ted jsem cetla, že ná tajné zádušní mši za Staidla se v kostele sešlo asi 80 lidí.
Koronavirus
Mulen predpokladam ze by ofdpadly vylety do prirody a na chatu dal nez tech 15 km. ale imho to nehrozi a nechapu proc se to furt omila
viktorka_od splavu no ale jak se tu řešilo, že se smí jet na pronajatou chatu, tak podle toho se to teda nesmí? Píšou tam jen na vlastní..
Mulen Pronajatou na NS taky můžeš.
Mulen myslim ze to stejne nikdo neresi, je to dost trapas teda. dostvame se na uroven mistnich vyhlasek o volnem pobihani psu, ze kterych ma kazdy taky leda prdel
Sweet Potato viktorka_od splavu aha, no mám v tom zmatek ![]()
barbucha Taky na ty Švédy pořád koukám. Asi odolný Vikingové
. První vlnu neměli pěknou, jelikož jim zemřelo dost lidí v soc. péči, ale druhá je víceméně stejná, není už horší. Hlavně jedou celou dobu víceméně pořád stejný, dlouhodobě udržitelný pravidla. Zavádět něco, o čem už předem vím, že to nebudu vymáhat, protože to ani vymahatelný není, to důvěru a ochotu lidí ničí. To ví přece každej rozumnej učitel. To je jak dětem zakázat všechno, nevymáhat skoro nic a pak se divit, že kromě pár srabíků to většina nedodržuje a ty největší grázlové jsou úplně vysmátý. A pak ještě vystoupit veřejně a fňukat, oni to nedodržujou, jak je toto možné?
Mulen na vlastni muzes, protoze je to tvuj majetek, o ktery mas povinnost se starat. To podle pravniku nemuzou zakazat. Je ale otazka, zda tam mas jet s detmi nebo treba partnerem, pokud neni majitel. Prave protoze je zakazany volny pohyb. To je uz dlouho kritizovane, ze to neni striktne dano a pod ty vyjimky se schova plno veci.
mirajo
Krasne receno
Lamicka tam je vysloveně psané: 8. cest do vlastních rekreačních objektů a pobytu v nich, a to za podmínky současného pobytu pouze členů jedné domácnosti v takovém rekreačním objektu,
Takže pobyt celé rodiny není problém. ale o pronajatých objektech jsem teda nic nenašla.
Mulen Aha, tak na tohle jsem se nesoustredila. Na jare to bylo myslim zakazane, nebo alespon chvili, ale kamaradka tvrdila, ze to nejde zakazat, kdyz je to v majetku. Ale na to se neptas :)
Mulen Tak nelze vyloučit, že si chatu sice smíš pronajmout, ale nesmíš na ni jet. ![]()
Sweet Potato takhle by to určitě šlo ![]()
![]()
barbucha Tak ony ani tady samotný děti nemívaj moc často těžší průběhy a na přenos v rodinách se ten článek nezaměřuje. Nejsem teda expert na Švédsko, vždycky jsem tam pobejvala nanejvejš v řádu tejdnů , ale mám alespoň částečnej obrázek od strejdy, co tam žije.
Jim tam podle mě ty čísla děsně vylítly na jaře - jeden z důvodů byl, že tam jsou jarní prázdiny dřív, takže takový ty masovější odjezdy na lyžovačky v Itálii a spol tam začaly v době, kdy se vědělo, že koronáč je průser v Číně, ale v Evropě se začínal teprve začínal rozjíždět. Takže my jsme o proti nim měli přece jen víc času na přípravu a ta první vlna nás navzdory všem těm "botám", který se už na jaře udělaly, až tak nesmetla.
Ve Švédsku nastal hlavně průser v tom, že se to hned na začátku masivně rozšířilo mezi starý lidi - částečně vinou toho, že jak se postupně privatizovaly různý ty pečovatelský služby a spol., bylo pro provozovatele nevýhodný mít moc stálejch zaměstnanců, takže dost často pečovatelé přebíhaj i v rámci jednoho dne z jednoho zařízení do druhýho, plus ještě obejdou pár stařečků u nich doma a tak. Proto taky ze začátku tak strmej nárůst obětí. Další problém bylo, že třeba řada přistěhovalců, kteří dost často dělají práce, kdy jsou hodně v kontaktu s lidma a nemůžou bejt na HO, žije ve vícegeneračních rodinách, takže i tam to hodně šlo na tu nejrizikovější skupinu.
Na druhou stranu v souvislosti se školní docházkou Švédům mimo jiné hraje do karet, že vicegenerační soužití tam není (až na některý ty přistěhovalce), zase až tak častý. No a taky se jim (i díky dodržování doporučení) nepodařlio dospět do situace, kdy by byla virová nálož v běžný populaci tak obrovská jako u nás.
A hlavně jsou Švédi tak nějak obecně přece jenom disciplinovanější a nepřemejšlej furt, jak to či ono ochcat (a taky tolik neremcaj), líp slyší na osobní zodpovědnost a tak (asi pozůstatky kalvínský výchovy ;-). Což je ještě hodně podpořeno tím, že s nima vláda jako s rozumnejma bytostma taky jedná.
A to je další věc, možná hlavní: vláda a odborníci tam pracujou společně a nedělaj z lidí neustále blbce. Většina opatření nejsou zákazy a příkazy, ale doporučení, od začátku se tam apeluje na osobní zodpovědnost za sebe i za ostatní. A od začátku se říká, že to není krátkodobá záležitost, že to nějakou dobu potrvá. Pravidla se nemění dvakrát až třikrát tejdně, aby se v nich nevyznal už ani ten, kdo je chce dodržovat, hlavní zásady zůstávají pořád stejný. Roušky v mhd ve špičce se zavedly až poměrně nedávno, ale hlavní věc nadále zůstávájí rozestupy a hygiena. A vláda i Tegnell jsou schopný přiznat vlastní chyby a omluvit se za ně(a poučit se z nich). A hlavně teda od samýho začátku nelhali, nelakovali nic narůžovo, nemlžili, takže mají daleko víc důvěry.
Samozřejmě jsou tam taky různý popírači, tak jako všude, ale většina lidí se snaží ty doporučení dodržovat. Byli od začátku připravovaný na běh na dlouhou trať, takže jakkoli už jsou z toho asi taky unavený, není ta frustrace tak šílená. A ty omezení byly takový, že je to přece jenom omezovalo míň. Moc nevím, jak to tam teda funguje s kompenzacema, ale švédskej sociální systém, ačkoli už není, co bejval, se bude snažit spíš pomáhat, než aby se snažil poškozenejm situaci ještě komplikovat. (Sice se tam podniky tolik nezavírali, ale ekonomickej propad tam byl taky - ne kvůli tomu, že by se masivně zavíralo, ale proto, že ty lidi byli prostě opatrný.)
Omlouvám za zmatenej elaborát, dělám do toho asi milion jinejch věcí, tak doufám, že to má alespoň trochu halvu a patu.
Prosperina teda, vůbec to není zmatenej elaborát, naopak, děkuji ti moc za to sdělení !! Já s tím souzním, klidný přístup vlády a hygieny a zodpovědné chování obyvatel
.
Prosperina Taky se mi elaborát moc líbil
Nedělat z lidí blbce. Tady celej den jednaj a vymyslí...uděláme na lidi bububu a třeba se někdo lekne a zlepší to čísla. A podpora bude ještě robustnější než dosud /to, že je tak složitá, že si na to lidi musí vzít právníka a ani ten to nechápe, to je vedlejší a nebo spíš schválnost, aneb k čemu mají informace z EET a proč je nedokázali použít?/. To ať se pak nediví, že lidi reagujou rezignací, rebelií, smíchem nebo pijou. A kdo ho ještě nepoztrácel, tak se snaží uchovat zdravej rozum a chovat se podle něj.
Fiction Díky!![]()
A taky moc děkuju za Tvoje příspěvky - i za to, že si při všem tom vytížení (nebo spíš přetížení) najdeš čas sem psát. Ten pohled z první linie je velmi poučnej. Moc díky za to, co děláš! A tobě i ostatním kolegům (jakož i sestřičkám a ostatnímu personálu - a vlastně nám všem) přeju, aby se situace navzdory všemu co nejdřív zklidnila alespoň na nějakou únosnou míru.
mirajo Díky! ![]()
A shrnulas to naprosto přesně.
(ehm, chtělo by to smajlíka, kterej dává palec nahoru, ale neculí se u toho).
Prosperina Díky![]()
(Švédi jezdí ve velkém lyžovat do Itálie? Přiznám se, to mne nenapadlo)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY