Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 19:08

nika taky nemám v okoli nikoho, kdo by si nějak dělal výčitky. Buď roušku nosím, protože chci nebo nenosím, protože ji pokládám za zbytečnou. Musím teda říct, že na ulici v ní nevidim nikoho, MHD nejezdim, ale občas někdo stojí na zastávce a pár jedinců v obchodě. Spíš vyjimky a zrovna domy, kde pracuju jsou z 80% obsazeny byty pro vietnamskou komunitu a nepotkávám tam s rouškou nikoho.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 19:08

viktorka_od splavu Dobře. Tak jinak. Průměr je uprostřed. V tom se s panem Gaussem asi shodneme. Převaha je kolik - víc než polovina, předpokládám.  Takže i lehce nadprůměrní jsou blbci?

(Teda blbec může být samozřejmě i s IQ 150, ale o tom řeč není, řekla bych)

Online viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 19:51

Sweet Potato aha takhle. no clovek s oq 100 dokonci zakladku. 110-115 zvladne maturitu. kompletni vs vzdelani se udava od 120. jak patrno z obrazku, 2/3 populace maji 85-115. zkus to vic prozkoumat jestli te to zajima, ja nejsem odbornik.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 20:06

viktorka_od splavu G.křivce snad rozumím. Pořád ale nerozumím, jak potvrzuje tvé tvrzení, že převaha lidí jsou blbci. Z toho, cos napsala naposled, mi vychází, že kdo zvládne jen maturitu, je blbec. Tos tak ale určitě nemohla myslet.

Offline Torrah
3408 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 21:11

Sweet Potato aha takhle. no clovek s oq 100 dokonci zakladku. 110-115 zvladne maturitu. kompletni vs vzdelani se udava od 120. jak patrno z obrazku, 2/3 populace maji 85-115. zkus to vic prozkoumat jestli te to zajima, ja nejsem odbornik.

viktorka_od splavu no ale to by pak volilo babiše víc než třicet procent, ne? Já si nemyslím, že by byla převaha blbců.

Offline slniecko admin
19636 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 21:24

viktorka_od splavu nie, 100 je priemer. Čiže 100 je absolútny normál. Je samozrejmé, že základky sú už z princípu stavané tak, aby boli zvládnuteľné pre bežnú populáciu. Ak je dieťa výrazne pod-, alebo nad- priemerné, môže mať problém.

Čiže všetko pod 100 je podpriemer a nad 100 nadpriemer.

Odmietam to označovať inými spôsobmi, ale v princípe to znamená, že takých aj onakých je nás rovnako.

Navrch IQ zďaleka nie je jediné určujúce a samo o sebe je tak multifaktoriálne, že skúšať niekoho zaradzovať niekam takto jedným grafom....to musel vymyslieť nejaký blbec.

Offline Luna
10878 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 21:38

Renusatko No ja dnes vlezla v Olomouci na Floru do pavilonu a prvni otazka duchodkyn u vchodu: "Nemate rousku?" Tak jsem rekla: "Ne, nemam" a nahodila andelsky usmev a zalezla nekam mezi obri rostliny a uz me nedohledaly. 

49434 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 21:41

slniecko mno ja netvrdim ze hloupi lide jsou zli nebo spatni. ale ze ten prumer je proste typ na ktereho cili babisuv volebni tym a ma v tom zaruceny uspech je realita.

a kdyz uz to tahnete timto smerem tak pro jistotu upresnim ze ja se za buhvijak inteligentni nepokladam, ani dle testu realne nejsem. co se da delat:-)

Offline Aranel
6683 příspěvků moje polička 21. srpna 2020 22:50

Já jsem dnes jela 8 minut metrem bez roušky, předtím na něj 4 minuty čekala a nevysloužila jsem si ani to hlášení

(nebyl to plánovanej vzdor, jsem prostě skleróza)

Offline jitřenka
718 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 08:25

viktorka_od splavu - hele, článek odemykat nebudu, ale nad tímhle jsem přemýšlela už v dubnu, neumím si to představit, protože v době nemoci, stáří tě potřebují ještě víc jak normálně. V mnoha zařízeních je i nutné, aby se někdo z rodiny staral, protože oni nezvládají tu péči v potřebném rozsahu. No, radši si nepředstavovat jak to tam vypadalo a bude vypadat. 

49434 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 09:15

jitřenka mně tohle vrtá hlavou odmala. že je to jako kriminál. co jsem prvně zaslechla něco o zákazu návštěv. nebo možná od té doby, co jsem nemohla naposled vidět svou milovanou prababičku, protože za mého dětství děti nesměly na návštěvu do špitálu. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 10:22

Vidím to podobně. Václav Dejčmar to hezky shrnutl:

"Jak dnes vnímám koronavirus? Dost jinak než na jaře. Takhle jsem si současný stav poznání shrnul pro sebe:

- V první řadě vidím kolem v Praze překvapivě hodně lidí, kteří mírnou formu nemoci prodělali. Neznám nikoho, u koho by se rozvinuly těžké příznaky nebo zápal plic. V Česku nejsou žádná gignatická epicentra, kde se lze nakazit ohromnou virovou náloží, která podle mnoha studií vede (spolu s určitou genetikou nebo oslabenou imunitou) ke komplikovanému průběhu covid19 a napadení dolních cest dýchacích. Lidé z rizikových skupin mají už naštěstí informace a chrání se.

- Na druhou stranu prakticky každý druhý nakažený hlásí nějaké neurologické problémy: Ztrátu čichu a chuti, bolest hlavy, pálení kůže, otupělost, únavu, problémy s koncentrací, závratě. Naopak kašel je vzácný. Pokud se koronavirus usadí pouze v horních cestách dýchacích, nejde sice o život, ale následky mohou být značně nepříjemné včetně vzácnějšího vzniku poruch paměti, krevních sraženin a mozkové mrtvice. U mnoha lidí (uvádí se až 55% pacientů) neurologické problémy přetrvávají i dlouhé měsíce od prvních příznaků. Ztrátu čichu a chuti hlásí například 2/3 pozitivně testovaných v Německu. Virus zřejmě přímo napadá čichový nerv u kořene nosu, mezi očima. Tento nerv není obalen ochrannou tkání, a tak, když na něj virus zaútočí a způsobí zánět, pacienti přestanou dostávat čichové signály do mozku.

- Jinými slovy u kovidu ani náhodou nejde pouze o stále dokola opakované "parametry" typu počet lidí na JIPkách a smrtnost. Různé neurologické dopady mohou být i po uzdravení docela zásadní. Virus je velmi agresivní a víme o něm stále málo. Neurologické změny po lehkém průběhu nemoci se ve studiích intenzivně řeší až poslední měsíc, protože chyběl odstup. Jak situaci aktuálně chápu, správnější je v mnoha případech přirovnat kovid nikoliv k chřipce, ale ke krátké a intenzivní klíšťové encefalitidě (zánětlivé virové onemocnění nervů a mozkové tkáně).

- Dále jsem si všiml znepokojivého faktu: Mnoho lidí, kteří nemoc prodělali, se domnívá, že prošli něčím jako plané neštovice. Tedy že po uzdravení budou na covid19 navždy rezistentní. Podle většiny pramenů není k podobnému optimismu důvod - zejména pokud nemoc zasáhla pouze sliznice a horní cesty dýchací. Protilátky typu IgA vydrží velmi krátce. Někdy se sice vytvoří déle trvající buněčná imunita, ale často ne. Rýmu lze také snadno chytit podruhé během několika měsíců. Za sebe vycházím z jednoduché úvahy, že když člověk dostane znovu virové onemocnění typu horečka dengue, bývá druhý průběh skoro vždy vážnější. Proč by to mělo být jinak s covid19.

- Výše uvedené se vztahuje i na budoucí vakcínu. Plíce a dolní cesty dýchací lze dobře ochránit skrze protilátky IgG. Ale u sliznic je garantovat rezistenci vůči koronaviru na delší dobu prakticky nemožné. Jinými slovy, plošné očkování téměř jistě způsobí, že se na covid19 nebude umírat. Ale o to větší problémy způsobí neurologické komplikace po opakovaných infekcích nosohltanu, kterým očkování nejspíš nezabrání, jak se bude virus dál šířit populací. Očekával bych, že neurologie a reinfekce budou velká témata nadcházející zimy.

Seznam zdrojů sem dávat nebudu, ať post není moc dlouhý. Samozřejmě se můžu mýlit a nikomu své závěry nenutím. Nicméně za sebe výše uvedené shrnutí vidím za současného stavu poznání jako velmi pravděpodobné a v rozumné míře udělám všechno proto, abych minimalizoval riziko a tu věc nedostal. Dělat si z viru legraci mi přijde legrační. V žádné věkové kategorii nejde o banální respirační onemocnění, protože i asymptotický průběh covid19 může mít z pohledu neurologie zběsilé následky pro život, na které se navíc může přijít až časem."

49434 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 10:44

domenica vyborne. jen s tim ocekavanim nevim, jsem skepticka. 

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 15:22

A mame tu clanek, ze ministerstvo ma posledni narust pripadu pod kontrolou. Tak nevim, jestli na pozadi soucasnych ministerskych kotrmelcu nemam zacit mit strach

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 15:54

domenica to je zajimave, ale snad jeste desivejsi

Offline nika
685 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 21:44

Tak dle bulváru/extra/ se pan prymula skvěle bavil na vernisáži , na foto bez roušky-drží  tedy v ruce sklenici s vínem a libuje si, jak se Česko vrací ke kultuře, sportu a normálnímu životu. půl národa vydivocena, vcetne mě samozřejmě, nejlépe sedět na prdeli doma, a roušku mít na puse  prisitou...tihle nám snad vysmívají! Nevím jestli jsem zoufalá nebo nasrana, z toho pokrytectví.      

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 22. srpna 2020 23:42

nika a proc by mel mit na vernisazi rousku? A proc pokrytectvi? Nejak nerozumim.

Offline continuity
43559 příspěvků moje polička 23. srpna 2020 00:07

domenica úprimne, ctu ted podruhé, že do covidu někdo motá horečku dengue. Ale tu způsobují flaviviry, podobne jako klíšťovou encefalitidu. 

Co se týče imunity, ta je po jejím překonání celoživotní, háček je v tom, že virus má 5 různých typů a imunita je jenom na ten, který už člověk měl. Když se nakazí některým z těch zbylých je větší riziko komplikací. Jaká jednoduchá úvaha ( asi zdravý selský rozum?) vedla autora k myšlence, ze opakovaná nákaza koronavirem bude mít těžší průběh, protože zrovna u dengue to tak zdanlive je, je mi záhadou.  Každopádně je dokonale nesprávná.

O zbytků článku si nemyslím radši nic, chtělo by to ty odkazy na zdroje, abychom tušili, co zplacal dohromady.

Offline nika
685 příspěvků moje polička 23. srpna 2020 06:18

Kokoska no já nevím, ale když prohlásí , že nakažení jsou hlavně mezi dovolenkari, sportovci a že bude prosazovat roušku na plesech  a potom se raduje jak se Česko vrací k životu a kultuře a sportu , mne to přinejmenším divné připadá.ja teda chuť na nic nemám a nejsem jediná.ale je to jen můj názor.