Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:22

Pinot Noir 

To si taky pamatuju, že místní houbařská guru paní Mračková mi, když jsem byla malá, říkala, že houby se můžou sbírat jen do prvních mrazů, potom už ne... 

Offline coralline
2281 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:34

euridike Tak to mě překvapuje, protože mražený houby se i prodávají v supermarketech a nevypadaly tepelně upravený. Já si je už kupovat nebudu, protože nebyly moc dobrý, ale špatně mi po nich naštěstí nebylo.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:35

euridike Ounz Pinot Noir tak jo, nerada, ale radsi to vyhodim, priste budu vedet.

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:37

Aranel a jaké bylinky, nepamatuješ si přibližně z hlavy? V kuchařce pro dceru mi taky nějaké chyběly, ale nemohla jsem moc přijít na to, co tam dát. A tu "passatu" vždycky beru hodně volně a dávám co mám:-D

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:39

Jedna moje známá jí žampiony syrové, jako nic se nám nestalo a už jsme to tak měli párkrát, ale není to trochu divný?

Offline Sweet Potato
39673 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:40

coralline Možná záleží na způsobu zmrazení?

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:42

coralline 

No čistě teoreticky - mykotoxiny nemusí způsobit okamžité problémy, nevolnost apod., ale mohou poškodit funkci jater, slinivky, mohou být karcinogenní...

Škoda, že tu není Grossularia, ta by to třeba rozsekla...

Offline coralline
2281 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:46

euridike To si je tuplem znova nekoupím.

Sweet Potato Bohužel fakt netuším.

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:46
Reakce na Sweet Potato:

coralline Možná záleží na způsobu zmrazení?

​Možná nějaké velmi rychlé zmrazení a pak při zpracování nenechat rozmrznout, ale hned tepelně zpracovat...?

Myslím, že v nějaké zmrazené směsi jsem viděla žampiony, popř. Jidášovo ucho, ale když mám houby nasbírané v lese, tak bych je syrové nemrazila. 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 13:52

euridike já si právě od Grossularie pamatuju, že houby krátce podusit, protože tím pomalým mražením se se syrovýma houbama něco děje. Ale právě jsem si nepamatovala co, takže asi to bude to uvolňování mykotoxinů. U nás v Nowacu ale mražené houby prodávají, možná teda rychlé šokové zmražení nevadí? Protože si nemyslím, že by jen tak mohli prodávat něco, co je potenciálně nebezpečné. No nic, asi napíšu G. na FB :)

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 14:27

Karja žampiony jsou ok, teda ne v nějak moc velkém množství. Na tenké plátky do salátu s nějakou kyselejší vinaigrette jsou fakt moc dobrý. V Itálii se takto připravují pravé (bílé) hřiby, jako carpaccio. Tipla bych, že tyhle bílé houby jsou stravitelnější?

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 14:34

bram jj tak to bude, že mrazeni je problém, že za prvý jak jsou ty houby ´starý' a že by se když už teda, muselo zmrazit rychle na -20 a to že domácí lednice spíš neumí..a musely by se mrazit hned po utržení..

edit: tohle psali v jednom z těch článků, ať se tu nedělam chytrou..

Online continuity
41790 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 14:37

andulka01 obecně houby, které na řezu mění barvu, typicky ty modraky a pod., obsahují nějaké toxiny, které se rozkládají varem. Já teda dusim/vařím vsechno minimálně 25 minut, kromě hlívy, šampionů a jidasova ucha 

Syrové šampiony taky obsahují nějaké karcinogénne látky. V malém množství se rozhodne neotrávíš, ale extra zdravý to taky není. 

Offline Vari
2164 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 14:48

coralline Pritel se presne z tohodle supermarketovyho pytliku mrazenejch hub pekne priotravil, asi to blbe skladovali, ale odrovnalo ho to fakt silene 

Offline notna
9141 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 14:56

Pinot Noir Bez toho solamylu je to dobré. Akorát je potřeba toho mléka nebo smetany méně.

Garfie Já tu čokoládu rozpouštím jen v misce nad párou s mlékem /tučným/ nebo smetanou a má krásně hladkou konzistenci. Je teda pravda, že je hustá. Není to jako kakao.

Offline notna
9141 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 15:01

Žampiony mrazím nakrájené a pak jen hodím při vaření do hrnce, pánve. Bez rozmrazování. Už jsem to udělala párkrát i s hřiby. Ale já to vždycky vařím, dusím dlouho. A nic nám nebylo. Jinak kvůli úspoře místa taky mrazím většinou už podušené.

bram Napiš jí. A dej nám sem prosím rozuzlení.

Offline Tak Betty
5972 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 15:41

A taky od syrových hub v mrazáku nacichnou ostatní potraviny. Jsou hodně aromatické 

Offline Aranel
6339 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 16:27
Reakce na Karja:

Aranel a jaké bylinky, nepamatuješ si přibližně z hlavy? V kuchařce pro dceru mi taky nějaké chyběly, ale nemohla jsem moc přijít na to, co tam dát. A tu "passatu" vždycky beru hodně volně a dávám co mám:-D

​Tymián ke konci a hned ze začátku bobkový list (se pak vyhodí). A asi oregano. Někdy dám takhle, někdy i takový to "provensálské" nebo "středomořské".

Offline Aranel
6339 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 16:28
Reakce na euridike:

Pinot Noir 

To si taky pamatuju, že místní houbařská guru paní Mračková mi, když jsem byla malá, říkala, že houby se můžou sbírat jen do prvních mrazů, potom už ne... 

​Ale to podle mě proto, že rozmrzlé jsou mnohem náchylnější na plíseň. V lese. Doma ne, když je člověk rovnou z mrazáku hází do hrnce...

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 12. ledna 2023 19:19

Další polévková série.