Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. února 2021 12:45

mirajo 

To co pise Prosperina zni rozume a jasne, ze je v CR velka chyba na strane vlady. Jenze ted uz se do minulosti nevratime, Svedskem se nestaneme. Rozhodne je od veci zacit lepe komunikovat, omluvit se, resit kompenzace ale zase se proste neda cekat, ze otevrit vse (anebo i jen skoly naplno) v tomhle stavu situaci zlepsi 

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 08. února 2021 12:57

Sweet Potato No, zas si to netroufám až tak generalizovat, koneckonců dobrou lyžovačku mají i doma a u sousedů, ale jen z okruhu lidí, co znám, což je teda dost malej vzorek, jich do Itálie/Francie i v zimě jezdí relativně dost (případně nějaký exotičtější destinace). A v tý Itálii/Francii a spol ani nemusí jít o lyžování, vyjíždějí dost i na různý poznávací výpravy po památkách. Plus jak to bylo úplně v začátcích, tak se ještě ani nepříjmaly žádný opatření typu rozestupy a neshlukování, takže se to mohlo roznášet dost rychle a stačilo vlastně pár pozitivníchs mírnýma či žádnýma příznakama, kteří si to přivezli a nic netušíce to roznášeli dál.. Když se to pak začalo zkoumat, tak asi jedno z prvních ohnisek bylo ve Stockholmu (a pak i v dalších větších městech)  a hodně mezi přistěhovalcema. Ne že by to tam zavlekli přímo oni, ale právěže dost z nich taxikaří a dělá podobný práce (další věc je, že většinou ty práce nejsou extra placený, takže při nějaký "rýmičce" nejspíš doma nezůstávaly, protože si to nemohli moc dovolit), do toho přidáme společný bydlení s velkou rodinou a už to jede. A další věc taky je, že hodně přistěhovalců pracuje na místech, o který není z důvodů nízkejch výdělku až taková rvačka - a tady zase přichází na scénu ty pečovateslký služby, což už dohromady dává nepěknej scénář šíření mezi nejzranitelnější část populace.

Offline barbucha blogger
36087 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:11

Prosperina 

S popisem souhlasím... i s rozumným přístupem jako ke svéprávnejm občanům.

U nás ale taky už nežije moc lidí s pra/rodičema... v říjnu-listopadu tam nechodil s rouškou nikdo, ani v mhd... do hospody chodili běžně (na rozdíl od nás, kde občas někdo ilegálně a je z toho škandál), byly kina, koncerty... děti do školy a na sporty až do vánoc... tam nebylo co ochcávat prakticky. Samozřejmě na lyže jeli taky, byť jen v rámci státu.

Tak nevim v čem je takovej strašnej rozdíl, leda v psychickým nastavení (sociální systém jim můžem pořád jedině závidět, takže lidi nejsou nervózní že nezaplatěj složenky). U nás jak stařečci, tak i mladší padaj jak mouchy a ekonomicky jsme na tom mnohem hůř.

Je to záhada. A je vidět, že vyhrožováním obyvatelstvu se nevyřeší nic.

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:15

Sweet Potato jezdí tam hodně, stejně jako Britové - taky mě to kdysi překvapilo, vidět tam tolik aut z takové dálky, ale jo. A to jich zřejmě ještě větší část cestuje letadlem... Obzvlášť některá střediska mají v oblibě.

Online Mha
příspěvků moje polička 08. února 2021 13:18

Tak Betty K těm zadusnim mším - je povoleno využít 20 % kapacity kostela, velký kostel ve městě tohle splňuje. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:19

Tulipe britský šéf mi říkal, že u nich je lyžování považováno za luxusní sport, právě proto, že se musi nekam letět. Byl zkraje dost překvapen,že tady lyžuje kdekdo. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:24

TulipeOno to samozřejmě vůbec není nelogické, v Itálii je světlo a tak. Asi i levněji? Ale moje první reakce byla "proč, vždyť mají vlastního sněhu dost". U Britů mi to divné nepřijde, ale asi to tam není masový sport?

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:24

A666 Bohužel nějakýho obrácení listu a změněnýho přístupu vlády se nedočkáme. A asi i kdyby to přišlo, a nějakým zázrakem to nebylo jen na oko, tak ta důvěra je prostě ztracená. I ta velká naděje v podobě očkování se dost zkalila tím bordelem a naprostou nepřipraveností, který kolem toho panovaly. Nedostatek vakcín se dá pochopit, ale ty příšerný tanečky, který byly už předtím a který prokazovaly, jak se vláda na veškerý přípravný práce zvysoka vy...., asi pohrbily poslední zbytky důvěry (i když možná ta nedostupnost poněkud zvedla ochotu nechat se očkovat, ale nemyslím si, že by to byl původní záměr).

A fakt nevím, jak z tohohle ven. Nějaký větší rozvolňování s takhle obsazenejma špitálama, tak velikou virovou náloží v populaci a agresivnějšíma mutacema vidu na krku je cesta do pekel (a Mirajo po tom podle mě ani nevolá). Rezignace na vzdělávání dětí (nejen znalostní, ale i řekněme společenské, je megaprůšvih. A to, že se řeší kdejaká dílčí kravina, a návrat do škol je až někde na chvostu, je ještě strašnější. Měly by se, ve spolupráci s odborníky a ne jako nějaký stupidní politikaření), podrobně zpracovávat podmínky, za kterejch by to šlo tak, aby to bylo co nejbezpečnější, tak aby se to mohlo, jakmile nastane trochu příznivější situace, hladce rozjet a případně dělat jen drobný kosmetický úpravy. Ale bohužel zásadní podmínka je, aby se snížily počty lidí v nemocnicích na únosnou míru, kleslo R atd. - což teda podle mě bohužel přijde až s větší proočkovaností alespoň zdravotníků a nejrizikovější částí populace, takže bůhví kdy. (Především se to teda mělo intenzivně řešit už přes prázdniny, ale na to nebyl čas, neb byl důležitější zahrádkářskej zákon a poplácávání se po ramenou, jak jsme best in covid - takže na začátku září nebylo připraveno v podstatě nic, žádnej jednotnej systém, takže to padlo na jednotlivý školy a flikovalo se to za pochodu. Ale s tím už teďka bohužel nic neuděláme, jsou chyby, který jsou nenapravitelný.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:39

Prosperina Nevoláma úplně souhlasím. Jestli chtějí v tomhle národu podporovat to špatný, tak to se jim daří velmi dobře a je pro mě strašný už zase na to koukat /komunisty aspoň z dětství pomatuju/. Bohužel pod tlakem nadcházejících voleb se spíš obávám věcí příštích. 

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:56

barbucha Jasně, vyhrožování (zvlášť od lidí, kteří sami pravidla porušujou, jak jen můžou), jsou na houby.

S tím společným bydlením s prarodičema - hele, já si pořád myslím, že tady je to přece jenom rozšířenější. Tady je to taková trochu bublina, fakt si nemyslím, že celkově v populaci je těch mladejch párů (už i dětnejch), který by se zmohly na samostatný bydlení, bude míň než na tomhle vzorku. Plus je dost starejch lidí na hranici soběstačnosti nebo už za ní, o který se stará dcera nebo syn a případně si je i rodina vezme k sobě. Ve Švédsku to sice šlo v posledních letech trochu z kopce, ale pořád jsou na tom podstatně líp než my, neleží to tolik na rodině, pečovatelé docházejí k nemohoucím lidem i několikrát denně (a je to zadarmo nebo cenově dostupný i pro nízkopříjmový rodiny) a tak dál (což teda na jaře bylo zatraceně dvojsečný, ale od tý doby se ty pravidla očividně přenastavily ku prospěchu v noci). 

A jinak ty otevřený hospody a spol. - ono to zvenku působí jako cochcárna, ale určitý pravidla tam byly, a platily celou dobu (třeba zrovna ty rozestupy a max šest lidí u stolu). A ty lidi je dost dodržovali ( i takový páprdové, jako můj strejda  jeho kámoši) - ani ne proto, že jim to někdo přikázal, jako spíš proto, že jim připadaly k věci a přišlo jim hloupý a nezodpovědný je nedodržovat, protože jsou přece svéprávný a maj rozum, takže se budou chránit. Jako mladý lidi to asi obecně budou porušovat víc, ale nenastala tam taková ta obecná nálada: a já to najust porušim, vidíte jakej jsem hrdina. Tím se taky i - vlastně sama od sebe - snížila mobilita. 

A další věc je, že tam bude nižší hladina stresu, která imunitě neprospívá. Na kompenzacích se dá přežít, vláda a odborníci mají tiskovku jednou týdně a hovoří klidně, jasně atd. A hlavně tam teda nevznik ten masivní rozkol mezi ONI a MY - sice kritiků vlády i celýho postupu je tam určitě taky dost, ale je to daleko věcnější, ale taková ta obecná nasranost a frustrace a to, že už se zodpovědným činitelům nevěří ani "dobrý den", to tam prostě nenastalo. Tam je to furt spíš společnej boj proti viru a situací, kterou vyvolal, lidi v naprostý většině věří, že zodpovědní činitele jsou na jejich straně, že sice občas udělají chybu, ale že se za ni dokážou omluvit a poučit se z ní, a že to není ze zlý vůle ani ze snahy si někde bokem nahrabat. Prostě nedospěli k tomu pocitu, že musí bojovat nejen proti viru a ekonomickejm dopadům, ale taky proti vládě a vůbec proti všem.

Uf, a už končím, konec psychoterapeutické prokrasinace.,hoří mi termín.

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 08. února 2021 13:57

mirajo  Přesně tak.

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:00

Obvykle ty články, kolik kdo kde dostal, nečtu, tenhle ale stojí za pozornost.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/odmeny-ministerstvo-zdravotnictvi-penize-lekari-hygienici-uzis_2102080500_vtk

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:04
Reakce na A666:

​Psala jsem tam kde to jde. jako u mého známého, který může pohodlně pracovat z domova ale musí jezdit každý den z Prahy do Turnova, protože zaměstnavatel nechce od lidí ve výrobě slyšet nářky, že lidi z kanclu jsou doma........

​Nikdy, nikdy lidi z výroby nebudou naříkat, že maj kancelářský pičušky HO, jelikož když jsou doma, nebuzerujou na place a je klid na práci. Proto jsou nejoblíbenější noční, jenom výrobní složka, logistika, směnový mistr a jeden vrátný, všude klid a mír.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:11

Prosperina Jsi milá, děkuji.  A ty mé příspěvky tady jsou taky částečně mou psychoterapií

Offline nika
685 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:12

Kan

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:12

Kan Tak u nás bohužel tyhle hlasy na dílnách zazněly. Já teda radši do práce než HO, zamrzelo mě to, myslela jsem si, že si snad nebudeme závidět typ práce. A ono úplně ne, no.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:28
Reakce na Kan:

​Nikdy, nikdy lidi z výroby nebudou naříkat, že maj kancelářský pičušky HO, jelikož když jsou doma, nebuzerujou na place a je klid na práci. Proto jsou nejoblíbenější noční, jenom výrobní složka, logistika, směnový mistr a jeden vrátný, všude klid a mír.

​Hele ja fakt nevim, ale u nich si fakt lidi stezovali - na obchodaky, kteri na place fakt nebuzerujou

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:36
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 08. února 2021 14:38

Prosperina 

Souhlas.

Jen aby bylo jasno, ja si ymslim, ze skoly jsou megapruser. jen envidim cestu jinou, nez aby si lidi proste uvedomili, ze pokud chteji dostat deti do skol, musime se snazit aby to kleslo A ze otevirani hospod a dalsi akce tomuhle nepomuze.

Jako CR hodne dojizdi na leto a na podzimni volby. A jelikoz letos jsou na podzim volby snemovni, buhvijak to zase bude