tina whiskas Zapomněla jsem tam napsat, že ten pomeranč by se měl ideálně dusit rozkrájený i s kůrou (bez tech silnějších konců), ale nesehnala jsem bez chemického ošetření, tak jsem ho oloupala.
Jídlo a vaření
711990 ja mam, ozkouseny dokonaly na ikea kulicky:-) nastesti jsem si ho zkopirovala koukam ze stranky ze kterych byl uz jsou nefunkcni
MASOVÉ KULIČKY IKEA
• 550 gramů mletého masa • sůl, jemný pepř
• cibule
• 2 lžičky solamylu
• hrst strouhanky
• 3 vařené strouhané brambory • 2 žloutky
• 150 ml šlehačky
• trošku oleje na pečení
Na omáčku:
• 250 ml smetany
• 2 lžičky solamylu • 1 lžíce hořčice
• 150 ml vývaru
V robotu najemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory, najemno nastrouháme a přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky (jak je známe z Ikea) a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou hnědou barvu, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat:)
Jako příloha jsou výborné vařené brambory nebo hranolky, já jsem uvařila bramborové kostky 5 minut, poté ofritovala. Nejlepší ke kuličkám je klasika – brusinky.
viktorka_od splavu bozi, dik
Garfie Ať si zvykaj, život není peříčko :-).
viktorka_od splavu kuličky super, miluju mleté maso. A můžu si je udělat i do mrazáku. To se mi moc hodí. Díky ![]()
999
Přesně! Za chvíli budou moji odpůrci ryb žít v rybí velmoci! Já se tak těším na školní jídelnu....
Garfie Ale houby nejhorší dětská kuchařka. Pěkně se staráš. Řekla bych, že naše dcery jsou stejně staré. A ta moje si dost často chystá oběd sama. Zrovna opéká polentu, kterou si včera večer uvařila, a dělá k tomu salát ![]()
Garfie Promiň, ale
takže bude párek?
Hlásím v Lidlu přehršel rybích a mořských potvor.
U nás minule zabodoval chobotničí salát, takže dám opáčko trochu říznuté Asií.
andulka01
Ten už tento týden byl! Byla suchá bílá rýže....příprava na Japonsko v praxi!
Garfie Ale ty se s tím nemažeš! Ono je to naučí ![]()
Garfie nejlepsi detska kucharka![]()
viktorka_od splavu tohle urcite zkusim, dik!
Jinak u nas se dnes zpracovavala treska, v uprave pro anglofilni ultras.

Gatita
mnam
711990 uprimne, ono to lip vypadalo nez chutnalo. Ty moje snaživě ucmouhane domaci hranolky proste nikdy nejsou takove, jako z hospody nebo z mekace. A to zkousim vsechny mozny zpusoby, smazim, pecu, predvarim a pecu... nic naplat, nejlepsi jsou nekde u stanku do kelimku.
Gatita tak to je jasny, ze smazeny jsou nejlepsi v mekaci:) ale urcite to bylo super! Jinak my kupujem v Icelandu ty do trouby. Nejsou soleny, jsou to jen nejak castecne predsmazeny hranolky.
711990 jo jo, ony ty polotovary jsou kolikrat lepsi nez domaci. Ale proste bez toho fritaku a hektolitru staryho palmáče (nebo idealne hoveziho loje) to nejak neni ono. I kdyz od te doby, co je pecu na spešl derovanem plechu, jsou lepsi. Predtim jsem mela ty hranolky spis dušený ne.ž pečený![]()
Gatita :D ale derovanej plech zni dobre, kde jsi ho poridila?
999 Počkej, co, jaký pomeranč? Potřebuji rekapitulaci (moc nevařím, no
). Aha, jasně zálivka. A do té se něco dalšího, kromě toho pomeranče, přidává?
Po přemístění masa do trouby se maso již ničím nepodlévá, nepotírá, nezakrývá? Děkuji :-)
Osolené a opepřené prso 2 minuty z každé strany opéct na pánvi a pak na 15 - 20 minut do trouby na 200. Mezi tím nakrájet na tenko fenykl, přidat chilli papričku na plátky, bazalku, koriandr, mátu. Osolit, zalít šťávou z citronu a olivovým olejem a osolit. Upečené prso roztrhat, promíchat s fenyklem a bylinkami a pokapat zálivku z pomeranče. V originál receptu je ještě rozetřený česnek, ale nějak mi tam nepasuje :-).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY