Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 16:52

Tak ten vztah ale přeci není jednostrannej, ale vzájemnej. Stejně jako státní sektor potřebuje, aby na nej soukromej částečně vydělal, tak soukromej zas nutně potřebuje ke svojí existenci státní zaměstnance, přestože si některý jedinci myslí opak. 

A ještě jednou - neobhajuju ani ten krok, ani Babiše a už vůbec ne nějaký jeho výkřiky o spravedlnosti nebo o tom, že to nebude nic stát. 
Jediný, co jsem řekla je, že je dost lidi, kterým se to šikne a já jim to přeju, i když mezi ne sama nepatřím a že dopad vyčíslenej na 21 mld. mi přijde prestrelenej. A za tím si stojím. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:16

MP Meri Já si myslím stejně jako Ty, že ten náklad 21 mld. bude jednoduše spočítaný jako nějaká průměrná denní mzda x počet státních zaměstnanců x 2 dny dovolené. Ale potom by mi z toho spíš vyplývalo, že skutečné náklady budou ještě vyšší, protože toto by byl náklad, kdyby si dovolenou nevybrali a byla jim proplacena. Ale vzhledem k tomu, že ta práce musí být stejně více méně odvedena, tak například pokud by to odpracovali po pracovní době, tak dostanou příplatek za přesčas, pokud to neodpracují, tak to znamená taky ušlé peníze, i když to není přímý zisk, plus ty různé spojené práce navíc spojené s organizací... Asi to nedomyslím, možná jsem mimo, ale není to dlouho, co kvůli podobným důvodům shodili zákon o povinných 25 dnech dovolené pro všechny. Pro spoustu firem to byl takový náklad navíc a komplikace, že to neprošlo. Přitom bych to třeba svému manželovi přála, ten má stále 20 a vůbec se mu to nelíbí :)

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:17

MP Meri Já nějak nepochopila, co teda obhajuješ. Mě štve, že si někdo chce koupit voliče, tak bez skrupulí rozdává odkudkoli, jen ne ze svýho /a je mi jedno, kolik mld. to přesně bude/, a pomalu se z toho stává norma. Resp. čtvrtina lidí je ochotná mu to hodit a poměrně dost lidí dělat tu štafáž, která tyhle nesmysly odkývne, podepíše, splní, co vůdce přikázal. Že se někomu bude hodit, když se v březnu nechal očkovat, prodloužit si o dva dny Vánoce, o tom nepochybuju, ale se sick-days to nemá nic společnýho. 

Mimochodem, učitelé taky nemaj nárok. Asi protože maj každou chvíli prázdninyhttps://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ucitele-dva-dny-volna-ockovani-koronavirus-cesko-babis-ministerstvo-skolstvi_2107301353_aur

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:24

Jen technická: učitele si určitě nemohou vzít prostě dva dny volna kdy je napadne. To je ta druhá strana těch často tolik záviděných "prázdnin".

To nežádané volno si budou moci vybrat pouze ve dnech, kdy nebude výuka.

Čili ušetří 2 dny dovolené.

Kdy si vyberou ty, těžko říci..

Až nebude výuka..

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:30

Dadoo mirajo Tak učitelé z toho už vypadli, kdo bude další? Ententýky, dva špalíky...

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:37

mirajo Já nic neobhajuju. Já tady jen na začátku řekla, že to těm lidem celkem přeju, protože si myslím, narozdíl od většiny, že pracovat ve státním není vždycky úplnej med.

nonemy Tohle je dost těžký, pokud by si někdo dal práci s tou analýzou, což se rozhodne mělo stát, tak spočítat ty dopady nebude jednoduchý. A komplikace s tím budou, ne ze ne, jen takhle na rychlo mě napadá, ze se bude muset zavést evidence ockovanejch, část lidi bude rozhodne prskat, ze do toho zaměstnavateli nic není, bude se muset upravit dochazkovej systém, kterej jinak ty nároky na různý typy volna počítá automaticky, vyřešit jak na tom budou třeba zkráceny úvazky ... nejspíš to zavaří i účetním ... Nepochybuju o tom, ze ó Veliký o tomhle příliš nepřemýšlel, pravděpodobně prostě silná lobby bafuňářů z odborů, což je samozřejmě celý špatně.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:40

MP Meri přesně (ó Veliký )

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 30. července 2021 17:51

Černá kočka když tak řešíte ty úřednice na přepážkach , tak ty mají za sebe nějaký zástup,  aby byla přepážka otevřena i když má dotyčná třeba dovolenou.  Zástup to pak dělá třeba na úkor své práce, kterou pak musí dohánět.  V tomto případě je ale jedno jestli úřednice má po očkování reakci,je ji mizerně a bere si dovolenou a nebo má volno od Babise.  Na tu práci to nemá vliv.

Nepřepážkový zaměstnanci státní správy, kterých je mnohonásobně víc, dokáží svou práci dohnat.  S výjimkou dlouhé nemoci a dlouhé dopředu hlášené dovolené, nikoho nezajímá jak moc mám daný měsíc volna,  prostě mám objem práce, který v případě nějakého výpadku musím dohnat přesčasy.  Takže v tomto směru to žádný velký výpadek nebude, který by musel stát tolik peněz.  

Ano v případě záchranných složek, učitelů, ta práce odložit nejde, ale tam zas předpokládám že když jim nebude po očkování dobře, tak si vezmou dovolenou, takže stejně budou chybět.  

Jen pro úplnost neobhajuji Babisuv populismus,jen se mi nelíbí tón "úředníci se zase budou flákat "

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 30. července 2021 18:59

Sairon Myslím, že to co píšete ve své reakci na můj příspěvek je vytržené z kontextu. Byla to reakce na MP Meri, která tvrdila, že většina zaměstnanců si udělené očkovací volno nadpracuje, tak jsem měla potřebu upozornit na to, že je spousta míst, kde to nadpracovat nejde, protože nejde jenom o to něco udělat, ale udělat to i v určité časové lhůtě, jako příklad jsem uvedla  "pracovníky u přepážky", jde jmenovat samozřejmě i spoustu dalších, jen tak namátkou  celní správa - co firmám pomůže, že si někdo něco v  budoucnu nadpracuje když je u proclívaného zboží důležitý i čas a zboží vám hnije ve skladu, protože není dostatek zaměstnaců v práci. Co pomůže firmě která čeká na vratku odpočtu DPH, že si někdo něco nadpracuje když čeká na peníze a každý den navíc je špatný, protože si firma musí třeba půjčit peníze od banky než se ve státní správě nadpracuje nějaké volno a někdo se dostane k jejímu případu. Co pomůže rodičům když čekají až se něco nadpracuje a někdo jim konečně spočítá ošetřovné, které nakonec přijde se zpožděním 30 dnů. Mohla bych pokračovat, ale popsala bych tady dalších pět stran. Máme v práci paní, která narychlo utekla od manžela a se sociálním odborem péče o dítě řeší nějaké záležitosti, je to tam dost dramatické, následky toho když bude čekat příliš dlouho můžou být fatalní a dalo by se pokračovat dál. O tom jak jsme čekali na podzim 2020 (to je půl roku od začátku pandemie) na stanovisko hygieny a čekáme stále jsem tu už  kdysi psala.

Výše popsané je označováno jako ztráty z  prodlevy a bohužel to bývá často velmi drahá záležitost. V případě lidských životů  jsou to z morálního hlediska ztráty nevyčíslitené.

Zkuste se na to podívat nestrannýma očima veřejnosti misto očima úředníka. Není to osobní útok na žádného státního zaměstance, ale opatření které navrhuje Babiš je bohužel extrémně nesystémová věc, která jednak bude dalším zásahem do státního rozpočtu s obrovským schodkem a navíc ještě způsobí další problémy veřejnosti. Ostatně ta veřejnost zahrnuje i státní zaměstance, předpokládám, že každý občas něco potřebujeme vyřídit.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 19:10

Sairon Plus teda žádný zaměstnanec veřejné správy, kterého znám a ze jich znám hodně nemá proplacené přesčasy, přesto jsou tak nějak tiše vyžadovány.

Černá kočka Ja nevím, všude, kde to znám to proste funguje tak, že maj lidi na úřadě nějaké pemzum úkolů a agend a nikoho moc nezajímá, jestli máš zrovna sickday, nebo ne. Deadliny se moc neptaj ani tady. A 2 dny mi přijdou proste jako zanedbatelná doba v ročním rozsahu. Když si u nás odbory prosadily 5 sickdayů místo původní 0, kupodivu se co se týče přidělené práce a celkového výkonu nestalo vůbec nic.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 19:10

Sairon Plus teda žádný zaměstnanec veřejné správy, kterého znám a ze jich znám hodně nemá proplacené přesčasy, přesto jsou tak nějak tiše vyžadovány.

Černá kočka Ja nevím, všude, kde to znám to proste funguje tak, že maj lidi na úřadě nějaké pemzum úkolů a agend a nikoho moc nezajímá, jestli máš zrovna sickday, nebo ne. Deadliny se moc neptaj ani tady. A 2 dny mi přijdou proste jako zanedbatelná doba v ročním rozsahu. Když si u nás odbory prosadily 5 sickdayů místo původní 0, kupodivu se co se týče přidělené práce a celkového výkonu nestalo vůbec nic.

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 30. července 2021 19:24

MP Meri Tak mluví se zhruba o 80 000 lidech, tj. 160 000 pracovních dní. Mně to přijde hodně.

Offline Černá kočka
1782 příspěvků moje polička 30. července 2021 19:26
Reakce na MP Meri:

Když si u nás odbory prosadily 5 sickdayů místo původní 0, kupodivu se co se týče přidělené práce a celkového výkonu nestalo vůbec nic.

​Tohle se dá tedy vysvětlit několika způsoby.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. července 2021 19:43
Reakce na Černá kočka:

​Tohle se dá tedy vysvětlit několika způsoby.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 30. července 2021 21:36

Černá kočka vím co myslíte a máte do určité míry pravdu, ale tímto pohledem by si úředník nemohl vzít ani řádnou dovolenou, protože vždy mu ve skříni zůstane po dobu dovolené ležet několik spisů, u zatím kterých budou naskakovat úroky z prodlení/ chybět někomu nevyplacené peníze i přesto, že zákonná lhůta pro vyřízení toho spisu uplyne až za nějakou dobu.

MP Meri když jsem psala o přesčasech tak mě ani nenapadlo že by byly placené. Ale domnívám se toto je bohužel trend který je napříč veřejným i soukromým sektorem.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 30. července 2021 22:35

Přitom Biden navrhuje lidem za očkování platit. Já jsem teda proti těmto úplatkům za očkování všeobecné, ale když už to musí být, je to asi lepší - bude to určitě levnější, můžou to dostat všichni, nejenom nějaká vybraná skupina, víc senzitivní jsou na to nizkoprijmove vrstvy, které jsou na tom z hlediska očkování nejhůř.

Ne, jenom tady se že špatných možností vybere ta vůbec nejhorší. Na nové očkované to bude mít minimální vliv, bude to stát plno penez a jeste se povede zas trochu víc rozhádat společnost. No neber to!

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 31. července 2021 00:00
Reakce na MP Meri:

Tak ten vztah ale přeci není jednostrannej, ale vzájemnej. Stejně jako státní sektor potřebuje, aby na nej soukromej částečně vydělal, tak soukromej zas nutně potřebuje ke svojí existenci státní zaměstnance, přestože si některý jedinci myslí opak. 

​naprosty souhlas. Argumentovat tim, ktery sektor vydelava na druhy je v tomto kontextu irelevantni...

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 31. července 2021 00:43

Mezes k protilátkám. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 31. července 2021 09:23

Sweet Potato to jen potvrzuje, ze ty veci Babis jede aniz by se s nekym poradil... 

No a Vojtech na zari slibuje rozvolneni jako v Britanii...