Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline barbucha blogger
36081 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 20:48

Jiná Realita 

No, a mě eště víc ničí ten švédskej přístup.

Online continuity
43549 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 20:49

AprilTwelve dnes jsme se zrovna o tom bavili. Já doufám, že pak zveřejní nějaký termín a přijímačky dostanou prostě výjimku. Jinak fakt nevim. 

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 20:55

continuity taky doufám, ona ani tak to nebude žádná hitparáda, můžeme počítat asi jen s jedním termínem,  s rouskama,  ale tak hlavně, ze  to bude pro všechny stejný a bude to mit tu správnou vypovidaci hodnotu, zejména v mezirocnich srovnanich, že jo ... ale mě je obecně celý ten scio blázinec proti srsti

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 20:56

Kora jenže ono i to "podle potřeby přitvrzovat/uvolňovat" sice zní logicky a rozumně, ale je to v podstatě nesmysl, když se nad tím zamyslíš.

zase úvaha, která je možná mylná:

řekněme, že vypustíme děcka do škol. čísla poletí nahoru. a teď, co, zase je na měsíc, dva měsíce pošleme domů, necháme opět zhroutit ekonomiku, protože polovina zaměstnanců si opět vybere očr, kterou jim stát zase bude platit těžko říct z čeho? 

nebo otevřeme obchody, čísla poletí nahoru. a co, zase je zavřeme? čísla poletí nahoru ale nejspíš vždycky, a ekonomika nebude s to ustát další týdny nebo měsíce návratu do současného stavu.

aneb - přijde mi, takhle laicky u diskuze, když si nad tím doma dumám, že i kdyby čísla šla po uvolnění opatření zase nahoru, my už si tuhle fázi nebudeme moci dovolit zopakovat, protože by to vedlo k rozvratu společenského uspořádání (jen jaký s odpuštěním bordel to udělá ve školství už teď, natož při opakování). můžeme vrátit roušky, ale to by bylo asi všechno, co bychom mohli udělat.

pokud by se například měsíc dva od otevření zase zavřely restaurace, které ještě přežily, tak už pak můžeme obor gastronomie rovnou zrušit. a i pro lidi, kteří nesouhlasí s tím, že je třeba myslet i na ekonomiku, už by se naskýtala otázka, kdo to všechno zaplatí. protože už by byla opravdu palčivá.

mně to přijde všechno jako takové fráze, nad kterými buď nikdo nepřemýšel prakticky, nebo přemýšlel, ale prostě neví, jak lidu sdělit strašnou pravdu, že to nakonec asi možná stejně musí chytit každý a buď přežije, nebo ne.

Online wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:04

Kora 

Ale to já souhlasím, že v danou chvíli dát roušky jako nařízení bylo naprosto správné, jinak by to ty lidi v těch obchodech a uzavřených prostorách, kde to smysl má, nosit nezačali.

Jen si osobně nemyslím, že by úplně u všech, kteří ji teď venku začali stahovat, bylo důvodem to, že by tak bedlivě sledovali, že počty nakažených jsou příznivé, ale prostě to oteplení.

Jako třeba za poslední týden jsem tady po městě už dvakrát potkala hlídku v autě policie ČR a včera potřetí, kdy ji taky měli pánové policisté na krku, proto mi to hlášení o zvýšeném počtu nedodržování nařízení nosit roušku v první polovině velikonočního víkendu venku přijde trochu úsměvné, no.

Offline nika
685 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:06

Jiná Realita úplně s vámi souhlasím.rikam si, kdy asi přijde ten bod, kdy opatření už budou neúnosná pro společnost . Přesně tak, někdo musí proste tu veškerou srandu platiti.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:10

wendulka přesně tohle jsem si říkala už minulý týden, protož v autě ji neměl na nose žáden policajt! a určitě to nebyli členové společné domácnosti.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:10

Jiná Realita Celkem se mi dnes líbil názor Šmuclera, i když jinak ho moc nemusím. Že by uvolnil lidi do práce při nastavení hygienických pravidel v určitých provozech. Jestli jsem to dobře pochopila, protože jsem sledovala jedním uchem, tak by šlo o to, aby lékař nebo hygiena nastavil pravidla pro podniky a provozy, kterými se tam budou řídit a normálně pracovat. Vlastně stejně, jak je to teď v obchodech nebo ve zdravotnictví. Máme třeba hned na dveřích upozornění, co mají pacienti udělat. Včetně blbosti, že mají jít rovnou na WC a umýt si ruce a použít desinfekci. Rukavice třeba my v práci nepoužíváme, protože je lepší si ruce neustále umývat než v rukavicích sahat na čisté a "špinavé", což jsme velice rychle zjistili, že se to děje. Víc desinfikujeme mimo vyšetřovacího stolu a židlí i třeba kliky po pacientech, věšák. 

