marieu to je povera, ze se kynuty testo musi hnacat pul hodiny. Nevim jak v robotu, ale rucne to v zadelavaci mise vareckou spojim dohromady, pak na pracovni desce chvilku rukama prohnetu, to uz citim, jak se v teste zacinaji delat bubliny, frknu zpatky do zadelavacky a dam na teplo kynout. Ale pecu teda z cerstvych kvasnic, se suchyma neumim, to by mozna ten robot a pul hodiny opravdu chtelo.
Jídlo a vaření
Kokoska to dlouhé hnětení je kvůli vypracování lepku v pšeničné mouce a to, prosím, není pověra.
marieu v tom pripade nam to chutna i s blbe vypracovanym lepkem. Nasledky na zdravi nepozoruju.
Kokoska Dělám stejně, mísa, pracovní deska a zase mísa. Já mám teda úchylku na to ruční hnětení, sundám si prsteny a rozkošnicky ten samet propracuju. Úspěch vidím i v tom kynutí, třeba vánočku nechám klidně dvě hodiny pod utěrkou.
Kokoska má to vliv na texturu střídy, chuť bude taková, jaké je těsto ![]()
marieu nojo, chleba nepecu. Ale vanocka, buchty, kolace, vsechno kynute je fakt uplne v poradku, krasne nadychane.
Kan taky, a behem kynuti jeste jednou dvakrat prekulit a trochu promackat.
Kokoska Taky chleba ne. Koláče, vánočku, buchty, buchtičky.
Kokoska no, to je ono, to překulování a nechávání odpočívat. Pak lepek dostane šanci i tak :)
ta kvásková vánočka (potažmo panettone ) se hněte pomalu a dýl aby se těsto pěkně spojilo, na začátku je lepkavý (mokrý), ale hnětením se to pěkně vypracuje. Zvádá se to i rukama, ale když zadělaváš na dvě, už je to kus a máslo se tam zahnětává až na konci, je tam odlišný postup od kvasnicový.. mně odobně vyhovuje, že to ten robot udělá za mě, a u častýho pečení spousty chlebů je to opravdu fajn :)
Ounz kdybych pekla casto a pro vic lidi, urcite by robot byl skvely pomocnik, nejen na kynuty testo. Takhle jednou dvakrat do roka ty vanocky z kila mouky uhnacam, jinak je to prevazne treny nebo piskotovy testo, ktery zvladam rucnim slehacem, a pokud kynuty, tak z malyho mnozstvi, to je hned. S tim chlebem to bylo par pokusu, chtela jsem si jen dokazat, ze v pripade potreby bych to taky zvladla, i kdyz jen bezkvaskovy. U nas se moc chleba ani peciva nesni a jeste ta doba kynuti a prekladani, to mi dela problem nacasovat.
marieu měla bych dotaz k té Maršálkově vánoččce. Rozhodně to nebyly moje první vánočky, ale tyhle mi při vytažení z trouby řekly: Čau, padám! A nepřijde mi to těsto tolik jiné.
A dělala jste i tu oříškovo bílkovou polevu? Při pouhém smíchání, byla moc řídká..
Nejhezčí je stejně mám, než se dostanou do trouby :) I když nespadne, tak většinou někde ujede....
Kokoska já ti rozumím a nepřesvědčuju tě, jen jsem se zapojila do konverzace :) taky jsem to dlouho dělala ručně, to až chleba mě donutil. Ale používám ho teď i na vánoční těsta a i na bábovku..ale mám k tomu i mlejn na maso a ten je zatím zcela nepoužit v krabici :)
Ounz no vzdyt jo :)
bublifuk první jsem měla úplně placatou, ale ta mi objektivně překynula a navíc jsem dávala podle zvyku máčené rozinky, takže to bylo celé špatně. Další dvě byly skoro ok, ale řekla bych, že trik je v tom, upléct jí z těch 6 pramenů, což jsem se ještě nenaučila- takže se nerozjedou. I když byly nižší, než jsem zvyklá, byly velmi jemné a chutné. Polevu navrch jsem dávala, ale musela jsem jí zahustit ořechy.
marieu z 6 říkáš? Tahle paní tě to naučí
mně naučila..
https://m.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RP6j7esQyjk&feature=emb_logo
letos jsem dělala vánočku taky ze šesti, podle návodu od Cuketky
uprostřed jsem se zasekla - utrhnul se mi jeden štrang a nastavovala jsem, nenápadně
a bez robota bych to těsto teda míchat nechtěla...

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY