Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:12

marieu jo takhle!  

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:12

marieu ze šesti pletu (dokonce jsou dva způsoby), umím to líp, než základ ze čtyř. S krátšími prameny je to jednodušší. Ale mám praxi z pekárny.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:14

jinak já letos taky ze šesti

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:28

bublifuk to mi říkala teta- že se to taky naučila v pekárně..

Ounz no nádhera! Děláš kváskové??

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:30

marieu jj kváskový, ale teda letos mi kvas drhl, nevím proč, ale pšeničná mouka mu tolik nechutná, tahle vánočka je opravdu vydřená

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:46

Ounz já strašně trpím, že kupujem chleba. Ale teď od září mám s plným úvazkem, prvňačkou a školkovýma nudlema strašnej nářez. Zrovna dneska jsem si ale říkala, že to zase zkusím. Jednou týdně o víkendu to určitě zvládnu, jen taky nevím, jestli udržím dlouhodobě natolik silný kvas, že to bude fungovat. Pšeničný jsem nikdy nevedla a jen jednou jsem překrmovala žitný na pšeničný rozkvas na nějaký ten vinohradský chleba od maškrtnice, ale to jsem byla doma s jedním dítem, 0,2 úvazkem, 3 službama a nevěděla jsem , co roupama dělat...

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 18:57

marieu no já vedu žitnej kvas a ten drží ok, i kdybys pekla jednou tejdně, tak v pohodě. Dej mu na cestu do lednice vždycky trochu mouky navíc, ať má co žrát a nenudí se a pohoda. Jinak já hodně používám lednici, takže ten chleba zařadím do programu vcelku hladce, když teda nejsem moc v práci..ty chleby s pšeničným kvasem jsem zkusila a už je moc nepeču, dělám pšeničnej se žitným kvasem a bramborem (ano jeden ks  ) 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:16

Ounz to je vtipny, ja zas nedokazu udrzet zitnej a psenicnymu se u me dari krasne (tfuj tfuj)

Offline catch
215 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:18

marieu mozes si kvasok vysusit a zamrazit. Cerstvy kvasok rozotries na tenucko na papier na pecenie, nechas vyschnut. Trva to tak den-dva. Po vyschnuti odlupnes z papiera, das do vrecuska a zmrazis. Ja to pouzivam, ked idem na dlho prec z domu a nema mi kto kvasok prikrmovat.

Ked budes potrebovat kvasok, vezmes trochu z toho zmrazeneho vrecuska, pridas vodu a ked sa to nasyti vodou, pridas muku a nechas aktivovat.

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:19

Ounz vrátím se k tomu rozhodně, jedinej kupovanej chleba, co snesu, je ten nedražší z rohlíku . Pekla jsem pšenično-žitný s kaší z žitné hrubé mouky s podmáslím, lednici jsem využívala taky. Ale asi bych teď prostě zadělala rozkvas ráno před prací, těsto po příchodu a pekla večer. Nebo nevím...

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:22

711990 holt těm kvasinkám chutnaj různý mouky

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:26

marieu já rozkvasím ráno před prací odpo zadělám a po nějaký tý bulkingový době ho vrazím do ošatky a do lednice a peču druhej den. Dělám víc hydratovaný, těm ta lednice prospěje. A jinak je to taky na množství kvasu, dám ho míň a tím pádem mi to v tý lednici kyne dýl. Jinak bych mohla píct ještě ten večer, myslím, že to máš dobře vymyšlený

jinakcatch ten sušenej se do mrazáku dávat nemusí, vydrží ve vzduchotěsný krabce v pohodě sám.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:28

marieu taky jsem si říkala, že bych měla začít péct, že bysme ušetřili. Já teda snesu i jiný, ale Eska je EskaJednou jsem to teda zkoušela, ale měla jsem problém s plánováním. Což by s dětmi možná nebyl takový problém.

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:32

catch já vím, naštěstí jsem nikdy nepotřebovala takový backup, páč mám zálohu u kolegyně v práci- vtipně z mého původního, který jsem jí darovala někdy před 6 lety. Mám prostě problém časovat ty fáze s prací a dětma na krku, když není muž doma... ale nejspíš se to naučím prostě jen plánovat tak, jak všechno ostatní.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:32

Evaeva tyjo esku jsem si teď koupila asi nasposledy, byla tak překořeněná, že mi nechutnala. Nějak jim ztěžkla ruka s kořením. Já, když si jdu koupit pro sebe, tak teď poslední dobou radší do praktiky..

Offline marieu
5156 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:36

Ounz jasně, lednicově jsem kynula taky, hydrataci jsem měla kolem 85%, druhý den můžu péct jen za předpokladu, že druhý den nejdu do práce. Což je sobota, nebo neděle. Asi to tak půjde, ale já měla fakt pekelnej podzim, v listopadu jsem měla -6kg od září, pak měli doma všichni covid, no a některé týdny, kdy chodím víc na sál, jsem jak kdybych byla po šichtě v dolech. Až teď v prosinci mám pocit, že se to pomalu obrací k lepšímu- což mi zdejší zkušené ženy předpověděli ve stěžovacím vlákně už v září...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:46

Ounz nevím, my jí teď tak měsíc neměli, ale jinak my vždycky chutnala. Nám jí vozí rohlík. Třeba si měla zrovna smůlu.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:47

marieu já tomu rozumím..taky teď někdy prostě jen nakrmím a nezadělám. I když teď mám zas času víc a nakonec je to docela relaxace, něco dělám rukama a něco z toho je  

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 19:48

Evaeva taky jsem tam teď byla po delší době. Tak snad to byl jen jednorázový úlet :)

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 01. ledna 2022 22:08

Evaeva Ounz 

My měli teď asi po měsíci 33 a manželovi připadala hodně slaná. Já mám asi ještě zkreslené chutě, nic nepoznám.