Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:06

MP Meri tak myslím že nechat zavřeno asi nikdo nechce, teda já určitě ne, ale obávám se že ten přijatelný model fungování jaksi není ve hře, když tu čtu ty stížnosti jak si lidi lezou po zádech ve frontě v tesku... přitom zavřený muzea nebo hodinářství, kde se žádný nával nedá čekat - a toto od jara nebyl schopen nikdo ani pochopit ani nějak pořešit. tak že by teď zázrak? nevěřím...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:20

Kokoska no práve som to sem išla dať. Už vidím ako dnes nebude mať rúšky polovica obyvateľstva.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:22

Kokoska Ale tady se jedná o právní rámec, ne o epidemiologické opatření. Prostě žijeme (doufám že ještě) v právním státě a tak i optření musí být podložena. A dostali čas to ošetřit, to neznamená, že se opatření plošně zruší.
Epidemie neepidemie, na právní základ nelze rezignovat.

paktofonika a ano, dovedu si představit, že cca 1/3 obyvatelstva není schopná rozlišit co je opatření a co právní názor

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:26

paktofonika je to jak u blbejch na dvorečku, prý v opatření chybí konkrétní a srozumitelné úvahy, pro něž je nutné trvat na nošení roušek.

Co je na současném stavu nesrozumitelného?

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:27

andulka01 Já to chápu, ale vsaď se, že příští týden nebude tu roušku mít na hubě nikdo a nikde.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:32

Kokoska To si úplně nemyslím, opatření se neruší, doplní se opodstatnění. To, že si to někteří lidi vysvětlej jinak, to už je jiná. Ale okolnosti je stejně donutěj to nosit - v obchodech 100% roušky nezrušej.

49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 11:34

Kokoska já jsem teda na to řízení občanů pomocí jakýchsi dekretů celkem alergická, takže pokud to soud shledal vadným, nechť s tím něco provedou a vyhlásí to pořádně. za mě ok.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:02
Reakce na MP Meri:

Je prostě potřeba vymyslet nějaký přijatelný model fungování, i kdyby ty lidi měli stát venku frontu a chodit do krámu po jednom. 

​To bych brala. Resp. já bych nechala otevřený všechny obchody i služby, a k tomu vyhlásila povinnost roušek vždy a všude (klidně bych eště přitvrdila ve výši pokut a zejména jejich vybírání). Do kšeftu klidně po jednom, po dvou. Jinde to jde, vyzkoušeno na vlastní kůži!

Buď budou lidi dodržovat základní disciplínu (to jest odstup a roušky), nebo budou platit jak mourovatý. Jednou jim napařej těch deset (ale klidně i dvacet) litrů, a příště už bude v roušce i spát!

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:10

Jos u babicky v domove za posledni mesic umreli tri lidi a nikdo mi nevymluvi, ze to castecne nebylo i tim, ze jsou tam zavreny. my mame stesti, ze babicka je dost samorost, umi byt sama a taky umi rebelovat proti napadum pecovatelek. Oni jim treba v domove, kde je pocet nakazenych nula, zakazali vychazet z pokoje - nemuzou ani na terasu nebo na zahradu. a vsichni vime, co se stane, kdyz stari lide prijdou i o to minimum pohybu, ktery maji. takze nase mila babicka jim na to proste hodila bobek a aspon na tu terasu se chodi vyvetrat.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:12

barbucha Roušky možná donutíš, odstup nevim nevim.

A ono i na jaře bylo lze číst (i tady): jaký je rozdíl, jestli jsou lidi v obchodě nebo před ním, frfly frfly. Čímž nechci říct, že s tebou nesouhlasím, naopak. Stanovit a hlídat počet lidí je snad to nejsnazší. A už jsem psala, že v malých obchodech, kam chodívám, to mají všude.

Jen nevím, jak se to řeší v obchoďácích?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:12

MP Meri já s tebou souhlasím. Za predpokladu hygienických opatření, jejichž dodržování bude i případně VYNUCOVÁNO (prostě obchod bude zodpovědný za to, že budou lidi dodržovat rozestupy atd.) 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:13

barbucha ve mne se to normalne bije... ja na jednu stranu chapu, ze zavreny obchody jsou desnej pruser pro ekonomiku, na druhou stranu si ale umim zive predstavit, co se zacne dit ve chvili, kdy je pred vanoci otevrou. i kdyz naridej, ze v obchode muze byt naraz 6 zakazniku, tak to ty lidi budou porusovat nebo si polezou po hlavach ve frontach pred tim kramem. ja proste v tomhle nasemu narodu neverim. sama jsem zazila, jak vsichni dodrzujou pocitadlo v tesku na smichove. pred cervenou obrazovkou jsem tam sama stala a cekala az bude zelena jak trapak...

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:16

nejaky ten modelujici odbornik rikal, ze jsou v podstate jen dve moznosti - budto budeme porad uzavirat a rozvolnovat nebo nechame pocet nakazenych spadnout na cislo, ktere dokazeme trasovat a az potom zcela vse otevreme a budeme trasovat a delat osobni karanteny

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:18

razorblade no a problém je, že jsi tam takto stála sama, že si obchod neohlida dodržování jím zavedených opatření. Když to jde o vyprodejich v Pandore, proč to nejde v Tescu? 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:19

baltik trasování bohužel neumíme, tak se obávám, že asi ta první možnost. 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:42

razorblade 

Tak máš pravdu, že s naším vším lidem je dost těžká práce...

Co se mě týče, můžou obchody klidně otevřít až po vánocích nebo na novej rok... ale už bych je hlavně znova nezavírala. Tyhlety změny a přískoky, jednou jo, podruhý ne, mi lezou na nervy strašně, a lidi se v tom ani nevyznaj pořádně...

Offline rozarka
4226 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 12:47

MP Meri To regulované množství lidi v obchodě jde jen někde, bohužel. Ale smysl to má. Už jen, že bude 10 lidi stát venku před prodejnou a čekat, může znamenat, že aspoň tři z nich otraveně odejdou. Možná, že to budou ti, kteří vlastně nic koupit nechtěli, jen by  tam zevlovali

49434 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 13:12

uz jede tiskovka

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 13:19

rozarka a kde to nejde?Se priznam,ze me nic nenapada kde by to neslo.