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 19:26

Fiction Je pravda, že u nás na té interně už neleží tolik lidí, kteří jen nemají kam jít. Občas tam někdo takový je. Má covid, manželka třeba taky a žíjí jen spolu bez dětí. Na LDN jít nemůže, tak čeká až se oba dají trochu do pořádku. Kdyby měli rodinu, tak už doma ležet můžou, ale takto ne. Zase opravdu je to spíš málo případů. Dřív jich bylo o dost víc. 

Online viktorka_od splavu
49424 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 19:33

Renusatko v téhle souvislosti by mě zajímalo - nedávno se tu probíralo, možná i opakovaně, že jsou normálně do "domácí péče" propouštěni pacienti, kteří vůbec nejsou schopni samostatné existence a jejich rodina vůbec netuší, jak se o ně postarat. prostě "přijeďte si pro dědu" a bez diskuse.. co je v případech co popisuješ jinak? (btw nedávno takhle propustili tatínka mého známého, v naprosto zoufalém stavu psychickém i fyzickém, sotva ho odpojili od ventilátoru)

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 19:57

Zákaz vstupu cizinců? to nějak včera na té tiskovce zapomněli zmínit...

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 29. ledna 2021 20:01