Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 20:25
Reakce na Dadoo:

Neznám! A hned první jídlová fotka je s květákem! Kde maj teď květák v akci, kdo sledujete letáky, přiznejte se :-))

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 20:27
Reakce na Dadoo:

Jé, to znam, našla jsem to úplně náhodou a je to dobrá inspirace..

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 20:33

Pořád se dá koupit i její kuchařka - Jak chutná masala. Míša je bezva :-)

Offline Sweet Potato
40668 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 20:36
Reakce na žluťásek:

Taky jsem koukala, že květák podražil. Asi příplatek za bonsai verzi.

Jestli máš nějaký user friendly recept na karí, poděl se prosím.

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 21:55

V klasické květákové polévce rozpouštím hrst strouhaného čedaru, ještě v hrnci. Je to pořád květáková, ale přece jen trošku jiná, a moc dobrá.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 19. ledna 2017 22:28
Reakce na Sweet Potato:

Asi nic extra neobvyklého, naučila mě ho takhle kamarádka a protože mi tak moc chutná, držím se ověřeného postupu.

Rozpálím pánev, rozehřeju kokosový olej a malinko na něm osmahnu jarní zelenou cibulku. Zasypu kořením - buď směs garam masala nebo kari, nebo když nechci pikantní, tak použiju jen římský kmín, kurkumu a pískavici, ty mám doma pořád. Koření malinko orestuju a přidám pár brambor nakrájených na menší kostičky a chvíli míchám, aby se hezky obalily v koření a trošičku opekly. Přidám květák rozebraný na malé růžičky, promíchám a podliju trochou vody. Pod pokličkou nechám dusit, na závěr přidávám mražený hrášek. Snažím se, aby z květáku nebyla úplná kaše a přidávám ho až v době, kdy jsou brambory cca z poloviny hotové, aby byl pořád pevný a malinko na skus. Na závěr přidám kokosové mléko a společně prohřeju.

Chutná mi to takhle samotné - pak je toho potřeba obří pánev, nebo jíme s rýží a stačí toho trochu míň.

(Podlévat by se dalo samozřejmě rovnou kokosovým mlékem a ne vodou, ale muž kokosové mléko nerad, proto ho přidávám až na závěr jen do mojí poloviny.) Kokosové mléko kupuju tohle, zatím je to tuším jediné, které jsem našla bez zahušťovadel, obsahuje jen ten kokosový extrakt a vodu. Navíc se prodává i v malinkatém balení a nestihne se mi zkazit.

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 08:53
Reakce na 999:

Tak tu jsem nakonec uvarila....

Ostatnim dekuji za tipy. Kus mi jeste zbylo, tak udelam kari nebo Grossulariny placicky.

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 08:59
Reakce na žluťásek:

Jen pro info, kdyby se někomu hodilo. Kokosové mléko bez aditiv mají i v DM.

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 09:28

včera jsem viděla další díl Kuchaře kolem světa - Peru, no, morče, džus z rozmixovaný žáby a pečená vopička na klacku byly trochu zu viel, ale ten seriál je fakt B-O-Ž-Í!!!! :-D

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 10:10
Reakce na žluťásek:

Tohle jídlo děláme doma docela často a mám ho taky hodně ráda. Jen nepřidáváme hrášek, zato poměrně slušnou dávku hořčišného semínka. A nezaléváme kokosovým mlékem. Jíme s rýží. 

Offline Garfie
28657 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 10:24
Reakce na Sweet Potato:

Já dělám květákové kari podle tohoto receptu, pochopitelně různě volně modifikuju :-) Moc dobré!!

Jinak v Tescu dneska pidikvěták za pade 

Online 999
19928 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 11:05
Reakce na Candance:

A dobrý? :-)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 12:26
Reakce na Potrefenáhusa:

včera jsem viděla další díl Kuchaře kolem světa - Peru, no, morče, džus z rozmixovaný žáby a pečená vopička na klacku byly trochu zu viel, ale ten seriál je fakt B-O-Ž-Í!!!! :-D

A to jsou nove dily?Ja to sledovala pred x lety a libil se mi kazdy dil.Ten kuchar,je pro mne jako chlap nepritazlivy,ale je sympaticky.Ja videla jen na zacatku prosince dil z Recka.Bohuzel ve ctvrtek vecer nejsem nikdy doma,nevite kdy to opakuji?

Offline Emerald
2688 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 12:37
Reakce na Sweet Potato:

žluťásek Vy si stěžujete na cenu květáku? Kdybyste žily na Falklandech, tak byste si ho kupovaly jen výjimečně jako neuvěřitelnou lahůdku - jedna hlava tam stojí ( respektive před třemi lety stála ) 14 liber ( skoro všechna zelenina a ovoce se tam dováží ).  Po brexitu bude určitě ještě dražší. Važte si květáku v ČR! 

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:00
Reakce na 999:

Dobry... ja dala totiz kvetak pect, jeste nez jsem si vsimla vaseho prispevku. Jeste jsem si ji pokapala orech.olejem, manzel dynovym a uz je hrnec skoro pryc.

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:02
Reakce na Potrefenáhusa:

Taky jsem včera Kuchaře zachytila a ta opička na ohni, ufff, brrr Mě nedavno můj kamarád z USA nadšeně posílal odkaz, že zachytil pořad S gurmánem na cestách (nevím originální název) z České republiky, kde mimo jiné ukazovali českou zabijačku. Zajímavé to vidět cizíma očima. Můj kamarád z toho byl dost nadšenej.

Edit. našla jsem odkaz http://www.dailymotion.com/video/x3ay1ht

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:29
Reakce na Zarinya:

asi to jsou starý díly, ale já mám po asi 8 letech teď cca měsíc televizi :-D

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:32
Reakce na Potrefenáhusa:

ja si zas uvedomila,ze sem to pred temi lety videla asi na reckem kanalu tak v cesku je to mozna premiera.

No skoda,ze to davaji pro mne nevyhovujici cas,je to dost zajimyvy porad.I kdyz Peru by mi asi dalo zabrat.:-D

Online 999
19928 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:45

Je zima, přitápím pod kotlem :-). Základ je na Tom- yum,  ale pak jsem tam dala všechno, na co jsem měla chuť.. 

Offline Potrefenáhusa
39084 příspěvků moje polička 20. ledna 2017 13:50
Reakce na Zarinya:

asi je to starý a vařej to pořád dokola :-D

Ale tady na stránkách čt by to snad mělo jít po nějakou dobu přehrát

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10464003092-s-kucharem-kolem-sveta