Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:12

viktorka_od splavu jo, a už vidím to SE. Dneska si ty ruce při vlezu do obchodu ostříkne každý desátý, případně dezinfekce chybí. Viděla jsem babu, jak se holýma rukama  hrabe v koláčích v Lidlu, no nechala jsem si zajít chuť. A už teď tu padlo jak v některých obchodech je hlava na hlavě a u pokladen si lezou lidi na záda. Co teprv to předvánoční šílenství ve všech obchodech, nejen v potravinách?

bude se dávkovat počet lidí v provozovnách, bude omezen počet lidí u stolu a budou se dodržovat parametry ve smyslu dezinfekce.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:14
Reakce na Kokoska:

Tak vcera se hlasalo, jak dneska predstavi ministr zdravotnictvi ty novy tabulky pro rozvolnovani, podle parametru a opatrne, hodne opatrne! A rano si prectu "Havlicek: zacatkem prosince otevreme skoro vsechno".

​No on to Havlíček řekl na CT24 už včera odpoledne, + k tomu Zaorálek, co by mohlo být otevřeno z kulturní sféry /galerie, muzea, knihkupectví/... To se jeden nestačí divit...

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:16

Kokoska

" díky tomu, že jsme relativně brzy připravili opatření proti nákaze, tak máme šanci, že předvánoční nákupy stihneme."

​Tak já včera na CNN viděla Vojtěcha, který Pavlíně Wolfové tvrdil, že v podstatě všechna opaření, která dnes jsou, připravilo MZ už v létě za jeho působení, včetně základu toho nového systému PES... Takže jsme takhle dobře připravení vlastně kvůli němu!

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:19

euridike tím hůř. Když má Blatný dneska zveřejnit principy uvolňování a zase někdo den předem vybleje (pardon) jak pustí všechno ... proč zas něco dělají opakovaně nejednotně? To chce být někdo hezkej a jako že kvůli Blatnýmu to nepůjde? Doufám, že Blatný nepovolí a bude si stát za svým. Nechtěla bych být v jeho kůži.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:21

Kokoska 

Já s Tebou souhlasím, tohle jsou fakt strašný rošády... A to teď ještě čtu, že Blatný zvažuje obnovení návštěv v domovech pro seniory... Tak to jsem teda na tu tiskovku fakt zvědavá...

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:22

Kokoska mně teda úplně není jasný, na základě čeho by si mohl "trvat na svým", myslím že prostě buď udělá co mu řeknou, nebo pude. to je nevýhoda toho "apolitického odborníka", prostě za ním nikdo nestojí (a že by za kýmkoliv stál hrabiš, to teda nevěřím ani omylem)

49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:24

euridike co se týče návštěv tak u těch jsem odjakživa přesvědčená, že by se nikdy a nikde zakazovat neměly... protože jestli/když se pacient nebo klient něčím nakazí, je to zevnitř, to mi nikdo nevymluví, špitály líhně bacilů a do těch důchoďáků to stejnak natahal personál. kdyby byly k dispozici OOP a testy a důsledně se to používalo ovšem.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:29

viktorka_od splavu V tom si s Tebou netroufám nijak polemizovat, chápu, že je to komplikovaná situace, ale tak teď se pořád řeší, co udělá návrat dětí do prvních a druhých tříd, v domovech se testuje jako o život, ředitelé už smlouvají, aby to nemuseli dělat tak často - a do toho se domovy najednou otevřou návštěvám, to zas aby řešili, kolik lidí a za jakých podmínek tam smí, ale jasně, chápu, nikdo nechce být sám...

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:31

viktorka_od splavu co takhle na základě dat? Na základě toho, jak některé nemocnice převážejí pacienty jinam, protože jsou plné, na základě modelů chování, které jistě existujou... není toho málo podle mě. A jestli je tam jako figurka, která má vyhlásit něco ke spokojenosti vlády, tak to teda fakt rovnou může jít. A může to za něj vzít Havlíček, prostě si o hodinu přivstane a stihne to levou zadní. Pánbůh s náma.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 09:39

Kokoska

" díky tomu, že jsme relativně brzy připravili opatření proti nákaze, tak máme šanci, že předvánoční nákupy stihneme."

Bohuzel tohoto jsem se fakt obavala. lidi chteji nakupovat a oni jim ty obchody proste otevrou

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:03

Hele, nepopulární názor, jo ... já si teda taky myslím, že do určité míry je nutné "otevřít předvánoční nákupy". Ne proto, že by lidi nevydrželi bez dárků, hadrů a vánočních hovadin, to oni by to lidi v klidu vydrželi, kdyby museli. Ale myslím si, že pro ekonomiku by to byla fakt tak strašná rána, že by to mohlo mít fatální dopady. 

Je samozřejmě potřeba to otevřít nějak citlivě a promyšleně. A myslím si, že to má smysl i za cenu toho, že se v lednu budou muset kohoutky zase utáhnout. 

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:10

MP Meri "citlivě a promyšleně", to jsem teda zvědavá. Mám pocit, že tady je to spíš "ryc a nebo nic".

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:23
Reakce na Kokoska:

viktorka_od splavu jo, a už vidím to SE. Dneska si ty ruce při vlezu do obchodu ostříkne každý desátý, případně dezinfekce chybí. Viděla jsem babu, jak se holýma rukama  hrabe v koláčích v Lidlu, no nechala jsem si zajít chuť. A už teď tu padlo jak v některých obchodech je hlava na hlavě a u pokladen si lezou lidi na záda. Co teprv to předvánoční šílenství ve všech obchodech, nejen v potravinách?

bude se dávkovat počet lidí v provozovnách, bude omezen počet lidí u stolu a budou se dodržovat parametry ve smyslu dezinfekce.

​Slovy klasika, ono se je vůl.

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:32

Pro navstevy jsme taky vsemi deseti. Ti osameli starecci tam strasne trpi a verim, ze vetsina z nich setkani s rodinou riskne i za cenu nakazy. Spis nechapu, ze stat nezajistil zrovna tam ochranne pomucky (hlavne respiratory pro klienty, proste je fasovat). I v nemocnicich pri chripkove epidemii jsme meli Jip pro rodiny zavreny. Ale nakonec i vedeni navzdory jsme to obcas porusovali a rodiny pousteli. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:46
Reakce na MP Meri:

A myslím si, že to má smysl i za cenu toho, že se v lednu budou muset kohoutky zase utáhnout. 

​Z tohohle mi vstávaj vlasy hrůzou

Dyk to zavírání a zase rozvolňování... a zase zavírání a opět rozvolňování... to je to nejhorší co se může stát - a děje! Na jaře se zavřelo, v létě votevřelo, a podívej se jak to dopadlo. Teď je zase zavříno a vsadim boty, že po uvolnění poletěj čísla zase nahoru. Takže co se stane pak? Správně, v lednu se zas všechno zavře. Atd. atd.

Jak přerušovaná soulož toto. A jak víme, ta je taky k ničemu

49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:48

Jos já bych byla klidně pro, ať si to ty návštěvy platí, pokud by v tom byl nějaký ekonomický zádrhel, ale těch respirátorů aj. pomůcek by měl být prostě k dispozici dostatek a v tomhle případě je striktně používat, stejně jako testy... v nemocnici je ten režim zas jiný, ale v těch ústavech myslím ani není kam spěchat, že by to někoho zdržovalo 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 10:58

barbucha No dobře, tak budeme zavření - do kdy? Půl roku? Rok? Dokud nebudeme mít nula případů? Vždyť je neudržitelné. Na Vánoce je navázaný obrovský byznys (jako můžeme si o tom myslet co chceme, ale je to tak) a byznys znamená práce pro lidi. Co všichni ti výrobci vánočních ozdob, dárkových předmětů, vánočního sortimentu ... Těm bude úplně k hovnu, i kdyby se nakrásně otevřelo v půlce ledna, ty narvané sklady můžou tak maximálně zapálit. 

Fakt si myslím, že by to byla rána, ze který by se ta ekonomika (v dohledném časovém horizontu) nemusela vzpamatovat vůbec. 

Je prostě potřeba vymyslet nějaký přijatelný model fungování, i kdyby ty lidi měli stát venku frontu a chodit do krámu po jednom. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:00

viktorka_od splavu Presne. A kdyz uz jsme u toho, to same ve skolach. Proste krabice s rouskami u vstupu do skoly (a dezinfekce ruzne po skole) a pak to deti zase vyhodi. Nebudou nosit dva tydny neprany kus hadru. 

49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:02

Jos souhlas

Offline Pinot Noir
30023 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:03

barbucha že utahování a rozvolňování půjde zřejmě ve vlnách, o tom se ale mluvilo už dávno, ne? Nelze všechno zavřít navěky.