Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 14:33

Já jsem se teda poslední dny nechala blbým covidem taky pěkně rozhodit. Nemám strach z nemoci samotné, ale z toho zmatku a nejistoty. Kromě říjnové (mezinárodní) svatby, nad kterou je momentálně teda velký otazník, pracuju na univerzitě, kde pořád kolísáme mezi online výukou a prezenční, organizujeme spoustu akcí. Každý už je z online výuky a akcí znechucený, chtěli by prezenční, ale vše je s velkým otazníkem. Kromě toho jsem pendlerka, tak jen čekám, až mi Rakousko zas zavře hranice.
Tady ta nejistota i v pracovním i privátním životě mě dost stresuje, protože na to nemám žádný vliv a můžu jen nečinně čekat, jak to dopadne.

Ale poprvé čtu na idnesu rozumnou větu: "Rekordní je také počet aktuálně pozitivních, kterých je 9 272. U většiny z nich je infekce bezpříznaková, takže nelze o nich hovořit jako o nemocných." Dosud to tam oficiálně vůbec nerozlišovali.

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 14:54

razorblade potvrzuju, sedli jsme si v Německu na pumpě s kafem k venkovnímu stolečku u dětského hřiště a přiletěla slečna z pumpy s formulářem (jméno, adresa, telefon) a kartičkou, na které bylo napsáno "sem si nesedej, nejsem dezinfikován" a kterou jsme při odchodu měli nechat na stole. Bylo to jak v Bavorsku, tak v Baden-Württemberg, tak v Rheinland-Pfalz. Jo a každy druhý stolek byl zapáskovaný, aby se držely odstupy.

Naproti tomu ve Francii sice musejí nosit někde roušky i venku (naprosto nesmyslně, například v obřím zámeckém parku, kde byly odstupy mezi skupinami nejméně 20 metrů), ale v kavárnách u těch jejich malinkých stolečků to bylo loket na loket.

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 14:58

JanieB Mně taky nejvíc stresuje ta nejistota...Teď čtu, že roušky budou povinně i ve firmách. Tak čekáme na ředitelský email, jak se k tomu postaví. Na víkend jsme chtěli jet do Německa, máme smolíka. Tohle nepředvídatelné zasahování do života a bezmoc, kterou to ve mně vyvolává, to mně stresuje úplně nejvíc.

(A furt se víc bojím klíštěte než viru. Vlastně se nebojím ani viru, ale těch komplikací s testy, karanténou, a tak.)

Online Garfie
28625 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:11

Mohučanka Tak já tě vystresuju ještě víc, dnes jsem si našla na břiše klíště, podotýkám, že přírodu jsem neviděla ani nepamatuju, pokud nepočítám zalévání kytek.  

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:16

Mohučanka my od zitrka rousky 

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:19
Reakce na JanieB:

Ale poprvé čtu na idnesu rozumnou větu: "Rekordní je také počet aktuálně pozitivních, kterých je 9 272. U většiny z nich je infekce bezpříznaková, takže nelze o nich hovořit jako o nemocných." Dosud to tam oficiálně vůbec nerozlišovali.

​vzhledem k tomu, že jsem dnes trochu nahlédla pod pokličku přesnosti těch testů... s největší pravděpodobností všichni ti "bezpříznakoví" nosiči covidu prostě prodělali v posledních třech letech rýmu.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:40
Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:40

Evaeva Přesně- to totiž bolí číst nebo vědět. Kolega má 15ti letou dceru, nakazila se na táboře od instruktora, který byl v době konání tábora testován a ještě před výsledkem testu, který byl nakonec pozitivní (no hovado, prostě) se na ten tábor vrátil. Slečna dcera od kolegy se následně vrátila domů, měla 2 dny příznaky a když se jí ulevilo (doma pořád ještě nic nevěděli) jezdila pár dnů na brigádu do nějakého občerstvení v Metropoli Zličín a následně pak se začátkem školy strávila 1 nebo 2 dny ve škole. Pak přišla zpráva, že byla v kontaktu, byla na odběru v krajském městě (45km) a s matkou a mladší sestrou zahájila karanténu. Odběr měla minulý pátek, dosud je oficiálně z hygieny nikdo nekontaktoval. Výsledek zjišťovali aktivně rodiče přímo v laboratoři, kde jim sdělili, že ze 3 vzorků z jejich rodiny je jeden pozitivní, víc nic (GDPR). Anžto je to doktorská rodina, přes známé se nakonec dopídili ke konkrétním informacím... ani vzhledem k rodnému číslu slečny, které víceméně indikuje devítku na ZŠ (nebo teda víceletém gymplu), nikdo nežhavil dráty, aby se včas provedla další opatření testování atd. Začínám nabývat dojmu, že to stát (=firma jak řemen) chce nechat proběhnout na divoko. Nebo si to jinak neumím a možná ani nechci vysvětlit.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:48

