Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 09:06

Karja Jo, tohle myslím bylo takový rychlý nenáročný. :-)

Offline viktorka_od splavu
49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 10:24

Karja jaj, ten jsem delala taky a krom patlani mi jeste prisel znacne nedobrej (a nebyl pro me, takze tim hur:-/

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 10:54

viktorka_od splavu Ten z toho Apetitu? Ty jo, to jsi mě vyděsila, já ho dělávala tak deset let zpátky a možná jsem si spletla recept.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 10:59
Reakce na Karja:

Nemáte někdo recept na dobrej banánovej chlebíček kromě ten od kuchařky pro dceru?

​Já už roky dělám tento, mám ho moc ráda. Nejsem si jistá, zda je úplně "dětský" (pokud ho chcete i pro děti), v té chuti je opravdu něco lehce "dekadentního", jak to popisuje autorka, myslím, že je to těmi přezrálými banány. 

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/co-s-prezralymi-banany-zkuste-upect-chlebicek.A150204_164527_dobra-chut_ape

49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 12:26

Garfie neee, ten o kterem pise Karja preci:-))

Offline Garfie
28613 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 12:42
Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 12:49

Garfie Karja  jen pro zajímavost vložím recept na banánový chlebik z originál karibské kuchařky (koupena na sv. Lucii)

Offline Karja
44894 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 13:06

viktorka_od splavu Já ho teda sežrala víceméně sama:D a přišel mi uspokojivej, ale bylo tam tak nějak moc kroku, myslela jsem že to budu házet do mísy a čus. Moc vaření kvůli dvema banánům co jsem nechtěla vyhodit;-).

Offline Kokoska
35143 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 13:12
Offline mazanajana
příspěvků moje polička 15. ledna 2022 15:31

pro Karja i pro ostatní
Můj nejoblíbenější je tento, který díky kakau úplně nemá tu typickou banánovou chuť (což mi právě vyhovuje). Co se týče surovin, jdou dobře obměňovat podle toho, co člověk zrovna má doma, na co má chuť nebo co nemůže jíst. Před závorkou uvádím variantu, kterou dělám úplně nejčastěji, v závorce další vyzkoušené možnosti.

Banánovo kakaový chlebíček (várka do formy o rozměru 10x30cm):

- 2 hodně zralé banány oloupané a rozmačkané vidličkou na kaši

- ½ hrnku hnědého cukru (med, normální cukr, javorový sirup)

- ½ hrnku rozpuštěného másla (kokosový olej, obyčejný olej)

- 1 lžička vanilkového extraktu- 1 lžička citrónové šťávy (jablečný ocet, obyčejný ocet)

- ½ hrnku mléka (rostlinné mléko, jde i jenom voda, ale to moc nemusím)

- 1 ¼ hrnku celozrnné žitné hladké mouky (normální hladká nebo polohrubá, pohanková, bezlepková, celozrnná špaldová)

- ½ hrnku holandského kakaa

-1 lžička jedlé sody

- ½ lžičky prášku do pečiva- špetka soli

Dále můžete přidat:

- třeba mletý kokos, plátky mandlí a/nebo jiné sekané ořechy – buď zamíchat do těsta a/nebo na posypání

- nebo 1 čokoláda - buď nasekanou přimíchat do těsta nebo rozpuštěnou polít upečený vychladlý chlebík

1. Zapněte troubu na 180°C, používám horký vzduch. Formu si vymažte máslem nebo olejem a vysypte.

2. V míse smíchejte nejdříve všechny mokré suroviny, pak přidejte sypké suroviny a smíchejte vše dohromady. Jestli chcete, přidejte mletý kokos a/nebo jakékoli nasekané ořechy dle vaší chuti. Také můžete přidat nasekanou čokoládu.

3. Těsto nalijte do formy, případně posypte ořechy/kokosem...

4. Pečte asi 30-40 minut – upečenost vyzkouším po cca půl hodině v nejvyšším místě špejlí a případně peču ještě chvíli. Ale nepřesušte ho – jakmile vytáhnete čistou špejli, už chlebík do trouby nevracejte, aby zůstal hezky vláčný.

EDIT: formátování a velikost obrázku

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 15:45

mazanajana diky moc. to vypadá dobře, půl hrnku kakaa zní teda brutálně, ale zas to vyváží ta celozrnná mouka.

Jak dlouho to vydrží jedlé? To je u nás zásadní problém, my i blbou bábovku jíme čtyři dny.

49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 16:34

mazanajana toho kakaa skutecne tolik?:-O

49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 16:40

ad doporucene nakupy na rohliku-dekuju za tipy, super skvely

-caj samahan

-jablka red moon

-bonduelle mrazena smes s pohankou /pohanku vetsinou nemusim, tohle je vyborny/

Offline mazanajana
příspěvků moje polička 15. ledna 2022 18:29

viktorka_od splavu

Jo no, dávám vždycky tolik, ale sneslo by to určitě i míň. Ale já jsem čokofil a líbí se mi, jak když k té kupě kakaa přidám i jednu nasekanou čokoládu, má to už chutově blízko spíše k brownies než k banánovému chlebíku.

continuity Tři dny určitě, více nevím, pře u nás tyhle věci naopak mizí hodně rychle...

49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 19:12

mazanajana aha no mne by to asi chutnalo, ale musela bych to snist sama, tak trochu uberu:-)

Offline Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 19:14

mazanajana To zní dobře. Mně ty rozblemcané přezrálé banány strašně vadí.

Offline Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 19:21

Těm banánovým chlebíčkům jsem nikdy nepřišla na chuť.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 19:29

Pinot Noir já ho zkoušela doma péct a teda vůbec mi nechutnal, ale měla jsem ho jednou ve starbucks ke kafi a ten byl fajn. Ten banán z toho nebyl tolik cítit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. ledna 2022 19:52

Pinot Noir já mám čerstvé banány moc ráda, ale naopak nesnáším cokoliv z banánů vyrobené

49432 příspěvků moje polička 15. ledna 2022 20:23

Sweet Potato starej banan bych nedala do niceho, ta pachut je hrozna:-(