Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:23

...aneb mi přijde, že 15m2 na jednoho je prostě nadměrně moc. 

omezený počet zákazníků se dá řešit i při výrazně menší metrové ploše na jednu osobu.

doteď bylo ok, že se dodržuje rozestup 2 m, myšleno v řadě za sebou, tak proč nestačí třeba 8m2? proč najednou dvakrát tolik?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:25

Pinot Noir když máš prodejnu nudli, proč ne? jeden stojí u pokladny, jeden u dveří (v teple a navíc se už dá obsluhovat zdálky) a jeden uprostřed. to jsou jen 4 metry.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:28

Jiná Realita 

Pokladny mají dvě, tak možná tam můžou i dva lidi? Nevim přesně, já chodim do naší lékárny v práci. 

Jinak, pokud má jít primárně o odstup a hygienu, nevim jak jinak by se to mělo zařídit. Snad by to měl každej pochopit, co je na tom tak divnýho? V zájmu zákazníků i prodavaček! Prodejna je prostě uzavřenej prostor - venku na vzduchu to nechytíš tak rychle, jako když jsi zavřená v místnosti s x lidma.

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:29

Jiná Realita asi nerozumiem  tomu ze zakaznik si vyberie predpokladam ze pultovy tovar, predavac chysta podla poziadavky, druhamedzitym moze markovat a balit zaroven, cim to odsypa len taky fukot. Ci ako to prebieha? 

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:32

Janulik03 

Taky předpokládám, že zákazník , co si jde koupit a není zaskočenej, že v pekárně nedostane roštěnky - pročež tam nemusí zevlovat půl hodiny!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:33

barbucha pokud jde právě primárně o odstup, a ten odstup byl doteď dostačující dva metry a je prý i nadále, tak je to úplná kravina.

protože na prodejně cca 4 metry hluboké a 7 metrů dlouhé při tom odstupu při dodržování stávajících opatření obsloužíš klidně 4 lidi, ale minimálně tři, a to s nadstandardním odstupem, jak jsem psala, pěkně plynule, bez čekání.

ale podle nového opatření, kde o odstup očividně nejde, obsloužíš...jednoho. pokud není myšleno, že na 15m2 jeden a na každých začatých 15m2 druhý, potom tedy dva.

a o tom tady celou dobu píšu.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:41

Jiná Realita 

No a já zas mluvím o tom, že čím víc lidí v uzavřeným prostoru, tím hůř, to snad dá zdravej rozum.

Ty prodavačky, předpokládám, asi nemaj několik párů rukou navíc... tudíž obslouží stejně vždycky jen jednoho (pokud je prodejna větší, tak dvě obslouží dva). Jakej to má teda význam, aby ti čekající museli trčet vevnitř? Jako aby byli připravený ke startu a zbytečně nezdržovali? Já nevim, myslela jsem že jde o zdraví...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:43

Už vidím tu prax. V lekárni jeden, ľudia sa budú promorovať vo fronte pred lekárňou a vedľa v Tescu bude hlava na hlave a odstupy nebude mať nikto. Kto by to kontroloval. Takže vlastne na to zase doplatia malé obchody, pretože to zdržiavať bude a ľudia chcú nakúpiť a nazdar. 

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:44

Uz na jare u nas v okoli platilo, ze v lekarnach a malych obchodech byl omezeny pocet zakazniku na 2, 3 podle poctu pokladen a fungovalo to. Spis by me zajimalo, kde budou stat ve fronte desitky lidi napr. pred hypermarketem v OC, kde je dlouha chodba a 2/3 te delky zabiraji pokladny, takze se nutne budou misit cekajici a vychazejici. Navic do te chodby usti vychod z parkoviste a metra, coz bude zajimava smes lidi, kdyz se otevrou i jine obchody nez potraviny a drogerie. Kdo znate OC Chodov, umite si to predstavit, podobne jsou na tom i jina centra.

Offline 0zero7
11921 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:44

rozarka Karoleena MP Meri razorblade barbucha a dalsi, jak se resi ty obchody.... teprve docitam.. mozna to uz padlo od nekoho, me ta neregulace v obchodech strasne vadi (tady to jede, myslim ted v Cesku). Prece jde dat ke dverim manika s pocitadlem, jakmile se dostanou na kapacitu, lidi pockaji a pak uz jen jeden tam, jeden ven. Neni to raketova veda a to ze to neumeji zavist me s.re neskutecne. Poprve jsem videla omezeni kapacit na metr ctverecni v te barevne tabulce. U tech co maji maly kram je to jednoduche, jeden clovek a cau. Ke dverim desinfekce a samo ochranna opatreni a prostredky. Mamince tohle mozna polozi obchod, pritom to osetrit jde, to by ale lidi museli bejt ukazneni, videla jsem dneska fotku nekde z Lidlu z Prostejova a teda horor. 

Pokud se jedna o verejnost at obchody klidne zustanou zavreny, ale tech lidi co maji svuj business je hodne a ohrozi je to velmi. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:45

Janulik03 barbucha  zákanzík si vybere, nadiktuje, jedna markuje, druhá chystá do pytlíku, třetí balí zákusky (vaří kafe...), protože balicí pult je jaksi na opačné straně prodejny než pokladna. než namarkuje toho prvního, zvládnou ty další dvě nachystat věci dalších dvěma lidem, kteří si mezitím vyberou. takhle zvládnou vychystat třeba třem lidem naráz během fakt pár minut, dřív jely systémem jeden člověk za minutu (!). teď to bude jeden člověk za dlouho, protože takhle si ti za tím prvním už vybírali, což většinou zabere nejvíc času (a pak to zabalit).

to mluvím o těch hodně zalidněných prodejnách. samozřejmě to může všechno zvládnout jedna, ale potom je i prodejna jinak disponovaná, třeba nemá balení na opačné straně prodejny.

pokud tam bude jeden zákazník, potřebuju na to dvě prodavačky, protože nebudou obsluhovat nikoho za ním současně. jedna bude balit a druhá kasírovat. víc to urychlit nepůjde, balení trvá nejdéle, ale může ho dělat jen jeden člověk, přítomnost třetí prodavačky tomu nijak nepomůže. 

pomohl by jedina další kasa, kdy by mohla ta jedna nějaké snadné objednávky, třeba 10 rohlíků, obsluhovat z druhého okna. ale já už prostě nic neinvestuju, protože nemám z čeho. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:48

barbucha já třeba nevidím rozdíl mezi tím, jestli budou u pokladny v supermarketu stát za sebou v dvoumetrových rozestupech lidi (a to budou, i když na celý supermarket jich bude míň, u pokladen stejně fronta bude, a taky bude ta fronta přes celý supermarket a ještě před ním, a bude úplně jedno, kolik je tam metrů čtverečních)...a když by stáli v pekárně, lékárně, nebo kdekoli jinde taky v těch rozestupech.

nevěřím, že existuje studie, která říká, že díky menší ploše se tak nakazilo (ne může nakazit, ale prokazatelně nakazilo) víc lidí.

Offline 0zero7
11921 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:49
Reakce na Zarinya:

rozarka tady v pondeli pred normou byl taky sekuritak a nepoustel bez voziku,vcera u lidlu stacila cedule,ze bez voziku ne,obchodak se da taky hlidat.Uzavrou nekolikery dvere,u otevrenych se musi hlidat to je jasny.No to se holt neda nic delat,bud se to bude dodrzovat nebo musi byt holt zavreno,komplet.

Jos souhlasim,v nemecku se v omezeni jelo od jara a taky se to tu zveda.

​No presne, pokud ma pobocka vic dveri, tak se holt zavrou. Tady to funguje i u nakupaku s jidlem velikosti Tesco apod. Fakt to jde. Rousky uvnitr jestli si nekdo nesunda nevim jak hlidat, personal? Tady v autobuse ridic upozorni, ze mas mit kdyz nemas. 

Pripadu mame ted cca 500 denne na 10 mil obyvatel. Sweet Potato JO! Re voziky

Pavlena tady je desinfikujou a je u toho i sprej, voziky myslim

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:53

0zero7 a mně přijde, že v česku se v menších obchodech lidi už dávno přirozeně zregulovali, jen ne na tuhle šílenost jeden člověk na obchod. a kašlou na to akorát supermarkety.

a protože regulovat výslovně supermarkety si nikdo netroufne, tak prostě zregulujeme všechno a všechny podle nich, aby to fungovalo tam.

neznám tady prodejnu, kde by lidi nenakupovali výrazně prostorově omezeněji než před koronou, kromě supermarketu. akorát v nich není člověk jeden, ale tři, nebo čtyři, protože dodržují rozestupy, ne metry čtvereční.

Online continuity
43562 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:54

Zas klasika, všude na světě to jde ( omezení lidi ve vnitřních prostorech, testování atd.) jenom v ČR je vždy milion argumentů, proč něco určitě nepůjde. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 20:58
Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 21:00
Reakce na 0zero7:

​No presne, pokud ma pobocka vic dveri, tak se holt zavrou. Tady to funguje i u nakupaku s jidlem velikosti Tesco apod. Fakt to jde. Rousky uvnitr jestli si nekdo nesunda nevim jak hlidat, personal? Tady v autobuse ridic upozorni, ze mas mit kdyz nemas. 

Pripadu mame ted cca 500 denne na 10 mil obyvatel. Sweet Potato JO! Re voziky

Pavlena tady je desinfikujou a je u toho i sprej, voziky myslim

​tady je nekde desinfikujou,nekde je pripravena desinfekce a papiry a kde neni nebo nema duveru,kde je problem,ze si to vydesinfikuje svyma ubrouskama,no,ne?

Offline 0zero7
11921 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 21:01

continuity no presne.

Jiná Realita paktofonika rikam to fakt nerada, ale z toho co ctu je hlavni problem v neukaznenosti lidi. Takze jinak nez hlidat by to neslo, zalezi zda hlidat lze, protoze naklady, zvladnutelnost atd. Me to prudi neskutecne, protoze ty hovada, co se neumi chovat a dodzovat opatreni ohrozuji dalsi lidi, co kdyz se nejakej takovej debil nalepi na moje rodice? Grrrrr

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 21:01

já na to budu mít vždycky jiný názor než vy tady, protože mně čím dál víc jde o celoživotní dílo dvou generací. o 150 lidí. možná o nějaké to stíhání, až nebudu mít z čeho platit výplaty a úvěry, což není úplně daleko. dělí nás od toho momentálně asi tak dva lidi v budoucí karanténě. nebo tohle nové opatření, které bude vyžadovat, abychom platili stále stejné výplaty, ale nebudeme mít tržby, ze kterých je zaplatíme.

continuity blbý je, že všude ve světě stát docela pomáhá. tady nijak. kdyby se k tomu stát stavěl jako v německu, ráda vyhovím jeho požadavkům na jakékoli opatření, které podle něj zachrání kohokoli.

Offline 0zero7
11921 příspěvků moje polička 13. listopadu 2020 21:03

Zarinya Moje rec, ja jsem fakt rada, ze i kdyz to tady stoupa, tak to neni hrozny (zatim, tuk tuk), na ostrove 51 pripadu - to je teda nejvic zatim od zacatku vubec. Takze je videt, ze je to i podminkama, lidi jsou ukazneni docela, neslysela jsem o jedinym vecirku treba na Halloween, nejaky byly urcite, ale ze znamych nikdo. Ja jsem vdecna, ze mi nezavreli zatim fitko, maji to vymakany, malo lidi, zabukovat si to musis, sprej dostanes atd. S tema obchodama me to toci fakt!