Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:27

euridike kdybychom tehdy otce nenavštívili, myslím, že by byl tak druhý den mrtvý. venku bylo minus, on byl po operaci srdce na jipce, totálně zpocený, s podstatě nahý, a již několik hodin na něj dul ledový vítr.

nemyslím samozřejmě, že by to byl systémový problém, šlo o selhání jednotlivce, aspoň doufám. ale pochybení z mého pohledu neuvěřitelný.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:27

viktorka_od splavu Já si z toho taky "vybrala" hlavně tu kritiku organizovaně šířené paniky v rámci veřejnoprávních médií, před kterou už ovšem varovali mnozí - Mudr. Balík, Kolář, Šebek /právě včera na ČT24/, Šmucler...

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:31

euridike tak snad proto, že zdravotníkům je tohle vše jasné, si z toho sami pro sebe vyberou něco úplně jiného, co se týká jejich práce. a my ostatní to ani nepochytíme, protože o tom nic nevíme Fiction proto jsou pro mě tvoje příspěvky fakt zajímavé

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:32

Jiná Realita To je prostě děsivé - a o to horší za situace, kdy se pacient v nějakém kritickém stavu vlastně ani nemůže jakkoliv bránit a je odkázaný na to, jak s ním bude zacházeno...

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:35

viktorka_od splavu Souhlasím - a taky ráda čtu posty Fiction a continuity ...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:38
Reakce na Jiná Realita:

viktorka_od splavu pacient po rozsáhlé operaci se normálně položí v lednu pod otevřené okno, aby ten zápal plic dostal sám. (osobní zkušenost)

​Tak uprimně ...mne by překvapilo, kdyby ve tvém životě bylo něco netragicky.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:41

Fiction Já tě taky čtu ráda, i chápu tvůj optimizmus protoze protoze zdravotnictvi z toho ted vyvázlo dobre. 

Bohuzel ekonomicky to ještě jen bude maler a to celkem veliký. Na tom se shodnou analytici napříč nazorovym spektrem, různí se akorát v odhadu, jak dlouho nám bude trvat návrat na předešlou úroveň. A není to o rozhodnutí jednotlivce, že se s tím vypořádá se ctí. Toto musí hucet do těch odpovědných elity, a proto to tak vítám, když se do toho opřel třeba Zima.

Offline Catherinne
10881 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:44

Fiction taky moc rada čtu tvoje příspěvky

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:57

Fiction vůbec ne, to, že mě to zaujalo, neznamená že se zbytkem tvého sdělení nesouhlasím přece! ale já si vybrala i z toho žaloudíkova projevu to lepší (stejně jako Wendulka), ty zas kritizuješ jeho omezený pohled (protože sám s pacienty nepracuje a netrápí ho, že se musíte navlíkat do igelitu)

jinak já měla kdysi dítě na jip v boxu, a dost mě překvapilo později, že nejsou takové všechny (v téže nemocnici)

​Kritizuji jeho omezený pohled proto, že nemusí řešit změnu nemocnice s přihlédnutím k covid/necovid, nemísí se mu na urgentním příjmu směska nemocných s různorodými obtížemi. Nevím, možná tam dělají plánovanou operativu i u covid pozitivních, takže igelit hrozí i jemu.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:59

continuity Ale to já vím, že je to ekonomický průser, ale přece nebudu jen brečet a sepisovat tragický scénáře. Prostě ta situace tu teď a tady je a je potřeba ji řešit.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 13:59

Fiction Mně se ten senátorův projev taky nelíbí. Respektive moc nechápu, co tím chtěl básník říct. Samozřejmě, že teď můžeme hlásat, jak je to všechno k klidu, smrtnost nula nula nic, úmrtnost taky, zdravotnictví šlape ... ale je to přeci za cenu těch obrovskejch restrikcí a obětí, který jsme všichni udělali. Takže říkat, že teď máme pár desítek mrtvých denně a to je "nic" ... no ano, je to "nic", ale nechybělo mnoho a mohlo to bejt něco. 

Dneska jsem shodou okolností narazila na nějaký starší články o Itálie, zhruba z doby, kdy jsme tam jeli. Tehdy se bombasticky prezentovalo, že mají už přes sto obětí, něklik tiusíc nakaženejch ... dneska přes 20k? Trochu z toho mrazí. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:01

Abyste se neřekli, zevybiram jenom negativní zprávy, tak tady jedna pozitivní. Akorát tam nemám tlačítko na odemčení, tak sbad je pristupny. 

https://archiv.ihned.cz/c1-66752140-remdesivir-dava-nadeji-pri-leceni-koronaviru-ukazuje-to-unikle-video-akcie-firmy-ktera-lek-vyvinula-rostou

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:04

Btw mě překvapilo, že třeba soukromé plastiky tiše běží dál v naprosto nezměněném režimu. Jako je mi jasný, že nemá smysl si je šetřit pro případ krize, tam asi covid pacienta ošetřovat nikdy nebudou, ale že je minimálně v té první fázi neomezili vůbec, přecijen je to místo setkávání, výkony naprosto neakutní ... Možnost nákazy minimálně srovnatelná s návštěvou kadeřnictví. 

Asi silná lobby, nebo se na ně prostě zapomnělo, jak na toho Boha (a jo, já jsem objednaná na úterý na zákrok, takže já osobně jsem ráda )

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:14
Reakce na Fiction:

K tomu přerušování operativy - nedělaly se například plánované endoprotézy, žlučníky, kýly,..atd., ale  všechny zlomeniny, zanícené žlučníky, uskřinuté kýly, sekce,.. se normálně operovaly dál. Onkooperativa jela dál bez přerušení.

A teď už přecházíme do normálního provozu, který bude stále komplikovaný tím, že budeme dbát na odhalení covid pozitivních, jejich oddělení od necovid, budeme se otravovat v OOP. Proč se o tomto nemluví?  Asi je zábavný jen nadávat a dělat katastrofická scénáře.

​Já naprosto chápu, že byla potřeba nějakého přechodu, že nemocncie potřebovaly čas to přeorganizovat atd. Co moc nechápu je, jak se leckde uzavírali praktici, zubaři, odborné ambulance. Chápu, že neměli ochranné pomůcky, ale bylo to fakt docela problematické....

Jinak vzhledem k tomu, že se pohybuji ve skupinách žen s endometriózou, tak Ti můžu říct, nakolik to na ně dopadlo. už tak na vyšetření a operace čekají měsíce, teď se jim to ještě odsunulo. Ano, přímo endoemtrióza na životě nikoho neohrožuje, ale ten život v bolestech si bere svou daň a spousta z těch holek ani neví, kdy se přejde k normálu........ Potřebujís e třeba objednat na specializované pracoviště pro MRI a tam jim řeknou, že kvůli kovidu neví, dky zase začnou fungovat.... Jenomže tohle jde na vrub státu, který nedokázal zajsiti ochranné pomůcky, tohle se prostě nezvládlo a je potřeba mluvit o tom, aby se to dál neprodlužovalo.

edit: taky si ráda čtu Tvé příspěvky a osobně si myslím, že ta mobilizace nemocnic a zdravotnictví byla potřeba a byla důležitá (tady v německus e taky děla). Ale zároveň si myslím, že je třeba využít toho, že se (zatím) žádná katastrofa nekoná a začít nějak systematicky řešit i tu péči, co byla původně odložená........

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:15
Reakce na wendulka:

Fiction 

Tak přesně tohle z jeho projevu jsem tím ale zrovna nemyslela.

Myslela jsem jen to působení médií, která tyhle katastrociké scénáře v souvislosti s covid každý den přináší. Slibuju si denně, že to nebudu číst a pak to udělám.

Já bych si právě chtěla přečíst třeba to, o čem píšeš, no.

​Jo, tohle je obecně dost velký problém.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:20

Jinak jako to, že Babiš nechápe, že někdo kritizuje uzavření hranic a v další větě řeší, že mají lidi utrácet doma naprosto ukazuje, že prostě nechápe, že v době Schengenského prostoru a rodin rozesetých po Evropě/světě je ten problém prostě někde jinde, než jet nakupovat do Drážďan anebo na dovolenou do Chorvatska

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/andrej-babis-uzavreni-hranic-zadluzeni-statu-financovani-zdravotnictvi-koronavirus-krize-dopady.A200418_101403_domaci_kuce

Edit - P.S. Ale je od něj chvályhodné, že si konečně uvědomil, jak důležité je zdravotnictví. Škoda, že na to potřeboval pandemii

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:22

MP Meri hele, jdeš mi do rány, zrovna tebe jsem chtěla zmínit, že ty máš právo na to se hroutit, na mateřský, partner podnik s nuceným zákazem .... a zvládáš to, jsi nohama na zemi ...

A k těm plastikám, záleží, co dělají, jestli mají nezávažné ambulantní výkony, mají k dispozici základní OOP /tím nemyslím ten atombordel, co vidíme v TV/ , dodržují hygienu, proč ne.

U těch kadeřnic bych se bála, že nebudou mít OOP a některé zákaznice budou lhát o svém zdravotním stavu, jen aby se dočkaly ostříhání. Například v mém městě se vytrasovalo, že nejvíc lidí se nakazilo v restauraci, kam v poslední den, kdy ještě restaurace mohly fungovat /takže ve společnosti už informovanost byla/ zašel člověk po návratu z Itálie, co už měl zvýšenou teplotu a pokašlával.  Ale chápu, tohle uvolňování, to už je promořování, jen se obávám, co někteří sobečtí jedinci budou dělat.  U toho Covidu je ten klinický průběh velmi závislý na dávce viru, co člověk obdrží. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:27
Reakce na Fiction:

MP Meri hele, jdeš mi do rány, zrovna tebe jsem chtěla zmínit, že ty máš právo na to se hroutit, na mateřský, partner podnik s nuceným zákazem .... a zvládáš to, jsi nohama na zemi ...

​Já bych byla fakt ráda, kdyby se tu neposuzovalo, kdo má právo se hroutit a kdo ne....... Každá situace je individuální a to, že člověk není zrovna ohrožen ekonomicky nemusí znamenat, že není odloučený od rodiny anebo že nemusí řešit zdravotní problémy

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:30

A666 Tak já jsem na vola Babiše, šaška Vojtěcha a spol. taky naštvaná. I rozumím tomu, že spousta diagnoz tím trpí. Co říct k praktikům....často to jsou taky staří lidé, v Itálii z těch zemřelých lékařů byla velká většina nikoliv z přetížených nemocnic, ale z těch praktiků v 1. linii. Tehdy ty rady, že febrilní, respiračně nemocní mají zůstat doma a čekat , to jsem taky nechápala.  Snad už je nejhorší stran chaosu za námi, teď s otazníkem očekávám promořování .

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 14:32
Reakce na A666:

​Já bych byla fakt ráda, kdyby se tu neposuzovalo, kdo má právo se hroutit a kdo ne....... Každá situace je individuální a to, že člověk není zrovna ohrožen ekonomicky nemusí znamenat, že není odloučený od rodiny anebo že nemusí řešit zdravotní problémy

​Já bych zas byla ráda, kdyby se tu /stejně jako v médiích/ nešlo jen po těch katastrofických scénářích.