Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 17:51
Reakce na RoSa:

Kdysi jsme si na jednom hladovém vandru dávali rybičky v tomatě na Club sušenky. Hlad je nejlepší kuchař.

Offline RoSa
10241 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 18:17
Reakce na Sweet Potato:

To my jsme si jednou s kamarádkou na apartmánu ve Špindlu ohřívaly na plotýnce hruškový jogurt (v hrnci). Vůbec nechápu, jak a proč nás to napadlo. Tehdy teda nevařil hlad - bylo to po návratu z Audi Baru

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 18:17
Reakce na Ounz:

Znáte to, starý dobrý: "snídej sám..."

A oběd jsem měla výbornej, vynalezla jsem novou polívku! Lilkovo-čočkovou. Zní to možná divně, ale je skvělá, dobře ty chutě k sobě pasujou.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 18:23
Reakce na Jehelníček:

A recept by byl? Nezní to špatně..

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 20:32
Reakce na Ounz:

Toho jsem se bála 

Ale jen proto, že jsem použila čočku z konzervy, znáte? Dělá Bonduelle a je fakt skvělá, dá se jíst i jen tak, samotná bez dochucení.

Polívku jsem dělala:

Olivový olej, šalotka nadrobno, na to na malé kostičky nakrájený celý lilek, sůl, pepř. Chvíli jsem lilek míchala, dokud nebyl poloměkký, pak přidala čočku (samo by šla i normálně uvařená), zalila horkou vodou a provařila, okyselila podle chuti.

Já mám ráda hustý polívky, ale zároveň nechci dávat mouku, tak si vždycky trochu polívky odleju, rozmixuju a tím zahustím. Huba je spokojená a váha taky :-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 20:48
Reakce na Jehelníček:

Tuhle čočku neznám, díky za tip :)

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 21:37
Reakce na Ounz:

Jj, tuhle čočku zkuste, je to nějaký jiný druh, drobná, kulatá, pevná, a doře ochucená. Spolu s plechovkami fazolí a kukuřice stálý obyvatel mého špajzu.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 07:28
Reakce na dost_bot:

Díky za informace 

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 09:37
Reakce na Ounz:

Ta cocka je vazne dobra. Kdyz nestiham varit, mam ji k obedu s varenymi vajicky. 

A ted me napadlo: uz jsem vicekrat cetla, ze cocka nema jist s dalsi bilkovinou? Je to pravda?

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 09:52
Reakce na Candance:

No asi to bude kvůli tomu, že luštěniny obsahujou hodně bílkovin, tak aby to člověk nepřeháněl, neni to dobrý na játra a ledviny. Ale já čočku s vejci jím často a žádný problémy z toho nemám.

Offline RoSa
10241 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:00

Teď jsem od kamarádky dostala recept na dýňovo-čočkovou polévku. Zkoušela tu 2.variantu koření, necedit. Prý je to vynikající. Já sama to ještě nevařila.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:00
Reakce na dost_bot:

A ještě mají skvělou cizrnu, nejchutnější z těch plechovkových.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:03
Reakce na RoSa:

Z červené čočky se chystám na polívku se sladkou bramborou, to bude asi podobný  

Myslím, že použiju kari, to se mi k tomu líbí.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:19
Reakce na Candance:

Tak asi, že budete jíst bílkovinu s bílkovinou, ale já toho nikdy nesním tolik, abych k tomu nemohla vejce..u nás je zase tradice jíst čočku s chlebem, což jinde třeba nedělaj..

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:30
Reakce na Ounz:

a s cim jinym nez chlebem?:-)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 11:29

No považujou tu čočku za přílohu, takže ji jí s vejcem či masem a bez chleba..

Offline viktorka_od splavu
49477 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 12:14
Reakce na Ounz:

ahaa:-) my ji mame za neco jako omacku, takze plus vejce/uzeny a chleba. 

Offline Allysa
909 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 12:15

Ounz  Chleba super, jste nejlepší! Já na něj mám hroznou chuť, ale ráno jsem zbaběle zadělala na žitný pro všechny  Ale já se hecnu a zkusím to, jen to musí být asi o víkendu, přes pracovní týden to teda nedám.

Jinak čočku s vejcem a kyselou okurkou bez chleba 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 12:16

Důkaz, že jsem nekecala :-) lilkovo-čočková.

Offline continuity
43703 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 12:37
Reakce na Candance:

Ta cocka je vazne dobra. Kdyz nestiham varit, mam ji k obedu s varenymi vajicky. 

A ted me napadlo: uz jsem vicekrat cetla, ze cocka nema jist s dalsi bilkovinou? Je to pravda?

kdysi to vysvetlovala Grossularia na MP, nevadi jina bilkovina, ale cocka (nebo obecne lusteniny) by se v pripade, ze tam neni, mela zajist alespon obilovinou. protoze tem bilkovinam v cocce chybi nektere aminokyseliny, ktere jsou prave zastoupene v obilovinach. a kdyz je jich tam jenom cast, nelze je tak dobre vyuzit a s tim pecivem se to doplni. popsano i tady

https://sk.wikipedia.org/wiki/Esenci%C3%A1lna_aminokyselina