Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 14:31

Fiction taky se divim, ze pro zamestnance nemocnice, i nelekare, by nebyl mozny nejaky zjednoduseny postup.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 14:33

Garfie tak aspon se to hlo, snad bude dobra brzo

v tom vzduchoprazdnu uviznes raz dva. Dceri prisla pacientka, nastesti pomerne brzy z ni vypadlo, ze mela nejakej rizikovej kontakt, dcera ji teda obratem poslala domu. Za par dni pani vola, ze kontakt skutecne pozitivni, ona sama v karantene a na testy pujde za dalsi cca 3 dny. No a v tu chvili se dcera ocitla v tom vzduchoprazdnu, narok na karantenu 0, testy nemely smysl, ovsem zamestnavatel ji tam moc nechtel, ale pobyt doma tez nenaridil, no, vzala si dcera na to dovolenou...

Offline Garfie
28624 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 14:47

moora  Takových případů je moc, přesně tak. Ale nenaděláš nic, hlavně z toho pracovně-právního hlediska je to situace úplně na nic. 

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 14:51

RoSa chapu, ze je to prepis slovniho vyjadreni, ale i tak tomu vubec nerozumim

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 14:52

Az se ted cejtim trapne, kdyz si uvedomim, ze mi byl nabidnutej rychlotest jen proto, ze se v ramci prace stykam s vic lidmi, i kdyz se citim naprosto zdrava uz nekolik mesicu...

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 15:13

No a na ministerstvu zdrav. testuji zamestnance, kteri maji zajem (sterem z nosu) a nemusi mit zadne priznaky ani kontakt. Staci si zajit behem pracovni doby do spravneho kanclu a vysledky maji za par hodin...  

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 15:23

moora Teda mně to fakt hlava nebere, jo, ministerstvo vydalo nějaké nařízení, jak se mají chovat zdravotníci po kontaktu s covid pozit., ale je tam ta podmínka, že musí být pro zdravotnické zařízení skutečně nezbytní a potom musí pracovat v určitém /šíleném/ režimu a v jasně definovaných OOP, ale jinak by měla proběhnout karanténa na náklady nemocnice.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 15:55

baltik

Myslíš toho Duška? Prostě se na veřejnost dostal záznam ze schůze, na níž Dušek očividně mluvil tak nějak otevřeněji a víc „natvrdo“, než jak je zvykem na tiskovkách pro veřejnost – viz názor na otevření hobbymarketů, obavy z dalšího vývoje epidemie etc. Je fakt, že číst, jak má „hrozný strach“, co nás čeká, není zrovna uklidňující, přestože on teď tvrdí, že vlastně především chtěl, aby se trochu zlepšila nálada ve společnosti, no nevím...

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:04

euridike mě to přijde že to nemá hlavu ani patu, takové volne asociace na téma koronavirus. 

boji se všeho a i by loboval za uvolnění, ale copak ten vir a když to utáhnout, že udusí ekonomiku. No nevím,co bych si z toho měla vzít. 

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:14

continuity Přesně tak, neznáme kontext, nevíme, jestli odpovídá na nějaké konkrétní otázky, jestli se vyjadřuje ke konkrétní/stávající situaci - nebo k tomu, jaké byly možné hypotetické možnosti vývoje, ten kontext prostě citelně chybí, takhle si to člověk může přebrat, jak je mu libo, bohužel... A on má ještě takový specifický způsob vyjadřování + slovní zásobu, to tomu dává ještě další rozměr... Navíc - on taky bývá dost rozdíl, jak slova vyzní v mluvené podobě - a jak potom doslova přepsaná na papíře...

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:21

euridike chapu okolnosti, nechapu obsah :) jak pise continuity

jaky les? „Je pravda, že se máme bát toho, co zůstalo v lese. 

co tim mysli? Jako kdyby to tady už někdy bylo historicky. 

odstavci Ke shromazdovani dat a k Online dispecinku a novinarum nerozumim vubec

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:40

baltik temný les, to je jasné, asi četl to čínské sci-ficko problém tři těles, temný les byl myslím poslední díl. 

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 16:55

continuity Ale tak zrovna ten "temný les" je skvěle zvolené krycí jméno pro ten volně se pohybující neprobádaný dav, který v sobě skrývá naprosto nepoznané nebezpečí - koronavirus, to jsem v podstatě snad i ocenila...

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 18:04

Kolektivní imunita je chiméra, prý. Já se tedy taky obávám, že s ní až moc počítají, vzhledem k tomu, jak málo toho o nemoci a reakci imunity stále ví. Už teď vše nasvědčuje tomu, že je promořenost daleko nižší, než doufali. Jestli by nebyla lepší snaha ji úplně vymýtit (samozřejmě ne dlouhodobou restrikcí současných rozměrů, ale důslednou chytrou karanténou). Si říkám, že když přibývá v Číně nyní tak málo případů (byť třeba kecají a je jich o něco víc) a vymýtili se jiné nemoci, že by to třeba šlo. Na druhou stranu už je to asi příliš rozšířené po celém světě

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 18:18

nonemy Doc. Balík dnes v rozhovoru pro Český rozhlas...

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 19:45

euridike no ja nevim, ale to podle mě není vůbec jasna příčina, ze to klesá kvůli promorenosti. Myslím, ze to klesá hlavne kvůli restriktivním opatřením, které zavedli úplně všichni, více či méně, dříve, či později, ale všichni.

Offline Zuzuli
3855 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 20:00

Jak se tady resilo, jak se to ted dela s planovanymi zakroky v nemocnicich, tak mam cerstvou zkusenost z Motola. Dneska na prenatalni poradne se rozhodli me od zitra hospitalizovat, tak pres jeden jediny telefon me ohlasili na odberove centrum, kam jsem rychle dobehla, protoze tam byli jen do dvanacti, spolu se mnou tam sedely v cekarne jeste dalsi dve zeny, jedna jde zitra na cisare, druha na indukci. Udelali vyter (ster mozku skrz nosni dirky potvrzuju) a pred chvili uz jsem dostala sms, ze jsem negativni. Takze to evidentne rychle a efektivne fungovat muze. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 20:28
Reakce na Zuzuli:

Udelali vyter (ster mozku skrz nosni dirky potvrzuju) 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 22. dubna 2020 20:39

nonemy Já si myslím to, co ty, to Balíkovo vysvětlení je takové vágní. Chce to tak vidět, tak to tak vidí, ale bez důkazů.