Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Torrah
3404 příspěvků moje polička 26. října 2020 13:57

barbucha já to smazala, bylo to vystřižený z Blesku, jen výňatek, celé je to tady

Jak moc je to pravdivý to teda netuším, přiznávám se, že už se bojím něco postnout, protože ověřovat si všechno nedokážu

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:07

MP Meri Dělala jsem ve dvou firmách, ve kterých se čerpali dotace neoprávněně a celkem ve velkém + v jedné z nich se ještě vystavovala fiktivní potvrzení pro jinou firmu, aby ta mohla taky čerpat dotace. Jednalo se vesměs o školení (to už možná nejde), ale nejen, taky se upravovaly pracovní smlouvy kvůli dotacím... Absolutně nemám představu, jak to funguje ve státní správě. Jen Ti to píšu, aby ses nedivila, že jsou v tomto "všichni" tak podezíraví, šidí se ve velkém a evidentně to jde obcházet, a u té jedné z firem nejde o žádnou dalekou minulost.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:12

nonemy Vůbec se nedivím a je mi jasné, že se šidí ve fázi realizace. Každopádně se v takovém případě jedná o dotační podvod, za který jsou poměrně slušné postihy. Mě šlo spíš o ten samotný proces "přidělení dotace". Ten je často napadanej a podle mě (někdy) neprávem. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:14

A666 Tak nejen, že zaměstnavatelé HO neradi, ale je spousta lidí, kteří do toho kanclu chtěj. Představ si, že máš doma třeba dvě děti na on-line výuce, a ty vyžadujou podporu, oběd, urovnat hádku. Soustředění na práci nula. A taky HO jedeš z vlastního připojení, ne každej má takovou domácnost, aby se všichni chytli a nepřekáželi si (data, prostor, klid). Mám práci na data dost náročnou a jsem ráda za každej den v kanclu, i když mám doma naprostej klid a HO můžu mít zfleku. Kolegyně je dopoledne s dětmi doma, ale na odpoledne chodí do kanceláře, neboť by dle svých slov buď ty parchanty zabila nebo udělala kulový :-)

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:19

A666 Co jsem viděla, srovnávají celkový stav lidí doma, do toho spadají i OČR, to byl jeden z příkladů. Celkově ty větší náhrady umožnily, aby zůstalo co nejvíce podniků zavřeno a co nejvíce lidí doma. To víš, že by se jim hodilo omezit stejný počet pouze pomocí HO, aby nemuseli tolik vyplácet.
Navíc bylo i dost lidí, kteří pracovali jakoby na HO, ale zároveň čerpali OČR, jen tak jim to ti zaměstnavatelé umožnili. Samozřejmě je to podvod.
A taky je otázka, jak jsou lidé na HO produktivní. Určitě to nemá každý stejně, ale já toho např. udělám v práci většinou více, než na HO.
Prostě nejsou srovnatelné podmínky s jarem, se asi vyjadřuji jako hotentot :)

Souhlasím, taky to tak začínám vidět, že byl zbytečně protahovaný.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:19

Jinak kdyby to někoho pak opravdu zajímalo (data z veřejných zdrojů)

Výběrová komise 2: Technologie – COVID-19, výzva XII. Datum konání VK: 18. června 2020 v 9:30 hodin

Podáno 37 žádostí, podpořeno 37 žádostí

CZ.01.2.06/0.0/0.0/20_357/0022105 Technologie pro výrobu dezinfekce ve společnosti MEDIMUN

Projekt se zaměřuje na vytvoření vlastních výrobních kapacit pro výrobu dezinfekce. Součástí realizace projektu je pořízení nezbytných technologií, které budou umístěny do pronajatých prostor společnosti MEDIMUN s.r.o. Díky vlastním technologiím a tím pádem navýšení kapacit výroby budeme schopni vyrábět poptávané množství dezinfekčních výrobků, kterých je v této době na trhu nedostatek. Výrobní technologie a samotnou výrobu plánujeme zachovat minimálně 3 roky po ukončení projektu.

Celkové způsobilé výdaje: 1 311 427 Kč

Míra spolufinancování: 50 %

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:21

MP Meri já bych je snad ani nepodezirala z toho, že ta dotace byla cerpana v rozporu se zákonem a pravidly programu.

Ale že tam byla výhoda v podobě primární informace, že nějaký takový dotační program, pod který se to dá vecpat je vypsaný a jak podat žádost, co do ní uvést, aby byla schválena,  to by mě nepřekvapilo vůbec. Nelegální to ovšem není, spíš možná nerovné. To ale jenom spekuluju. 

Offline viktorka_od splavu
49432 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:21

MP Meri tak my ti věříme, že věříš že to funguje, jinak bys to asi nedělala - předpokládám že jsi slušný člověk který si váží sám sebe. no my, co to vidíme z té druhé strany, vidíme že to taky funguje. jen trochu jiným způsobem.

49432 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:22

Krehutka k tomu co popisuješ existuje spousta firem, které se tím živí. nelegální to není.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:27

Kokoska razorblade Sweet Potato Já to dočítám se zpožděním, takže možná se to probírá dál, ale než na to zapomenu  v Itálii to bylo s tím vycházením tak, že jsi před odchodem z domu musela vyplnit speciální formulář-kam jdeš, odkud (=aktuální bydliště) a proč + čas odchodu. Pokud tě zastavila policie, muselo to sedět časově i vzdáleností. A pochopitlně jsi musela třeba do blízkého obchodu, ne že si jedeš na druhý konec města. 

Podle mě budou muset dát zákaz vycházení, myslím, že na zastavení průmyslu prostě nemáme peníze, ty kompenzace budou obrovské. Příklad z praxe-můj muž dělá ve středně velké fabrice, žádná krizová výroba. Pokud je zastaví, pokuty za nedodání výrobků např. pro BMW je sto tisíc eur denně, odběratelů mají víc. A takových firem jsou tisíce. A to mluvíme jen o pokutách, vůbec ne o lidech a jejich platech....

Jinak podle mého zakázat noční vycházení, když jsou zavřené hospody je vcelku nadbytečný krok....kolik lidí v noci courá venku? 

49432 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:29

Garfie no asi dost,protože třeba u nás byl ze soboty na neděli drahně po půlnoci venku neskutečnej bordel (neže by mě to budilo, ale nespala jsem)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:32

Krehutka Chápu. V tomhle se dá trochu parafrázovat "neznalost zákona neomlouvá". Ty informace jsou a vždy transparentně zveřejněné. Že jsou pro "normálního smrtelníka" strašně nepřehledné, složité na zorientování se je bohužel smutná pravda Z toho jsou pak živý ty dotační poradenský firmy. Bohužel z tohohle nevidím moc cestu ven. Sama jsem dělala jednu dotaci ze strany žadatele pro OP PIK a z toho bordelu v jejich řídicí dokumentaci mě mohlo mrsknout. 

viktorka_od splavu No jasný, tak můj skorodenní chleba je přemýšlet nad tím, jak by to teoreticky mohl někdo chtít ochcat a pokusit se tomu zabránit (v úplně jiném segmentu, než dotace na podnikání teda). Samozřejmě si nedělám iluze, že to vždycky funguje na stoprocent. Tady mi prostě přišlo, že se ta kauza točí spíš na morálním (?) aspektu, že vůbec dostala dotaci Prymulova dcera na výrobu desinfekce. Tak tam je to za mě v pořádku a principiálně na tom nevidím nic závadného, to jsem tím hlavně chtěla říct.

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:34

Garfie my mame na jednu stranu stesti, ze nevyrabime neco zbytneho, co by se prestalo kupovat, a ze se da skoro vsechno zaridit bezkontaktne. Prace je dost, ale jsem zvedava, z ceho nam to ty spitaly zaplatej, kdyz se jim zvedaji naklady kam se podivas.

49432 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:34

MP Meri jo v tom (konkrétním) případě s tebou souhlasím, vlastně vůbec nevím proč zrovna tohle někdo vytáhl. pokud by byla pravda to z toho blesku (neklikala jsem a netoužím to nějak zjišťovat), to by byla jiná - ale to už se asi netýká dotací

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:34

Garfie a nebude to v tomto případě vis maior? 

49432 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:36
Reakce na Kokoska:

z ceho nam to ty spitaly zaplatej, kdyz se jim zvedaji naklady kam se podivas.

​z tohoto přesně mám dost velký strach, ne nějaký akutní, ale do budoucna. mám pocit že ty standardy péče o nemocné celkově budou muset jít dolů, protože na to na co jsme byli zvyklí prostě nebudou prachy

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:45

Krehutka To pochopitelně těžko říct. 

Jinak oni by dokonce byli ochotni lidem platit testy, třeba každej týden, nebo častěji (jak o tom mluvil Babiš), ale testovací místa už teď nestíhají, natož testovat pravidelně a preventivně zaměstnance. 

viktorka_od splavu Tak možná by stačilo hlídat, aby lidi nebyli víc než po dvojcích, jak už je teď vyhlášeno?  Ale takové řádění je asi spíš jen o víkendu, chápu že ze soboty na neděli je "nej" noc. Já to spíš beru tak, že pokud třeba někdo chodí pravidelně běhat a přes den kvůli zákazu nemůže, tak vyběhne v noci. Že těch lidí je v součtu venku daleko míň než přes den. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 26. října 2020 14:56

Garfie chtěla jsem tě teď zminit v rozesmivacim vlákně, ale na telefonu mi to nejde, tak aspoň takhle. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 26. října 2020 15:12
Reakce na nonemy:

A666 Co jsem viděla, srovnávají celkový stav lidí doma, do toho spadají i OČR, to byl jeden z příkladů. Celkově ty větší náhrady umožnily, aby zůstalo co nejvíce podniků zavřeno a co nejvíce lidí doma. To víš, že by se jim hodilo omezit stejný počet pouze pomocí HO, aby nemuseli tolik vyplácet.
Navíc bylo i dost lidí, kteří pracovali jakoby na HO, ale zároveň čerpali OČR, jen tak jim to ti zaměstnavatelé umožnili. Samozřejmě je to podvod.
A taky je otázka, jak jsou lidé na HO produktivní. Určitě to nemá každý stejně, ale já toho např. udělám v práci většinou více, než na HO.
Prostě nejsou srovnatelné podmínky s jarem, se asi vyjadřuji jako hotentot :)

Souhlasím, taky to tak začínám vidět, že byl zbytečně protahovaný.

​ja to vse chapu (stejne jako andulka01 ). problem je, ze doma nezustavaji ani ti, kteri doma zadne deti nemaji a podminky pro praci maji, s produktivirtou na jare taky nemeli problem ale zamestnavatel se proste seknul, ze nechce slyset stiznosti tech, co HO mit nemuzou tak ho nebude mit nikdo......

Jinak zase jsme u toho, co jsou priority. Momentalne je proste priorita dostat co nejvice lidi domu, aby se nemuselo sahat k nejdrsnejsim opatrenim. Ano, verim, ze to neni vzdy diealni, ale proste si ted nemuzeme moc vybirat

Offline Mirka
4004 příspěvků moje polička 26. října 2020 15:39
Reakce na MP Meri:

Ad ta dotace - vite vůbec jak funguje přidělení dotace? Vypíše se otevřená výzva, do ní se přihlásí xy firem, všechny musí zpracovat žádost, doložit kvantum dokumentů, splnit kritéria (kritéria btw schvaluje minotorovací výbor, složenej z nějakých 40 zástupců různých resortů a organizací), projít procesem hodnocení (hodnotí obvykle dva nezávislí experti, následně zasedá výběrová komise) a pak někde na konci to podepíše Havlíček, jako zástupce poskytovatele. Všechno je to transparatní, s trochou práce i dohledatelné, část informací veřejná úplně, na část se může v systému podívat každej druhej zaměstnanec OP PIK, potažmo celý implementační struktury.​

Ano, přesně takhle to funguje, eh. A pak se kolem dotací např. ve sportu rozbíhají trestní stíhání. Pravda, to jsou dotace ze státního rozpočtu, ne z EU. Nebo přímo ministr něco doporučí bez ohledu na komisi atd. Takových věcí se děje spousta. Buď se to nějak přikryje, něco se ztratí, nebo to tal zůstane a doufá se, že se v tom už nikdo hrabat. Nebude. Mmch získat dotaci není v některých oblastech zas tak velká věda. Obvykle alokace nejsou dočerpány, za což ministerstva nebo agentury schytají kritiku, takže to někde dají každému a ještě dělatí operačnímu programu reklamu.