MaeGandal taky me to zajima, dekuju
Koronavirus
A666 myslim, ze taky leccemu uverim, protoze proste neznam ta fakta. A pokladam to za dost nebezpecne, to polovicate nebo zkreslene podavani informaci.
A666 Já to dělám úplně stejně, nandávám ji při setkání na ty dva metry, žádný účel na větší vzdálenost v ní nevidím. Souhlasím s tebou, jen představit si to neumím jako nařízení. Když jdu do práce, tak si ji nemůžu na těch 2km sundat téměř vůbec. A to nejdu nikde středem Brna a ještě chodí teď méně lidí.
Jako nevěřím, že by se to endalo zformulovat s bezpečnou vzdáleností a tak.......
Můj laický nízor teda je, že pokud Ti někdo nenakašle/nekýchne do obličeje, tak běžné minutí se byť v menší vzdálenosti než 2 metry taky znamená poměrně malé riziko nákazy, ale mám to podložené jen empirickým pozorováním v mém městě
Stejně tak s tím ježděním na kole, tady se jezdí na kole extrémně, je to hlavní dopravní prostředek (kor teď) a přesto tu nejsou množství nakažených nikterak drastické ve srovnání s Prahou, kde se nosí roušky.......
A666 myslim, ze taky leccemu uverim, protoze proste neznam ta fakta. A pokladam to za dost nebezpecne, to polovicate nebo zkreslene podavani informaci.
ja pokladam za nebezpecnou tu neznalost.
No já když vidím, jak zkreslují věci, kterým rozumím, tak si endělám iluze, kolik dalších věcí je zkreslených a já je jen nedokážu identifikovat ![]()
když byla panika kolem ukušimi, tak jsem novinářce dokocne napsala e-mail, že je opravdu neprofesionální vyměnit jednotky (z mikrosievrtů udělala milisievrty, takže se všechny hranice posunuly o řád) a ona mi na to odvětila, že to konzultovala s odborníky - no, chtěla bych vědět s jakými
Ani špetka nějaké sebereflexe....... Co na tom,ž e mohli totáln vyděsit lidi......
viktorka_od splavu jako ze treba presne nevim, jake % Cinanu se jak chovalo pri SARS nebo neznam vysledky poslednich vyzkumu v medicine ci presna statisticka data vcetne spravnych zpusobu jejich interpretace? Pokud ty ano, klobouk dolu.
Cvičně lety na malém vrtulaku (ať je to uz cokoliv) nemají pro piloty dopravních letadel žádný praktický význam. Jednak je úplně jiné letadlo, pilot musí mít nalétáno na tom typu, ve kterém vozí lidi a po druhé aerolinky žádné malé vrtulaky neprovozují. Nicméně simulátor je úplně ok. Jak už jsem psala trénují se na něm situace, které za běžného provozu prakticky nenastávají, ale pilot v nich musí umět reagovat. Taky pokud se zavádí nový typ, piloti to trénují na simulátorech a pak jdou normálně létat ( jsou tam nějaké technické přelety bez lidí - z principu věci, ale ani úplně nový dopravni pilot nelétá nejdřív s prázdným letadlem bez lidí jako v autoškole). Musí mít nalétáno na něčem jiném, je to podmínka pro zapoceti celé té anabáze pro získání průkazu dopravního pilota, ale pokud už papíry má, funguje to jinak.
A666
Cvičně lety na malém vrtulaku (ať je to uz cokoliv) nemají pro piloty dopravních letadel žádný praktický význam. Jednak je úplně jiné letadlo, pilot musí mít nalétáno na tom typu, ve kterém vozí lidi a po druhé aerolinky žádné malé vrtulaky neprovozují. Nicméně simulátor je úplně ok. Jak už jsem psala trénují se na něm situace, které za běžného provozu prakticky nenastávají, ale pilot v nich musí umět reagovat. Taky pokud se zavádí nový typ, piloti to trénují na simulátorech a pak jdou normálně létat ( jsou tam nějaké technické přelety bez lidí - z principu věci, ale ani úplně nový dopravni pilot nelétá nejdřív s prázdným letadlem bez lidí jako v autoškole). Musí mít nalétáno na něčem jiném, je to podmínka pro zapoceti celé té anabáze pro získání průkazu dopravního pilota, ale pokud už papíry má, funguje to jinak.
Díky za upřesnění (já právě tušila, že v začátku musí mít nalétáno na čemkoliv). Že musí mít nalétáno obecně právě vím, spolužák studoval na dopravního pilota a v reálu to nedělá, protože bez toho, aby ho najala aerolinka hned po škole je udržení si nalétaných hodin hodně drahá záležitost....
A666 To není jen tvůj laický názor. Jsem psala myslím včera, že to stejné nám říkala naše dr. Pokud se někde nakazíš, tak nejspíš v rodině nebo v obchodě a přenos bude ruka pusa. Pokud nebudeš v místnosti zavřená delší dobu s nemocným, tak je i tam malá šance, že to někde chytneš vzduchem. Že to dostaneš od někoho venku je šance téměř nulová. Musela by to být třeba delším rozhovorem bez roušek a na velice malou vzdálenost. Nevím proč se z toho udělalo takové strašidlo, kdy se lidem podsouvá, že virus lítá vzduchem snad na kilometry.
Renusatko no asi prave proto, aby lidi radsi ty rousky nosili, i kdyz nemusi, a nevyhodnocovali to podle sveho nazoru. Nemyslim, ze jde az tak o ochranu naroda jako spis o to, aby bylo na zacatku nezkolabovalo zdravotnictvi. Jsem fakt zvedava, jak se odrazi na vysledcich to spontanni uvolneni z Velikonocniho obdobi.
Garfie nevím, jak to myslela Realita.
Ale tuhl.e jsem četla rozhovor s nějakým historikem a ten se k tomu vyjadřoval, i jsem to sem tuším dávala. . Jednak Španělska chřipka přišla hned po válce, takže se ty společenské změny zvezli s tím a po druhé, nikoho tehdy nenapadlo kvůli tomu umrtvit ekonomiku. Po další nebyla v celém světě prakticky najednou, jak je to ted. A poslední věc, po té válce byli lidi dost optimističtí a takže se tolik nelekli, jestli mi rozumíš, co chci říct.
Mě přijde, že se z roušek udělal talisman, ale zároveň je to i takový bič - bububu, když je nebduete nosit, tak nebudeme zvolňovat......
Já třeba koukala na ty studie co propaguje masky4ever (to jsou ti, co udělali to úžasné video, jak u nás vše vyřešily roušky). Většina z nich je o tom, že zkoumali, že roušky propouští méně kapének (ok, to je očekávatelné). Další byla o tom, že když rodiče pečujícíc o nakažené dítě šlo myslím o chřipku) nosí roušky, tak jsou méně nemocní (ok). Ale nebyla tam žádnás tudie řešící, jak moc velké je v realitě riziko nákazy při zběžném kontaktu na ulici a jak případně to riziko snižuje nošení roušek.... V tomto směru jsem narazila jen na jednu studii, byla to ta z toho SARSu, kde ve skupině nakažených byl hlavní rozdíl oproti kontrolní skupině v návštěvách nemocnic, nošení roušek bylo až na čtvrtém místě ![]()
continuity Je to tenhle článek , resp. rozhovor od mého oblíbeného novináře (ať si razorblade nemyslí, že jsem proti norinářům nějak zaujatá
)
continuity optimisticti a nelekli... no jak kdo, myslim, ze strach z toho byl dost velky. Memu dedovi umrela maminka, zustalo jich 6 deti s celkem neschopnym otcem, ktery to neunesl a spachal sebevrazdu.
Kokoska jenomže to by platilo, že je lepší roušky za každých okolnosti nosit, kdyby neměli žádné negativní dopady. A pokud část lidí nebude chodit mesice na procházky ven, protože je z rousek bolí hlava, tak to negativní dopad je.
KokoskaDle mého se to teda nijak moc neprojeví. Já jsem teď za ty dny hodně chodila po městě. I na pivo jsme zašli, do kelímku na hřišti. Každý si s ním sedl daleko od ostatních. Jako našli se i party, které tam seděly dokupy, ale to bylo i minulý a předminulý víkend. Po ulici se lidi hodně snažili vyhýbat a na blízký kontakt nasazovali roušky. Od pátku jsme nachodili asi 70 km a fakt nemůžu říct, že bych viděla nějaké hrůzné přestupky. Jednu partu mladých (10 lidí) zašitou v lomu. Opíkali tam špekáčky a roušky neměli, ale to si myslím, že nebylo uvolněním příkazů. Je pravda, že po cyklostezce jsem nešla, ale i cyklisti, které jsme potkali si roušky nasadili nebo je měli, i děti byli poučené. Těch úplně bez roušek jsem viděla hodně málo.
continuity no vzdyt jsem snad nepsala, ze to nema negativni dopady? Ale to jde o nejake male % populace, celoplosne to evidentne ten ocekavany ucinek melo.
Kokoska nelekli se jako společnost. Přečti si ten článek, co odemkla brrr . Třeba se tam píše, že karantény zaváděli spíše neutrální státy, my jsme si to dovolit vůbec nemohli a zajímavé je, že výsledek byl nakonec prakticky stejný.
brrr ještě jsem četla jiný, tuším na seznamu nebo dennikun. Ale bylo to podobné. Akorát ja nesouhlasím s tím, že epidemie nemění společnost, ta Španělska chřipka byla překryta překrytá ( nebo spojená) s válkou, ale morové rány změnili společnost myslim celkem významně. Trvalo to déle, ale tehdy byl svet pomalejší.
Renusatko no asi prave proto, aby lidi radsi ty rousky nosili, i kdyz nemusi, a nevyhodnocovali to podle sveho nazoru. Nemyslim, ze jde az tak o ochranu naroda jako spis o to, aby bylo na zacatku nezkolabovalo zdravotnictvi. Jsem fakt zvedava, jak se odrazi na vysledcich to spontanni uvolneni z Velikonocniho obdobi.
jenomže ty nebudeš schopná říct, zda je to tím, že lidi přestali být tak pečlivý na roušky nebo třeba spíše tím, že se přeci jen do určité míry víc družili anebo navštěvovali (psala tu MP Meri, že byla u nich na návštěvě známá)......
Kokoska ale my nevíme, co mělo ten účinek, roušky nebo ten socialni distanc? A pokud chceme zavádět a dále udržovat opatření s negativním dopadem na část populace,měli bychom si být dost jisti, že jsou to právě ony, které fungují. Myšleno teď obecně,nejenom na roušky.
Dat je dost,je potřeba ty studie udělat poctivě a ne že si z toho kompetentní vyzobou,co se jim právě hodí do krámu.
A666 to je vidět, že jsi vědec ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY