Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:04
Reakce na Kokoska:

continuity no vzdyt jsem snad nepsala, ze to nema negativni dopady? Ale to jde o nejake male % populace, celoplosne to evidentne ten ocekavany ucinek melo.

​Ten účinek se fakt blbě kvantifikuje, když šla opatření tak rychle za sebou. Budu zvědavá, jestli v dozvucích této pandemie vyjdou nějaké publikace, které ty případná snížení rizik reálně vyčíslí......

zatím můžu říct jen empiricky, že naše spolková země to bez zahlcení zdravotnických zařízení zvládá i bez roušek, momentálně v našem šestisetisícovém městě 470 nakažených z toho 36 v nemocnici, jeden mrtvý. A vypadá to, že jsme v saturaci, podobně jako ČR.

Jo a problém je, že s rouškama má hodně problém právě jedna z ohrožených skupin - astmatici - kterým naopak pohyb a aktivita na čerstvém vzduchu jejich stav zlepšují.......

Offline viktorka_od splavu
49432 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:05

Kokoska samozrejme, ze ne. a taky jsem si dost jista, ze bezny novinar take ne. proto nedelam zadne zavery a rychle soudy typu toho o pilotech co vyrazi do oblak po roce valeni doma:-) kdyz me neco zajima, tak si to nejdriv zjistim.

A666 jj o te historce s mili/nikrosieverty uz jsi psala nebo jsem to slysela i jinde-to je presne. stvou me lidi, ne tim ze neco nevi, ale ze je to nezajima, ze to nevi, a klidne prohlasi zvast za pravdu, pac to je prece jedno, hodinky nebo holinky

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:07
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:10

continuity 

vědec ve výslužbě, co se často baví uváděním zkreslených informací na pravou míru. A cos e poslední dobou hrabu v lékařských publikacích (ne kvůli koronaviru, ale kvůli svému onemocnění a dobrovolnické práci v jedné organizaci), tak čím dál tím víc zjišťuju, že doktoři jsous chopni z dat vyvozovat suverérně závěry, která ty data vůbec nepodporují. Anebo vůbec neřeší, s čím ty data porovnávají.

Měla jsem v ruce článek co hodnotil, jak jsou pacienti spokojení s novým přístupem. Místo aby srovnávali spokojenost pacientů ošetřených v jejich nemocnici s dřívějším přístupem s těmi ošetřeným novým způsobem, tak to srovnávali s mezinárodní publikací, která navíc zahrnovala data z 5 států (a oni nevzali ani jen data vztahující se na jejich zemi, ale celková) a která je navíc 17 let stará! A nepřišlo jim na tom nic divného a spokojeně došli k závěru, že pacienti jsou spokojenější (byť si stále 30% stěžovalo, že nedostaly informace o vedlejších účincích medikace)

Na rovinu, u toho roušky propagujícího videa od autora Konce prokrastinace jsem úpěla, protože tam jako fakta prezentují věci, co vůbec prokázané nejsou......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:11

viktorka_od splavu 

Asi jsem to tu už psala, ve mě to utkvělo neskutečně Hlavně to, že to tu novinářku fakt netankovalo.....

Ale já byla tehdy děsně naštvaná, protože určité komerční stanice měli předěly s hřibem od atomového výbuchu etc. Panika byla prvotřídní.......

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:14

tak k té Belgii (doufám, že to nebude moc na přeskáčku, ptejte se, když to bude nejasné). Ta čísla jsou špatná a vypadají hrozivě, ovšem nepřijde mi, že by jsme tady žili v nějaké panice. Na jednotce intenzivní péče je dneska 1200 pacientů. Lůžek je 1500, takže to se jim podařilo udržet dobře. Jako nebude to v nemocnicích žádný med, ale žádné články o pacientech na chodbách, stadiony se nepředělávájí na nemocnice, nic takového. Dneska jsem četla ohledně statistiky zemřelých, že 53 procent zemřelo v nemocnici - ti měli pozitivní test - , 42 procent zemřelo v domovech důchodců nebo péče, tam testy nikdo nedělal, ale jsou započítáváni. V těch domovech je ta situace tady opravdu špatná, v těchto dnech začínají dělat plošné testy všem v domovech.

