Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 12:43

barbucha 

ps: když and tím ještě přemýšlím, tak tvůj závěr byl úplně mimo, protože já jsem psala o žlutém kopci, kde je narváno - ovšem lidmi, kteří už rakovinu mají diagnostikovanou a mají půl roku předem objednané termíny. na ten jdeš, i kdybys byla strachy z covidu s odpuštěním podělaná, protože bys pak čekala další měsíce, které by už rozhodovaly o tvém životě.

ovšem nemůžeš z toho vyvodit ty lidi, kteří raději nejdou k lékaři (ale to se nechodí na žlutý kopec) na testy, aby se zjistilo, že ji vůbec mají. ty nikde neuvidíš, zatím. sedí doma a bojí se, nebo třeba nechtějí "zbytečně" zatěžovat systém, protože si ještě pořád myslí, že jejich příznaky jsou nějaká banalita.

nebo možná takoví lidi vůbec nejsou a všechno jede při starém, ale to určitě nepoznáš ty, já ani nikdo jiný z toho, kolik je lidí ve frontě na žlutém kopci. to se pozná ze statistik za pár měsíců nebo let.

Offline Potrefenáhusa
39006 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 12:48

Jiná Realita ty o tom píšeš, jako by tu ta krize byla už roky, ne měsíc a půl, nepopírám, že na někoho tohle bohužel určitě zdravotní dopad má i mít bude, ale jak se dá během měsíce něco dlouhodobě zanedbat? Vždyť i tý borelioze trvá 5 týdnů než se vytvoří protilátky detekovatelný v krvi...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:01

Potrefenáhusa 

je ti už 4 nebo pět týdnů zle a nikam nejdeš. netušíš, co ti je. takhle paní bude mít třeba štěstí a bude to "jen" borelióza, u které to zas tak zásadní odklad asi není. kdyby to byla rakovina, tak 5 týdnů je teda sakra dlouhá doba.

a protože celou dobu dávám tu rakovinu jako příklad, tak vycházím z ní. nebo stačí ten zánět. edit: pro toho pána bylo "těch pár týdnů" bohužel fatálních.

netuším, kolik takových lidí je. ale já ani nijak nepátrám, a jen tak náhodou vím o dvou, kteří odkladají ze strachu nebo z pocitu, že jejich "malé" problémy počkají, až nebudou "ohrožovat něčí život".

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:04

Jiná Realita a zrovna vedle nekdo psal, ze se chtel objednat na vysetreni a neobjednali ho.

Ja nechapu ty smrti nasledkem otravy krve, myslela jsem, ze to ma dost jasne priznaky vcetne horecky. To snad by mohlo cloveka donuti nekam jit? 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:23

Kokoska když je vyděšený k smrti, že tam umře na virus, tak si asi řekne, že trochu bolesti a horečku vydrží. fakt nevím. otravu jsem nikdy neměla, nedokážu posoudit, jestli se to dá vydržet, než to dojde do stavu, kdy už je pozdě na záchranu.

(já jinak stále čekám se zvětšující se dírou v zubu na zubaře a stále nic...už je to určitě minimálně 14 dnů).

Offline Potrefenáhusa
39006 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:25

Jiná Realita můj zubař funguje, vzal mě i na prevenci (objednanou v září) a když mi říkal, kolik ho ten měsíc stál, dost se divim, že nějaký zubaři ještě nefungujou 

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:37

Jiná Realita asi je to na zvazeni kazdeho, ale nedovedu si predstavit, za by me s neustupujici horeckou a bolesti odradilo, ze MOZNA chytnu covid. Mne to fakt hlava nebere, ale kazdy je holt jiny. A ze mu neco rekl doktor po telefonu... me kdysi zahnali s infikovanou jizvou po slepaku, ze to nic neni, druhy den uz me rovnou brali na cisteni a drenovani. Kdybych se byla snazila ty ctyricitky a otok rozchodit, asi bych tu uz nepsala. Slovo doktorsky, slovo bozi?

A s tou dirou v zubu nemuzes jit jinam nez ke svemu zubari? Kdybys rekla, ze se bojis, ze se ti ten zub ulomi, ze to zacina byt citlive, snad by te vzali i jinde?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:37

Jiná Realita Moje zubařka taky funguje. Na měsíc teda omezili provoz ze 4 ordinací na 2 a pro akutní, ale teď už jedou normálně.

A jsem ráda, že to tu probíráte, aspoň jsem si vzpomněla a rezervovala termín na dermatoskop.

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:39

Kokoska jako pražák máš možná trochu zkreslenou představu o tom, jak tě "vemou jinde", ostatně proč tvoji rodiče dojíždí za péčí od prahy?

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:40

Nemocná kamarádka se taky dostala do jakési "šedé zóny". Dostala nějaký plicní humus, projevy podobné Covidu, v noci se dusila. Obvodní lékař dostal shodou okolností infarkt, záskoku se jen taktak dovolala, nic s ní nechtěli mít. ORL v příslušné nemocnici předělali na Covid pracoviště, dobrá rada žádná. Je doma, sotva leze, neví, co jí bylo a co dál. Jo, na hygienu si zavolala, otestovali ji, Covid to nebyl.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:41

Jiná Realita Ono si nemysli, že věci ohledně léčby rakoviny jdou rychle. Já mám denně několik pacientek a když slyším, jak to probíhalo, odkládalo se a trvalo než se zahájí léčba, kolikrát jim řekli, že se nic neděje a oni se jen nedaly odradit. Takových příběhů denně slyším. 5 týdnů rozhodně není žádná dlouhá doba. Těch, kde to z nějakých důvodů šlo extra rychle, je spíš méně. Mimoto dost těchto vyšetření funguje i normálně, ale lidi na ně opravdu teď nechtějí a kolikrát nechtějí nastoupit teď ani léčbu a to ani na tom Žluťáku. Nechtějí k nám na vyšetření před nasazením léčby, kterou jim bez toho nechtějí dát. Spousta lidí to odkládá ze strachu z kovidu a strach z rakoviny úplně vypouští. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:46

Kokoska  Zubaru je v regionech pomalu, vsichni nasi kamaradi ze strednich Cech (i nasi) maji zubare v Praze, protoze u nich bud neposkytuji kvalitni peci nebo neberou...