S rouškama i plošně jsem souhlasila, protože jak píše wendulka nikdy by to nezačalo. Bohužel i teď vidím, jak by si to každý vysvětlil po svém, kdyby to mělo víc podmínek, i když v nošení venku nevidím žádný přínos. Neumím si představit zatím uvolnění, že venku to člověk mít vůbec nemusí. 

Online brrr
12386 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:23

Souhlasím s Jiná Realita . Taky mi není jasné, jestli budeme teď pořád povolovat a přitvrzovat. Pochopila jsem, že ze začátku šlo o to epidemii zpomalit, aby zdravotnictví nezkolabovalo. Myslím, že pomalu nastane chvíle, kdy to prostě zpustit, protože líp připraveni už nebudou, akorát z toho bude všichni unaveni, ekonomika bude kolabovat, atd. Roušky ať se vevnitř ještě chvíli nosí.

Online continuity
43549 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:23

Kaši myslím, že lidí venku roušky nenosí důsledně, protože si prostě uvědomují, že je to nesmysl. Když za 1 a 1/2 hodinu svižné chuze potkám 10 lidí, tak si ji prostě natáhnu přes nos na tu chvilku. Lidem se v přírodě programové vyhýbam celý život.

Jinak dost neznasim lhaní a vyjádření jak v minulém týdnu Krkonoše praskaly ve švech, které jsem někde četla je prachsprosta lež. Byli jsme tam dva dny a muž celou dobu jak omráčený říkal, že to ještě neviděl: Krkonoše bez lidí. Nejvyšší koncentrace byla mezi Bufacem a Lyžařskou, kde jsem narazila na skupinu skialpinistů, kteří měli vybavení z půjčovny. Bylo jich asi 20. Takže ono by úplně stačilo, kdyby si odpovedni dosplapli na toho, kdo jim to půjčil. Těch 6 běžkařů a dva turisti pak už nestojí za řeč. 

Offline nika
685 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:33

Senioři budou muset zůstat v izolaci do roku 2021, dokud nebude vyvinuta vakcína, takže někteří prarodiče už vnoučata možná ani naživo neuvidí.

Offline Tabea
8244 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:38

Jiná Realita Tohle by tě mohlo zajímat. Je to shrnutí situace v Německu ze začátku dubna. Přišlo mi to zajímavé a jsem zvědavá, s čím přijde Merkel a Söder příští týden. https://youtu.be/3z0gnXgK8Do

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:39

Renusatko 

já to risknu a hodím sem strašlivou kacířskou myšlenku, nad kterou jsem přemýšlela dnes, když jsem nalévala desinfekce pro naše provozy. nebudete s ní totiž rozhodně souhlasit.

pokud budeme jako celý národ rok všechno freneticky desinfikovat, tak na to neblaze dojedeme.

na hlasy, že nadužíváme desinfekci, nyní nikdo nevzpomene, nehodí se to, ale následky toho nadužívání se nikam neztratily. 

před virem mě potěšilo, že se o tom konečně začalo mluvit, teď je to zase pohřbeno. pokud si budou lidi rok desinfikovat ruce, prádlo, domácnost, kabelky, a nejdebože procházet u každého supermarketu desinfekční bránou s desinfekční mlhou, kterou zrovna vyvinuli v považské bystrici (jako nápad skvělý, o tom žádná), tak sice neumřeme přímo na virus, ale dlouhodobé následky budou možná ještě horší. už tak je dost astmatu, kožních problémů, těžkých alergií...výrazně zapříčiněných nadměrnou desinfekcí a čistotou v domácnostech. a to bylo nic proti současnému stavu. prohloubeno o to, že si lidi nemají sahat na obličej (což je přirozená imunizace), a ještě na něm nosí roušku plnou bakterií.

každé opatření proti viru má nějaký dlouhodobý negativní následek, a na ty by se mělo taky myslet.  

jako je to blbý to říkat v časech viru, a jsme si toho plně vědoma, ale i s tím mocným desinfikováním bychom měli přestat co nejdřív.

nemyslím ve zdravotnictví. ale v domácnostech. doma by si lidi neměli ruce desinfikovat vůbec, je to prokázaně zbytečné, stejně tak prádlo. stačí pořádně umýt a vyprat. ale vysvětlujte to vystrašeným lidem, kteří mají dojem, že si tím zachraňují život.

je nenormální malým dětem desinfikovat ručičky po každé věci, které se venku dotknou, ale hodně matek to teď dělá. a pak jim vyperou prádlo v desinfekci, doma všechno utřou savem, a rohlík jim dají do mikrovlnky.

já to chápu. a nemám žádný recept, co s tím, nebo názor, jestli je lepší to nedělat a riskovat vir, o kterém nic nevíme. jen myslím, že i na následky plošné celonárodní dlouhodobé desinfekce by měl někdo pomyslet a že i o tom by se mělo co nejdřív mluvit, hlavně myslím, aby se tím někdo začal zabývat na odborné úrovni. i když ve statistkách to nebude vidět tak, jako mrtví na virus, ale někde to tam bude skrytě narůstat. navíc se začneme dostávat do bludného kruhu "desinfekce oslabuje přirozenou imunitu, což ji činí náchylnější na koronavirus, což vede k potřebě většího množství desinfekce".

omlouvám se všem, kterých se tato nepěkná úvaha, jejíž nepěknosti jsem si opravdu vědoma, jakkoli dotkne.

Online wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:39

Renusatko 

No to spíš než ty roušky mi teď hlava instinktivně úplně nebere ty rukavice, když to vidám u řady lidí, jak v tom nakupují. Jsem to zkusila jednou a pro mě děs

Takže raději si ty ruce před vstupem do prodejny nebo jiných uzavřených prostor vydenzinfikuju (automat má u nás jen Lidl a Kaufland, jinak používám vlastní) a rukavice použiju jen na nebalené pečivo, jako jsem to dělala před koronavirem.

Protože právě ta dezinfekce mě donutí nehrabat si s nimi do očí, dokud nepřijdu domů a pořádně si je neumyju mýdlem a vodou.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:42

My jsme ted par dni na zahrade a je neuveritelny, jak to člověku najednou prijde vzdalene. Vcera vecer jsem se tu seznamila se sousedkou, chvíli jsme se bavily pres plot, pak jsme si potykaly. V noci se mi zdalo, ze jsem sla nakoupit a zapomnela jsem si rousku, bylo to strasny, variace na nocni muru, ze človek vyjde ven bez obleceni. A až pak mi doslo, ze jsme se sousedkou vubec nemely rousku a jeste jsme si na tykani podaly ruce, ja jsem pak sla asi rovnou do postele, ruce jsem si urcite nemyla.

Dnes se tu zastavili znami, pomerne necekane, dve deti, vtrhli sem jak velka voda...  Taky jsem si asi po půl hodine uvedomila, ze rousku nemame nikdo. 

Ja jsem dost pro rouskova, tak me to samotnou prekvapilo, jak ostrazitost klesa.

Offline nika
685 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:47

Viry si na dezinfekci zvyknou, prý se mají myt ruce mýdlem a vodou, důkladně.je to od odborníka, nevycucala jsem si to z prstu. 

Online continuity
43549 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:48

wendulka u nás jsou rukavice v deBille asi povinné, protože tam stojí ve dveřích člověk, který každého příchozího, který si je nenandal už na vstupu, vrací zpět. Taky je tam člověk, který 15 minut před závěrečnou vykřikuje do mikrofonu, ať se všichni laskavě odeberou k pokladně. (To by všechno bylo v pořádku, akorát u pokladna je v provozu jediná z pěti, takže fronta s příslušnými rozestupy je do půlky kramu.)

Ale splnil se jim sen, protože z důvodu opatření bude v provozu jenom každá druhá kasa, takže trvale jenom dvě. ( Coz bylo i před pandemii, ale teď už na to mají jiný důvod než vlastní neschopnost). 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:50

continuity tak to já bych si nenakoupila, protože na mokré ruce nejdou rukavice natáhnout...

Online continuity
43549 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:53

Jiná Realita já si nosím latexové z domu, co je úplně stejné jako bych neměla nic, ale to jim nevadí. Nemám nervy na ty štítky, které se na ten igelit lepí. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 12. dubna 2020 21:53

Jiná Realita

A jestli si doma myješ a desinfikuješ ruce je asi spíš na tobě. Já třeba doma nepoužívám desinfekci nikdy a ani teď ne. Jediná vyjimka byla vždy střevní chřipka. Prádlo peru úplně normálně, nežehlím, neumývám nákup. Kluci jsou velcí, ale nikdy jsem to nijak přehnaně neřešila. 

V ochraně ostatních už se o tom dá dost diskutovat. Určitě i normálně by se v provozech kolem jídla měly dodržovat jiné podmínky jak u doktora. U doktora se ti nebude líbit, když si máš lehnout  na neumyté lehátko, kde ležlo od rána 6 lidí, zas ti tolik nevadí, když tě sestra srovná rukou bez rukavice. V pekárně mi asi zase spíš bude vadit, když mi budou sahat všichni na pečivo a projde pěti rukama bez rukavic, než když nepostříkají celou prodejnu desinfekcí. Právě si myslím, že od toho by mělo být to nastavení v různých provozech.