Jsme v lockdown od 16/03. Otevřeno mají jen obchody s potravinami, restaurace jen na take-away, ostatní obchody jen online. Školní zařízení zavřena, ale byla družina pro děti zdravotníků a dalších "essential" pracujících (museli pak donést do školy papír od zaměstnavatele, že musí být v práci). Můžeme do obchodu, banky, na poštu, pro benzín. Jinak se nemáme přesouvat autem, pokud to není nutné. Výjimka je třeba pro rodiny s dětmi do 5 let, kteří můžou autem do parku, aby se nemuseli procházet po ulicích města. Pohyb je jinak podporován, ale pouze ve skupině lidí, se kterými bydlíš, nebo maximálně ve dvou. Okolo domu třeba vidím běžet sousedky, jsou dvě a dodržují rozepstupy.

Masky nosit nemusíme. Hlavní virolog nebo epidemiolog řekl, že vir nechodí po ulicích a že máme dodržovat social-distancing. V obchodech je omezený počet atd. Na začátku nebylo masek dost, vím, že se také šily. Ale to vím třeba pro personál jeslí patřících pod nemocnici, tedy pro zdravotní personál. Stávající stav je do 19/4, rozhodnutí co dál by mělo být zveřejněno ve středu. Probírají třeba právě nošení masek ve veřejném prostoru, ale u toho řeší, jestli jsou schopni všem masky dodat, pokud bude nařízeno. Případně jestli maska domácí výroby funguje stejně dobře. Ale to uvidíme ve středu. Osobně si tedy nemyslím, že by to moc rozvolnili, protože sice čísla klesají nebo stagnují, ale neklesají dost rychle.

A ještě jedna důležitá poznámka. Ty denní čísla představují vědci. Teprve když je na řadě nějaké politické rozhodnutí na základě těch informací od vědců, tak premiérka je představí,. Ale jinak se politici dost stáhli a stojí, až na výjimky, při sobě. Což je v Belgii věc docela nevídaná.

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:17

MaeGandal díky moc za report

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:44

MaeGandal  Koukám, že počet mrtvých na milion je to ale pěkný rozdíl v Belgii a u nás. Přitom když to čtu, tak víceméně stejné opatření, jak u nás, mimo těch roušek. Zase asi zdravotnictví je tam na lepší úrovni než Itálie, Španělsko a asi i ta Anglie, když ty počty nekončí po chodbách. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:54
Reakce na Renusatko:

MaeGandal  Koukám, že počet mrtvých na milion je to ale pěkný rozdíl v Belgii a u nás. Přitom když to čtu, tak víceméně stejné opatření, jak u nás, mimo těch roušek. Zase asi zdravotnictví je tam na lepší úrovni než Itálie, Španělsko a asi i ta Anglie, když ty počty nekončí po chodbách. 

​My máme taky stejná opatření, přitom srmtnost je někde jinde než v Belgii, počet nakažených taky a roušky nemáme Ono hodně silnou roli hraje, dky se opatření udělají. U nás se udělala poměrně záhy (počty případů a časově o něco později než v ČR), protože k nám nákaza dorazila později a i když tady těch případů moc nebylo, v jiných zemích jo a došlo na celoněmecká opatření........ Takže my máme výsledky slušné, vedlejší Bavorsko je na tom výrazně hůř, protože tam chodily děti do školy a normálně vše fungovalo ještě v době, dky tady už se to dávno nesmělo......

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:55

Renusatko tady ale ty opatření začaly o něco později, ne o víc jak týden myslím, ale ono i těch několik dní stačilo. Další věc je, že tady nebyl jeden pacient 0, ale bylo jich několik. A někde psali, že bylo 150 ohnisek. V ČR mi přijdou ty opatření přísnější, ale může to být jen tím rozdílným podáním tady a u vás.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:57

A666 Já jsem nemyslela, že by to bylo rouškama, to vůbec ne, ale je to zajímavé, ještě ve srovnání s Německem. 

