Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 18:45

milacka díky :)

Offline Tak Betty
6079 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 19:10

tina to je pravda, ale mam jen kesu. To by asi nešlo?

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 20:42

Ounz Taky asi záleží jak máš výkonnou pánev nebo jak to valíš:-D, já na tom woku se stejně držím při zdi a asi to smazim na málo a dlouho, někdo to valí viď po minutách to má orestováno. Pak mi dlouho trvá než prohreju ty vajíčka v rýží a pořádně to promícháme vsude, mám to částo na druhej den, tak v tom jsem taková asi prilis opatrná, aby to nikde nezůstalo syrové. Ale je to úplně geniální ,,zbytkový jídlo,, když máš od zeleniny trochu;-). 

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 20:56

Karja no já nemam wok, musela mi stačit pánev  a uděláš vejce a pak je na konci přidáš, nebo je sekneš syrový do rejže a smažíš..? Viděla jsem obě možnosti a zkusila zatím jen jednu 

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 21:01

Ounz Aha, tak já vždycky jen syrový do toho již všeho smíchaného. A dělám třeba 6 porci, tak to promíchávání těch vajec mi docela trvá:-D. Predmazit je by podle mýho nebylo úplně ono, takhle se tam tak jako ztratí, je to takový sypavy a tak...

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 21:06

Karja no..taky jsem dala syrový do směsi, ale příště možná zkusím tu druhou variantu a porovnám :)

Offline continuity
42638 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 21:32

Ounz já si dělám takovou tenkou omeletku na druhé pánvi a nakrájím na plátky, zamícháme a už moc nesnažím. Je to pak jako další vec v té směsi. Já i zeleninu jen hodně zprudka osmahnu, ale snažím se, aby to zůstalo křupavé. 

Pečená rýže je ve své podstatě minutkové jídlo. Musí to být rychle, žádné dlouhé trápení. Já taky nemám wok, resp. nemám k woku dostatečně výkonný horák, takže jsem se ho zbavila. Takže si pořádně rozpálim litinovou pánev a výsledky jsou dobré. 

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 21:43

Ounz Tak pak dej vědět;-). continuity Mně právě chutna jak se tam to vajíčko rozloží a obali ty veci. Jinak si myslím, že to mám dobré a fresh, ale v těch videích to ti kuchaři mají vždycky hotové jen to mrskne:-D. Ale myslím si, že to bude tou malou porci. Já třeba zeleninu dělám na třikrát většinou, a pak ještě po čtvrté tu rýží se vším a vajíčko. 

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 21:49

continuity Ale když tě tu mám na lince, porad mi prosím tě, je nějaká vychytávka na halušky nebo se to prostě musí fakt ručně strouhat a nic jiného není? Jako koupila jsem si nové struhadlo, že to bude nabroušené, ale i tak je to voser, už to musel strouhat i sambo, jinak to nevarim, on to přece jen má rychleji. Projela jsem internety, ale všude jsou pak jen ta ,,struhadla,, na tu hotovou směs a to mám ten základní cedník, to je v pohodě. 

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:17

continuity jo takhle to právě zkusim příště :)

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:18

Karja jasný, jen mi to bude chvíli trvat, než mi zas zbyde rýže

Offline Makara
3606 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:31

Ounz u nás je oblíbená červená čočka s batáty. Osmahnu cibulku, přidám batáty nakrájené na kostičky, přisypu  čočku, okorením. Zaliju vodou tak 2cm nad suroviny a cca za 10-15 min. je hotovo.

Offline continuity
42638 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:43

Karja já mám to struhadlo na robotu. Vypadá to trochu jinak, ale funguje. Nájdu ti obrázek?

Offline continuity
42638 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:44

Ounz já musím teda rýži zvlášť uvařit a schovat. U nás jsou dva ryzozrouti, co ji klidně budou jíst i suchou. 

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 22:55

Makara díky :) 

continuity tak to u mě nehrozí :)

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 23:04

continuity Já robot nemám, ale o duvod víc si ho pořídit:-D Nebo na to při pořízení myslet, to mě vůbec nenapadlo.

Offline continuity
42638 příspěvků moje polička 23. zaří 2022 23:31

Karja jj, ne všechny to strouhadlo maji. Ručně je to fakt strašný, já si vždy nastrouhám i prsty. 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 23. zaří 2022 23:34

milacka krásné jidlo  jako vždycky :-). Mužu se zeptat co jsi varila vnukum? Ráda se inspiruji. Naše malá pije vodu/pomeranč štávu/vyvar,  ji ovesnou kaši, jogurtek bily, ovoce, rohlik a maso maso maso ... 

Offline 999
19689 příspěvků moje polička 24. zaří 2022 09:08

Ounz Já mám moc ráda takové to tradiční nepálské jídlo z červené čočky. Našla jsem ti tenhle recept, dělám to i bez rýže.

200 g červené čočky lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru lžičku nakrájené čerstvé zelené papričky čili půl lžičky semínek černé hořčice půl lžičky směsi koření pěti vůní (skořice, koriandr, bobkový list, badyán a anýz), několik tamarindových lusků či pastu sůl cukr olej čerstvé lístky koriandru 500 g rýže

Jak na to

Do vařící vody přidáme červenou čočku a vaříme na mírném plameni, až změkne. Mezitím dáme dusit rýži. Do vařené čočky přidáme nastrouhaný zázvor, čili papriky nakrájené na kolečka, sůl, cukr a dužinu tamarindu, promícháme a chvilku povaříme. Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v okamžiku, kdy semínka začnou pukat, pánvičku odstavíme a osmahnutou hořčici přidáme do směsi s čočkou. Okořeníme kořením pěti vůní, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela. Podáváme s rýží zdobené nakrájenými lístky koriandru.