notna tohle hazeni vsech do jednoho pytle ale neodpovida realite, i na tohle diskuznim foru jsou lidi, co premysleji nad ekologickym dopadem svych nakupu.
jinak to objednani ze statu bych nebrala tragicky, problem neni, kdyz neco potrebujes a mas pro to duvod, neco objednat. ale objednavani nekolikrat tydne stylu "musim si udelat radost", jeste z nejakych smesovych nerecyklovatelnych materialu, ktery pak konci nekde v africe na obeovskych skladkach.
Neházím všechny do jednoho pytle. jen si sama pro sebe tak vysvětluji, že ekologie tady není mezi prioritou z podstaty tohoto fora a vidět jsou právě ty nákupy, někdy úplně podivné /pro mne!/
Objednávání on-line tragicky neberu, však to dělám. Ale snažím se, aby to bylo uvážené. U toho oblečení jsem měla volbu, nechat dceru chodit jako strašáka, ale zase tak tak extrémne vyhraněná nejsem.
Raduza O jeden balík míň trasu rozvážky neovlivní. I když k nám zrovna jeden balík znamená zajížďku cca 4 km, protože nejsme na trase, k nám se musí extra odpočit. Pokud samozřejmě není víc balíků do té vesnice. Jenže když bude víc lidí uvažovat trochu střídměji s nakupováním, tak to auto tu trasu bude mít kratší nebo jinou, nebo pojede auto menší, s menší spotřebou a menší zátěží na silnici, nebo pojede třeba jen jednou za dva dny. To si můžeš říct u všeho, že jedna tvoje akce nic ovlivní. Třídit/netřídit odpad jeden člověk nemá velký dopad, ale pokud třídí lidí víc, efekt to má.
continuityZ Tak bavíme se tady asi ekologii v oblasti nákup na netu, tak tu padla doprava, obalové materiály i způsobr výroby. A dojmologie to asi je, protože odoborné vzdělání či znalosti tu asi nikdo nemá. nebo se to tak nejeví.
Zovna ta studie papírovéXplastové tašky, kde vyšly ty plastové s menším dopadem měla potíž, že se tam nezohlednilo, že plast narozdíl od papírové nelze recyklovat/rozližt beze zbytku, ne? A taky to nezohledňovalo mikroplasty. Ale je to moje dojmologie, protože teď to nemůžu dohledat, kde jsem to četla. A ono celé moje chování je dojmologie, protože na některé recyklační/chemické procesy moje mozková kapacita nestačí, abych si četla studie a z těch si dokázala vyvodit, co třeba nezohlednily. Pak si přečtu k tomu nějké názory. Ale můj postoj k ekolologii, ze kterého vyplývá moje chování, je převážně dojmologie.
Ale je to moc zajímavá debata. By se i šikl, kdyby se tu zapojil i někdo, kdo má data a umí číst a prezentovat.