andulka01 To máš ale jedno, jestli je píšeš nebo diktuješ tetině z HS.

49434 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 15:55

Candance nevím, jestli jsi nějak blíž v obraze, ale testy které se provádějí, nejsou dle lidí kteří dna analýzy běžně provádějí, v pořádku. nerozumím tomu natolik, abych dokázala reprodukovat přesně v čem je chyba, ale problém je a) nevíme přesně co hledáme, protože prý nejsou k dispozici přesné sekvence toho originálu b) příkaz je hledat tak usilovně (řeč byla o čtyřiceti cyklech) že když se pokus dostatečněkrát zopakuje, tak se "vždycky cosi najde"  a konečně c) vzhledem k příbuznosti všech sedmi známých lidských koronavirů a nějakých otisků v imunitním systému přetrvávajích cca tři roky.. to může být nakonec cokoliv. každopádně tomu, kdo o tom hovořil věřím, znám ho jako odborníka už mnoho let.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 16:14

Sweet Potato Ani u toho diktování tetině bych se necítila dobře. Nicméně naprosto nerozporuju, že to trasování může být velmi užitečné.

edit: Pozor, samotrasování nazvali projektem. Tak se bojim, že ani tohle se tak úplně nepovede...

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 16:17

Sweet Potato úplně jedno to neni, ty webove formulare umí být z hlediska bezpečnosti pekni previti, na druhou stranu rozumne to zabezpečit není neprekonatelny problém. Více méně se stačí na to nevy.rat.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 16:18

viktorka_od splavu ja tomu i verim po te nasi anabazi pozitivni, negativni, pozitivni, negativni... i nas doktor neco takoveho rikal, uz v tom dubnu

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 16:19

andulka01 uplne vim, jak to myslis, mne by to taky nebylo po chuti, jedno jak se hlaseni provadi. 

49434 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 16:39

Lamicka ještě jedno takové dost tristní zjištění, zejména když vzpomenu na kauzu dr. Pekové - akreditace laboratoře k provádění nějakého testování, nemusí to být zrovna sars2, spočívá v tom, že musí mít v pořádku všecky papíry, tzn bezpečnost, standardizované postupy a podobně, ale jestli těmi schválenými postupy získává správné výsledky, to už nikdo nezkoumá, nekontroluje. kdysi dávno tohle řídil státní zdravotní ústav a jeho národní referenční laboratoře, dokonce posílali testovací vzorky a vyhodnocovali, jak se s nimi ta která laboratoř popasovala.. no pak se do toho obuli komerční výrobci a šlus

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:21

viktorka_od splavu to mě nepřekvapuje. Třeba certifikace na informační bezpečnost říká hlavně to, že bezpečnost řídíš. Neříká příliš o tom, jak je ta, která společnost objektivne bezpečná. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:23

viktorka_od splavu to me vlastne taky neprekvapuje... 

Offline RoSa
10226 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:28

viktorka_od splavu to je skoro podobný jak ISO - hlavně mít v pořádku procesy

49434 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:32

RoSa to jo, no, ale tam to vím. u těch lékařských věcí to člověk má tendenci vidět nějak lepší, než to je, taková magie která musí určitě fungovat

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 09. zaří 2020 17:43

Já už jsem to psala někdy v březnu. Je propastný rozdíl mezi tím, co se uvádí v médiích a v tom, jaká je realita. Hned v začátku onemocněla kolegyně osoby mě blízké a měla dost těžký průběh. Nahlásila poctivě všechny kontakty včetně spolupracovníků. Nikdo se jim do práce neozval. Když potom sami kontaktovali postupně tři pracoviště hygieny, co mají dělat, tak je poslali do háje.