Koronavirus

28. března 2020 09:01
Online Evaeva
příspěvků moje polička 02. února 2021 22:25

RoSa já to viděla na ČT24 už jako úryvek, výstup byl, že, pokud to schválí ta evropská agentura, není čeho se bát. Než dojde na mě, už budeme mít dat víc než dost

Offline viktorka_od splavu
49428 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:29

mnum já tipuju že jsou to jen takové řeči... nicméně setkala jsem se s různými přístupy třeba i v rámci hospitalizace, v nejmenované nemocnici při každém podání léku (fakt i opakovaně třeba obyč ibuprofen) vždycky sestra vysvětlila co to je, ono se to pak fakt líp polyká.. no poučena zkušeností v jiném ústavu pak na bezhlasé podstrčení pilule optala jsem se a cože to je? no to jsem si za rámeček nedala:-))) prej nococococo? proč to potřebujete vědět?? to vám napsal PAN doktor tak to hleďte spolknout... no málem jsem se zadusila smíchy a ptala jsem se celý týden a jo, naučily se to jenže tohle 99% pacientů nedává. sklapnou a spolknou.

Online RoSa
10223 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:31

jo tady je ten harmonogram - ale vše se mění v čase samozřejmě...

edit: ale určitě tu Pfizer a Moderna nebudou k mání jen v lednu a únoru a pak šlus!

Offline Sweet Potato
40618 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:49

Myslím, že se bavíme o jaře tohoto roku o postupném návratu zpět,” řekl Plaga Nově.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/do-skol-se-deti-vrati-nejdrive-na-konci-unora-a-to-jen-nektere-rekl-plaga-40349749

Offline continuity
43540 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:54

Sweet Potato no už jsem to četla

Já si o sobe myslím, že jsem realista, ale doufala jsem v půlku března. 

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:55

Jiná Realita Já myslím, že my mladý a relativně zdravý letos nic nedostaneme, takže se zaobírat, jestli to bude Sputnik nebo něco jiného je možná zbytečný. Jentaktak zaockujou ty starší a rizikové skupiny, na podzim se zjistí, že už to moc nefunguje, tak se začnou příští rok přeočkovavat necim jiným a nebo se na to ty babičky uz taky vykaslou

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 02. února 2021 22:55

RoSa Díky za tu tabulku s přehledem vakcin. Tak opičí adenovirus určitě nechci (AstraZeneca). To fakt raději ten Sputnik. Vzhledem k situaci a hlavně k ceně vakcin na dav už ty mRNA nezbudou.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:15

viktorka_od splavu No, já mám taky různé zkušenosti. Třeba: "Co mi to dáváte v té kapačce? No co řekl doktor. A co řekl? To není vaše věc. " Kouknu na kapačku a tam Solumedrol. "Proč mi dáváte kortikoidy? Zeptejte se doktora. Tak ho zavolejte. Teď tu není. " No skončilo to mým odchodem na reverz.

Jindy jsem při hospitalizaci dostávala 3x denně prášek, po který mi bylo dost blbě, zvracela jsem, bolest hlavy. Na dotazy sestra odpovídala, že to musím brát, nedá se nic dělat, pan doktor nařídil. Podařilo se mi podle vzhledu tablety zjistit, že se jednalo o preparát Provera, v podstatě progestinovou antikoncepci. A samozřejmě, měla jsem to brát jen jednou denně večer. Doktor se mi pak přišel sice omluvit, za sestru, co to spletla, ale já jsem prostě nedůvěřivá a pořád se na všechno ptám. Je to moje tělo a ráda bych to měla pod kontrolou.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:16

babišův plátek ještě před pár hodinami psal, že máme proočkovánu 1/3 lidí 80plus.

teď tam najednou (bez upozornění na aktualizaci) už píšou, že má česko proočkováno...18% lidí 80plus...

co tam asi bude ráno? 8%?

Online RoSa
10223 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:32

Jiná Realita vzhledem k tomu, jak to tu říděj, by jim ty procenta proočkovanosti měly spíš stoupat

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:35

RoSa já jsem si při tom původním znění říkala hm hm, 30%, to mi při tom jejich chaosu tady nepřijde zas tak málo (když si vezmu, že k tomu ještě nutno připočíst zdravotníky a nějakých pár prominentů apod.). no hned jsem byla vyvedena z omylu.

Offline continuity
43540 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:37

crazydaisy vždyť Adenovirove jsou oboje Sputnik i astra zeneca. Sputnik navíc obsahuje adenoviry dva (co pravdepodobne může za jeho vyšší účinnost). 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:51

continuity Podívej na tabulku od RoSa - astrazeneca šimpanzí adenovir, sputnik lidskej adenovir Ad26 a Ad5 

Offline continuity
43540 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:53

crazydaisy no a jaký je v tom prakticky rozdíl? 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 02. února 2021 23:54

continuity Prakticky nevím, ale ten opičí mi není sympatickej

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 03. února 2021 00:32

crazydaisy neber si to osobně, ale všeobecně mi přijde dost kontraproduktivní, že se tyhle detaily výroby vakcín veřejně řešej. Pak si spousta lidí neni jistá, zda jim vakcína třeba nezmění DNA nebo nedostanou rakovinu, druhá půlka je zas instantních biochemiků/ virologů/ epidemiologů, který si něco někde přečetli a tak vědí všechno :)

U ničeho jinýho tohle veřejnost nezajímá, prášek na nějaký obtíže si člověk normálně vezme a neřeší zda neobsahuje látku získanou z prasečího žaludku a jakej má vztah k prasatům nebo žaludkům. Účinnost různých vakcín má samozřejmě cenu řešit a co schválí EMA bude v pohodě (pracuju ve vývoji léčiv) 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. února 2021 00:46

Klara 

Já si i myslím, že spousta lidí, možná většina, do sebe za život dostala, často dobrovolně, mnohem horší léky, než bude vakcína na covid. Ale tohle je teď velký téma.

Offline letfenixa
10930 příspěvků moje polička 03. února 2021 03:44

Jennyfor a teraz si predstav, že v tej nemocnici leží starý človek, ktorý sa už vôbec neopýta. Raz som bola na návšteve za babkou, na zemi ležal liek, zdvihla som ho a keď vošla sestra do izby, tak som jej ho podala. Pozrela naň a dala mojej babke, nech ho zje

Keď naposledy prepúšťali môjho otca, dali mu nasackovane lieky na najbližšie dve uzitia liekov a jedného lieku bolo nachystaneho 4-nasobne množstvo! A teraz čo, dávali mu to tak stále? Alebo len raz sa pomýlili? 

Offline Samara
příspěvků moje polička 03. února 2021 07:11

Klara Ufff, tak tenhle postoj je presne duvod, proc farmabyznysu neverime..

Offline viktorka_od splavu
49428 příspěvků moje polička 03. února 2021 07:44