nolita jenže já bych se klidně vsadila, že tvoje bublina bude menší než ta moje, a právě proto to v čr vypadá tak, jak to vypadá. nebo jsou tak nějak stejně velké.
můžeš říct, že to můžeš říct i ty. ano. jenže výsledky ukazují, že ty moje bubliny (bohužel) asi převažují. nejen výsledky covidu, ale i výsledky třeba voleb. kdyby převažovala tvoje bublina, asi těžko budeme best in covid.
"vy ve vaší bublině" můžete klidně přestat úplně vycházet, ale nic moc nezměníte, pokud se nějak nepřesvědčí "moje" bublina. jen bych podotkla, že já mám lockdown v rámci možností už od jara. od té doby jsem neviděla ani rodinu, ani přátele, krom vánočních přání venku před barákem. a krom pár dnů v normandii jsem nebyla vůbec nikde, dokonce ani v zoo. akorát moje práce spočívá v tom, že objedu dost republiky a dost nemocnic, takže sedění doma prostě nekonám z principu.
mojí bublině je to čím dál víc jedno, kdyby si četli, jak tady někteří úzkostlivě dodržují všechno, možná by se i zasmáli a klepali by si u toho na čelo. tady lidi plánují jarní prázdniny s kamarády na chatě, kolegové se balí asi na hory (neptala jsem se, ale balí se, no těžko na strávení víkendu doma v lockdownu). lidi si začali objednávat chlebíčky, hádám, že je asi nekonzumují doma u televize sami s manželkou. ještě pár týdnů zpátky to tak nebylo, ale nastala asi fáze rezignace.
jedu do servisu, roušku nemá nikdo. přijedou montéři, roušku nemá nikdo. jdu si umýt auto, a roušku...ano, nemá nikdo. vynucovat si nošení roušek v provozu od cizích zedníků bylo o nervy. vidím opravdu hodně širokou bublinu ze všech koutů republiky, protože se mi tu každý týden schází lidi z různých provozů, manažeři i dělníci, a vidím, že je jí to už jedno. někdo si roušku dá, protože je slušný a mám ji já, ale jinak by ji neměl. takže si klidně dovolím generalizovat. nezanedbatelná část populace došla do fáze "kouřím, je to moje zdraví, co je vám po tom".
tím neříkám, že to schvaluju. nijak to nehodnotím, jen popisuju reálný stav, o kterém si troufám tvrdit, že ho není v republice málo. abys věděla, jak to vypadá jinde, a že to opravdu není případ naší firmy nebo naší obce, nebo ani našeho města, aby se to nedalo už generalizovat.
na veřejnosti to lidi dodržují, ale jak nahlédneš do jejich mikroprostředí, tak tedy "mezery jsou".