Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 15. prosince 2021 20:49

dneska po 3.dávce, bolí ruka, ale zaplaťpánbu za to

Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 09:53
Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 10:03

viktorka_od splavu ale neskončej na hadičkách... vo co ti de?

Offline viktorka_od splavu
49433 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 10:09

RoSa jak o co? pred casem se tu tvrdilo, ze ockovani covid neprenasi nebo aspon min nez neockovani. tak ne. tzn o pravdu a lzi?

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 10:20

viktorka_od splavu mezitim se zjistilo, ze prenasi stejne a nikdo to netaji. Proste nove znalosti.

Nikdo uz nikde netvrdi, ze ockovani neprenasi a nemuzou se nakazit. Ockovani chrani pred horsim prubehem. To je vse. 

U neockovanych je problem, ze ty ockovane ohrozuji tak, ze plni nemocnice a nekonaji se jine bezne zakroky, vycerpavaji doktory i penize. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 10:45

viktorka_od splavu četla si to celé? týká se to prenosu v domácnosti a detla varianty. Pro jine případy jim vyšlo, že očkovaní nakazí méně lidí. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:00

viktorka_od splavu Přiznávám, že jsem to nečetla celé podrobně, na to mé znalosti problematiky nestačí. Ale přišlo mi, že se to týká přenosů v rodině (a to je dost specifické) a obecně to pořád vychází ve prospěch očkování.

Že se očkovaný nemůže nikdy nakazit plácnul jednou akorát Blatný a hned to bylo uvedeno na pravou míru.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:12
Reakce na continuity:

viktorka_od splavu četla si to celé? týká se to prenosu v domácnosti a detla varianty. Pro jine případy jim vyšlo, že očkovaní nakazí méně lidí. 

​To jednak a jednak nerozumím, proč sem viktorka opět dává odkaz na tu samou studii, kterou už sem dávala na konci října hned, jak čerstvě vyšla a už se to tu řešilo...

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:16

wendulka Fakt?

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:20

Sweet Potato 

No utkvělo mi v paměti toto, tak jsem se schválně proklikala teď diskuzí zpátky, abych si to ověřila...

The vaccination status of 138 epidemiologically linked index cases of 204 delta variant-exposed household contacts was available (figure 1B, table 2). The SAR in household contacts exposed to fully vaccinated index cases was 25% (95% CI 15–35; 17 of 69), which is similar to the SAR in household contacts exposed to unvaccinated index cases (23% [15–31]; 23 of 100; table 2). The 53 PCR-positive contacts arose from household exposure to 39 PCR-positive index cases. Of these index cases who gave rise to secondary transmission, the proportion who were fully vaccinated (15 [38%] of 39) was similar to the proportion who were unvaccinated (16 [41%] of 39). The median number of days from the index cases’ second vaccination to the day of recruitment for their respective contacts was 73 days (IQR 38–116). Time interval did not differ between index cases who transmitted infection to their contacts and those who did not (94 days [IQR 62–112] and 63 days [35–117], respectively; p=0·43).

Offline Samara
příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:37

Do statistiky - muj bajecny mlady dvakrat ockovany doktor je v nemocnici s covidem a nevypada to moc dobre. Muj kolega dvakrat ockovany, cca 45 let, ma zapal plic od covidu tak jako tak, tezko rict jestli ma lehci prubeh; na kysliku zatim neni. Jinak samozrejme ze se tvrdilo, ze ockovani nikoho nenakazi, to uz si nepamatujete, proc se ockovani nemuseli testovat vubec nikde a nemuseli do karanteny?

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:45

Samara ano, dvakrát nestačí... a že očkovaní nemuseli do karantény a na testy, bylo špatný rozhodnutí - na tom jsme se tady už myslim vcelku shodly

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:46
Reakce na Samara:

Do statistiky - muj bajecny mlady dvakrat ockovany doktor je v nemocnici s covidem a nevypada to moc dobre.

Doktor a teprve dvakrát očkovaný? To už má po té druhé dávce asi hodně dlouho, ne? To už se ví od začátku podzimu, že dvě dávky na deltu nestačí, pokud nejsou vyloženě čerstvé. To se teď stalo mé mladé zdravé kolegyni, že měla teprve tři týdny po druhé a covid nedostala od dítěte, které jí ho přineslo ze školky. Manžel už po třetí a taky zůstal negativní.

Jinak samozrejme ze se tvrdilo, ze ockovani nikoho nenakazi, to uz si nepamatujete, proc se ockovani nemuseli testovat vubec nikde a nemuseli do karanteny?

​Můžeš být konkrétní, prosím? Já si opravdu nepamatuju, že by tady v diskuzi někdo psal, že je to správně, že se očkovaní nemusí testovat a nemusí do karantény. Naopak se tu celou dobu píše, že je to špatně.

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 11:50

wendulka přesně: doktoři šli mezi prvními, a měli kratší rozestup mezi 1. a 2.dávkou (ten se prodlužoval někdy v dubnu z důvodu nedostatku vakcín?)... takže ta jeho ochrana musela bejt už dávno vyvanutá

Offline Samara
příspěvků moje polička 16. prosince 2021 12:13

:-) ja nemam tolik casu na diskuse bohuzel, jen me bavi, jak v jednu chvili je neco nezpochybnitelne a vedecke a vzapeti uz to neplati, ale to ostatni je porad nezpochybnitelne a vedecke .. Zrovna u covidu je takovych nesmyslu a obratu tolik, ze uz se nedivim ani tem nebozakum, kteri veri na cipy a zlutou vodu. Protoze normalni vysvetleni na to, co se deje proste nestaci :-p. Dovetek - ja samozrejme vim, jak to chodi na ministerstvech a proto se nicemu nedivim. A myslim si ze ani korporaty nejsou podobnych omylu usetreny. Takze zustavam obezretna. 

Offline Sweet Potato
40630 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 12:49

Samara Oběma přeju brzké uzdravení.

K tomu ostatnímu se vyjádřily už přede mnou. Ale souhlasím s tebou v tom, že ta nejasnost a časté změny (ať v poznání či v nařízeních) mohou být velmi frustrující a znechucující.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 13:13
Reakce na Sweet Potato:

Ale souhlasím s tebou v tom, že ta nejasnost a časté změny (ať v poznání či v nařízeních) mohou být velmi frustrující a znechucující.

​Jo, to já souhlasím taky, že ta nejasnost a časté změny jsou frustrující, ale z drtivé části je to podle mě způsobeno chybnou politickou komunikací, která je u nás celou dobu tristní. To myslím, že celkem hezky vyjádřil v jednom z těch fcb postů Adama Obra, co sem dávala continuity, že pokud jde o mRNA vakcíny, tak jejich výrobci rozhodně nikdy netvrdili, že se očkovaný nemůže nakazit, ani že dvě dávky budou stačit navždy nebo na jak dlouho. Tam myslím, že ti se omylu fakt nedopustili v tomhle ohledu.

Teda pokud Samara myslí těmi korporáty je.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 13:20

Vy očkovaní, jak se budete testovat před návštěvama mezi svátky? Stačí mi samotest? Já tomu teda moc nevěřím, jelikož kamarádka měla na podzim tři negativní a další ráno byl PCR pozitivní. Tak když bych třeba na Štěpána chtěla ke tchýňce, kde budou i ostatní, tak kdy nejlépe se otestovat? 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 16. prosince 2021 13:37

Samara ne to vědecké odzrkadluje poslední úroveň poznání. Nikdo netvrdí,že to za dva měsíce nebude jinak. Jenže je to ta nejlepší informace, kterou máme k dispozici,  a proto je rozumné se jí držet. Lidé jsou zmatení, protože jednak blbá komunikace a dale nikdo, včetně politiku, nebyl předtím účasten vědeckého pokroku takříkajíc v přímém přenosu. Ve vědě je to bežné, vedci jsou v pohodě, jen běžné lidi to vyvádí z míry, protože na tu míru nejistoty nejsou zvyklí. 

Ty různé anektodicke zprávy ( jeden známy ....) nejsou z pohledu statistiky nijak relevantní. Proto se dělají studie není dobré se rozhodovat dle toho, co se stalo kamarádovi. Mému kamarádovi se totiž mohla stát přesně opačná věc.