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:48

Jiná Realita Potrefenáhusa Četla jsem vás a přemýšlela, jestli reagovat- ale k zanedbávání péče kvůli tomu, že se lidé obávají chodit k lékaři zcela jistě dochází. Doporučila bych rozhovor s primářem neurologické kliniky FN Motol- za těch pár týdnů řádově desítky lidí s CMP (mrtvicí), kteří přišli pozdě z obavy před nakažením v nemocnici jen u nich na oddělení. Z vlastní zkušenosti - bojí, nebo minimálně z počátku se dost bály- přijít do poradny/ na ultrazvuk- i těhotné, které mají mít pravidelnou péči...

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:52

Podle mě bylo i dost těch pacientů, které někde odbyli - viz výše moje kamarádka. Já bych se spíš bála, že mi neposkytnou pomoc, než že chytím při vyšetření Cov.

Mmch moje zubařka péči nepřerušila a podle ní ji mohli přerušit pouze zubaři, kteří neměli ochranné pomůcky a od okamžiku, kdy je obdrželi měli ordinovat. Byli k tomu vyzváni komorou i MZdrav.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:53

jako ty novinářský titulky... kromě toho, že jejich jedinej účel je šokovat (= přitáhnou čtenáře) i za cenu nepravdivé / zavádějící informace, tak češtin pláče

Miliardář z Manhattanu vyléčil koronavirus a daroval nakaženou krev
Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 13:57

viktorka_od splavu protoze peci, kterou potrebuji, jejich okresni nemocnice neposkytuje.

Offline Potrefenáhusa
39006 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 14:08

marieu Já jsem to nechtěla zlehcovat, samotný se mě ta různě omezená péče týká a sama jsem musela zvážit, co povazuju za důležitý, ze budu riskovat případnou nákazu, do který se mi fakt nechce - nesla bych asi ani k tomu zubari, akutní to nebylo, ale ordinuje teď bez sestry i recepce, takže se mi to nepovedlo zrušit a bylo mi to blby...
reagovala jsem na to dlouhodobý zanedbání, kdy to bylo popisovany jako několikaměsíční proces, což nevim no, jako je to blby proste celkove, výjimečný, pripravenej na to nejsme nikdo

Online barbucha blogger
36102 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 14:11
Reakce na Jiná Realita:

barbucha 

ps: když and tím ještě přemýšlím, tak tvůj závěr byl úplně mimo, protože já jsem psala o žlutém kopci, kde je narváno - ovšem lidmi, kteří už rakovinu mají diagnostikovanou a mají půl roku předem objednané termíny. na ten jdeš, i kdybys byla strachy z covidu s odpuštěním podělaná, protože bys pak čekala další měsíce, které by už rozhodovaly o tvém životě.

ovšem nemůžeš z toho vyvodit ty lidi, kteří raději nejdou k lékaři (ale to se nechodí na žlutý kopec) na testy, aby se zjistilo, že ji vůbec mají. ty nikde neuvidíš, zatím. sedí doma a bojí se, nebo třeba nechtějí "zbytečně" zatěžovat systém, protože si ještě pořád myslí, že jejich příznaky jsou nějaká banalita.

nebo možná takoví lidi vůbec nejsou a všechno jede při starém, ale to určitě nepoznáš ty, já ani nikdo jiný z toho, kolik je lidí ve frontě na žlutém kopci. to se pozná ze statistik za pár měsíců nebo let.

​Tak když to nepoznám já ani ty, tak proč pořád tvrdíš, jak ty lidi seděj doma a k doktorovi nejdou, i kdyby měli smrt na jazyku?

Spousta takovejch mimochodem ty testy (na který taky musej čekat, a taky dostanou termín) odkládá i ve zcela bezpečný době, protože nechtěj vědět, co jim najdou... to není strach z korony, to je strach z konkrétní  informace.

Ale jinak ať si každej vyhodnotí dle svého, čeho se bojí víc: jestli sepse, rakoviny, tance svatýho Víta nebo covidu - proti gustu žádný dišputát.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 14:21

Jiná Realita Tam je ještě otázka, jestli by ten člověk k tomu lékaři jinak šel. Je spousta chronických odkladačů a neřešičů, co si vždycky najdou důvod, proč k doktoru ne. A majednou je ne za 5, ale za minutu 12.

Online Candance
5635 příspěvků moje polička 27. dubna 2020 14:22

Kokoska to jsem byla ja. No problemy mam dyl. Byla jsem u praktickeho kvuli zadance a onemocnela - chripka, asi mesic. Tak jsem termin zrusila (on uz byl po nekom, jinak se ceka asi 3 mesice) pak prisel COVID a novy termin mi zrusili a dalsi nedaji. Chtela jsem zatim jine vysetreni, ktere s tim souvisi jinde. Jenze jsem mela alergickou rymu a blbec to rekla. A ted uz nevim, je to akutni, kdyz jsem vydrzela skoro 5 mesicu?