Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 30. července 2021 12:54

Tohle mel muj znamy na fb. Je to jeho citace, jmeno sem nechci psat. Jen si rikam, ze to docela sedi.

Offline SunEclipse
3506 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:00

Lamicka no to teda je hrubá urážka akvarijních rybek...ty si sakra pamatují kdo sype krmení

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:03

MP Meri já teda v ty poradensky firme dělám a můžu ti říct, že zůstat doma a dodělat to příští tyden není tak jednoduché jak se zdá. Když máš deadline nabídky, projektu nebo prezentaci managementu tak to prostě jdeš udělat i s jazykem na vestě a nikdo se tě ( radši) moc neptá jak ti je. Kolikrát věci dodělávám po večerech, i když jsem nebyla předtím indisponovana. 

Mimochodem my lidi ze státní zprávy zkoušeli nabrat 2x a ani jeden to tempo nevydržel. Tak zkuste tam ve statnim ty homeofficy brát ne jako kdovíjaký benefit, ale jako nutnost, aby ti lidi vůbec zvládli makat 9 hodin denně. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:08

Lamicka Ale jo, promiň, je to hloupá zkratka. Spíš jsem to myslela tak, že on se už zase pasuje do role hodnýho strejdy - a prostě to teď může dělat jen na důchodce a státní zaměstnance, tam mu stačí zadat úkol a vláda odkejvá, neřeší důsledky. Před prvními volbami byl zase hodnej strejda pro malý podnikatele a kolik z nich zaplakalo.
Bohužel zase z mého okolí je dost státních zaměstnanců (úředníci, zdravotníci, učitelé), kteří si prostě polepšili a hodí mu to. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:10

andulka01 Jak by to dopadlo? Vyhraje. Protože třeba mí rodiče nemají koho volit. Tak poprvé asi nepůjdou - nebo v tom nejhorším případě mu máma ten hlas dá. Ale jsem jí řekla, ať mi to raději případně neříká. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:19

continuity Já se nemam v plánu nechat zatáhnout  do války státní vs. soukr. Jediný, co jsem řekla je, že to určitě spoustě institucí prospěje, protože to často s flexibilitou pracovní doby nemaj tak žhavý, nicméne že by to prospělo i spoustě firem. 
O tempu v soukr. sféře si myslím svoje a možná tě to překvapí, ale když mám deadline, tak taky v práci zůstanu klidně až do deseti. To není argument vůbec ničeho. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:20

Někdo tu dal, v jiné souvislosti, tip na IG očami farmacie. Je výborný, děkuju.

https://www.instagram.com/p/CR8l-JHKVnw/?utm_medium=copy_link
Zde o antiwaxerském fb. Přijde mi hodně dobré to o dopaminu z lajků.

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:23
Reakce na MP Meri:

Hodně státních zaměstnanců nemá narozdíl od velký části soukromníků nárok na sickdays, nebo na nějaký náhradní/operativní volno/výměnu směny. Homeoffice už některý instituce taky šmahem pohřbily, zajetý koleje jsou holt místama hodně hluboký. 
Ačkoli u nás konkrétně to považuju za zbytečný, protože jinejch možností máme dost, někde to třeba pomůže. Že by nás to stálo 21 mld. mi přijde v tomhle případě taky ustřelené, to jsou možná tvrdý ekonomický data za ty dny x mzda. Nějaký dopad to mít jistě bude, ale ty lidi nebudou o dva dny min pracovat, jen to prostě (ve většině případů) doženou jindy.

​Mate dost zkreslene predstavy o tom jak funguje soukromy sektor. Kdyz to vezmu od malych jednotek typu obchod s jednou max dvema prodavackami, pres ruzne stavebni firmy az po velke spolecnosti kde jsou presne dane terminy atd. tak opravdu neni jednoduche to zorganizovat a pokazde kdyz nekdo vypadne je to boj.

Jak myslite, ze si praci dodela urednik napr. nekde na prepazce?  Nebude to znamenat ze bude min dostupnych terminu na vyrizovani ruznych urednich zalezitosti kdyz tito urednici vypadnou na dalsi dva dny z prac. procesu ? Uz ted je problem ziskat od ruznych uradu potrebne dokumenty, doklady, potvrzeni vcas.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 30. července 2021 13:37
Reakce na MP Meri:

continuity Já se nemam v plánu nechat zatáhnout  do války státní vs. soukr. Jediný, co jsem řekla je, že to určitě spoustě institucí prospěje, protože to často s flexibilitou pracovní doby nemaj tak žhavý, nicméne že by to prospělo i spoustě firem. 
O tempu v soukr. sféře si myslím svoje a možná tě to překvapí, ale když mám deadline, tak taky v práci zůstanu klidně až do deseti. To není argument vůbec ničeho. 

Jenže ten argument, který používáš, se úplně stejně dá použít i na komerční sféru. Taky by to spoustě lidí prospělo. Prostě to zas Babisuv úplatek před volbami s nějakými potřebami kohokoliv to nemá co dělat. Těžko na tom hledám cokoliv pozitivního. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 14:20

continuity Že to je polovičatej předvolební populismus jsem nikdy nerozporovala.

Černá kočka Mě by upřímně zajímala seriózní statistika, jaký procento státních zaměstnanců dělá "na přepážce". Fakt. Kdybyste měl někdo k dispozici, budu ráda. 

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 30. července 2021 14:42

MP Meri vy jste psala, ze lidi ve statni sprave ty dva dny volna vetsinou dozenou tak me zajimalo jak se to da dohnat napr "u prepazek " tj. tam kde si lidi vyrizuji doklady, ruzne prepisy, zalezitosti na katastru, socialni sprava, urady prace atd. Ta vase odpoved vlastne je, ze nevite jak by se ten vypadek dvou dnu volna verejnosti kompenzoval a misto toho se snazite zalezitost bagatelizovat tim ze se ptate kolik takovych zamestnancu je.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 30. července 2021 14:49

Černá kočka ty totiž vycházíš z předpokladu že státní úředníci jsou tady pro občana. oni to mají přesně obráceně

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 14:58

Černá kočka Já o tom nerozhodovala, tudiz si myslím muzu dovolit nemít přesnou statistiku. Zároveň uz v úvodu uznávám, ze to nebude platit stoprocentně, proto píšu většina. A že jich bude většina jsem naprosto skálopevně přesvědčená, v naši instituci pracuje za přepážkou odhadem 3-5 % zaměstnanců. Státní zaměstnanci jsou dost heterogenní skupina profesí, jenže většina lidi si pořád představuje pod tím pojmem hlavně úředníka s razítkem. 
A já ten krok neobhajuji, jediný, co jsem řekla, je ze spoustě zaměstnanců to určitě přijde vhod, protože zkostnatelost státní správy jim obecně moc manevrovaciho prostoru neposkytuje a ze netřeba jim nějak závidět. Koneckoncu se o to ty konkrétní lidi nijak neprosili (ze odbory hajej spis svoje zájmy, než nejakej konkrétní hlas urednickyho lidu je doufám kazdymu jasný).

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 30. července 2021 15:13

MP Meri To ale není o závisti. Počítám, že stejně jako v soukromé sféře je vysoké procento těch, kteří si ty dva dny prostě nemají jak napracovat aniž by to zaměstnavatele poškodilo, pak prostě i ve státní správě je dost těch, kteří tím ve finále ten stát poškodí. Jen se snažíme rozkrýt Babišovu lež, že to stát nebude nic stát.
A jak si práci dodělá policista, hasič, učitel, zdravotník? Nijak, prostě bude o něco méně ošetřených, binec ve službách, děti dva dny doma na ošetřovačkách. 

Se tady přece nabudeme přetahovat o to, kdo si to zaslouží víc, přece. Jde o to, že je to zase paskvil, který za státní sféru zaplatí soukromá sféra. A nevěřím tomu, že většina státních zaměstnanců si vezme dva dny volna a pak si to nějak půjde nadělat.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 15:45

andulka01 Myslím, ze už jsem dostatecne vysvětlila, co jsem chtěla říct. Nikdo samozřejmě není povinnej se mnou souhlasit.

Jenom bych se ještě ráda ohradila proti te formulaci, ze něco "za státní sféru zaplatí soukromá sféra", na což jsem priznam se trochu vysazena. Státní zaměstnanci platí daně stejně, jako kdokoli jiný, tudiz tenhle cirkus sponzorují ze svejch peněz úplně stejně, jako všichni ostatní. 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 30. července 2021 15:48

MP Meri jenom drobny dotaz - kde se prosim berou ty penize na tvuj plat?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 15:56

viktorka_od splavu Ne ze by to bylo předmětem diskuze, ale na můj plat přispívá jak soukromá sféra, tak státní zaměstnanci ze svých daní. To přece neni tak, ze by soukromník dotoval úředníka, i já "sama sebe" a dalších x profesí částečně platím ze svých daní. 

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 30. července 2021 16:04

MP Meri jenze na to  aby bylo ma statni platy je treba nekde vzit. Nejdriv musi byt prijem a pak vydej a to kam jdou odvody je vec druha.

Pracuji v administrative v soukrome sfere, ale aby bylo na moji vyplatu, musi na me ostatni spoluzamestnanci vydelat.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 30. července 2021 16:05

MP Meri já nečekám, že se bude státní úředník ohlížet na to, kde se berou peníze na jeho plat. To není jeho úkol, normálně chodí do prace, podává tam nějaký výkon a za ten bere penize.

Ale politik by si toho měl být sakramenstky vědomý, kde se ty peníze berou, protože tak to už je, že dokud nevymyslime perpetuum mobile nebo nenarazíme na ropu jako Saudi, tak soukromá sféra ty peníze prostě vydelat musí, nikde jen tak nevzniknou. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 30. července 2021 16:06

MP Meri V dani jsme si rovni, to nerozporuju. Ani nerozporuju to, že zkostnatělý systém není vstřícný k flexibilnímu volnu/sickday/whatever.

Ale snad se nemýlím - stát není výdělečná činnost, tedy ty prvotní peníze (platy) jdou taktéž z daní soukromé popdnikatelské a soukromé zaměstnanecké sféry. Takže to další Babišovo - že je to spravedlivé, je donebevolající sprosťárna vůči soukromému sektoru.