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:57

A666 ale nekde, v nekterych spolkovych zemich, maji, ne? Nemyslim, ze by to ovlivnilo celonemecke vysledky, ale jak to je, je to dobrovolne? Neco jsem pred casem cetla, ze Jena? to snad dala rozkazem.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:58

continuity Já to chápu, jen mi přijde napsat "mezní dějinná událost, která nemá v historii světa vůbec obdoby " dost přehnané. Teda zatím, uvidíme za rok :-)

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:58

někde taky byl vypocet, co udela jeden den odkladu opatření. Je to dost zásadní věc,jak rychle se to udělá. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:59

A666 no, jenže ono to vypadá, že ty statistiky jsou počítány jinak v každém státě. Tady do toho od počátku počítájí úmrtí i bez pozitivního testu, pokud tam byl kontakt s nakaženým a tak. Taky nevím, jak moc se v Německu testuje. Tady jen pokud je na tom člověk tak, že musí do nemocnice. Asi tam nemusí zůstat, protože to by jinak neodpovídalo statistikám.

edit: tím nechci vůbec říct, že je na německých statistikách něco špatně. Naopak to Německo dělá výborně, nevím proč. Možná to načasování opatření

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 15:59

Ono hlavně stačí, když to vlítne do domova důchodců a hned hned je počet nakažených a bohužel hlavně mrtvých úplně někde jinde.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 16:03
Reakce na Kokoska:

A666 ale nekde, v nekterych spolkovych zemich, maji, ne? Nemyslim, ze by to ovlivnilo celonemecke vysledky, ale jak to je, je to dobrovolne? Neco jsem pred casem cetla, ze Jena? to snad dala rozkazem.

​Jena je ejdno z mála měst, kde je to snad opravdu povinné. Jinak obecně o moc dalších případech nevím, v Bavorsku tím hrozili ale nakonc na to nedošlo.......

Když už jsme u té Jeny, tak má víc případů na 100 tisíc obyvatel než my i přes nošení roušek. Je fakt, že většinu případů měli na začátku, pak to kleslo s dalším píkem, ale zatím jsem endohledala, jak to koreluje s nošením masek či dalšíma opatřeníma......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 16:08
Reakce na MaeGandal:

A666 no, jenže ono to vypadá, že ty statistiky jsou počítány jinak v každém státě. Tady do toho od počátku počítájí úmrtí i bez pozitivního testu, pokud tam byl kontakt s nakaženým a tak. Taky nevím, jak moc se v Německu testuje. Tady jen pokud je na tom člověk tak, že musí do nemocnice. Asi tam nemusí zůstat, protože to by jinak neodpovídalo statistikám.

edit: tím nechci vůbec říct, že je na německých statistikách něco špatně. Naopak to Německo dělá výborně, nevím proč. Možná to načasování opatření

No na počet obyvatel se obecně v Německu testuje 2x tolik než v Belgii, jinak ty statistiky nevím. Ale myslím, že s těma mrtvýma jde o to, aby byl pozitivní test, nestačí kontakt. Ale testuje se asi fakt fest, je vidět, že vždycky výrazně kelsnou počty nově nakažených v neděli, kdy předpokládám se neprovádí neurgentní testy......

Já jinak mluvila hlavně o naší spolkové zemi, obecně jsou mezi zeměmi v Německu rozdíly dost velké. Množství testů provedené tady konkrétně neznám, ale vyvinuli tu několik testů, takže předpokládám, že malé nebude......

jako tady byla fakt klika, že ty omezení přišly befelem z Bundestagu ve chvíli, kdy státně by se asi tak výrazné nedělaly, neb nakažených tu tolik nebylo........ Díky tomus e to nestihlo tak výrazně šířit.

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 16:09

Jinak mi trochu vadí, že skoro nikde není ten klasický počet případů/úmrtí na 100 tisíc obyvatel, aspoň v českých médiích. Pořád to někde musím dohledávat, nebo přepočítávat! 

Online continuity
43550 příspěvků moje polička 13. dubna 2020 16:09

Garfie

Ona to ale napsala jinak, že je to mezní událost, která nemá obdoby. A ano, hlavně naše globální reakce je aktuálně dost unikátní. Nic takového jsme zatím jako lidstvo nezkoušeli. Rozhodně ne v moderních dějinách.