Děkuji moc ![]()
Jídlo a vaření
jsem dnes prvně v životě dělala k večeři dušenou mrkev s hráškem - a ono je to poživatelný!:-) já tyhle jídla znám jen jako nenáviděné blafy ze školní jídelny
akorat to teda nebylo moc fotogenicky;-)

jé, mrkev s hráškem! moje nejoblíbenější jídlo v mateřské školce! ![]()
ještě k tomu byly sýrové placičky - a bylo to tak vynikající, že jsem až v dospělosti kontaktovala kuchařku (toho času už v důchodu) kvůli receptu
jee syrove placicky neznam! tak kde je ten recept??;-))
moment - musím si vyndat sešítek s receptama ![]()
edit: Sýrové placičky
1/4 kg sýra tvrdého nastrouhat
4 žloutky + sníh z bílků
1/4 l mléka
20 dkg hrubé mouky
sůl
z hmoty se tvoří placičky, dávají se lžičkou na rozpálený olej
... no a s tou dušenou mrkví a hráškem je to vynikající! ![]()
možná by se k tomu hodila i karamelizovaná mrkev: voda, sůl, máslo, tmavý cukr se přivede k varu, do toho mrkev nakrájenou na podélné hranolky, hned stáhnout na nižší stupeň a nechat být - občas promíchat, přilít vodu; až se voda zcela odpaří, zůstane na mrkvi taková karamelová vrstvička - hotovo!
Dušená mrkev s hráškem a kukuřicí je jedno z mých nejzamilovanějších jídel. Klidně sním plný polévkový talíř jen té zeleniny s máslem a trochou soli. V neděli jsme měli velmi slavnostní oběd - šťouchané brambory a k tomu tahle dušená zelenina :)
díky moc:-) to je sice na rychlou večeři trochu zdlouhavý, ale určitě je zkusím... ačkoliv, maminka mě kdysi naučila, že skoro do všeho kam jde žloutek plus sníh z bílků jdou i celý hodně našlehaný vajíčka;-) takže by se to možná dalo urychlit:P maminka teda vaří výborně, ale asi jsem po ní trochu podědila lenoru:D
tak já se od dětství, kdy jediná zelenina, kterou jsem byla schopna pozřít po tepelné úpravě, byl kečup:-)) posunula fakt hodně, ale ty rozblemcaný kusy mrkve který plavaly v mouce rozředěné vodou naprosto bez jakékoliv chuti, a k tomu kousek vepřovýho přes který se středem táhla flaksa a muselo se to dojídat... to jsem vždycky považovala za věc, kterou normální člověk nejen nepozře, ale hlavně nevaří:-) jednou jsem teda jedla mrkev na cibulce na másle, se lžičkou cukru a kapkou citronové šťávy, nedávno jsem si na to vzpomněla, do toho jsme se v práci bavili o anglické kuchyni a pak jedno dítě projevilo přání a voila!:-))
Ano: určitě by to šlo zjednodušit dobře našlehanýma vejcema vcelku + možná přidat prášek do pečiva. Taky nerada šlehám sníh. No a sýr pro tento účel lze koupit už nastrouhaný.
na strouhání sýra tu mám nějaké ty pomocníky, naštěstí:-) špetku prášku do pečiva to by šlo, dobrý nápad
Já moc těma jídelnama zkažené chutě nemám, chodila jsem do jídelny jen na SŠ a tam vařili moc dobře. Naopak jsem vždycky takové ty "jídelnové kousky" měla ráda, obvykle jsou to jednoduché chutě, nic překombinovaného.
Čočka s vejcem, hrachová kaše, vepřové v mrkvi, kuře na paprice, kapustový karbanátky s bramborovou kaší... Takový ty jídla, co je spoustě lidí jídelna zhnusila, ty mám vyloženě ráda :) Fakt mi vadí jen znojemská, teplý kyselý okurky v omáčce jsem nějak nepochopila. Nijak zvlášť kvůli nim nemám v oblibě ani španělské ptáčky nebo jak se to jmenuje, takový ten plátek masa s vajíčkem a okurkou a asi párkem nebo jinou uzeninou uvnitř.
mnam spanelske ptacky, jak nemam rada varena vajicka, tak v nich mi to vejce nevadi, dokonce jsem jednu dobu ty okurky jeste krajela navic do omacky. a teply kysely okurky jsou i ve stroganovu a to je taky fajn jidlo. musim to zas nekdy uvarit, dlouho jsem to nedelala a pritom na materske pravidelne.
Já jsem asi nenáročná, ale nemám pocit, že by se v UK nedal sehnat dobrý chleba ( i když třeba s Německem se to samozřejmě nedá srovnávat ), jen to dá víc práce a obíhání. Oblíbila jsem si žitný a kváskový z MaS ( občas tam kupuju taky chleba s fíky a ořechy nebo brusinkami ), a pak mám taky ráda žitnou cihlu z prodejen zdravé výživy. Ale jinak takové ty supermarketové chleby, které se rozsypou, jen do nich člověk zakrojí, samozřejmě převažují.
P. S. S těmi zubaři jsem na Vás nezapomněla, jen jsem se chtěla zeptat, jestli je to pořád aktuální. Co jsem zatím vyzvídala, tak Češky v mém okolí si taky plánují zubaře v době, kdy jsou v ČR, ale ještě se můžu zkusit zeptat dál.
Já moc těma jídelnama zkažené chutě nemám, chodila jsem do jídelny jen na SŠ a tam vařili moc dobře. Naopak jsem vždycky takové ty "jídelnové kousky" měla ráda, obvykle jsou to jednoduché chutě, nic překombinovaného.
Čočka s vejcem, hrachová kaše, vepřové v mrkvi, kuře na paprice, kapustový karbanátky s bramborovou kaší... Takový ty jídla, co je spoustě lidí jídelna zhnusila, ty mám vyloženě ráda :) Fakt mi vadí jen znojemská, teplý kyselý okurky v omáčce jsem nějak nepochopila. Nijak zvlášť kvůli nim nemám v oblibě ani španělské ptáčky nebo jak se to jmenuje, takový ten plátek masa s vajíčkem a okurkou a asi párkem nebo jinou uzeninou uvnitř.
Je, to jsem rada, ze jste to napsala, mne u nas na skole v jidelne taky chutnalo, ale vzdycky si pripadam tak nepatricne, protoze vsichni okolo vzpominaji na skolni kuchyni s hruzou! Ja jsem se na nektera jidla vylozene tesila... Ale jinak znojemskou nebo spanelske ptacky jsem taky nemela rada prave kvuli tem okurkam, nastesti se to u nas moc nevarilo.
Taky si někdy připadám, že s mými chuťovými buňkami musí být něco špatně, když mi jídlo z jídelny přišlo fajn :)
Znojemská a spol. mě nijak neoslňuje, ale zas to teda není jídlo, ze kterého by se mi obracel žaludek. Když to někde dostanu, tak to prostě sním, jen si nijak zvlášť nepochutnám a sama bych si to jídlo nevybrala.
Já mám jen tři jídla, která nedokážu pozřít vůbec, všechna bílá :) Fazolky na kyselo na smetaně, koprová omáčka a kulajda. Ty fakt nedokážu a v jídelně bych si dala jen tu suchou přílohu.
temer kazde jidlo se da uvarit tak, aby bylo chutne, dokonce i ta koprovka:-) tu jidelnovou taky nepozru, uz z pachu varenyho mlika s koprem se mi dela zle, ale obcas doma udelam smetanovou omacku s koprem podle nejakeho francouzskeho receptu a je to pozivatelny velmi:-) zacina se tim, ze se nasekany kopr lehce oprazi na masle a to i voni! jinak ve vyvarovnach mi nikdy nechutnalo kvuli tomu jakym zpusobem to bylo pripraveno plus nekvalita surovin, jidla osizena, nastavovana moukou nebo skrobem, "vyvary" z maggi atd. kdyz to same varila maminka doma, bylo to vynikajici. takze jen jidla co se u nas doma nevarila mam zarazena jako obecne nejedla:-)
Samozřejmě souhlasím, že omáčka z pravé svíčkové může být blaf, stejně jako z květáku a vajíčka můžete vykouzlit super jídlo.
U koprové omáčky mi vadí ten kopr, takže kopr lehce osmažený na másle mi zní spíš jako noční můra než příjemná vůně
Ve velmi malém množství ho už trochu dokážu snést, ale obecně nemám vůbec ráda jeho vůni ani chuť, rozpoznám i jeho miniaturní množství v nějaké směsi koření nebo trošku někde v polívce.
A teď si představ, že mně chutnalo v porodnici! Pravda, až s druhým dítětem, to už jsem dobře věděla, že je to na dlouhou dobu poslední příležitost se v klidu a bez práce najist. Strávila jsem tam skoro měsíc a za celou dobu bylo jen jednou něco fakt nepoživatelného. A to jsem přitom celoživotně v jdle strašně vybíravá.
"Taky si někdy připadám, že s mými chuťovými buňkami musí být něco špatně, když mi jídlo z jídelny přišlo fajn :)"
Hlásím se do klubu... z naší třídy jsem byla jediná, kdo se těšil na hrachovou kaši
Na druhou stranu ale vyhledávám i ta bílá jídla... takže jsem asi ztracenej případ. Ono asi fakt záleží, jak se to připraví. Když jsme se poznali s milostpánem, kopr se pro něj rovnal smrtelnému jedu, nejedl ani nakládaný okurky, protože tam mohla být snítka kopru... Takže moji oblíbenou koprovku jsem si občas dělala jen sama pro sebe. No, rok se s rokem sešel, milostpán nevydržel neochutnat - a svazek kopru mi teď nosí rozhodně častěji, než jiné kytky ![]()
"Fakt mi vadí jen znojemská, teplý kyselý okurky v omáčce jsem nějak nepochopila."
Já taky ne
U nás ve školní jídelně dělali ještě to, že kus kyselý okurky vcelku pohodili na okraj talíře k nějaký omáčce s rýží. Nevím, jestli se tim snažili nahnat podíl zeleniny nebo co, ale ta okurka omatlaná od UHO byla strašně ekl. V mým očích ji znehodnotili, kyselý okurky normálně za studena mám jinak ráda.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY